Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Tar i bruk faddervakter i Oslo:

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) skriver i en pressemelding at de skal ta i bruk faddervakter i hovedstaden til helgen.

- Det er viktig å vise nye studenter at vi er her for hverandre og at studiestartukene er en trygg arena. Mange av de organiserte kveldsaktivitetene er avlyst. Det tror jeg gjør det ekstra viktig at vi har folk i gatene med et spesifikt ansvar for å være der for studentene, sier Idun Kløvstad, student og leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus.

I år vil Oslos ordfører Marianne Borgen og rektorene ved flere av byens største utdanningsinstitusjoner gå faddervakt sammen med studenter, ansatte og SiO.

Faddervaktordningen er et initiativ fra Velferdstinget i Oslo og Akershus, UiO, OsloMet, BI, Høyskolen Kristiania og SiO. Målet er å bidra til at studiestarthelgen i august blir en fin opplevelse for studenter, faddere og byens øvrige innbyggere.

Studioet fortsetter under annonsen

Høyre vil vrake kontantstøtten:

Høyres landsmøte vedtok søndag at de vil avvikle kontantstøtta.

Et flertall på 184 delegater stemte for å fjerne støtta, mens et mindretall på 145 delegater stemte for å «beholde kontantstøtten for å sikre reell valgfrihet til familiene».

Saken er et nederlag for Erna Solberg, som ønsket å beholde støtta.

Tidligere i vår har Frp med overveldende flertall sagt at de vil beholde støtta.

Dermed blir synet på kontantstøtte enda en sak som splitter de borgerlige partiene fram mot valget. Kontantstøtta er en hjertesak for KrF.

- To personer sett løpende fra stedet:

Politiet i Oslo fikk natt til søndag melding om en bilbrann i Osterhaugsgate i sentrum like etter klokka 00.30.

- Vi var raskt på plass. Vitner hadde da observert to personer løpende fra stedet, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til Dagbladet.

Vitner beskriver de to personene som unge gutter. De skal ha blitt sett mens de tente på bilen.

- Det er også spor på stedet som åpenbart tyder på at bilen er påtent, sier Stokkli.

Politiet gjennomførte natt til søndag søk etter de mistenkte med hundepatrulje. Samtidig ble bilen slokket og tauet inn for videre undersøkelser.

- Ingen er pågrepet i løpet av natta, men vi har opprettet sak og etterforsker dette videre. Det vil bli gjort tekniske undersøkelser av bilen og vil samler også inn videoovervåkning fra området i tillegg til å avhøre vitner, sier operasjonslederen til Dagbladet.

Foto: Dagbladet-tipser

Høyre vil la rektor bestemme mobilbruk i klasserommene:

Høyres landsmøte stemte mot et generelt mobilforbud i skolen og vil heller la den enkelte skole selv bestemme mobilbruk.

Det var dissens i redaksjonskomiteen på punktet, og landsmøtet valgte å støtte mindretallet i komiteen som ville la den enkelte rektor bestemme reglene for mobilbruk på sin skole.

Forslaget ble vedtatt med et stort flertall på 287 mot 50.

(NTB)

- Dødeligste angrep så langt:

Gazas helseminister sier ifølge AP at 23 personer ble drept i luftangrepet fra Israel mot Gazastripen søndag. Det er det dødeligste enkeltangrepet utført siden krigen mellom Hamas og Israel startet for ei uke siden, ifølge nyhetsbyrået.

Minst 50 personer skal ha blitt skadd i det samme angrepet.

Fem hus har også blitt ødelagt etter kamphandlinger i løpet av natta, ifølge øyevitner nyhetsbyrået DPA har snakket med.

Blant de drepte skal en være en lege som jobbet på det største sykehuset på Gazastripen, ifølge helsemyndighetene.

Til sammen har minst 174 mennesker mistet livet siden luftangrepene startet tidligere denne uka, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen. Blant de drepte er 47 barn.

Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB

76 personer i isolasjon i Larvik:

Larvik kommune kommer søndag morgen med en oppdatering på corona-situasjonen i kommunen.

76 personer er nå i isolasjon, mens 338 nærkontakter er satt i karantene.

Lørdag ble det registrert 18 nye smittetilfeller i kommunen. Sporingsarbeid etter disse pågår fortsatt.

- Per 15. mai har vi 401 personer hjemmehørende i Larvik som er testet positivt på korona i 2021, skriver kommunen på sin hjemmeside.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Etiopia utsetter valget:

Valget i Etiopia blir utsatt på ubestemt tid, opplyser landets valgkommisjon.

Den opprinnelige valgdatoen var 5. juni. Men på grunn av logistikkproblemer som har oppstått, er det umulig å gjennomføre valget og det må derfor utsettes, opplyste valgkommisjonens leder Birutkan Mideksa lørdag.

Hun viste til en rekke logistiske forsinkelser, som blant annet å få på plass velgerregistrering, trene opp valgpersonale, og skrive ut og distribuere stemmesedler.

- Det er blitt praktisk umulig å få alt dette på plass til den opprinnelige planlagte datoen, sa hun.

Mideksa ga ingen ny dato for valget, men sa at man må ta hensyn til regnsesongen, som varer fra juni til september.

Det er valg på både nasjonale og regionale parlamentarikere. Parlamentarikerne utpeker statsministeren, samt presidenten, som i stor grad er et seremonielt verv.

(NTB)

Biden støtter Israels rett til å forsvare seg:

USAs president Joe Biden har natt til søndag norsk tid snakket med partene i Israel-Palestina-konflikten.

Han ga sin «sterke støtte» til Israels rett til å forsvare seg mot rakettangrep fra Hamas og andre terrorgrupper i Gaza, skriver Det hvite hus i en uttalelse.

- Han fordømte disse vilkårlige angrepene mot Israel, skriver de.

Videre skriver de at Biden også snakket med palestinernes president Mahmoud Abbas.

- Han formidlet at han vil forplikte seg til å styrke det amerikansk-palestinske forholdet. De diskuterte et felles ønske om at Jerusalem skal være et sted for alle trosretninger og bakgrunner, som kan leve sammen.

Like etter kunngjøringen, retter Israels ambassadør til USA, Gilad Erdan, en takk til Biden.

- Takk @POTUS for den sterke meldingen din. Måtte resten av det internasjonale samfunnet følge din ledelse og støtte Israels rett til å forsvare seg, skriver han på Twitter.

53 nye coronasmittede registrert i Oslo siste døgn:

Det er registrert 53 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 30 under snittet de sju foregående dagene.

53 tilfeller er 48 færre enn på fredag, og 17 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 95 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 333 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert seks nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Grünerløkka (317) og Søndre Nordstrand (250).

Bydelen Ullern har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 93 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert ingen nye smittede i bydelen siste døgn.

Totalt er 35 134 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Bombetrusler mot russiske skoler etter skoleskyting:

Flere bombetrusler er blitt rettet mot skoler i Kazan i Russland etter at ni personer ble drept i en skoleskyting tidligere i uken.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax dreier det seg om bombetrusler mot 15 skoler.

Myndighetene i byen opplyste lørdag at det ikke ble funnet eksplosiver ved noen av skolene som ble gjennomsøkt. Så langt har ikke politiet klart å finne ut hvem som sto bak bombetruslene.

Det var lørdag uklart om truslene hadde sammenheng med skoleskytingen på en skole i byen tirsdag 11. mai.

Ni personer, blant dem sju elever, ble drept og mange såret da en 19-åring åpnet ild inne på skole 175 i Kazan. Onsdag lå 23 personer fortsatt på sykehus.

Den antatte gjerningsmannen er tidligere elev på skolen. Han ble pågrepet på stedet. Motivet for skytingen er foreløpig ikke kjent.

(NTB)

Rakettangrep mot Hamas-leder:

Israel skjøt en rekke raketter mot Hamas' leder på Gazastripen, Yahya Sinwars hjem natt til søndag, i det som omtales som «de mest intense luftangrepene hittil».

Ifølge Al Jazeera gjennomførte Israels hær (IDF) 150 luftangrep mot Gazastripen, inkludert 60 mot Gaza by. Times of Israel skriver at det er usikkert om Sinwar befant seg i hjemmet da angrepene skjedde. Det er også usikkert eksakt hvor mange som er drept eller skadd av dem, men Gazas helsedepartement meldte tidligere i natt at flere palestinere ankom sykehus i byen skadd.

I Israels største by Tel Aviv gikk også alarmen.

- Etter å ha truet med å skyte raketter mot Tel Aviv, har Hamas skutt en stor mengde raketter fra Gazastripen inn i den sentrale og sørlige delen av Israel, opplyste IDF på Twitter.

Minst 148 palestinere, inkludert 41 barn og flere kvinner, er drept på Gazastripen den siste uken. Rundt 950 er skadd, skriver Al Jazeera. På den okkuperte Vestbredden har israelske styrker drept minst 13. For Israels del, har åtte av deres så langt dødd i den tilspissede situasjonen, hvorav alle sivile og et barn på fem år.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.