Annonse

Nyhetsstudio

Tegnell uenig i munnbind-råd
VIL IKKE ANBEFALE: Statsepidemiolog Anders Tegnell anbefaler ikke bruk av munnbind. Foto: Reuters / NTB scanpix

Tegnell uenig i munnbind-råd

Stadig flere europeiske land innfører påbud om bruk av munnbind på flere offentlige steder der det er vanskelig å overholde avstandsreglene. Tidligere onsdag varslet assisterende helsedirektør Espen Nakstad at det kommer nye råd om munnbind og kollektivtrafikk om få dager.

Også Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU anbefaler bruk av munnbind i flere sammenhenger. En ny, svensk studie som er koordinert av Karolinska Institutet, har også funnet tegn til at munnbind reduserer smittespredningen.

Men den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell vil ikke anbefale bruk av munnbind.

- Vi må huske at munnbind ikke beskytter deg fra å bli syk om du er i risikogruppa, sier Tegnell på en pressekonferanse, ifølge Expressen.

Han påpeker at rapporten fra Karolinka Institutet ligner andre rapporter om at «det kan stoppe dråpesmitte til en viss grad», men at man er usikker på om det har effekt på smittespredningen i samfunnet.

- I Sverige har vi et synkende antall smittetilfeller og å kreve munnbind er kanskje ikke rette veien å gå. Men om vi ser nye problemer, vil vi vurdere munnbind på lik linje med andre tiltak.


Les hele saken

Nyhetsstudio - Varsler nye munnbind-råd

Annonse

16-åring stanset i bil med usikret 5-åring

I Meråker er det stanset en bil der en 16 år gammel jente var sjåfør.

Det var tollen som stanset bilen, da bilen var på vei over grensa fra Sverige.

- Seks personer i bilen. Ingen voksne foran, to voksne i baksetet, usikret 5-åring mellom framsetene, skriver politiet i Trøndelag.

Operasjonsleder Trond Mogstad sier til Dagbladet at politiet ble bedt om bistand av tollerne.

- Det viser seg at sjåføren av bilen er 16 år gammel, og tollerne ber oss om bistand. Begge de voksne satt bak i bilen, hvorav en av disse hadde et spedbarn på fanget. I tillegg var det et barn på 13 år i bilen, sier han.

Totalt var det altså seks personer i bilen.

Operasjonslederen beskriver hendelsen som skremmende på alle måter.

- Man overlater framsetet til et 16 år gammelt barn, som hvis i det hele tatt skal kjøre, skal oppfylle kriterier til øvelseskjøring. Når ingenting av det er på plass, er det ganske så grovt uaktsomt, sier han.

Hendelsen blir anmeldt.

170 km/t i 70-sonen: Kan forvente kraftig reaksjon

UP har holdt fartskontroll i Kongsvingervegen. Høyeste hastighet ble målt til 170 kilometer i timen i 70-sonen på motorsykkel.

- En mann i 20-åra kan forvente en kraftig reaksjon, skriver politiet på Twitter.

Annonse

Syria sier IS-topp er drept sør i landet

En IS-topp sprengte seg selv i lufta etter at han ble omringet av regjeringsstyrker sør i Syria, opplyser statlige medier i landet.

Sikkerhetsstyrkene gjennomførte en spesialoperasjon i Daraa-regionen, som førte til «terroristen Abu Salem al-Iraqis» død, melder nyhetsbyrået Sana onsdag.

Iraqi utløste et bombebelte etter å ha blitt såret og omringet, skriver byrået og viser til kilder i sikkerhetsapparatet. Kilden sier Iraqi var den militære lederen for ekstremistgruppen IS sør i Syria.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som er basert i London, sier Iraqi døde tirsdag. De sier han har holdt seg i skjul i området siden 2018 og har deltatt i drap og angrep der.

(NTB)

187 personer evakuert fra skip

Et skip ved Aker Solutions-verftet på Stord evakuerer et mannskap på 187 personer etter melding om brann eller røykutvikling.

Politiet fikk melding om brann/røykutvikling klokken 21.42.

Skipet ligger til kai ved verftet på Stord i Vestland.

- Evakuering pågår, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.

Også 110 Sør-Vest opplyser at de har rykket ut etter melding om brann i en båt.

I en oppdatering skriver politiet at det er kontroll på brannen. Foreløpig ingen meldinger om skadde personer.

Hele mannskapet skal være gjort rede for, skriver politiet.

Dagbladet / (NTB)

Annonse
Frykter «utryddet sykdom» sprer seg
Kloakktanker i London. Foto: Shutterstock / NTB

Frykter «utryddet sykdom» sprer seg

Det er funnet poliovirus flere steder i det britiske kloakksystemet. Nå frykter myndighetene at viruset sprer seg.

Alle barn mellom ett og ni år vil dermed få tilbud om poliovaksine i løpet av de neste ukene, skriver den britiske avisa The Guardian.

- Siden tidlig i februar er 116 varianter av polioviruset funnet i 19 kloakkprøver i London, opplyser de britiske helsemyndighetene.

Eksperter sier ifølge The Guardian at det er usikkert hvor mange som har vært smittet av viruset, men at det ikke har vært rapportert noen tilfeller av polio hittil.