Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Smitteutbrudd etter fester på Oslo vest:

Tre fester på Oslos vestkant forrige uke har ført til at 50 personer nå sitter i karantene. Minst tre skal være smittet.

Det bekrefter smittevernoverlege i Oslo kommune, Frode Hagen, til Dagbladet.

De aktuelle festene skal ha funnet sted torsdag, fredag og lørdag. Personene som har deltatt er i alderen 20 til 25 år. Smittevernoverlegen bekrefter at noen har deltatt på flere av festene.

Bydelsoverlegen i Vestre Aker jobber med smittesporing.

- Vi jobber med å få kontakt med alle som har vært til stede, men det er vanskelig å vite hvem som har deltatt på festene, og hvor lenge de har oppholdt seg på stedet. Det gjør det vanskelig å vurdere hvem som er nærkontakter og ikke, sier Hagen til Dagbladet.

Hvorvidt festene var private arrangement med arrangør, er foreløpig ikke kjent.

Studioet fortsetter under annonsen

112 nye coronasmittede siste døgn:

Det var ved midnatt registrert 14 026 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 112 meldte tilfeller siste døgn.

De siste to dagene er økningen på 239 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

28 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var onsdag registrert 274 døde som følge av sykdommen.

(NTB)

Foto: NTB

- Aldri vært med på noe lignende:

Fox News-journalisten og debattlederen under den første presidentdebatten før USA-valget 3. november, Chris Wallace, forteller nå om sin opplevelse av nattas møte mellom Donald Trump og Joe Biden.

I et intervju med New York Times sier han følgende om hvordan han opplevde debatten:

- Jeg var veldig lei meg over hvordan gårsdagen utviklet seg, sier han til avisa.

- Jeg er skuffet over hvordan det ble. For min egen skyld, men mest av alt for landet. Det kunne vært en mye bedre utnyttet kveld enn det ble, fortsetter han.

Wallace har det siste døgnet fått massiv kritikk for hvordan han styrte ordvekslingen mellom de to konkurrentene.

Wallace innrømmer at han aldri trodde det skulle «spore av» mellom Biden og Trump slik det gjorde.

- Jeg er profesjonell, og har aldri vært med på noe lignende, avslutter han.

Foto: AP/NTB
- Chris Wallace er pinlig

- Chris Wallace er pinlig

dagbladet

Storbritannia: - Viruset er ute av kontroll:

Smitten i Storbritannia er ute av kontroll, erkjenner regjeringens helseeksperter etter to dager på rad med over 7000 nye smittetilfeller og 70 dødsfall.

- Ting går definitivt i feil retning, sa regjeringens øverste vitenskapelige rådgiver Patrick Vallance på en pressekonferanse sammen med statsminister Boris Johnson onsdag kveld.

- Vi har ikke dette under kontroll for øyeblikket, tilføyde han.

Antallet nye smittetilfeller var onsdag noe lavere enn foregående døgn, da det ble meldt om 7143 smittede - det høyeste antallet registrert på ett døgn hittil.

Dødstallet var det samme som tirsdag, og det høyeste som er rapportert siden 1. juli.

Også antallet sykehusinnleggelser og intensivpasienter med covid-19 er økende.

453 264 personer har hittil fått påvist coronasmitte i Storbritannia. Viruset har ifølge myndighetene kostet 42 143 menneskeliv, det høyeste dødstallet i Europa.

Strenge smitteverntiltak ble opphevet i juni, men myndighetene har de siste ukene gjeninnført begrensninger på sosiale samlinger. Pubene må stenge tidligere, og folk får bare samles i grupper på seks.

Det er fortsatt for tidlig å si om dette vil virke, påpeker Johnson og ber folk følge reglene.

I Underhuset er det økende misnøye med regjeringens håndtering av pandemien. Likevel fornyet de folkevalgte med overveldende flertall regjeringens utvidede coronafullmakter onsdag.

Med 62 coronarelaterte dødsfall per 100 000 innbyggere ligger Storbritannia omtrent på nivå med Italia og USA. Norge har fem dødsfall per 100 000 innbyggere.

(NTB)

Romstasjonen lekker:

NASA har oppdaget et hull i den internasjonale romstasjonen (ISS). Dermed lekker den luft. Det skriver de selv i en pressemelding.

NASA understreker at det ikke er noen umiddelbar fare for de om bord, men de jobber hardt med å finne lekkasjen, ettersom den ser ut til å bli større. De har visst at det var en lekkasje i flere uker, men siden den er veldig liten har de ikke jobbet så mye med å lokalisere den.

Bakkepersonell vekket astronautene mandag kveld for å varsle om at lekkasjen ser ut til å bli større, og de har jobbet med å lokalisere den siden det. Onsdag søker de fortsatt, skriver NASA.

Astronautene mener at lekkasjen er på Zvezda-modulen, som er en russisk modul som både inneholder forsyninger, og to astronauter bor der inne.

Den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA

Innfører coronarestriksjoner i Grimstad:

Grimstad, som er nabokommunen til Arendal hvor det er mye coronasmitte, innfører strengere coronaregler. Det skriver kommunen på sine nettsider.

Det er blant annet nå ikke lenger lov å samles mer enn ti personer i private selskap.

Det er ikke lenger lov å samles mer enn 50 på offentlig sted.

Serveringssteder må føre lister med telefonnummer over besøkende. Denne informasjonen skal slettes innen ti dager, har formannskapet bestemt.

En rekke kommuner rundt Oslo har innført liknende restriksjoner, men de har også innført et på bud på ombruk av munnbind på kollektivtransporten.

Grimstad. Foto: Tore Meek / NTB

- Dette går feil vei:

Storbritannias statsminister Boris Johnsons helsetopper sier på en pressekonferanse onsdag kveld at pandemien ikke er under kontroll.

- Vi har ikke kontroll, sier helsesjef Chris Whitty, ifølge Sky News.

- Det går feil vei med både sykehusinnleggelser og intensivinnleggelser, spesielt i områdene som har sett en rask økning i tilfeller, sier Whitty.

De siste dagene har det vært store demonstrasjoner i London. Demonstrantene er uenige i regjeringens coronahåndtering, og mener at man må slippe opp.

- Dette går feil vei. Det er ingen grunn til å bli late, sier regjeringens vitenskapsrådgiver Patrick Vallance.

Statsminister Boris Johnson. Foto: Jack Hill / AFP / NTB

Halvert til Preikestolen:

246 cruiseskip med en halv million passasjerer hadde meldt sin ankomst til Stavanger denne sesongen. Bare seks skip og 6 000 passasjerer kom før corona-stoppen i mars.

Tross markant økning av norske turister. er besøket til Rogalands stupbratte halvert i år - fra 333.124 turister på platået i 2019 til 172.359 pr. nå, melder Stavanger Aftenblad.

For 25 år siden var det 70.000 gjester på Preikestolen.

Også besøket til Kjerag, en annen høytliggende Rogaland-attraksjon, er halvert denne sesongen.

HALVERT BESØK: Med stopp i cruisetrafikken er besøket på Rogalands turistattraksjon halvert i år. Foto: Marianne Løvland, NTB.

Endrer regler etter nattas debatt:

Kommisjonen som arrangerer presidentkandidatdebattene i USA endrer nå reglene etter nattas kaos-debatt. Det skriver de i en uttalelse, skriver NBC.

- Nattas debatt gjorde det klart at formatet trenger mer struktur i de kommende debattene, skriver kommisjonen.

- Kommisjonen vil vurdere endringene nøye før de innføres og endringene vil annonseres innen kort tid, skriver kommisjonen, ifølge NBC.

Debatten melllom Biden og Trump natt til onsdag var preget av mye kjekling mellom debattantene.

Trump under nattas debatt. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Fløyet til sykehus etter ulykke:

En mindreårig gutt er fløyet til sykehus med luftambulanse, melder Vest politidistrikt.

Gutten skal ha blitt skadd i en motorcrossulykke i Hardanger, ifølge politiet.

Det er ukjent hvor hardt skadd han er.

- Politiet har opprettet sak og vi har gjort de undersøkelsene vi skulle på stedet. Jeg vet ikke noe mer om tilstanden, sier operasjonsleder Stine Mjelde til Dagbladet.

Ifølge Mjelde var gutten ved bevissthet da ulykken ble meldt inn, men han var fløyet vekk før politiet ankom stedet.

Gutten deltok på organisert motorcross-trening da hendelsen inntraff, forteller operasjonslederen.

FrP sier nei til karbonlagring:

Fremskrittspartiets stortingsgruppe vil ikke støtte regjeringens milliardprosjekt for å fange CO2 og lagre det på havbunnen.

– Da regjeringen la fram prosjektet den 21. september var vi fra Frps side tydelige på at denne typen prosjekter har stor risiko ved seg. Med Stoltenberg-regjeringens mislykkede forsøk på månelanding ved Mongstad friskt i minne, har hovedfokuset for Frp hele veien vært å sikre oss at vi ikke sløser med skattebetalernes penger, sier partileder Siv Jensen.

Frp mener en staten, og dermed skattebetalerne, bærer en for stor del av risikoen ved prosjektet.

– Opp mot 18 milliarder kroner i disse investeringene fra statens side går utover andre ting som er viktig å gjennomføre for å skape arbeidsplasser og bedre velferdstjenester for folk. De private selskapene tar for liten del av regningen, sier Jensen.

Hun er skeptisk til at de private selskapene likevel får beholde eierskapet til teknologien og dermed den potensielle gevinsten.

Dessuten mener hun at regjeringen ikke har gjennomført nødvendige kostnads- og risikoreduserende tiltak.

– Et eksempel på dette er at man helt uten grunn kjører i gang to parallelle prosjekter. Dette øker regningen og risikoen for skattebetalerne, mens man i beste fall får utviklet den samme teknologien to ganger, sier Siv Jensen.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.