Nyhetsstudio

Manzar Shan

Tre personer til legevakt etter trafikkulykke:

Tre personer er sendt til legevakt for sjekk etter en kjedekollisjon på E6 ved Rudshøgda. Det har vært påkjørsel bakfra. Det skriver politiet i Innlandet på sin Twitter konto.

Rudshøgda er en bygd som ligger mellom Brumundal og Moelv i Ringsaker kommune.

Veien skal være åpen igjen for trafikk.

Studioet fortsetter under annonsen

Ny jobb for Grande:

Trine Skei Grande blir styreleder i den nye stiftelsen Oslo Middelalderby. Stiftelsen er opprettet etter initiativ fra foreningen Middelalder-Oslo, som ledes av tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum.

-Jeg har fått mange forespørsler om ulike verv etter at jeg varslet at jeg skulle gå av som statsråd og partileder. Jeg har ikke sagt ja til mange, men dette klarte jeg ikke å si nei til. Vi trenger perspektivet som historien gir oss om flerkultur og flerreligiøsitet, sier Grande til Dagbladet.

Den svært historieinteresserte politikeren som både har vært kulturminister og kunnskapsminister, er selv bosatt i Gamlebyen.

- Å formidle historie, ta vare på den og bidra til oppmerksomhet om at vi i Oslo har denne historien helt oppe i dagen, er viktig. Historiekunnskap bidrar til å skape tilhørighet for alle som bor i en by 50 prosent av oss ikke er født i, sier hun.

Grande blir takket av som Venstre-leder på landsmøtet til helga. Neste høst er hun også ferdig som stortingsrepresentant fra Oslo. Tidligere i måneden ble det klart at Grande også er utnevnt som styreleder for fredsforskningsinstituttet Prio, et verv hun overtar fra tidligere Sp-leder Åslaug Haga.

Gjenoppbygging
Stiftelsens formål er å «skape opplevelser og formidling som kan gi alle innbyggere kunnskap om Oslos første bysamfunn». Å skaffe midler til gjenoppbygging samt å sørge for «historieriktig bruk» blir en hovedoppgave.

Blant de første prosjektene som det skal samles inn midler til, er gjenoppbygging av minst én bygård fra middelalderen samt å synliggjøre middelalderbyens gatenett.

Andre tiltak som kan bli aktuelle, er å gjenoppbygge et havneanlegg ved Vannspeilet i Middelalderparken og få laget et 3D-grafikkopplegg som kan gjenskape Oslos bomiljø fra den gang byen på 1300-tallet var på sitt mektigste, heter det i en pressemelding fra stiftelsen.

Private penger
Ifølge stiftelsen haster det må å skaffe midler til veie for å gjenreise deler av middelalderbyen i Oslo, som arkeologer siden 1800-tallet har referert til som «Nordens Pompeii». Den viser til at når Follobanens tunnel står klar om to år, vil Middelalderparken være omtrent dobbelt så stor som i dag.

-For å få realisert dette, må vi få til samarbeid med private. Mange av utbyggerne har også et ønske om å gjøre Middelalderparken mer interessant, med flere aktiviteter, for å unngå at det blir et dødt parkområde, sier Grande, som i sine dager i Oslo-politikken var sentral i å få Øya-festivalen til Middelalderparken.

Blant dem som står bak stiftelsen er investor Christian Ringnes, leder av Middelalder-Oslo Odd Einar Dørum og tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen. Styret består foruten Grande av Hanne Herrman (leder av Viken folkeakademi), Inger Karlberg (tidl. leder ved Riksantikvarens distriktskontor øst), Målfrid Nyrnes (tidl. enhetsleder i Oslos Plan- og bygningsetat), Lars Windfeldt (investor), Leif Gjerland (historieformidler) og Sverre Landmark (investor).

Trine Skei Grande om egen avgang og feidene i Venstre - Ville bringe sammen«veldig steile fronter»

Trine Skei Grande om egen avgang og feidene i Venstre - Ville bringe sammen«veldig steile fronter»

dagbladet

90 er døde - 200 hvaler kjemper for livet:

Om lag 90 av 270 grindhvaler er konstatert døde etter å ha strandet i en avsidesliggende og værhard bukt på vestkysten av øya Tasmania sør for Australias kyst.

Redningsmannskaper kjemper for å redde de andre. Lavvann er det store problemet. Buktas uforutsigbare flo og fjær styres av lufttrykket.

Hvalene strandet på tre ulike steder i Macquarie Harbour. Tirsdag var det ikke mulig å komme ut til hvalene i live med båt på grunn av den lave vanstenden og røft vær.

Tirsdag startet en utfordrende redningsaksjon for å redde hvalene som har de beste mulighetene til å overleve. Et mannskap på om lag 60 bestående av blant annet frivillige og fiskere deltar.

– Noen av dyrene er rett og slett for store og ligger på et ugunstig sted. Dette er nok en av de mest krevende hendelsene av denne typen vi har sett på Tasmania, sier Carlyon.

Det er ikke uvanlig at hvaler strander på Tasmania, men antallet er sjeldent høyt. Det er mer enn ti år siden sist over 150 hvaler strandet på denne måten. Carlyon sier de ikke vet hvorfor hvalene strandet, men at det kan skyldes et uhell eller feilnavigasjon.

Det er ventet at redningsarbeidet kommer til å ta flere dager, men grindhvaler er robuste skapninger, og de kan overleve i flere dager dersom forholdene ikke endrer seg, påpeker Carlyon.

For to år siden strandet en flokk på 200 hvaler på kysten av New Zealand enda nærmere Sørpolen. (NTB/Dagbladet).

LÅST PÅ SANDBANKER: Om lag 200 grindhvaler kjemper for livet i lavvann utenfor vestkysten av Tasmania. Foto: Tasmania Police/AFP/NTB.

179 arrestert i global aksjon:

179 personer er arrestert og over 60 millioner kroner beslaglagt i en global aksjon mot et ulovlig nettverk for narkotikahandel på det mørke nettet.

Mer enn 500 kilo narkotika er beslaglagt, opplyser det amerikanske justisdepartementet.

275 kilo ble beslaglagt i USA og inkluderte fentanyl, heroin, kokain, ecstasy og andre opioider. 121 personer er arrestert i USA, 42 i Tyskland, åtte i Nederland, tre i Australia, to i Canada og én person i Sverige.

Det mørke nettet er en del av internett som er på krypterte nettverk, Det er tilgjengelig kun gjennom spesielle verktøy, som for eksempel Tor-nettleseren, som gir anonymitet.

(NTB)

R-tallet i Danmark faller:

Reproduksjonstallet (R-tallet), eller kontakttallet som danskene kaller det, har falt fra 1,5 til 1,3 i Danmark. Det skriver BT, som viser til helseminister Magnus Heunicke.

- Smitten stiger altså fortsatt, men i lavere tempo. Vi skal under 1 før kurven knekkes. Vi har iverksatt en rekke målrettede tiltak for å bringe smitten ned. Sammen knekker vi kurven, skriver Heunicke på Twitter.

R-tallet viser hvor mange personer en Covid-19-pasient i gjennomsnitt smitter videre.

Tirsdag ble det registrert 476 nye smittetilfeller i Danmark. Det er sjette dagen på rad med flere enn 400 nye tilfeller, skriver BT.

Ifølge det norske Folkehelseinstituttets siste rapport fra uke 37, estimeres R-tallet i Norge etter 1. august 2020 å være 0,89.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Martin Sylvest/Reuters / NTB

McDonald's-restaurant stengt av Mattilsynet:

Under en inspeksjon i dag besluttet Mattilsynet å stenge en McDonald's-restaurant i Brummundal. Det bekrefter avdelingssjef for Mattilsynet i Mjøsområdet, Bente Fauske, overfor Ringsaker Blad.

- Vi har foreløpig ikke mottatt rapporten, men vi har fått en del punkter som må forbedres før vi kan åpne restauranten igjen, skriver kommunikasjonssjef i McDonald's Norge, Veronika Skagestad, i en e-post til Ringsaker Blad.

Mattilsynet har ikke kommet med ytterligere informasjon om årsaken til stengingen. Ifølge avisa hang det i 13-tiden en lapp på døra til restauranten med teksten: "Vi holder stengt pga. rengjøring av restauranten".

Foto: PA / NTB

Savnet person antatt omkommet:

Tirsdag 8. september mottok politiet i Trøndelag melding om at en person var savnet. Politiet har gjort omfattende operative søk etter savnede på land og i sjøen i Rørvik, uten funn.

Saken er etterforsket bredt, men politiet antar nå at savnede er død. Siste kjente observasjon av savnede var natt til lørdag 5. september ved et utested.

- På bakgrunn av opplysningene i saken ble overvåkningsmaterialet fra havneområdet i Rørvik forbedret i kvalitet, og gjennomgått på nytt. Den forbedrede overvåkningsvideoen viser det politiet mener er en mannsperson som faller over kaikanten ved havna i Rørvik ca. kl. 00.30 natt til lørdag 5. september. Det fremstår som at personen ikke kom opp fra vannet igjen. På grunn av filmens kvalitet er det ikke mulig å identifisere hvem denne personen er, skriver politiet i en pressemelding.

Politiet informerer videre om at de ikke har mottatt informasjon om at andre personer er savnet i området på det aktuelle tidspunktet, og de mener derfor at personen som skal ha falt i vannet mest sannsynlig er savnede.

- Det har ikke fremkommet opplysninger som gir grunn til å tro at savnede er utsatt for en straffbar handling. Saken vil derfor avsluttes hos politiet, men den savnede vil fortsatt ha status som savnet, sier påtaleansvarlig Kjersti Brandtsegg Moe i pressemeldinga.

Savnedes pårørende er informert om utfallet av saken og ivaretas av kommunalt kriseteam.

Ingen tradisjonell Nobelpris-utdeling:

Expressen melder at det ikke vil bli noen tradisjonell utdeling av Nobelprisen i Stockholm i år. Det har Nobelstiftelsen besluttet.

I stedet vil prisvinnerne delta i en alternativ seremoni fra sine hjemland. Denne vil i tillegg bli sendt på TV.

Det er fra tidligere kjent at banketten knyttet til prisutdelingen ikke ville bli arrangert.

Komiteen skal helt siden i vår ha vært forberedt på at en tradisjonell seremoni trolig ikke ville bli mulig å gjennomføre. Årsaken er corona-situasjonen.

Mann siktet for drapsforsøk i Sandnes:

En mann er pågrepet og siktet for drapsforsøk etter en alvorlig voldshendelse i Sandnes tirsdag. Hendelsen skal ha funnet sted i en bolig i 10.45-tiden, og en kvinne er sendt til sykehus. Hun skal ikke ha livstruende skader, skriver Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding.

Drapssiktede var på stedet da politiet ankom, men omstendighetene rundt hendelsen er foreløpig ikke kjent.

Ifølge Aftenbladet har kriminalteknikere iverksatt taktiske etterforskningsskritt på stedet. Bilder som Dagbladet har fått tilsendt viser også at politiet søker med hunder rundt den aktuelle boligen.

- Vi kan ikke kommentere hvilken relasjon fornærmede og siktede har, eller hva som er foranledningen til hendelsen. Politiet har nå fokus på å finne ut hva som har skjedd. Det pågår kriminaltekniske undersøkelser, i tillegg til at vi naturligvis ønsker å snakke mer med de involverte og eventuelle vitner, sier jourhavende jurist Mads Lerum i pressemeldingen.

Han legger til at politiet vil dele mer informasjon i saken så fort de kan.

Foto: Heidi Karin Gilje Skog

Storbritannia med siste corona-nytt:

Boris Johnson kommer tirsdag med en oppdatering om corona-situasjonen i Storbritannia.

Johnson sier at det også i Storbritannia er en økning i smittespredning blant unge. Mandag ble farenivået i forbindelse med viruset økt fra 3 til 4 - det nest høyeste nivået. 4368 nye smittetilfeller ble bekreftet samme dag.

- Det kan være fristende å tro at dersom man har unngått å bli smittet helt til nå, så er man immun. Det er slike tanker som setter liv i fare, sier Johnson.

Det legges også fram nye restriksjoner for å få kontroll på smitten. Statsministeren sier at folkets helse står i fokus når de nå innfører følgende:
- Oppfordring om at alle som kan, jobber hjemmefra.
- Alle puber, barer og restauranter må servere ved bordene, og holde stengt fra klokka 22 fra og med torsdag.
- Butikkansatte, drosjesjåfører og ansatte ved restauranter og serveringssteder blir pålagt å ha på munnbind.
- 30 personer kan samles i begravelser, men bare 15 i bryllup.

Reglene blir innført med fare for store bøter dersom de brytes. Første gang munnbindpåbudet brytes, vil det nå føre til forelegg på 200 pund, tilsvarende 2400 norske kroner.

Johnson sier at hvis landet ikke gjør tydelig framgang, kan man anta at restriksjonene vil gjelde for muligens seks måneder, ifølge The Guardian.

Statsministerens framlegging for underhuset blir, til tross for at smitten sprer seg kraftig i Storbritannia, møtt med kritiske stemmer. Redselen for at arbeidsplasser går tapt er stor i landet.

Nytt corona-dødsfall i Bergen:

En person ved Fyllingsdalen sykehjem er død etter å ha blitt smittet med coronavirus i Bergen. Pasienten var beboer fra Gartnermarken omsorg pluss. Det melder Bergen kommune.

I tillegg er 19 nye smittetilfeller registrert. De smittede er fra 15 til 62 år.

1601 personer testet seg i Bergen i løpet av mandagen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.