Nyhetsstudio

Manzar Shan

Høie kaller inn til møte:

Helseminister Bent Høie kaller torsdag inn til møte om hjemmekontor og smitteverntiltak i kollektivtrafikken. Det skriver Dagens Næringsliv.

Avisa har fått tilsendt en e-post som bekrefter det. Politiske ledelsen i Nærings- og fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet skal også delta på møte.

Etter det NRK erfarer skal munnbind også være et tema på møte. Det skal avgjøres om munnbind skal anbefales eller påbys, skriver NRK.

Blant deltakerne er de ti største kommunene, NHO, fylkeskommunene, Kollektivtrafikkforeningen, Jernbanedirektoratet og Virke, skriver DN videre.

Foto: NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Morgennytt:

Slår alarm om Grønlandsisen
I en ny studie advarer forskere om at Grønlandsisen kommer til å smelte i rekordfart dette århundret.

* Stenger millionby etter smittehopp
Spanske myndigheter har besluttet å stenge ned hovedstaden Madrid hvor antall coronatilfeller har skutt i været de siste ukene.

Bertheussen forklarer seg om bilbrannen
Torsdag skal Laila Anita Bertheussen forklare seg om bilbrannen som fant sted 10. mars 2019.

112 nye smittede siste døgn
Det var ved midnatt registrert 14 026 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 112 meldte tilfeller siste døgn.

Amerikanske flyselskaper permitterer 32 000:

American Airlines og United Airlines starter torsdag permittering av til sammen 32.000 ansatte fordi Kongressen ikke har klart å få på plass en hjelpepakke.

- Våre folkevalgte har ikke klart å enes om en covid-19-hjelpepakke. Det gjør at vi fra i morgen vil starte den tunge prosessen med å permittere 19.000 av våre hardt arbeidende og hengivne kolleger, sa American Airlines' administrerende direktør Doug Parker onsdag.

Kort tid etter kunngjorde United Airlines permittering av 13.000 ansatte.

Men de to selskapene holder døren åpen for å avlyse permitteringene hvis Kongressen klarer å få i stand en hjelpepakke i løpet av de neste dagene.

(NTB)

Bertheussen forklarer seg om bilbrannen:

I Oslo tingrett torsdag skal Laila Anita Bertheussen forklare seg om bilbrannen som fant sted 10. mars 2019.

Politiet ble den gang varslet om at det brant i bilen til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) av en forbipasserende. Bilen til justisministeren sto parkert utenfor boligen hans i Oslo.

PSTs etterforskningsleder Kim Sæter har tidligere fortalt i retten at de ikke hadde noen mistanke om at Bertheussen kunne stå bak de ulike hendelsene ved samboerparets hus rundt vinteren 2018/2019 før bilbrannen.

Da fattet PST mistanke mot Bertheussen, fordi et overvåkningskamera fra selskapet Stanley var koblet ut under tidspunktet for ildspåsettelsen, men at det ble slått på igjen etterpå.

Bertheussen er tiltalt for brudd på straffeloven paragraf 115.

Følg rettsdagen direkte på Dagbladet TV fra klokka 08.15.

Foto: Politiet/PST
Bertheussen-saken - Nektet PST å filme her

Bertheussen-saken - Nektet PST å filme her

dagbladet

Person alvorlig skadd etter bilbrann:

En person er alvorlig skadd etter at et enslig kjøretøy kjørte ut av veien. Bilen skal også ha begynt å brenne på stedet.

Det opplyser Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Involverte fra bilen skal være ute av bilen, skriver de.

Politiet opplyser seinere at brannvesenet har slokket brannen i bilen.

- Involverte kjøres til Ringerike sykehus av ambulanse. En person alvorlig skadd, skriver politiet.

Dagbladet følger saken.

Stenger millionby:

Spanske myndigheter har besluttet å stenge ned hovedstaden Madrid hvor antall coronatilfeller har skutt i været de siste ukene.

Det opplyste myndighetene på en pressekonferanse onsdag kveld, ifølge Reuters.

Innbyggere får ikke lenger lov til å reise til eller fra byen med mindre det er helt nødvendig, skriver nyhetsbyrået.

De får imidlertid krysse grensene for arbeid, skole, legebesøk eller for å handle.

Storbyen, med over tre millioner innbyggere, står nå for omtrent en tredjedel av Spanias over 130 000 nye coronatilfeller de siste to ukene, ifølge Reuters.

- Madrids helse er Spanias helse. Madrid er spesielt, sa landets helseminister Salvador Illa på pressekonferansen, ifølge nyhetsbyrået.

I tillegg til reiseforbudet blir barer og restauranter stengt klokka 23 hver kveld. Myndighetene stenger også parker og lekeplasser, og begrenser antallet mennesker som får lov til å være sammen til seks personer.

Foto: Shutterstock / NTB
Coronaviruset i Spania: - Fulle intensiver: - Vet ikke hvor dette vil ende

Coronaviruset i Spania: - Fulle intensiver: - Vet ikke hvor dette vil ende

dagbladet

Putin og Macron ber om full stans i kamphandlinger:

Russlands president Vladimir Putin og Frankrikes president Emmanuel Macron ber om full stans i kampene mellom Armenia og Aserbajdsjan i Nagorno-Karabakh.

- Vladimir Putin og Emmanuel Macron ber de krigførende partene om fullstendig stans i kampene, og så raskt som mulig dempe spenningsnivået og vise full tilbakeholdenhet, het det i en uttalelse fra Moskva sent onsdag kveld.

De to presidentene er klare til å intensivere den diplomatiske innsatsen for å hjelpe til med å løse konflikten, ifølge uttalelsen.

Tidligere onsdag tilbød Russland seg å mekle mellom Armenia og Aserbajdsjan. Russisk UD har invitert utenriksministrene fra de to landene til fredssamtaler, opplyste utenriksminister Sergej Lavrov.

Enklaven Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men kontrolleres av armenske separatister.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har i flere tiår forsøkt å mekle i konflikten. Ved årsskiftet overtar Sverige ledelsen i OSSE.

(NTB)

112 nye coronasmittede siste døgn:

Det var ved midnatt registrert 14 026 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 112 meldte tilfeller siste døgn.

De siste to dagene er økningen på 239 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

28 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var onsdag registrert 274 døde som følge av sykdommen.

(NTB)

Foto: NTB

- Aldri vært med på noe lignende:

Fox News-journalisten og debattlederen under den første presidentdebatten før USA-valget 3. november, Chris Wallace, forteller nå om sin opplevelse av nattas møte mellom Donald Trump og Joe Biden.

I et intervju med New York Times sier han følgende om hvordan han opplevde debatten:

- Jeg var veldig lei meg over hvordan gårsdagen utviklet seg, sier han til avisa.

- Jeg er skuffet over hvordan det ble. For min egen skyld, men mest av alt for landet. Det kunne vært en mye bedre utnyttet kveld enn det ble, fortsetter han.

Wallace har det siste døgnet fått massiv kritikk for hvordan han styrte ordvekslingen mellom de to konkurrentene.

Wallace innrømmer at han aldri trodde det skulle «spore av» mellom Biden og Trump slik det gjorde.

- Jeg er profesjonell, og har aldri vært med på noe lignende, avslutter han.

Foto: AP/NTB
- Chris Wallace er pinlig

- Chris Wallace er pinlig

dagbladet

Storbritannia: - Viruset er ute av kontroll:

Smitten i Storbritannia er ute av kontroll, erkjenner regjeringens helseeksperter etter to dager på rad med over 7000 nye smittetilfeller og 70 dødsfall.

- Ting går definitivt i feil retning, sa regjeringens øverste vitenskapelige rådgiver Patrick Vallance på en pressekonferanse sammen med statsminister Boris Johnson onsdag kveld.

- Vi har ikke dette under kontroll for øyeblikket, tilføyde han.

Antallet nye smittetilfeller var onsdag noe lavere enn foregående døgn, da det ble meldt om 7143 smittede - det høyeste antallet registrert på ett døgn hittil.

Dødstallet var det samme som tirsdag, og det høyeste som er rapportert siden 1. juli.

Også antallet sykehusinnleggelser og intensivpasienter med covid-19 er økende.

453 264 personer har hittil fått påvist coronasmitte i Storbritannia. Viruset har ifølge myndighetene kostet 42 143 menneskeliv, det høyeste dødstallet i Europa.

Strenge smitteverntiltak ble opphevet i juni, men myndighetene har de siste ukene gjeninnført begrensninger på sosiale samlinger. Pubene må stenge tidligere, og folk får bare samles i grupper på seks.

Det er fortsatt for tidlig å si om dette vil virke, påpeker Johnson og ber folk følge reglene.

I Underhuset er det økende misnøye med regjeringens håndtering av pandemien. Likevel fornyet de folkevalgte med overveldende flertall regjeringens utvidede coronafullmakter onsdag.

Med 62 coronarelaterte dødsfall per 100 000 innbyggere ligger Storbritannia omtrent på nivå med Italia og USA. Norge har fem dødsfall per 100 000 innbyggere.

(NTB)

Romstasjonen lekker:

NASA har oppdaget et hull i den internasjonale romstasjonen (ISS). Dermed lekker den luft. Det skriver de selv i en pressemelding.

NASA understreker at det ikke er noen umiddelbar fare for de om bord, men de jobber hardt med å finne lekkasjen, ettersom den ser ut til å bli større. De har visst at det var en lekkasje i flere uker, men siden den er veldig liten har de ikke jobbet så mye med å lokalisere den.

Bakkepersonell vekket astronautene mandag kveld for å varsle om at lekkasjen ser ut til å bli større, og de har jobbet med å lokalisere den siden det. Onsdag søker de fortsatt, skriver NASA.

Astronautene mener at lekkasjen er på Zvezda-modulen, som er en russisk modul som både inneholder forsyninger, og to astronauter bor der inne.

Den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.