Annonse

Nyhetsstudio

Kaptein pågrepet etter skipsulykken ved Mauritius

Myndighetene på Mauritius har pågrepet og siktet kapteinen på skipet som i slutten av juli forliste og lakk enorme mengder olje ved øyas kyst.

- Vi pågriper i dag kapteinen og hans nestkommanderende. De møtte i retten på en foreløpig siktelse. Etterforskningen fortsetter videre i morgen, med avhør av andre medlemmer av besetningen, sier politiinspektør Shiva Coothen tirsdag.

Det japanske skipet gikk på grunn 25. juli. Lekkasjene begynte noen dager senere, og 15. august brakk skipet i to.

(NTB)

Annonse

Trump-medarbeider ventes å tilstå skattelovbrudd

Allen Weisselberg, tidligere finanssjef i Trump Organization, ventes å erkjenne å ha brutt skattelover torsdag, får nyhetsbyrået AP opplyst.

AP skriver at innrømmelsen vil være en del av en avtale der Weisselberg også går med på å vitne om ulovlig forretningspraksis i ekspresidentens selskap.

Weisselberg er siktet for å ha mottatt mer enn 1,7 millioner dollar under bordet fra Trump Organization over flere år, blant annet i form av ubeskattede goder som leie, betaling av bilutgifter og studieutgifter.

Tilståelsesavtalen krever at Weisselberg vitner torsdag om selskapets rolle i den angivelige kompensasjonsordningen, og at han muligens stiller som vitne mot selskapet da det tas for retten for lignende anklager i oktober, sier to kilder med kjennskap til saken til AP.

De to har ikke tillatelse til å uttale seg offentlig om saken, og er holdt anonyme. 75 år gamle Weisselberg blir trolig idømt fem måneders fengsel, og kan måtte betale rundt 2 millioner dollar i erstatning, inkludert skatt, straffer og renter, ifølge kildene.

Weisselberg er foreløpig den eneste som har blitt siktet for lovbrudd i etterforskningen statsadvokaten på Manhattan lenge har drevet av selskapets forretningspraksis.

Han har lenge blitt ansett som en av Donald Trumps mest lojale forretningspartnere, og ble pågrepet i juli 2021.

Statsadvokatens kontor har også etterforsket om Trump eller selskapet har løyet til banker eller myndighetene om verdien av eiendommer for å tilegne seg lån eller redusere skatteutgifter. Trump har ikke blitt siktet i forbindelse med etterforskningen.

(NTB)

Tatt i 175 kilometer i timen

En bilfører uten gyldig sertifikat, og som politiet mistenker var påvirket av narkotika, ble stanset etter å ha kjørt i 175 kilometer i timen på E6 i Viken.

Politiet opplyser om fartsovertredelsen klokka 2.38 natt til torsdag. Bilen ble målt i en snittmåling til en hastighet på 175 kilometer i timen i 110-sonen på E6 nordgående ved Dal.

– Fører, en mann i 20-årene, blir anmeldt for hastighet, kjøring uten gyldig førerkort og kjøring i påvirket tilstand, skriver Øst politidistrikt.

Politiet skriver at de mistenker mannen var påvirket kokain og THC, som er virkestoffet i cannabis, da han ble stanset.

(NTB)

Annonse

Etterforsker plakataksjon mot politimann

Politiet i Oslo har startet etterforskning etter at en statsadvokat og profilert politimann er hengt ut i en omfattende plakataksjon i byen.

Statsadvokat Geir Evanger og politioverbetjent Jan Erik Bresil er begge profilerte medlemmer av interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), skriver Avisa Oslo. Foreningen har markert seg som motstander av avkriminalisering av ulovlig rusmiddelbruk.

Flere ganger i sommer har plakater blitt hengt mange steder i Oslo, først i form av falske reklameplakater for Politihøgskolen, deretter ble det i august hengt opp falske etterlysninger av Evanger og Bresil.

På plakatene er det skrevet at de to er siktet for innførsel av narkotika, ulovlig bruk av tvangsmidler og for å utgi seg for å være fra politiet. Plakatene er påført logoene og kontaktinformasjonen til politiet og Spesialenheten for politisaker.

Nå vil Oslo politidistrikt etterforske sakene. Politiadvokat Sigurd Morseth sier til Avisa Oslo at forholdet kan være i strid med reglene om privatlivets fred.

- Det er alvorlig at det rettes anklager i det offentlige mot navngitte personer, ikke minst for de det gjelder, sier politiadvokaten.

Bresil har ikke kommentert plakatene, mens statsadvokat Geir Evanger har tidligere uttalt at aksjonen «retter seg mot hans virksomhet som statsadvokat» – ikke hans verv som nestleder i NNPF.

(NTB)

Måtte evakuere militærkaserne

Et større antall personer måtte evakueres fra en militærkaserne i Målselv etter at det brøt ut brann i en tørketrommel natt til torsdag.

Brannen oppsto inne i en bygning in Heggelia leir i Målselv hvor Hærens sambandsbataljon holder til. Politiet meldte om brannen klokka 1.09.

– Det er en tørketrommel i kjelleretasjen som skal ha tatt fyr. Et større antall personer ble evakuert fra bygget. Brannen i vaskerommet er slokket, uvisst om personer er eksponert for røyk, skriver Troms politidistrikt.

(NTB)

Annonse
Måtte i retten
ETTERFORSKES: På vei inn til storjuryens utspørring sa Rudy Giuliani at han ikke hadde planer om å fortelle mediene om forklaringen han skulle gi i det lukkede rettsmøtet. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin, File

Måtte i retten

Trump-advokat Rudy Giuliani tilbrakte onsdag flere timer i et lukket rettsmøte der en storjury spurte ham ut om mulig påvirkning av valget i Georgia.

Mandag ble det kjent at den tidligere New York-ordføreren etterforskes for ulovlig valgpåvirkning. Onsdag møtte han i retten i delstaten Georgia for å svare på spørsmål. Utspørringen ble gjort av en såkalt storjury og er en del av etterforskningen som skal avgjøre om Giuliani blir tiltalt.

På vei inn i retten sa Giuliani at han ikke hadde planer om å fortelle om forklaringen sin.

- Så vidt jeg husker, er storjuryens arbeid hemmelig. De får stille sine spørsmål, og så får vi se, sa Giuliani.

Selv om møtene er hemmelige og de som utfører dem er pålagt taushetsplikt, er det ingenting som hindrer dem som vitner – som Giuliani – i å uttale seg. Nå som han er kjent med at han er under etterforskning, er det uklart hvor mye han vil være villig til å si i utspørringen.

Giulianis advokat Robert Costello sier til nyhetsbyrået AP at rettsmøtet pågikk fra 9 til 15 med en halvtime satt av til lunsj.

I en tekstmelding skriver Costello at alle var høflige mot hverandre og at det hele gikk profesjonelt for seg. Rettsmøtet «gikk veldig bra. Ingen disputter.», heter det i meldingen.

(NTB)

Les hele saken

Saksøkes av ekskona