Nyhetsstudio

Ingunn Dorholt

Coronasmittet trente på to Sats-sentre :

En person som har fått påvist coronasmitte skal tidligere denne uka ha trent på to Sats-sentre i Oslo. Det dreier seg om Sats Lambertseter og Sats Colosseum.

Det bekrefter kommunikasjonsansvarlig i Sats, Malin Selander, til Dagbladet.

- Vi fikk i ettermiddag informasjon fra smittevernteamet om at en person som har fått påvist coronasmitte har vært og trent på SATS Lambertseter og Sats Colosseum tidligere denne uka. Vi agerer naturligvis ansvarsfullt og har gode rutiner for å støtte med smittesporing, sier Selander til Dagbladet.

Hun forklarer videre at registreringen av medlemmene som trener, gjør det mulig å raskt identifisere hvem som har vært på sentrene i en gitt tidsperiode.

- Vi har rutine for å kontakte medlemmer som er berørte av en sånn type informasjon på SMS eller epost, så dette gjør vi både selv og i samarbeid med helsemyndighetene.

Selander understreker også at det ikke er konstatert at personen har blitt smittet på treningssenter.

Foto: NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Høyesterettsdommer Erik Møse henger fra seg kappen:

Erik Møse fratrådte som dommer i Høyesterett fredag 30. oktober 2020, skriver Høyesterett i en pressemelding. Han tiltrådte i 2009, og har vært dommer i 28 år.

Høyesterett, Borgarting lagmannsrett, Eiker, Modum og Sigdal herredsrett, FNs straffedomstol for Rwanda og Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Møse har arbeidet i alle trinn i den norske domstolsstrukturen og i to internasjonale domstoler.

- Det har vært en glede å være en del av alle disse domstolene. Hver enkelt av dem har sine særtrekk som har gjort det svært meningsfylt å arbeide der, sier Møse i pressemeldingen.

- Muligheten til å avveie partenes argumenter mot hverandre og så komme frem til en balansert løsning, var nok en av grunnene til at jeg valgte å bli dommer, fortsetter han.

Menneskerettigheter har vært et tema Møse har vært engasjert i helt siden han studerte juss ved Universitetet i Oslo. Han var en av de første som tok menneskerettigheter som spesialfag. Denne interessen beholdt han i yrkeslivet, noe som etter hvert førte til at han arbeidet 17 år som dommer i internasjonale domstoler. Først i Tanzania ved FNs straffedomstol for Rwanda fra 1999-2009. Deretter ved EMD i Strasbourg fra 2011-2018.

Om tiden i Høyesterett, sier han:

- Høyesterett er det ideelle stedet å være. Man arbeider med interessante og prinsipielle saker, som hver og en er utfordrende og spennende. Jeg er svært glad for å ha vært en del av denne institusjonens virksomhet. Domstolen har et fantastisk miljø, og kollegene er enestående.

Sitt engasjement for menneskerettigheter tar han sikte på å videreføre.

- Jeg vil nok fortsatt beskjeftige meg med disse spørsmålene i den grad jeg kan være til nytte, avslutter han.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB

STRAKS: Siste fra WHO :

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at de straks vil holde pressekonferanse fra Genève for å orientere om siste nytt om den globale coronasituasjonen.

Dagbladet følger pressekonferansen.

WHO: Generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO. Foto: Fabrice Coffrini/ Reuters / File Photo / NTB

NRK: To døde på Samos :

To tenåringer er funnet døde på Samos etter jordskjelvet som rammet den greske øya torsdag. Det er greske myndigheter som bekrefter dette, ifølge NRK.

Ifølge NTB melder rikskringkasteren ERT at det dreier seg om to skoleelever på henholdsvis 15 og 17 år. Det greske brannvesenet melder ifølge NTB at de to døde da en vegg raste over dem.

Åtte personer er bekreftet omkommet etter jordskjelvet, ifølge Sky News.

Flere døde og skadde

Flere døde og skadde

dagbladet

Siste nytt fra Bergen:

Byrådet i Bergen orienterer om siste coronanytt på en pressekonferanse klokka 15.

Det siste døgnet er det registrert 63 nye smittede i Bergen. Det 19 flere enn dagen før.

Byrådet i Bergen har innførte torsdag strengere coronatiltak. Blant tiltakene er forbud mot private treff med mer enn ti personer, påbud om munnbind i kollektivtrafikken og legitimeringskrav i utelivet. Det oppfordres også til at de som kan, har hjemmekontor.

- Smittetalet er høyt og det glidende snittet er også økende. Vi vet av erfaring at det tar sju til ti dager før tiltak gir effekt. Vi antar derfor at tallene vil være høye, fram til vi etter hvert, ser en nedgang, sier byrådsleder Roger Valhammer.

Han sier både innbyggere og lokalt næringsliv har respondert bra på tiltakene.

- De strenge tiltakene handler om at vi stiller opp for å beskytte dem i risikogruppen, sier han, og legger til at det også handler om å bekytte helsepersonell.

Ifølge Valhammer etterleves også kravet om munnbind godt i Bergen.

Kvinne knivstukket i Elverum - søker etter mann med uniform:

Politiet melder om en aksjon i Elverum. Det er meldt om knivstikking på en privat adresse.

- Bevæpnet politi søker etter en gjerningsmann vest for Glomma i Elverum. Det antas at gjerningspersonen er psykisk ustabil. Vedkommende kan være iført en stjålet militæruniform, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Haagen Løvseth, forteller til Dagbladet at det er en kvinne som er knivstukket.

- Hennes helsetilstand er foreløpig ikke kjent, sier han.

Hendelsen ble ringt inn fra privatadressen.

- Vi setter den mulige militæruniformen i sammenheng med et tyveri fra et bygg ved Terningmoen leir natt til idag. Vi setter også hendelsen i sammenheng med en mulig ruset eller psykisk ustabil person som ble observert fredag morgen, sier operasjonslederen.

De ber beboere i området holde seg inne og låse vindu og dører.

Hendelsen fant sted i Vindheiavegen i Elverum, som ligger i umiddelbar nærhet til militærleiren.

Les saken her:

Kvinne knivstukket i Elverum - søker etter mann med uniform

Kvinne knivstukket i Elverum - søker etter mann med uniform

dagbladet

Effekten økte brått:

Folkehelseinstituttets tall viser at effekten av smittesporing har økt brått denne høsten. Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet synes at det er bra.

I ukerapporten for uke 38 går det fram at totalt fem prosent hadde oppgitt smittesporing som årsak til testing for covid-19 gjennom hele pandemien. Den seineste ukerapporten viser at prosentandelen har økt til ni prosent.

Tilsynelatende er dette på grunn av av at effekten har økt brått denne høsten sammenliknet med i vår. For eksempel oppga hele 21 prosent smittesporing som årsak til testing i uke 43 og 42.

- Smittesporingen og testkapasiteten er blitt stadig bedre sånn at flere nærkontakter blir gjort oppringt og informert, og mange av dem ønsker å teste seg, sier Aavitsland til Dagbladet og fortsetter:

- Kommunene forteller dem at de gjerne må teste seg, men at de uansett må være i karantene i ti dager. I mars og april var kommunene lite forberedt på dette arbeidet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

63 nye smittet i Bergen:

I Bergen har 63 nye smittetilfeller blitt registrert det siste døgnet, melder Bergens Tidende.

Høyeste antall smittede siden pandemiens start:

Danmark opplyser at det siste døgnet har blitt registrert det høyeste antall smittede siden starten på corona-pandemien. Det siste døgnet har 1191 blitt bekreftet smittet. Samtidig har 71.059 blitt testet - flere enn noen gang tidligere.

Forrige smittetopp var på 955. Den kom 26. oktober, ifølge danske TV 2s statistikkoversikt.

Det siste døgnet er tre personer bekreftet døde på grunn av smitte. Totalt er 144 personer nå innlagt på grunn av coronaviruset i Danmark. Siden pandemiens start har det vært registrert 45.225 smittetilfeller.

Den økende smitten har ført til strengere restriksjoner den siste tida. Torsdag kom påbudet om bruk av munnbind i danske butikker og kjøpesentre. De som trosser påbudet kan bli bøtelagt.

- Utgangspunktet er at vi tror at alle kunder kommer til å ha munnbind. Men forskriften som kom onsdag kveld, åpner muligheten for at man kan få bot hvis man ikke bruker munnbind, sa kommunikasjons- og analysesjef Lars Aarup i Coop i forbindelse med innføringen av påbudet.

Terrortrusselen skjerpet:

Fredag ettermiddag opplyser PST at terrortrusselen fra ekstrem islamisme er skjerpet.

«Vi vurderer det fortsatt som MULIG at noen vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge, motivert av religiøse eller islamistiske motiver. Terrortrusselen fra ekstrem islamisme er imidlertid skjerpet fra den siste vurderingen PST gjorde i sommer. Det skal lite til før vurderingen av den forventede trusselen vil bli endret til SANNSYNLIG», skriver Politiets sikkerhetstjeneste i en pressemelding.

Videre opplyser PST at bakgrunnen for skjerpelsen er at spenningen mellom ytringsfrihet, og det mange muslimer opplever som krenkelser av islam, vokser både i Norge og Europa. PST skriver også at Al-Qaida og ISIL nylig har kommet med flere oppfordringer til muslimer i alle land om å hevne krenkelser.

«Majoriteten av muslimer tar imidlertid avstand fra terror.»

PST viser til situasjonen i Frankrike, hvor det seinest torsdag ble utført terrorangrep.

«Utenlandske radikalisatorer henvender seg til norske muslimer med oppfordringer om å hevne krenkelser av islam. Utviklingen i Frankrike med republisering av Muhammedkarikaturene, påfølgende terrorhandlinger og debatten dette skaper i Norge, kan også bidra til å inspirere personer her i landet til terror.»

Hellas og Tyrkia rammet av jordskjelv med en styrke på 6,6:

Hellas ble fredag rammet av et jordskjelv med en styrke på 6,6. Det hadde senter ved Samos i Egeerhavet.

Skjelvet ble registrert ved seismiske målestasjoner tidlig fredag ettermiddag.

I sosiale medier meldes det blant annet om kraftige rystelser i Izmir vest i Tyrkia.

Ifølge jordskjelvvarsleren USGS hadde skjelvet en styrke på 7. Episenteret var ifølge samme kilde 14 kilometer fra den greske byen Néon.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.