Nyhetsstudio

Øystein Andersen

Avlyser cruise Oslo - Bergen:

Det Atle Brynestad-eide rederiet SeaDream Yacht Club avlyser det planlagte seks dagers cruiset fra Oslo til Bergen kommende lørdag. Det opplyser Atle Brynestad i en mail til Dagbladet.

Dermed er det ingen cruiseplaner på tur langs norskekysten framover. Etter Hurtigrutens stopp i kjølvannet av turbulensen etter smitteturene mellom Tromsø og Svalbard var det bare Brynestads to skip SeaDream 1 og Seadream2 tilbake.

SeaDream1 på vei fra Tromsø til Oslo ble ankret opp utenfor Bodø i natt på grunn av mistanke om smitte av covid-19. SeaDream 2 er på vei fra Bergen til Oslo, men lørdagens retur er kansellert.

AVLYSER: Rederisjef Atle Brynestad avlyser lørdagens cruise fra Oslo til Bergen. Arkivfoto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
Studioet fortsetter under annonsen

Arendal: Kriseledelsen i møte:

Søndag klokka 16 møtes kriseledelsen i Arendal for å diskutere utviklingen av coronautbruddet i byen.

Det melder Fædrelandsvennen.

Saken oppdateres.

Meteorologene: - Dette har vi ikke sett på lenge:

Meteorologisk institutt er ute på Twitter med den reineste gladmeldinga til folket i nord.

«Dagens satellittbilde over #Norge viser at det er omtrent skyfritt i nord. Det har ikke meteorologen sett på lenge! Etter en stormfull periode, kan nordlendingene endelig nyte godværet», skriver meteorologene.

Videre loves folket i våre nordligste landsdeler at dagene framover vil by på stigende temperaturer og fraværende stormer.

Skal avhøre kvinnens familie:

Politiet i Bergen etterforsker et mistenkelig dødsfall etter at en kvinne lørdag kveld ble funnet død i en leilighet i Åsane.

På adressen befant det seg også en mann. Han var bevisst, men hadde behov for helsetilsyn.

Søndag ettermiddag skriver politiet i en pressemelding at kvinnen skal obduseres på Gades institutt.

På grunn av smittevernsrestriksjoner vil dette skje tidligst mandag, eventuelt tirsdag.

Politiet planlegger å gjennomføre vitneavhør av avdødes nærmeste familie i dag, framgår det av pressemeldingen.

Kvinnens familie er ikke bosatt i Bergen og har fått tildelt en pårørendekontakt i politiet.

Mannen, som ble sendt til sykehus natt til søndag, er ikke avhørt ennå. Politiet vil gjøre et nytt forsøk på avhør i ettermiddag.

Nyhetsstudio - Person funnet død i Bergen

Nyhetsstudio - Person funnet død i Bergen

dagbladet

Bombegruppe forbereder kontrollert sprengning:

Det ble lørdag kveld funnet to mistenkelige gjenstander utendørs ved Sunnhordland museum på Stord.

Søndag ettermiddag melder politiet at bombegruppen forbereder en kontrollert sprengning rett nord for funnstedet.

- Det kan bli aktuelt å evakuere et par boliger i forbindelse med dette. Eventuelle beboere vil få varsel om dette i forkant, skriver politiet på Twitter.

Meldingen om funnet av gjenstandene kom inn klokken 22.10 lørdag kveld. Det var en forbipasserende som hadde sett en av gjenstandene, og tok kontakt, opplyser operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt til NTB.

Politiet har sperret av et område på Sunnhordlandstunet på Stord etter funnet, og politiets bombegruppe undersøker gjenstandene søndag ettermiddag.

- Det er åpenbart at gjenstandene er lagt ut. Måten de ser ut på og detaljene i dem betyr at dette er en sak som vi tar på alvor og ønsker å komme til bunns i, sier operasjonslederen, som ikke ønsker å gå nærmere inn på hva slags gjenstander det er snakk om.

De to gjenstandene som er funnet, ble funnet i umiddelbar nærhet av hverandre i parken ved museet. Området har gjennom natten vært avsperret, og politi på stedet har holdt vakt.

Det er satt 100 meter sikkerhetsavstand i forbindelse med funnet, men ingen personer er evakuert ettersom det aktuelle området ikke er bebodd.

(NTB / Dagbladet)

MISTENKELIGE GJENSTANDER: Politiets bombegruppe bærer inn utstyr til området ved Sunnhordland museum på Stord, der mistenkelige gjenstander er funnet. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Mistenkelig dødsfall i Fredrikstad:

En ung kvinne ble søndag morgen funnet død i en leilighet på Gressvik i Fredrikstad. Politiet ser på dødsfallet som mistenkelig.

Det var ved 8.30-tiden søndag morgen at nødetatene rykket ut på en melding om hjertestans på en adresse på Gressvik. Det ble iverksatt livreddende førstehjelp, men kvinnens liv sto ikke til å redde.

- Dødsårsaken er ukjent. Politiet behandler rutinemessig dette som et mistenkelig dødsfall. Det er ingenting per nå som gjør at vi kan konkludere i den ene eller andre retningen, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt til NTB.

Kvinnen som ble funnet død, er i 20-årene. Hun var alene i leiligheten.

Samuelsen opplyser at den avdøde rutinemessig vil bli obdusert. Det vil videre bli gjort undersøkelser på åstedet og tatt eventuelle vitneforklaringer i saken.

- Vi undersøker åstedet og innhenter vitneforklaringer. Avdøde vil bli obdusert, sier Samuelsen til Dagbladet.

Heftig EU-debatt i Venstre :

Mye tyder på at Venstre vil gå i fra å si «nei» til norsk EU-medlemskap, til å si «ja» i dag.
Forslaget har fått flertall både programkomiteen og i landsstyret, men det er landsmøtet som har det siste ordet. De voterer om kort tid over forslaget.

Det er imidlertid høy temperatur i debatten:
- Vil vi virkelig rive partiet vårt i filler nå igjen? Spør Lene Landsverk Sande fra Møre og Romsdal Venstre, som argumenterte mot EU-vedtaket fra talerstolen.
40 personer har tegnet seg for innlegg på landsmøtet. Både Sveinung Rotevatn og Abid Raja argumenterer for.
- Ja, det er problematiske sider ved EU, men det er det i FN også. Men det er likevel viktig å være en del av, sier Raja.
Bonde og lokalpolitiker John Arvid Eik fra Rogaland Venstre vil ikke inn i EU og advarte:
- Jeg er redd for jobben min både som bonde og lokalpolitiker hvis dette vedtaket går gjennom, han.

Der tidligere leder Trine Skei Grande var EU-motstander, er den nyvalgte lederen Guri Melby klart for.
- Vi er helt avhengig av et internasjonalt samarbeid for å løse det vi mener er de største utfordringene våre, klimakrise, migrasjon og omstillingen vi skal igjennom. Vi greier ikke det uten et tett europeisk samarbeid. EØS-avtalen bringer oss et stykke på vei, men jeg mener vi bør være medlem av EU for at Norge skal kunne påvirke EU i større grad, ikke bare sitte og ta imot det som blir bestemt, sier Guri Melby til Dagbladet.
Hun sier hun er spent på voteringen:
- Det er et stort veivalg for Venstre, selv om Venstre alltid har vært et internasjonalt orientert parti, så har det vært litt uenighet om akkurat det med EU. Men det betyr en del for partiet og måten vi markerer oss i debatten om Europa, så dette er jeg veldig spent på.
Hvis Venstre stemmer for forslaget vil de bli det første partiet på Stortinget som går fra å være mot, til å bli for norsk EU-medlemskap.

Une Bastholm er gravid:

MDG-leder Une Bastholm venter sitt andre barn i april og skal ut i foreldrepermisjon i fire måneder før valgkampen begynner i august.

- Jeg kommer til å hoppe på et tog i fart, til den mest intense fasen av valgkampen, sier hun til VG.

Bastholms permisjon skal etter planen vare fra april og ut juli. I august og i ukene før valget 13. september skal hun være tilbake.

Nå skal landsstyret i Miljøpartiet De Grønne bestemme hvordan de skal velge Bastholms erstatter blant de to nestlederne Kriss Rokkan Iversen og Arild Hermstad.

Bastholm fastslår at begge to er dyktige og erfarne, og at de kan håndtere partiet og valgkampen godt.

- Det føles derfor veldig trygt og riktig, sier hun.

(NTB)

Foto: NTB

Separatister erklærer full militær mobilisering:

Det har brutt ut harde kamper mellom Aserbajdsjan og armenske separatister i enklaven Nagorno-Karabakh. Separatistene varsler full militær mobilisering.

Separatistene, som har kontrollert enklaven siden 1994, meldte søndag morgen at aserbajdsjanske styrker bombet både frontlinjen og byen Stepanakert.

De sa også at de hadde skutt ned to aserbajdsjanske kamphelikoptre og tre droner etter at bombingen begynte.

Få timer senere erklærte separatistenes presidentskap full militær mobilisering og ga beskjed om at det nå er regionens krigslover (martial law) som gjelder.

Regjeringen i Aserbajdsjan sa på sin side at de armenske separatistene angrep først, og at det dreide seg om en motoffensiv.

Begge parter sier at sivile liv har gått tapt i det som er de hardeste kampene mellom de to partene på flere år.

- Det er rapportert om døde og sårede blant sivile og soldater, heter det i en melding fra presidentens kontor i Aserbajdsjan.

Forsvarsdepartementet i Baku hevder det handler om en «motoffensiv» som skal sørge for befolkningens sikkerhet og få slutt på Armenias «kampaktivitet».

Armenias statsminister Nikol Pasjinian forsøker på sin side å mane til samhold og kampånd.

- La oss stå fast bak vår stat, vår hær, og vi vil vinne. Lenge leve den armenske hæren, heter det i meldingen på Facebook.

Etniske armenske separatister har siden en våpenhvile i 1994 hatt kontroll over Nagorno-Karabakh, som internasjonalt er anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men der store deler av befolkningen er armenere.

Før dette hadde en seks år lang krig krevd 30.000 liv, samtidig som om lag 800.000 aserbajdsjanere ble drevet på flukt. Konflikten er en av de verste i kjølvannet av Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Både Frankrike, Russland og USA har forsøkt å megle som en del av den såkalte «Minsk-gruppen», men det siste forsøket brøt sammen i 2010.

Aserbajdsjan, som er rikt på olje, har brukt store summer på å ruste opp militært og har lovet å gjenerobrer Nagorno-Karabakh med makt.

Armenia har varslet at det i så fall vil forsvare territoriet, som separatistene har erklært som uavhengig, men som er sterkt avhengig av støtten fra Armenia.

(NTB)

Advarer mot eplemost-bande:

I en årrekke har eplebønder satt ut eplemost, saft og frukt i boder langs veier i Hardanger uten problemer, men nå har en bande begynt å stjele, tror politiet.

Folk som forsyner seg i bodene, inviteres til å legge igjen penger i et skrin eller vippse, skriver Bergens Tidende.

Eplebonden Kjetil Lerfall på Alsåker i Hardanger er blant dem som stoler på folk og regner med at de betaler for den egenproduserte eplemosten. Helt fram til forrige helg har det gått fint, men da var pengeskrinet med dagens omsetning stjålet.

- De fleste betaler med Vipps, og det er stort sett bare noen hundre kroner og vekslepenger i skrinet. Det er tillitsbruddet som bekymrer meg. Det skader Hardangers omdømme, sier Lerfall som synes situasjonen er trist.

Bodene er en viktig merkevare for Hardanger, mener han, der det ofte også blir solgt moreller, plommer, syltetøy og saft.

Politiet tror noen har gått systematisk til verks mot småprodusenter rundt Alsåker, Utne og innover Sørfjorden. Noen steder var bare pengene forsvunnet, mens andre steder var både penger og varer borte.

- Vi synes saken er alvorlig nettopp fordi dette er en ordning som bygger på tillit mellom bonde og kunde. Dette tillitsforholdet vil vi opprettholde, og søker derfor tips i saken, sier politioverbetjent Øystein Torsnes ved Hardanger lensmannskontor.

Han sier det går tre-fire år mellom hver gang politiet får melding om tyveri fra selvbetjeningsbodene.

(NTB)

Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB

VG: Nyfødtintensiven rammet av coronasmitte:

To ansatte ved nyfødtintensiven på Rikshospitalet har fått påvist covid-19-smitte, skriver VG.

25 ansatte er så langt satt i karantene og to pasienter er isolert, opplyser Oslo universitetssykehus overfor avisa.

Pressevakt Hedda Holth ved Oslo universitetssykehus sier til Dagbladet at de fikk beskjed om situasjonen på fredag.

De 25 ansatte ble satt i karantene samme dag.

De to pasientene som er lagt i isolasjon, er nyfødte babyer. De er i isolasjon sammen med mødrene sine, opplyser Holth.

Babyene har ikke fått påvist smitte.

Ifølge Holth har ikke de to ansatte blitt smittet på jobb.

Nå tar avdelingen bare imot de pasientene som må på Rikshospitalet.

- Ellers har vi styrket beredskapen på Ullevål for å ta imot nye pasienter der, sier Holth.

Pressevakten kjenner ikke til hvor mange som jobber på nyfødtintensiven til vanlig. Hun antar imidlertid at de 25 som er i karantene må utgjøre en betydelig del av ansattegruppa, da avdelingen har tatt ned behandlingen til et minimum.

- De tar imot pasientene som må komme. Det klarer de fint, sier Holth.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.