Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Hurtigruten-smitte i Trondheim:

En person er bekreftet smittet med coronaviruset i Trondheim. Personen i 70-åra har vært om bord på Hurtigruten, skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

- Det gjenstår nå prøvesvar fra én av de 18 personene fra Hurtigruten, som er hjemmehørende i Trondheim. Vedkommende ble testet i går. Alle 18 er i karantene, skriver kommunen videre.

I tillegg er en annen person bekreftet smittet i Trondheim det siste døgnet. Det er en person i 50-åra, som trolig er smittet utenlands, i et «grønt» land.

MS «Roald Amundsen». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Et svekket, men slagkraftig og seiglivet IS vekker ny uro:

Til tross for at den ytterliggående islamistgruppa IS ble bekjempet i Syria og lederen ble drept, advarer flere om at IS styrker seg.

- De siste seks årene har gruppa om og om igjen vist en sterk evne til å komme tilbake etter store tap. De støtter seg blant annet på en hengiven kjerne av kommandører på mellomnivå, utstrakte hemmelige nettverk og redusert antiterrorinnsats, sier direktør Christopher Miller ved USAs nasjonale antiterrorbyrå.

IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak og halvparten av Syria, men ble erklært beseiret av den kurdiskledede og USA-støttede SDF-styrken i Syria 23. mars 2019. Da hadde jihadistene etter ukevis med kamp endelig blitt overmannet i sin siste skanse i landsbyen Baghouz nordøst i Syria.

Et halvt år senere ble den beryktede IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi drept av amerikanske spesialstyrker.

Men siden da har flere IS-tilknyttede angrep blitt gjennomført i Midtøsten, det vestlige Sahel i Afrika og Afghanistan.

Siden 25. september har blant annet Den islamske staten Vest-Afrika-provinsen (Iswap), en Boko Haram-utbrytergruppe, gjennomført flere angrep på lokale myndigheter nordøst i Nigeria. I ett av angrepene mistet over 30 personer livet, har sikkerhetskilder opplyst til AFP.

IS har også påtatt seg skylden for å ha drept seks franske helsearbeidere og to lokale guider i Niger i august.

I Syria og Irak har IS også stått bak jevnlige attentat og angrep med granatkastere og improviserte bomber, opplyste Miller under en høring i Kongressen i USA.

Dette er ikke første gang det ropes varsku om jihadistgruppas overlevelsesevne.

Etter en serie angrep i Irak i vår advarte også oberstløytnant Stein Grongstad, sjefen for den norske styrken i Irak, om at IS har utviklet en mer avansert angrepsstrategi, samtidig som de utnytter koronapandemien til å styrke seg.

(NTB)

Busstreiken: Samtalene har vart gjennom natten:

Ved 05.30-tiden torsdag pågår fortsatt samtalene mellom partene i busskonflikten, får NTB opplyst fra riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Partene samlet seg hos Riksmekleren klokka 12 onsdag. Samtalene har fortsatt gjennom natten.

- Samtalene pågår fortsatt, forteller Ruland i en melding.

(NTB)

Riksmekler Mats Wilhelm samlet onsdag partene i busstreiken til nye samtaler. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Morgennytt:

Slår alarm om Grønlandsisen
I en ny studie advarer forskere om at Grønlandsisen kommer til å smelte i rekordfart dette århundret.

112 nye smittede siste døgn
Det var ved midnatt registrert 14 026 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 112 meldte tilfeller siste døgn.

Bertheussen forklarer seg om bilbrannen
Torsdag skal Laila Anita Bertheussen forklare seg om bilbrannen som fant sted 10. mars 2019.

Amerikanske flyselskaper permitterer 32 000:

American Airlines og United Airlines starter torsdag permittering av til sammen 32.000 ansatte fordi Kongressen ikke har klart å få på plass en hjelpepakke.

- Våre folkevalgte har ikke klart å enes om en covid-19-hjelpepakke. Det gjør at vi fra i morgen vil starte den tunge prosessen med å permittere 19.000 av våre hardt arbeidende og hengivne kolleger, sa American Airlines' administrerende direktør Doug Parker onsdag.

Kort tid etter kunngjorde United Airlines permittering av 13.000 ansatte.

Men de to selskapene holder døren åpen for å avlyse permitteringene hvis Kongressen klarer å få i stand en hjelpepakke i løpet av de neste dagene.

(NTB)

Bertheussen forklarer seg om bilbrannen:

I Oslo tingrett torsdag skal Laila Anita Bertheussen forklare seg om bilbrannen som fant sted 10. mars 2019.

Politiet ble den gang varslet om at det brant i bilen til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) av en forbipasserende. Bilen til justisministeren sto parkert utenfor boligen hans i Oslo.

PSTs etterforskningsleder Kim Sæter har tidligere fortalt i retten at de ikke hadde noen mistanke om at Bertheussen kunne stå bak de ulike hendelsene ved samboerparets hus rundt vinteren 2018/2019 før bilbrannen.

Da fattet PST mistanke mot Bertheussen, fordi et overvåkningskamera fra selskapet Stanley var koblet ut under tidspunktet for ildspåsettelsen, men at det ble slått på igjen etterpå.

Bertheussen er tiltalt for brudd på straffeloven paragraf 115.

Følg rettsdagen direkte på Dagbladet TV fra klokka 08.15.

Foto: Politiet/PST
Bertheussen-saken - Nektet PST å filme her

Bertheussen-saken - Nektet PST å filme her

dagbladet

Person alvorlig skadd etter bilbrann:

En person er alvorlig skadd etter at et enslig kjøretøy kjørte ut av veien. Bilen skal også ha begynt å brenne på stedet.

Det opplyser Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Involverte fra bilen skal være ute av bilen, skriver de.

Politiet opplyser seinere at brannvesenet har slokket brannen i bilen.

- Involverte kjøres til Ringerike sykehus av ambulanse. En person alvorlig skadd, skriver politiet.

Dagbladet følger saken.

Vil stenge millionby:

Spanske myndigheter vil stenge ned hovedstaden Madrid og områder rundt hvor antall coronatilfeller har skutt i været de siste ukene.

Det opplyste myndighetene på en pressekonferanse onsdag kveld, ifølge Reuters.

Om restriksjonene trer i kraft vil innbyggere ikke lenger få lov til å reise til eller fra byen med mindre det er helt nødvendig, skriver nyhetsbyrået.

De får imidlertid krysse grensene for arbeid, skole, legebesøk eller for å handle.

Regionregjeringen i Madrid mener imidlertid at nedstengingen ikke er gyldig rent juridisk.

Storbyen, med over tre millioner innbyggere, står nå for omtrent en tredjedel av Spanias over 130 000 nye coronatilfeller de siste to ukene, ifølge Reuters.

- Madrids helse er Spanias helse. Madrid er spesielt, sa landets helseminister Salvador Illa på pressekonferansen, ifølge nyhetsbyrået.

Foto: Shutterstock / NTB
Coronaviruset i Spania: - Fulle intensiver: - Vet ikke hvor dette vil ende

Coronaviruset i Spania: - Fulle intensiver: - Vet ikke hvor dette vil ende

dagbladet

Putin og Macron ber om full stans i kamphandlinger:

Russlands president Vladimir Putin og Frankrikes president Emmanuel Macron ber om full stans i kampene mellom Armenia og Aserbajdsjan i Nagorno-Karabakh.

- Vladimir Putin og Emmanuel Macron ber de krigførende partene om fullstendig stans i kampene, og så raskt som mulig dempe spenningsnivået og vise full tilbakeholdenhet, het det i en uttalelse fra Moskva sent onsdag kveld.

De to presidentene er klare til å intensivere den diplomatiske innsatsen for å hjelpe til med å løse konflikten, ifølge uttalelsen.

Tidligere onsdag tilbød Russland seg å mekle mellom Armenia og Aserbajdsjan. Russisk UD har invitert utenriksministrene fra de to landene til fredssamtaler, opplyste utenriksminister Sergej Lavrov.

Enklaven Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men kontrolleres av armenske separatister.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har i flere tiår forsøkt å mekle i konflikten. Ved årsskiftet overtar Sverige ledelsen i OSSE.

(NTB)

112 nye coronasmittede siste døgn:

Det var ved midnatt registrert 14 026 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 112 meldte tilfeller siste døgn.

De siste to dagene er økningen på 239 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

28 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var onsdag registrert 274 døde som følge av sykdommen.

(NTB)

Foto: NTB

- Aldri vært med på noe lignende:

Fox News-journalisten og debattlederen under den første presidentdebatten før USA-valget 3. november, Chris Wallace, forteller nå om sin opplevelse av nattas møte mellom Donald Trump og Joe Biden.

I et intervju med New York Times sier han følgende om hvordan han opplevde debatten:

- Jeg var veldig lei meg over hvordan gårsdagen utviklet seg, sier han til avisa.

- Jeg er skuffet over hvordan det ble. For min egen skyld, men mest av alt for landet. Det kunne vært en mye bedre utnyttet kveld enn det ble, fortsetter han.

Wallace har det siste døgnet fått massiv kritikk for hvordan han styrte ordvekslingen mellom de to konkurrentene.

Wallace innrømmer at han aldri trodde det skulle «spore av» mellom Biden og Trump slik det gjorde.

- Jeg er profesjonell, og har aldri vært med på noe lignende, avslutter han.

Foto: AP/NTB
- Chris Wallace er pinlig

- Chris Wallace er pinlig

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.