Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Europa strammer inn:

I flere europeiske land skjerpes virusrestriksjonene, i frykt for en ny coronabølge skapt av økt reisevirksomhet i sommerferien.

I Hellas kaller myndighetene det for en «våkn-opp-uke», og de innfører strengere restriksjoner etter at landet har registrert 380 nye tilfeller så langt i august.

I Skottland er det gjeninnført strenge tiltak i og rundt Aberdeen, etter at en rekke nye tilfeller er påvist.

I Toulouse sørvest i Frankrike er det fra onsdag av obligatorisk å bruke munnbind i de travleste handlegatene og på de mest trafikkerte plassene. Ifølge franske myndigheter vil det i Paris og flere andre byer innføres lignende tiltak snart.

Også i Nederlands hovedstad Amsterdam er bruk av munnbind nå påbudt i enkelte områder der mange ferdes, blant annet i Red Light District. Også i havnebyen Rotterdam er det innført et lignende påbud. Tiltakene kommer som svar på mer hyppig coronasmitte i landet.

(NTB)

Folk med munnbind i Saint Jean de Luz i Sørvest-Frankrike. I flere europeiske land strammes det nå inn på smitteverntiltakene, i frykt for en ny coronabølge. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Store skader etter elgpåkjørsel:

Øst politidistrikt rykket søndag kveld ut etter melding om en elgpåkljørsel ved Herbergåsen i Oppaker.

Fem personer var i bilen under ulykken.

- Flere klager over smerter i rygg, nakke og hode, skriver politiet på Twitter.

Det er store materielle skader på bilen. Elgen er død.

Orkanen overrasket: Tre drept:

Fredag morgen nådde den orkan-liknende stormen «Lanos» Hellas. Det førte til kraftig vind og mye regn. I forbindelse med stormen sendte greske myndigheter ut et ekstraordinært farevarsel:

- Dårlig vær vil prege sentral- og Sør-Hellas fra torsdag ettermiddag. Det starter fra sørvest, og medfører kraftig regn, tordenstormer og veldig kraftig vind, skrev myndighetene.

Tre mennesker er nå bekreftet omkomne etter stormen.

En mann ble funnet under et kollapset tak i nærheten av Karditsa en dag etter at orkanen inntraff. Lørdag ble en eldre kvinne funnet død i et oversvømt hus. Også en gjeter, som skal ha blitt feid avgårde, er død, srkiver Sky News.

I tillegg letes det etter minst èn savnet kvinne.

Det er store materielle skader, og om lag 5000 har blitt oversvømt i Karditsa-området. Ifølge Sky News mottok greske myndigheter 2500 nødanrop under stormen.

Statsminister Kyriakos Mitsotakis er forventet å besøke området de neste dagene, og har lovet økonomisk støtte.

Foto: Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Sønn forsynte familien med hasjbrownies:

Politiet i Agder skriver på Twitter at de klokka 17.26 fikk melding via AMK-sentralen om at en familie følte seg svimle og dårlige.

- De trodde de hadde blitt akutt forgiftet, skriver politiet.

Nødetatene rykket ut til stedet, men da de kom fram, skulle det vise seg at det var sønnen i huset som hadde bakt hasjbrownies.

- Dette hadde resten av familien forsynt seg av, skriver politiet.

Ingen skal ha blitt alvorlig syke, men politiet oppretter sak på foholdet.

Cowboy (20) døde etter ulykke:

Den amerikanske cowboyen Rowdy Lee Swanson er død, 20 år gammel. Det bekrefter klubben hans, OSU Rodeo Team, på sine nettsider.

Swanson døde torsdag.

- Det er med tungt hjerte at vi kan bekrefte at en av våre egne, Rowdy Swanson, har gått bort. Han var en stor del av vår rodeofamilie og vil bli dypt savnet. Våre tanker går til hans familie og etterlatte, sier klubbens trener, Cody Hollinwsworth, i en uttalelse.

Ifølge nettstedet Pro Rodeo, døde Swanson av skader han påførte seg under et stevne i Mineral Wells, Texas. Han ble kastet av oksen han red, skriver nettstedet.

Swanson var medlem av Professional Rodeo Cowboys Association (PRCA), som er den største rodeoorganisasjonen i verden. Han studerte dyrevitenskap ved Oklahoma State University i Stillwater, som ligger i Payne County.

- Rodeokomiteen og rodeofamilien viser vår dypeste medfølelse med Rowdys mor, Vanessa, hans bror, Roper og hans resterende familie, skriver stevnet i et Facebook-innlegg, ifølge Pro Rodeo.

To Norsk Folkehjelp-ansatte omkom i ulykke:

To Norsk Folkehjelp-ansatte omkom i 10.00-tiden norsk tid i en ulykke på Salomonøyene i Stillehavet.

- Vi kan bekrefte at to av våre kollegaer omkom i en tragisk ulykke med eksplosiver på Salomonøyene, sier assisterende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, i en pressemelding.

Til Dagbladet forteller han at de to omkomne er den australske statsborgeren Trent Lee og den britiske statsborgeren Stephen «Luke» Atkinson. Ingen andre er rapportert skadd som følge av ulykka.

- Dette er en svært tragisk ulykke, og det eneste vi vet er at det har skjedd en eksplosjon. Vi arbeider nå for å klargjøre årsakene og bistå de avdødes familier, sier Nergaard til Dagbladet.

Han forteller at arbeidet på Salomonøyene stanses midlertidig og at Norsk Folkehjelp, sammen med de lokale politimyndighetene, skal etterforske hva som har skjedd.

- Er det noen nordmenn som befinner seg der nede?

- Nei, på Salomonøyene har vi bare en liten internasjonalstab og lokalansatte som bidrar i arbeidet.

Norsk Folkehjelp har bistått myndighetene på Salmonøyene siden 2019 med å utvikle en sentralisert database over de store mengdene med eksplosiver fra andre verdenskrig som ligger på øyriket.

- Norsk Folkehjelp har sikkerheten til alle våre ansatte i høysetet og bruker betydelige ressurser på opplæring og beredskap, men dessverre er det umulig å gardere seg helt mot farene eksplosivrydderne utsettes for, sier generalsekretæren.

Norsk Folkehjelp har cirka 1850 mineryddere på plass i 19 land over hele verden.

Ventet 750 ungdommer - avlyser etter kritikk :

Det nærmer seg den årlige feiringen av «Blå Mandag» i Danmark, hvor konfirmanter fra hele landet samles til feiring. Omtrent 750 danske ungdommer skulle etter planen samles på det populære badelandet Lalandia mandag, tross landets høye smittetall.

Det fikk Thomas Sørensen, en av konfirmantenes far, til å reagere.

- Jeg frykter det er en smittet person der som potensielt kan smitte mange andre, sa han til avisa og la til at mange av deltakerne nettopp har hatt store konfirmasjonsfeiringer, sa han i et intervju med danske BT.

Sørensen har ved flere anledninger foreslått å utsette feiringen til smittetallene i Danmark er lavere, men har verken fått mehold fra arrangører eller foreldre.

Thomas Bahn, direktør for salg og markedsføring i Lalandia, insisterte lenge på at badelandet, som har vært åpent siden juni, ikke vil avlyse.

Etter kritikken har imidlertid badelandet snudd - og lørdag kveld opplyser Lalandia til BT at de har valgt å utsette arrangementet til etter 4. oktober på grunn av den pågående pandemien.

Lalandia mottok også kritikk i juni, da en gjest testet positivt for covid-19 etter et opphold på badelandet.

Foto: Kira Gall / Ritzau Scanpix / NTB
Klagestorm etter smitte

Klagestorm etter smitte

dagbladet

Danske elever smittet etter skoletur til Polen:

Hele 13 klasser fra Aarhus Handelsgymnasium er i disse dager på studietur i ulike deler av Europa.

Nå har to elever som torsdag kom tilbake fra studietur til Krakow, Polen, fått påvist coronaviruset, skriver TV 2 Østjylland.

Som følge av de positive prøvene må alle de 13 elevene, samt to lærere, i karantene.

Det er foreløpig usikkert om elevene er blitt smittet i Polen, som denne uke ble markert rødt på landet av FHI.

På spørsmål fra dansk TV 2 om det er forsvarlig å sende elever til utlandet i en tid med økende smitte både i Danmark og ellers i Europa, svarer rektor Anette Lind at de forholder seg til reglene fra dansk UD.

- Denne årgangen har vært utsatt for masse avlysninger og hatt et svært begrenset sosialt liv. Vi har vurdert at vi ikke vil frata dem denne opplevelsen også, når vi kunen sende dem avgårde under trygge forhold.

KLASSETUR: Elevene som nå har fått påvist coronaviruset, kom torsdag tilbake fra klassetur til Krakow, Polen. Foto: Henryk Kaiser / Shutterstoch / NTB
Smitterekord i Danmark

Smitterekord i Danmark

dagbladet

Frykter busstreik kan gi økt smitte:

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) frykter at busstreiken, som rammet Oslo og Akershus søndag, kan føre til økt smittespredning. Det melder Aftenposten.

– Det er all grunn til å frykte at streiken kan bidra til økt smitte. Jeg er bekymret for økt trengsel og håper streiken blir kortvarig, sier Johansen til avisa.

Byrådslederen oppfordrer alle Oslo-borgere som kan ha hjemmekontor, om å arbeide hjemmefra så lenge streiken vedvarer. Han har forståelse for at busstreiken kan være en utfordring for ansatte i helsebransjen, men understreker at alle vil få den hjelpen de har behov for.

Også smittevernoverlege i Oslo, Frode Hagen, anbefaler alle om å sykle eller gå og unngå kollektivtransport i tidsrommene mange reiser.

(Dagbladet / NTB)

Foto: Vidar Ruud / NTB

Alvorlig frontkollisjon på E 39:

Politiet i Agder rykker søndag ettermiddag ut etter melding om en trafikkulykke på E 39 øst for Lyngdal.

På Twitter skriver politiet at ulykken framstår som alvorlig.

- To biler, med til sammen fire personer, har frontkollidert. Det er ingen personer som sitter fastklemt, men skadeomfanget er fortsatt ukjent, sier operasjonsleder Øyvind Hægeland til Dagbladet.

Like før klokka 16 opplyser Hægeland til Dagbladet at en pasient har blitt fraktet med luftambulanse til Kristiansand sykehus. Vedkommende skal ha hatt smerter i ryggen. De tre andre involverte har blitt kjørt til sykehus med ordinær ambulanse.

- Trolig er ingen kritisk skadd, sier Hægeland.

Det har dannet seg lange køer på stedet.

14 nye smittetilfeller i Bergen:

Søndag er det registrert 14 nye smittetilfeller i Bergen. Alle unntatt én har kjent smittevei.

Siden 28. februar er det registrert 1.344 covid-19 smittede i Bergen. Det glidende ukesnittet fortsetter å synke sammenlignet med lørdagen og er søndag på 22, opplyser kommunene i en pressemelding.

Blant de 14 nysmittede er fire studenter og to elever ved Tertnes videregående skole.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.