Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Coronasmittet person reiste med fly:

Klokka 16.19 mottok politiet informasjon fra smitteteamet i Lillehammer om en person med bekreftet Covid-19 smitte som de mistenkte ville reise fra Oslo lufthavn med fly.

- Undersøkelser har avdekket at personen reiste fra OSL med Qatar Airways, skriver politiet.

- Varslinger er utført og smittevernstiltak vil bli iverksatt på ankomst. Personen ble gjort kjent med testen og at han skulle i isolat før avreise, men har valgt å ignorere dette. Kan vente seg en anmeldelse fra kommuneoverlegen for brudd på smittevernlovgivningen, skriver politiet i Øst.

Studioet fortsetter under annonsen

Utelukker ikke ny lockdown :

Helseminister Matt Hancock i Storbritannia utelukker ikke at det kommer til å bli innført en ny nasjonal lockdown. Det sier han til Sky News.

- Vi kommer til å gjøre det som er nødvendig for å holde folk trygge, sier han fredag morgen.

Måtte avslutte studentfester i Bergen:

Vest politidistrikt måtte avslutte tre studentfester i Bergen sentrum natt til fredag, etter at naboer klaget på høy musikk, skrik og skrål, skriver politiet.

Bergen har hatt et større utbrudd de siste ukene, blant annet ble studentmiljøene hardt rammet i etterkant av fadderukene i byen.

Smittetrykket førte til at kommunen 8. september strammet inn coronatiltakene, med maksimalt ti personer i private samlinger, skriver NTB.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Storm i Middelhavet:

Minst to fly er fredag omdirigert i Hellas i forbindelse med at en sjeldent kraftig storm er ventet i Middelhavet.

To Ryanair-fly som skulle lande på øya Kefallinia i Det joniske hav, som ligger mellom Italia og Hellas, ble omdirigert til Aten.

Vindstyrken er på rundt 28 meter per sekund, ifølge det greske byrået for sivil sikkerhet. Grensen for at en storm skal kunne kalles en orkan, er en middelstyrke på 32,6 meter per sekund.

En seilbåt fortøyd utenfor øya Ithaka ble tatt av bølger, men de to passasjerene om bord klarte å komme seg til land, ifølge det statlige nyhetsbyrået ANA.

Det greske sikkerhetsbyrået har oppfordret de som er i utsatte områder om å unngå reiser så langt det er mulig.

(©NTB)

Morgennytt:


146 nye coronasmittede i Norge:
Det var ved midnatt natt til fredag registrert 12 644 coronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 146 tilfeller siste døgn.

Tidligere Det hvite hus-ansatt til angrep på Trump:
Hevder at presidenten en gang skal ha sagt at coronaviruset kanskje var en god ting. «Jeg slipper å håndhilse på disse ekle menneskene», hevder Olivia Troye at Trump sa.

Befaring i Bertheussen-rettssaken:
Under strenge koronatiltak skal Oslo tingrett fredag på befaring i privatboligen til Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussen.

Alle de seks dommerne i den omfattende rettssaken mot Bertheussen, tiltalte selv med forsvarer og aktoratet skal delta når den romslige eneboligen på Røa i Oslo blir scene for rettsoppgjøret etter de mange trusselepisodene for snart to år siden.

Politiet ransaket boligen til justisminister Tor Mikkel Wara og samboer Llaila Anita Bertheussen på Røa i Oslo 14. mars 2019. Fredag skal Oslo tingrett på befaring under straffesaken mot Bertheussen Foto: Heiko Junge / NTB

"Parkerte" i elva:

Klokka 01.58 ble det meldt om en bil "parkert" uti en elv i Flåm, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

- Nødetatene rykket ut, men viste seg ingen personskade eller lekkasje. Bilen vil bli fjernet når det lysner av dag, skriver politiet.

I en pressemelding deler operasjonsleder Eivind Hellesund et bilde av bilen i elva, og forklarer at bilen kom kjørende på en sidevei bak buskene til venstre, og har svingt rett ut i elva.

- Mistanke om promillekjøring, blodprøve tatt og patruljen opprettet sak, skriver Hellesund.

Foto: Politiet

146 nye coronasmittede:

Det var ved midnatt natt til fredag registrert 12 644 coronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 146 tilfeller siste døgn.

Dagen før ble det meldt om 105 nye tilfeller. Til sammen er økningen de to siste dagene på 251 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

20 coronapasienter var torsdag innlagt ved norske sykehus, fire flere enn onsdag. Ingen av coronapasientene får behandling i respirator.

I alt er 266 coronadødsfall meldt til FHI. Ifølge FHI er det ikke alltid mulig å fastslå om en person har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

Fjellfaste i Lom hentet ut etter redningsaksjon:

Det er iverksatt en redningsaksjon da tre personer sitter fast på Stetinden i Lom.

Ingen skal være skadet, men på grunn av mørket har de problemer med å ta seg ned fra toppen, opplyser politiet i Innlandet på Twitter.

Norsk Luftambulanse er i området og har iverksatt uthenting. Klokka 23.10 opplyser politiet at alle tre er hentet ut og i god behold.

Fiskere funnet etter redningsaksjon:

Det ble fredag kveld iverksatt en redningsaksjon etter at en bt med tre fisketurister ble meldt savnet på Folda i Trønedlag.

- Politiet fikk melding om hendelsen klokka 20.08 etter at de tre turistene ikke hadde kommet inn til avtalt tid der de hadde leid båten, sier operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Trond Volden, til Dagbladet.

I en oppdatering klokka 22.23 melder politiet at turistene er funnet.

- De savnede fisketuristene er funnet på et skjær av Sea King. De har ikke behov for legetilsyn. Det er foreløpig ukjent hva som har skjedd med båten, skriver politiet på Twitter.

Volden opplyser at de har vært på fisketur i Trøndelag flere ganger tidligere.

Både redningsskøyta, et Sea King-helikopter og mannskap fra politiet deltok i søket. Det var opptil 16 sekundmeter vind og lett nedbør i området torsdag kveld.

40 personer smittet på utesteder:

Nye tall fra smittesporingen etter utbruddet i Bergen viser at 40 personer ble smittet på utesteder i byen. Det melder Bergens Tidende.

Totalt er det 1272 personer smittet i Bergen kommune. Utbruddet knyttes i stor grad til studentmiljøet i byen. At 30 personer er smittet på barer i Bergen, mener direktør for etat for helsetjenester i kommunen, Brita Øygard, gir viktig kunnskap om høy smitterisiko på utesteder.

– Etterlevelsen av smittevernreglene går ned når promillen går opp. 40 er et høyt tall. De fleste er fra august og september, sier Øygard til avisa.

Øygard har imidlertid ikke oversikt over hvor mange som har havnet i karantene som følge av smitte ved byens utesteder.

Nye reiseråd - Danmark blir rødt:

Utenriksdepartementet (UD) fraråder reiser til Estland og flere nordiske regioner.

Endringene innebærer blant annet at hele Danmark blir rødt, fordi både Sjælland og Nordjylland, som har vært gule, nå rødmerkes. Fra og med lørdag må man dermed i ti dagers karantene etter reiser til Danmark, opplyser UD i en pressemelding torsdag kveld.

Samtidig anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI) å fjerne innreisekarantenen for Island og Liechtenstein. Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for disse to landene, og de går fra rødt til gult på smittekartet for Europa.

Her er regjeringens oppdaterte reiseråd.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.