Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Siste nytt fra regjeringen:

Helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i FHI er på plass på dagens pressekonferanse om coronasituasjonen.

Blant annet kommer det nye råd om munnbind. FHI anbefaler at man bruker munnbind på hele hjemreisen, når man kommer fra røde land. Både på flyet, toget og i taxien mener FHI at man bør bruke munnbind.

- Vi har en jobb å gjøre, sier Bent Høie.

- Jeg sikter til jobben vi har å gjøre for å hindre at coronaviruset blomstrer opp igjen, sier Høie.

Høie opplyser at det fortsatt er lite smitte i Norge, men han mener at økningen er urovekkende.

- Nå må vi bremse for å beholde kontroll, sier han.

Gjenåpningen skulle fortsette utover høste, dersom smitten tillot det.

Blant annet sier Høie at de ikke åpner for kamper i breddeidretten, og at man beholder grensen på 200 personer på arrangementer.

- Vi bremser for å unngå en bråstopp, sier Høie.

Det kommer til å gjøres en ny vurdering 1. september.

- Det kommer til å bli trangere på kollektivtransporten i de store byene, sier Høie.

Derfor oppfordrer han alle som kan til å gå eller sykle til jobben eller skolen.

Det kan komme en anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransporten i rushen, sier Høie. Den kommer ikke nå, fordi det må planlegges bedre. Rådene vil komme fram mot 14. august.

Han understreker likevel at den beste beskyttelsen er å holde avstand.

- Munnbind kan være et suplement, men ikke en erstatning for meteren, sier Høie.

Regjeringen stenger også for alkoholservering etter midnatt. Høie opplyser også om at de fraråder alle utenlandsreiser, både til «røde» og «grønne» land.

Regjeringen stenger også for all alkoholservering etter midnatt, i hele landet.

Høie understreker nok en gang at man ikke kan være flere enn 20 personer på samme fest.

- Ved å følge smitterådene, så beskytter du de du er glad i. Du beskytter de kjekke guttene, du beskytter de snille naboene, og du beskytter bestemor, sier Høie.

- Vi har tenkt at midnatt er et godt tidspunkt, fordi da kan man sitte på spisestedene og spise opp maten og drikke opp vinen, men vi ønsker ikke det tradisjonelle utelivet, sier Høie til Dagbladet.

Han understreker likvel at dette ikke er en invitasjon til å bryte smittevernregler på hjemmefester, og understreker at det ikke er lov å være flere enn 20 personer og at man må holde én meters avstand.

Studioet fortsetter under annonsen

Vuderer kort lockdown:

Storbritannias statsminister Bortis Johnson sier til Sky News at han vurderer å innføre en ny - kort - lockdown for å få kontroll på den økende smitten i landet.

Han sier at det er mulig de nye reglene blir innført allerede neste uke.

14 av 15 bydeler er «røde»:

Oslo kommunes coronakart viser nå at smittetallet er over 20 tilfeller per 100 000 innbyggere i 14 av 15 bydeler.

Dermed ville de vært «røde» om de lå utenfor Norge.

Bydel Gamle Oslo har høyest smittetall, med 100 tilfeller per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Sagene, St. Hanshaugen og Alna følger tett, alle med over 90 tilfeller per 100 000.

Bare Vestre Aker ligger nå under FHIs grense for å bli «rødt».

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sa tidligere fredag morgen at han var mer bekymret for smittetrykket i Oslo enn i Bergen.

Kartet viser smittetrykket i de ulike bydelene. Foto: Beredskapsetaten i Oslo

Nytt coronadødsfall i Bergen:

Det er registrert ett nytt coronarelatert dødsfall i Bergen, skriver Bergens Tidende.

Den avdøde skal være en eldre person som var innlagt på Haukeland universitetssykehus.

Det er landets 267. coronadødsfall.

I tillegg er det registrert tre nye smittede i Helse Bergen. 76 ansatte er i karantene.

Lysbakken taler: Høyre er de nye museumsvokterne:

I sin tale til landsstyret i SV fredag tok partileder Audun Lysbakken et knallhardt oppgjør med de nye signalene fra regjeringspartiet Høyre om privates adgang til å utføre velferdstjenester.

- Høyre er de nye museumsvokterne i norsk politikk, sa Lysbakken.

Han mener Høyres løsninger er gammeldags markedstenkning som kun vil gi mer byråkrati. Det gjelder blant annet forslaget om et eget hurtigspor for private, en såkalt fasttrack for privatisering.

- Utrolig gammeldags! Hva er det skattelette og stor privatiseringsiver har til felles? Jo, det er ideologisk vrakgods fra 80-tallet. Det finnes ikke fnugg av belegg for å påstå at velferden blir bedre med mer privatisering, sa Lysbakken og fortsatte:

- Norge er blitt et land hvor dårlige, høyreorienterte ideer kommer for å dø.

Krisepakke
Lysbakken hadde også en klar melding til finansminister Jan Tore Sanner (H), som mandag legger fram en ny coronakrisepakke. SV-lederen forventer at kontantstøtten til næringslivet erstattes av noe annet og bedre.

- Vi forventer at når kontantstøtten til næringslivet avvikles, er det fordi den skal erstattes av noe bedre og mer treffsikkert, ikke noe som er dårligere, sa Lysbakken i talen.

Mandag legger regjeringen fram en ny tiltakspakke for å avhjelpe coronakrisen, kunne NTB melde tidligere denne uka. De nye tiltakene er spesielt rettet mot reiselivet og eventbransjen, men coronaproposisjonen som skal legges fram og sendes til Stortinget, ventes også gi nye anslag for hva krisen har kostet norsk økonomi.

Lysbakken mener krisepakka må berge arbeidsplasser og bedrifter, men også gi nye løsninger og omstilling.

Verden vil se annerledes ut etter pandemien. Da må det komme ordnigner for et bærekraftig reiseliv i Norge, heller enn et reiseliv hvor turistene seiler forbi på cruiseskip som legger igjen minimalt med verdiskaping men maksimalt med forurensing, sa Lysbakken, som også tok til orde for en egen maritim krisepakke.

- Det finnes flere statlige skip som kan bygges, det trengs kondemneringsordning for offshore-fartøy, og det må satses på nye næringsmuligheter som havvind, karbonfangst og lagring og hydrogen, påpekte han.

- Overklassefest
Lysbakken brukte også mye av talen til å angripe det ferske vedtaket fra Høyres landsmøte om å fjerne formuesskatten.

– Det blir overklassefest hvis Høyre vinner valget en gang til, sa Lysbakken.

SV-lederen viste til hvordan Høyres landsmøte i forrige uke gikk inn for å fjerne formuesskatten helt. Det vil bety mer enn 15 milliarder kroner i året i tapte skatteinntekter for staten og kommunene, skriver NTB.

– Det er vanskelig å overdrive hvor uansvarlig og hvor urettferdig dette vil være, sa Lysbakken.

Ifølge ham viser SVs beregninger at åtte av de hundre rikeste i Norge i 2019, praktisk talt vil bli nullskatteytere hvis formuesskatten fjernes helt.

Bare disse åtte tilsvarer et bortfall av skatteinntekter på 235 millioner kroner, ifølge Lysbakken.

Lager fast track for privatisering

Lager fast track for privatisering

dagbladet

Tesla nekter å samarbeide med politiet:

I sommer døde en lastebilsjåfør på E18 utenfor Arendal. Han ble påkjørt av en Tesla mens han jobbet med å sikre lasten på bilen.

Politiet etterforsker ulykken, og har i den anledning best Tesla om hjelp til å hente ut informasjon fra autopiloten på bilen. Det får de ikke, ifølge Motor.no.

– Denne typen biler er svært avanserte, og vi er avhengige av hjelp fra bilprodusenten. Men det har vært problematisk og utfordrende. Tesla har ikke gitt ut data, sier politiadvokat Unni Guldberg til nettstedet.

Sjåføren skal ha forklart at han ikke husker om han brukte autopiloten da ulykken skjedde. Han risikerer å bli tiltalt for uaktsom kjøring.

Tesla Norge sier til Motor.no at de ikke vil kommentere saken.

Illustrasjonsfoto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB scanpix

Advarer etter «dødsbryllup» :

Et bryllup - for mange en av livets lykkeligste begivenheter - har forvandlet seg til et mareritt i Maine, USA. Ifølge nyhetsbyrået AFP er nå sju personer døde og 177 coronasmittet etter et bryllup som fant sted i august. Ti dager etter bryllupet med 65 gjester, var over 20 gjester smittet - som igjen spredte smitten videre i det lille lokalsamfunnet Millinocket. Ingen av de sju døde var gjester i bryllupet, men alle hadde på en eller annen måte fått smitten derfra. Blant annet tok en fengselsvakt som deltok i bryllupet med seg smitten til fengselet hvor han jobber hele 370 kilometer unna. Seks av dødsfallene fant sted på et av pleiehjem 160 kilometer unna Millinocket.

Smitten er nå så ille at Maines guvernør Janet Mills har gått ut med en offentlig advarsel til statens innbyggere.
- Smitten er ikke lenger på den andre siden av gjerdet. Den er i hagene våre, sier hun ifølge AFP.

Bryllupet fant sted i Tri-Town Baptist Church i den lille byen Millinocket. Nå er sju døde og nærmere 200 smittet av coronaviruset. Foto: Joseph Prezioso / AFP / NTB

Nakstad: - Urovekkende spredning i Oslo:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener spredningen av coronaviruset i Oslo er mer bekymringsfull enn i Bergen. Det forteller han til NRK.

Siste døgn er det registrert 68 nye smittetilfeller i Oslo, ifølge Oslo kommunes oversikt.

Ifølge Nakstad har smittetallene i Oslo doblet seg den siste uka, noe som gir grunn til uro.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Utelukker ikke ny lockdown :

Helseminister Matt Hancock i Storbritannia utelukker ikke at det kommer til å bli innført en ny nasjonal lockdown. Det sier han til Sky News.

- Den siste forsvarslinja er en total nasjonal handling i jeg vil ikke se det, men vi kommer til å gjøre det som er nødvendig for å holde folk trygge i en vanskelig pandemi, sier han.

Måtte avslutte studentfester i Bergen:

Vest politidistrikt måtte avslutte tre studentfester i Bergen sentrum natt til fredag, etter at naboer klaget på høy musikk, skrik og skrål, skriver politiet.

Bergen har hatt et større utbrudd de siste ukene, blant annet ble studentmiljøene hardt rammet i etterkant av fadderukene i byen.

Smittetrykket førte til at kommunen 8. september strammet inn coronatiltakene, med maksimalt ti personer i private samlinger, skriver NTB.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Storm i Middelhavet:

Minst to fly er fredag omdirigert i Hellas i forbindelse med at en sjeldent kraftig storm er ventet i Middelhavet.

To Ryanair-fly som skulle lande på øya Kefallinia i Det joniske hav, som ligger mellom Italia og Hellas, ble omdirigert til Aten.

Vindstyrken er på rundt 28 meter per sekund, ifølge det greske byrået for sivil sikkerhet. Grensen for at en storm skal kunne kalles en orkan, er en middelstyrke på 32,6 meter per sekund.

En seilbåt fortøyd utenfor øya Ithaka ble tatt av bølger, men de to passasjerene om bord klarte å komme seg til land, ifølge det statlige nyhetsbyrået ANA.

Det greske sikkerhetsbyrået har oppfordret de som er i utsatte områder om å unngå reiser så langt det er mulig.

(©NTB)

Stormen i middelhavet. Foto: World Meteorological Organization

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.