Annonse

Nyhetsstudio

Kvinne reddet ut fra grotte
Foto: Ole Jan Tønnesen / Molde Røde Kors

Kvinne reddet ut fra grotte

Politiet i Møre og Romsdal meldte om en redningsaksjon ved Hustadvika torsdag ettermiddag. Ei kvinne i 40-åra hadde fått en skade i et bein og kom seg ikke ut på egenhånd.

- Kvinnen er inne i ei grotte. Personell fra ambulanse, lege og redningsmann fra Sea King er på plass, opplyste politiet på Twitter.

Også frivillige fra Molde Røde Kors Hjelpekorps rykket ut til den skadde kvinnen. Etter en lang og iherdig redningsaksjon kunne redningsmannskapene slå fast at alt endte godt.

Like før klokka 17.30 meldte politiet at kvinnen var i ferd med å bli fraktet ned fra fjellet på båre. Tåke i området gjorde det umulig å ta i bruk helikopter for å hente den skadde ut.

Korpsleder i Molde Røde Kors Hjelpekorps, Bjarne Midttømme, sier til Dagbladet at redningsaksjonen var vellykket. Det var imidlertid en stor innsats som ble lagt ned, ettersom de ikke kunne få bistand fra helikopter.

- Vi måtte bære den skadde ut, men med godt samarbeid fra alle involverte gikk det bra, sier Midttømme.

Annonse

NRK: Ferdig med avhør av Tengs-siktet

Politiet er ferdig med avhørene av mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, melder NRK.

- Per nå har vi stilt ham de spørsmålene vi ønsker svar på, og vi har ike planer om nye avhør av ham, sier politiinspektør Unni Byberg Malm til statskanalen.

Mannen ble siktet for drapet på Tengs, som fant sted tilbake i 1995, i september i fjor. Han er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

Ifølge NRK har ikke Jørgensen-saken vært en del av de nye avhørene, og han er ikke avhørt om dette siden i fjor høst.

Rettssaken er forhåndsberammet til å starte 31. oktober i Haugaland og Sunnhordland tingrett i Haugesund. Det er satt av 15 uker til saken, med slutt 10. februar.

Fem personer til sykehus etter frontulykke på E39

Tre biler har vært involvert i en trafikkulykke på E39 ved Runaskaret i Rogaland, melder Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

Det var til sammen seks personer i de tre bilene. Det er uvisst hvor mange som er skadd, og skadeomfanget, men alle er ute av bilene, skriver politiet.

- Veien stenges i begge retninger til pasientene er på plass i ambulanse.

I en oppdatering skriver politiet at ett felt er åpnet, og at trafikken dirigeres manuelt forbi ulykkesstedet.

De opplyser også at totalt fem personer er fraktet til sykehus etter ulykken. To fraktes i luftambulanse, tre i ambulanse.

- Ukjent skadeomfang. Kan virke som om den ene bilen har kommet over i motgående kjørebane og frontkollidert. Uvisst hvorfor den har kommet over i motgående, skriver de på Twitter.

Politiet opplyser videre at det er lang kø som følge av ulykken.

- Det dirigeres.

Annonse
Kantarellen er her: - Det bugner
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB

Kantarellen er her: - Det bugner

Etter et par relativt dårlige soppår, ser denne sommeren ut til å levere gull.

Det forteller Lene Johansen, redaktør i magasinet Sopp og nyttevekster, samt ansvarlig for soppkontrollene til Norges Sopp- og nyttevekstforbund.

- Det har vært varmt og vått, som er bra, og vi håper det fortsetter. Da er sjansene store for at vi får et godt soppår, sier Johansen til Dagbladet.

Allerede er det mye som tyder på at dette året vil bli bra.

- Det har kommet fryktelig mye sopp, og aller mest kantarell, sier Johansen.

Og på spørsmål om det er slik at «det bugner», svarer hun:

- Ja, vi finner flotte tepper av gull i skogen nå.

Hun advarer samtidig om at de finnes sopp som er svært giftig, og nevner spiss giftslørsopp, butt giftslørsopp, hvit fluesopp og grønn fluesopp som de absolutt farligste.

- De fire er vi bekymret for, og vi anbefaler alle å lære seg disse for å være på den sikre siden, sier hun.

I tillegg kan man sjekke opp soppen man plukker via den digitale soppkontrollen.

- Den digitale soppkontrollen er åpen. Der sjekkes soppen av ekte soppkontrollører, sier Johansen.

Nordkoreanske fiskere dømt til lange fengselsstraffer i Russland

Tolv nordkoreanske fiskere er dømt til lange fengselsstraffer i Russland etter et sammenstøt med den russiske kystvakten i Japanhavet i 2019.

De tolv fiskerne fikk onsdag dommer på mellom fire og tretten års fengsel i en domstol i byen Vladivostok.

Retten fant dem skyldig i å ha angrepet grensevakter som var i ferd med å pågripe dem for ulovlig blekksprutfisking i september 2019, ifølge russiske medier.

Russland hevder blant annet at flere medlemmer av kystvakten ble skadd da fiskerne gikk til angrep på dem med stokker, metallstenger, rør og en kniv.

Det er ikke første gang det er uenighet om fiskerettighetene i området, som grenser til både Japan, Russland, Nord- og Sør-Korea.

(NTB)

Annonse

Nasa: 22 prosent av Ukrainas dyrkede mark er okkupert

Russiske styrker har siden invasjonen tatt kontroll over 22 prosent av all dyrkbar mark i Ukraina, ifølge den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa.

Områdene øst og sør i Ukraina, som nå kontrolleres av russiske styrker, sto tidligere for 28 prosent av Ukrainas vinteravlinger, i hovedsak hvete, raps, rug og bygg, samt 18 prosent av sommeravlingene, først og fremst mais og solsikker, ifølge Nasa.

Krigen har hindret både innhøsting og planting, og mange bønder og arbeidere har måttet flykte fra krigshandlingene. Åkre er ødelagt av bombe- og granatnedslag, og veier er minelagt og livsfarlige å kjøre på.

Krigen i Ukraina kan derfor få svært alvorlige følger for matforsyningen i verden, konkluderer Nasas forskere, som bygger sine funn på analyse av satellittbilder.

Ifølge USA kom 46 prosent av all solsikkeolje som ble omsatt i verden før krigen fra Ukraina. 9 prosent av all hvete, 17 prosent av all bygg og 12 prosent av all mais på verdensmarkedet kom også fra landet.

(NTB)