Annonse

Nyhetsstudio

- Ikke reelle flyktninger

Frp's innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, går kraftig ut mot regjeringens beslutning om å hente 50 asylsøkere fra den nebdrente Moria-leiren.

Han mener heller ikke personene i flyktningeleiren på den greske øya, er reelle flyktninger.

- Disse 50 vi henter er ikke reelle flyktninger. Reelle flyktninger er dem som har det verst. Disse har hatt råd til å betale menneskesmuglere og kjøpe seg en historie. Alle var trygge i Tyrkia, men reiser likevel videre til Europa. Det er Europa som er målet, ikke beskyttelse. Derfor er ikke dette flyktninger vi bør prioritere. Det går på bekostning av reelle kvoteflyktninger som er desperate og helt uten alternativer. Det er en hjerterå politikk. Høyre gir retter for KrF og Venstres krav, samtidig som de selger inn at de strammer inn politikken sin, sier Helgheim.

Så godt som hele den overfylte Moria-leiren, hvor om lag 13 000 migranter og flykntinger oppholder seg, er nedbrent etter en kraftig brann i natt.

Slik svarer statsminister Erna Solberg på kritikken fra Helgheim:

- Det er mange som er migranter blant dem som er asylsøkere inn til Europa og som aldri kommer til å få opphold. Men det er også mange flyktninger som bruker asylrutene til å flykte. Det er ikke alle som er trygge hvis de kommer til en leir, du kan ikke skjære alle over en kam.

- Hvordan skal du sikre at de 50 vi henter er reelle flyktnger?

- Det kan vi aldri garantere. Vi har sagt at vi skal hente 50, at de skal være barnefamilier og at de skal være fra Syria. Det er garantien vi har for at det er større sannsynlighet for at de faktisk får opphold i Norge. Det er derfor vi velger å ha noen kriterier for hvem som kommer.

- Ikke reelle flyktninger
Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim. Foto: NTB Scanpix
Annonse

Paradeskytingen: Skal ha tilstått

21-åringen som er siktet for masseskytingen mot en parade i USA, har tilstått. Det opplyser en politiadvokat, ifølge Reuters.

Onsdag døde det åttende offeret for skytingen på sykehus, ifølge nyhetsbyrået.

Skytingen fant sted under en 4. juli-parade mandag. 21-åringen skal ifølge politiet ha skutt mot folkemengden rundt 70 ganger.

Nesten 900 rømte fra fengsel i Nigeria

Nesten 500 innsatte er på rømmen i Nigerias hovedstad Abuja etter at islamistgruppa Boko Haram stormet fengselet der de satt.

Fengselet ble stormet tirsdag kveld og 879 innsatte rømte. Onsdag kveld var fortsatt 443 av dem på frifot, ifølge en talsmann for fengselsmyndighetene i landet.

Én fengselsvakt ble drept og tre andre ble skadd i angrepet mot høysikkerhetsfengselet Kuje, der det ble benyttet sprengstoff.

Innenriksdepartementet i landet anklager militante islamister fra Boko Haram for å stå bak stormingen for å få frigjort medlemmer som satt fengslet der.

I tillegg til stormingen av fengslet ble det tirsdag gjennomført et bakholdsangrep på følget til president Muhammadu Buhari. Presidenten var ikke til stede da angrepet skjedde.

Voldshandlingene understreker de pågående sikkerhetsutfordringene i Nigeria for tiden, særlig nord i landet der Boko Haram siden 2003 har stått bak et væpnet opprør.

(NTB)

Annonse

Åttende dødsfall etter paradeskyting i USA

Ytterligere én person har omkommet etter masseskytingen mot en 4. juli-parade i USA mandag. Det skriver amerikanske medier, ifølge Reuters.

Totalt har åtte personer omkommet etter skytingen.

En 21 år gammel mann er pågrepet og siktet for masseskytingen.

TV 2s Solbrække skal ikke ta Bhatti-avgjørelser

Nyhetsredaktør i TV 2 Karianne Solbrække skal ikke ta Bhatti-avgjørelser, melder kanalen selv i en pressemelding. Dette ansvaret vil overlates til nyhetssjef og sjefredaktør.

Solbrække hadde for 16 år siden et forhold til Bhatti.

De siste dagene har det blitt stilt spørsmål om habiliteten til Solbrække i saker som omhandler Bhatti.

- Jeg har sagt til sjefredaktør Olav T. Sandnes at jeg ikke skal være den som tar redaktøravgjørelser i saker der Bhatti er involvert. Og det er han enig i. Jeg har bedt om dette av hensyn til TV 2, fordi det nå stilles spørsmål ved vår uavhengighet, sier Solbrække.

Solbrække sier habilitet må vurderes løpende. Den siste tiden har det oppstått en diskusjon rundt hennes habilitet.

Sjefredaktøren sier han støtter nyhetsredaktøren, men understreker samtidig at han ikke mener det endrer hans vurdering av Solbrækkes integritet.

- Jeg mener Karianne kunne vært i stand til å ha - og ta -det redaksjonelle ansvaret i saker om Bhatti. Hun har hele tiden hatt min fulle tillit og den har hun fortsatt. Men jeg er samtidig enig i at dette er en klok avgjørelse når det nå det stilles spørsmål ved vår journalistikk i dekningen av saker som har med Bhatti å gjøre, sier Sandnes.

Han sier også at åpenhet om saken på et tidligere tidspunkt, hadde vært riktig.

Annonse
Vaniljekremproblemer i hele landet
Foto: Charmian / Shutterstock / NTB

Vaniljekremproblemer i hele landet

Bakerier over hele landet sliter med å få tak i vaniljekrem. Krigen i Ukraina og coronapandemien er deler av grunnen.

Blant annet Pals og Tine bekrefter til NRK at de har problemer med å levere ferdiglaget vaniljekrem til kundene sine i Norge. Bakeriprodusenten Pals opplyser at det skyldes en kombinasjon av flere problemer.

- Noen av våre underleverandører mangler maisstivelse til kremen grunnet krigen i Ukraina. Andre mangler produksjonsutstyr til å lage kremen, sier administrerende direktør Trond Petter Aarø i Pals til kanalen.

Vider sier han at de fremdeles merker konsekvensene av pandemien, da varer ikke kommer når de skal. Tine sier at de har slitt med underleverandører som ikke har helt rent mel i posen.

– Stabilisatoren vi har fått, har ikke vært av den kvaliteten vi trenger, og har gitt mye mer tyntflytende krem en produktet skal være, sier kommunikasjonssjef Sindre Ånonsen i Tine til kanalen.

Han opplyser samtidig at Tine regner med å få levert som normalt fra midten av juli.

(NTB)