Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Internet Explorer forsvinner:

Fra og med 17. august 2021 vil ikke lenger Internet Explorer være støttet på flere av Microsofts produkter.

Microsofts gode, gamle nettleser vil fases ut i løpet av det neste året. Den er allerede erstattet som standard-nettleser på nye datamaskiner.

Allerde 30. november kommer Explorer til å slutte å støtte Microsofts møtefunksjon Teams, og 17. august avsluttes støtten for hele Microsoft 365, som ikluderer Microsofts mail-funksjon, kalender, skriveprogrammer og en rekke andre tjenester.

- Selv om vi skjønner at dette vil være vanskelig for noen kunder, mener vi at kundene vil få mest ut av Microsoft 365 når man bruker den nye Microsoft Edge, skriver selskapet i en bloggpost.

Likevel understreker selskapet at selv om de ikke vil at man skal bruke nettleseren til å gå inn på deres tjenester, så kommer den til å fungere. Mange selskaper har lagd egne systemer rundt nettleseren. Disse vil fortsatt fungere.

Illustrasjon: Microsoft
Studioet fortsetter under annonsen

Belgia forbyr innreise fra Storbritannia:

Belgia forbyr innreise fra Storbritannia. Årsaken er spredning av deltavarianten, som har ført til utsettelse av gjenåpningen i landet.

Deltavarianten oppsto først i India, og har ført til en smitteøkning i Storbritannia, der regjeringen har blitt tvunget til å utsette opphevelsen av de fleste gjenværende smitteverntiltakene med tre uker.

Storbritannia er på en liste over 27 land hvis borgere får innreiseforbud. Forbudet trer i kraft senest 27. juni, får nyhetsbyrået AFP opplyst. Storbritannia og Georgia er de eneste europeiske landene på lista.

Restriksjonene gjelder allerede for Sør-Afrika, india og Brasil, og det er bare EØS-borgere eller belgiske innbyggere som får reise inn i landet.

(NTB)

130 nye smittede i Norge:

Det siste døgnet har 130 personer i Norge fått påvist coronasmitte. Det er 18 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 177 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 185, så trenden er fortsatt fallende.

I alt har 129.225 personer testet positivt for covid-19 her i landet.

Til nå har 2.122.782 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.438.004 personer har fått andre dose.

Fredag var 39 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før. Til sammen er 790 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

(NTB)

Melding om slagsmål med saks i Jessheim:

Lørdag kveld opplyser Øst politidistrikt at de har blitt varslet om et slagsmål med sak i Jessheim sentrum. Politiet ble varslet om hendelsen like før klokka 22.

Politiet opplyser at det var én av de involverte i slagsmålet som skal ha benyttet seg av saks, og at en annen person skal ha fått mindre kuttskader etter å ha blitt stukket med saksen.

Den fornærmede hadde dratt da politiet ankom stedet, opplyser politiet, som skriver at vedkommende trolig fikk mindre skader.

Over en halv million coronadødsfall i Brasil:

Brasil har registrert over 500 000 coronarelaterte dødsfall siden pandemien begynte.

- Over 500 000 liv tapt på grunn av pandemien som rammer Brasil og verden, tvitrer helseminister Marcelo Queiroga lørdag.

Det søramerikanske landet med 210 millioner innbyggere har i snitt rapportert over 2000 coronadødsfall daglig den siste tiden.

Bare USA har med over 600 000 coronadødsfall bekreftet flere døde som følge av pandemien.

Daglig får over 70 000 brasilianere påvist smitte. Bare 11,4 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

– Jeg jobber utrettelig for å vaksinere alle brasilianere snarest mulig og endre dette scenarioet som har pint oss i over et år, sier Queiroga.

Brasils president Jair Bolsonaro har dysset ned faren ved coronaviruset. Tidlig i pandemien avfeide han viruset som «en liten influensa», og han har gjort narr av dem som bruker munnbind.

Lørdag demonstrerte flere tusen mennesker over hele Brasil mot Bolsonaros regjering og hans håndtering av pandemien.

(NTB)

KJEMPER MOT PANDEMIEN: Helsepersonell ved Ronaldo Gazzolla Municipal Hospital, nord for Rio de Janeiro i Brasil. Foto: Fabio Teixeira / NurPhoto / Shutterstock / NTB

Russland: Smitten doblet på få uker:

For andre dag på rad melder Moskva om ny smitterekord. Pasienter som er smittet med deltavarianten, strømmer til sykehusene i den russiske hovedstaden.

På landsbasis rapporterte Russland lørdag 17.906 nye smittetilfeller, noe som er dobbelt så høyt som døgntallet i starten av juni.

Over halvparten av de nye smittetilfellene er registrert i Moskva, som for to uker siden registrerte bare 3.000 daglige tilfeller. Den høyst smittsomme deltavarianten utgjør 90 prosent av nye tilfeller, ifølge myndighetene.

Ifølge helseminister Mikhail Murasjko har antallet sykehusinnleggelser økt med 30 prosent på bare en uke.

I Moskva har myndighetene sett seg nødt til å utvide kapasiteten til 17.000 sykehussenger ettersom hele 13.000 senger er fylt i løpet av bare fem dager, ifølge ordføreren. I løpet av de neste ukene skal ytterligere 7.000 sengeplasser opprettes.

Den nye smittebølgen herjer mens Russlands nest største by St. Petersburg er vert for sju kamper i fotball-EM. Til kvartfinalen 2. juli ventes tusenvis av europeiske fotballsupportere til byen, som opplever den verste smitteøkningen etter Moskva.

Myndighetene i St. Petersburg jobber nå med å innføre nye koronatiltak og sikre økt sengekapasitet på sykehusene.

Hovedstaden innførte nye tiltak tidligere denne uka, der de blant annet forbød arrangementer i underholdningsbransjen med over 1.000 deltakere. Restauranter og barer må dessuten stenge klokka 23.

I tillegg har myndighetene i Moskva-regionen beordret obligatorisk vaksinering av ansatte i helsevesenet, kollektivtransporten, varehandelen, utdanningsinstitusjoner og servicebransjen.

Vaksinemotstanden i Russland er stor, og bare rundt 12 prosent av befolkningen har fått vaksine, skriver nyhetsbyrået AP. Totalt er det påvist nesten 5,3 millioner smittetilfeller blant Russlands 146 millioner innbyggere. 128.911 dødsfall er rapportert, men eksperter mener de reelle tallene er høyere.

(©NTB)

Foto: Denis Grishkin / Moscow News Agency / AP / NTB

Dagens nyheter:

Her vil mannen kjøpe sex av politiet

Politiet presenterte seg som ei jente på 13-14 år. Tilbud om sex-kjøp og nakenbilder fra fremmede nordmenn kom på rekke og rad.

Svensk løpedronning død

Svenske Sara Wedlund har gått bort. Det bekrefter familien til Aftonbladet.

Christian Eriksens kjæreste bryter tausheten

Sabrina Kvist Jensen, Christian Eriksens kjæreste, bryter tausheten etter hjertestansen.

Delta-viruset herjer i Sverige

Fagdirektør Frode Forland i FHI sier det ikke er mulig å helgardere seg mot Delta-smitte fra våre naboland - men mener Norge er godt rustet til å møte eventuelle utbrudd.


Joe Bidens hund er død:

USAs president skriver i en pressemelding på presidentens offisielle Twitter-side at Biden-familiens hund Champ er død.

- Det er med tungt hjerte vi i dag må gi beskjed om at vår elskede schæferhund Champ døde fredfullt i sitt hjem, heter det i pressemeldingen.

Foto: Mandel Ngan / AP / NTB
Joe Bidens hund er død

Joe Bidens hund er død

dagbladet

Stengte på minuttet etter smitte :

Restauranten Pieder Ro på Fiskebrygga i Kristiansand måtte lørdag stenge med umiddelbar virkning, etter at det ble klart at gjester har smittet ansatte med covid-19. Det skriver Fædrelandsvennen.

Samtidig må alle de ansatte i karantene.

- To gjester som var hos oss tirsdag denne uka hadde corona. En av våre ansatte ble smittet. Alle gjester som har vært hos oss 16., 18. og 19. juni må teste seg nå, sier daglig leder Rune Egedal til Fædrelandsvennen.

Fiskebrygga i Kristiansand. Foto: Vidar Knai / NTB

Tre personer til sykehus etter ulykker på E18:

Tre personer er sendt til sykehus etter en ulykke på E18 ved Kopstadkrysset, opplyser politiet.

Totalt to biler og fem personer var involvert i ulykka, opplyser politiets operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud til Dagbladet.

- Det er meldt om personskader hos to foreldre og et lite barn. De er sendt til sykehus for sjekk, men det er ikke mistanke om alvorlige skader, sier operasjonslederen.

Ifølge politiet har ulykka skjedd ved Kopstad på avkjøringsrampe i sørgånde felt.

- Vi vet ikke hvordan ulykka har skjedd, utover at de har skjedd på et sted der det er en omkjøring som følge av en ødelagt vei, som krever lavere hastighet, sier Johnsrud i politiet.

Han forteller at det sydgående kjørefeltet midlertidig er stengt, men at både politiet og brannvesenet er på stedet og at trafikken dirigeres fra stedet.

Politiet fikk melding om ulykka klokka 12.32.

Det er også meldt om en annen ulykke i samme område, men det er ikke meldt om noen personskader i forbindelse med denne.

Nytt farevarsel om lyn:

Fra lørdag formiddag til lørdag kveld ventes mye lyn i forbindelse med regnbyger over det Østafjelske, opplyser Meteorologisk institutt som sender ut gult farevarsel. Uværet vil først treffe Agder og Telemark, og deretter bevege seg nordøstover.

- Mest intens lynaktivitet ventes om ettermiddagen. Det vil være store lokale forskjeller i intensitet og noen steder vil ikke få tordenvær, skriver instituttet.

Det oppfordres om å følge med på utviklingen av været, og vurdere behovet for forebyggende tiltak som å koble fra elektriske apparater.

- Tordenværet kan føre med seg lokalt kraftige vindkast og kraftige regnbyger. Hagl kan forekomme og kan for eksempel gi forbigående glatte veier, skriver instituttet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.