Annonse

Nyhetsstudio

Testet for smitte på nytt Hurtigruten-skip

To personer som ble satt i land i Trondheim med luftveissymptomer torsdag, samt en person som ble plassert i karantene om bord på MS «Midnatsol», er alle blitt testet for coronaviruset.

Ingen av dem har fått påvist smitte, opplyser kommuneoverlegen i Trondheim i en pressemelding torsdag ettermiddag.

- En av passasjerer som gikk av i Trondheim vil få tatt en ny test på grunn av symptomenes art, men testene er gode, så denne testen vil sannsynligvis også bli negativ, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

- Vi er i løpende dialog med Folkehelseinstituttet og Trondheim kommune, og følger alle råd og anbefalinger fra dem. I samråd med smittevernoverlegen, er skipet nå på vei videre sørover i rute, sa pressevakt Tarjei Kramviken til Dagbladet tidligere torsdag.

Annonse
Fauci: «Litt oppmuntende» omikron-funn
USAs smitteverntopp Anthony Fauci sier foreløpige funn om omikronvariantens alvorlighetsgrad er oppmuntrende. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB

Fauci: «Litt oppmuntende» omikron-funn

Foreløpige funn om alvorlighetsgraden av omikronvarianten av coronaviruset er «litt oppmuntrende», ifølge USAs smitteverntopp Anthony Fauci.

– Det er for tidlig å gi noen definitive uttalelser, men så langt ser det ikke ut som varianten er så veldig alvorlig. Så langt er funnene litt oppmuntrende, sa Fauci i et intervju med CNN søndag.

Han understreket at mer informasjon om varianten, som ble oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke, fortsatt er nødvendig.

Det har blitt satt i gang laboratorietester i USA og flere andre land for å finne ut om mutasjonen er mer smittsom, mer motstandsdyktig mot immunitet og vaksiner, og om den gir mer alvorlig sykdom.

USA innførte i forrige uke reiserestriksjoner for innreisende fra flere sørlige land i Afrika. Fauci sier han håper tiltakene kan oppheves innen rimelig tid.

(NTB)

Bygningsbrann i Porsgrunn: - Skal brenne kraftig

Søndag kveld brenner det i en bygning i Porsgrunn.

Det melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Det skal brenne kraftig på stedet, melder politiet.

Operasjonsleder Anne Meyer sier til Dagbladet at nødetatene ikke er kjent med om det er noen personer inne i bygningen.

Klokka 18.10 melder politiet om det skal brenne i et portrom. Det er foreløpig ikke meldt om noen skadde.

Annonse
Bob Dole er død
Bob Dole. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Bob Dole er død

Den amerikanske politikeren Bob Dole (98) er død, melder en rekke amerikanske medier, deriblant NBC.

Dole er tidligere republikansk senator og presidentkandidat. Han var også krigshelt som ble livstruende skadd i kamp under andre verdenskrig.

Dødsfallet ble søndag bekreftet av stiftelsen Elizabeth Dole Foundation.

Dole ble diagnostisert med lungekreft i februar.

Dole satt i Kongressen for republikanerne i 36 år og var partiets presidentkandidat i 1996, da han tapte mot Bidens partifelle Bill Clinton.

Dole var president Gerald Fords visepresidentkandidat i 1976, da demokraten Jimmy Carter vant valget, og han forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat både i 1980 og 1988, uten å lykkes.

(Dagbladet / NTB)

Tåregass og vannkanon mot corona-demonstranter i Belgia
Foto: AP Photo / Geert Vanden Wijngaert / NTB

Tåregass og vannkanon mot corona-demonstranter i Belgia

Belgisk politi brukte vannkanon og tåregass for å spre noen ulydige demonstranter i Brussel, der flere tusen andre protesterte fredelig mot nye coronatiltak.

Belgiske myndigheter presenterte før helgen nye innstramminger for tredje uke på rad. Bakteppet er en kraftig smittebølge som legger press på helsevesenet.

Blant annet må barnehager og barneskoler stenge en uke før juleferien skulle ha startet, og skolebarn helt ned til seks år må nå bruke munnbind. Fra før har regjeringen blant annet stengt nattklubber og bedt barer og restauranter stenge klokka 23.

Blant slagordene i søndagens protest var «Frihet», og noen demonstranter bar også på vaksinekritiske budskap.

(NTB)

Annonse

Innfører tiltak i nye kommuner

Regjeringen innfører coronatiltak i Drammen og Lier kommune, skriver regjeringen i en pressemelding.

- Regjeringen innfører regionale tiltak i Drammen og Lier kommune i Viken fylke. Tiltakene er de samme som de siste dagene har blitt iverksatt for Oslo kommune og flere kommuner i Innlandet, Viken og Vestland fylke, skriver regjeringen i en pressemelding.

De nye tiltakene trer i kraft fra midnatt i natt, og omfatter blant annet munnbindkrav i kollektivtrafikken, butikker, kjøpesentre og liknende hvis det ikke er mulig å holde en meters avstand. I tillegg blir det påbud om hjemmekontor der det er mulig, og en grense på hundre personer i private sammenhenger. Det blir også krav om bordservering i utelivsbransjen.

Helsedepartementet opplyser til Dagbladet at tiltakene i Drammen og Lier gjelder på ubestemt tid.

Tiltakene kommer etter en anmodning fra de to kommunene.

I sitt faglige grunnlag til Helse- og omsorgsdepartementet, vektlegger Helsedirektoratet tiltakene blant annet med et høyr press på Vestre Viken helseforetak.

- I møtet avholdt 2. desember beskriver Vestre Viken en svært utfordret situasjon. De er i gul beredskap og er
bekymret over situasjonen fremover. Både Drammen og Lier kommune har høye smittetall. I tillegg ligger de i
nærhet til kommuner med kjent omikronutbrudd. Fra tidligere i pandemien vet vi at det er stor mobilitet i regionen
inn mot Oslo, slik at det er en stor fordel å ha likelydende tiltak i hele regionen, skriver Helsedirektoratet i sin vurdering.