Nyhetsstudio

Line Brustad

Raketter skutt fra Gaza mot Israel:

To raketter ble skutt fra Gaza mot Israel samtidig som De forente arabiske emirater og Bahrain undertegnet en avtale med landet i Washington.

Alarmen gikk i Ashkelon og Ashdod, som ligger nær grensen mot Gaza-stripen. Israelske medier melder at en person er moderat og en annen lettere såret av splinter.

Rakettangrepet ses i sammenheng med signeringen i den amerikanske hovedstaden. Palestinere demonstrerte tirsdag mot avtalen både i Gaza og i Nablus og Hebron på Vestbredden.

Palestinernes president Mahmoud Abbas advarte om at avtalen ikke vil føre til fred i regionen før USA og Israel anerkjenner det palestinske folkets rett til en uavhengig stat.

- Fred, sikkerhet og stabilitet vil ikke bli oppnådd i regionen før den israelske okkupasjonen ender, sier han.

Palestinske demonstranter i Gaza brant tirsdag kister som skal representere avtalen Emiratene og Bahrain har inngått med Israel. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Bil i husvegg i Oslo:

Politiet melder om en trafikkulykke i Munkedamsveien i Oslo.

En bil har kjørt inn i en husvegg. Alle nødetater er på vei.

VG: Person under 40 år døde:

Torsdag opplyser Folkehelseinstituttet at et av de tre nye coronadødsfallene omfatter en person under 40 år, ifølge VG. De tre dødsfallene ble meldt inn torsdag, men dødsdato fordeler seg over de siste tre ukene.

Frigir navnet på mann skutt av politiet:

Det var den 39 år gamle Tor Henning Dalen som ble skutt av politiet og døde på Bolkesjø tirdag. Politiet frigjør navnet etter samtale med pårørende.

I situasjonen som oppstod ved kontakt med mannen, avfyrte politiet skudd og han ble erklært død kort tid etter.

Saken etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

- Vi ønsker å støtte Spesialenheten i deres etterforsking, og følger de reglene som gjelder i slike saker. Det er viktig at politiets maktbruk undergis en grundig ettergåelse, sier politistasjonssjef Helge Folserås ved Notodden politistasjon.

To tjenestemenn har fått status som mistenkte i saken av Spesialenheten, men det foreligger nå ikke informasjon som gir grunnlag for at de skal tas ut av tjeneste.

- Det er sjelden politiet bruker våpen i tjenesten, og det er veldig sjelden at det får en dødelig utgang. Vi prioriterer nå å legge til rette for Spesialenhetens etterforsking. Vi etterforsker også trusselhendelsen i forkant av hendelsen. Samtidig er det viktig å ivareta de pårørende og følge opp egne mannskaper etter de rutinene vi har, sier politistasjonssjef Helge Folserås.

Ingen endring i smittevernet i Sverige:

Statsminister Stefan Löfven opplyser på en pressekonferanse torsdag at Sverige ikke vil lette på noen av restriksjonene i Sverige i forbindelse med coronaviruset.

Sosialminister Lena Hallengren sier på samme konferanse at det fremdeles kommer lokale utbrudd flere steder i Sverige.

- Den som slurver, utsetter andre for fare, sier Hallengren.

Ministeren legger til at det allerede foreligger planer både regionalt og lokalt i forbindelse med utbrudd, men at det er den enkelte som har ansvar for å begrense smitte.

Generaldirektør Johan Carlson i FHM, sier at de nå vil vende seg mot arbeidsgivere for å få flere til å jobbe hjemmefra. Han understreker at den spredningen man nå ser av covid-19 kun kan bekjempes med allmenn forståelse for smittefare og -bekjemping.

- Krisen er ikke over, slår Löfven fast avslutningsvis.

60 tips i etterforskning av overgrep mot skolejente:

Sør-Vest politidistrikt skriver i ei pressemelding at de har mottatt en rekke henvendelser i forbindelse med det som skal ha vært et overgrep mot ei jente i barneskolealder på vei hjem fra Lye skule i Time kommune i Rogaland. Avhør og kriminaltekniske undersøkelser fortsetter.

- Vi har så langt mottatt rundt 60 tips, og jobber med å sammenstille og følge opp den informasjonen som nå ligger i saken, sier leder for personseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, Bjørn Kåre Dahl.

Det er torsdag gjennomført et oppfølgingsavhør av fornærmede.

- Vi er fremdeles svært interessert i tips hvis folk sitter på opplysninger som kan være interessante for politiet, sier Dahl.

Både Lye skule og Lye ungdomskule avsluttet klokka 13.00 tirsdag. Det betyr at mange barn og ungdommer kan ha gått i det aktuelle området i tidsrommet overgrepet skal ha skjedd.

- Disse personene ønsker vi å få kartlagt for å danne oss et bedre bilde av bevegelser i området. Vi ber om at foreldre bistår med dette, og tar kontakt med politiet, sier Dahl.

Foto: Carina Johansen / NTB

Én politibetjent avfyrte skudd:

Spesialenheten fikk melding om at politiet hadde avfyrt skudd på Bolkesjø i Notodden klokka 16.19 tirsdag ettermiddag. Da var mannen kritisk skadd. Kort tid etter ble Spesialenheten orientert om at vedkommende var bekreftet død av lege på stedet, skriver Helle Gulsethfung, leder for etterforskingsavdeling Øst-Norge i Spesialenheten, i en pressemelding.

Hun skriver at politiet på bakgrunn av meldingene de fikk, vurderte det som tidskritisk å få kontroll på mannen.

- Spesialenhetens innledende etterforsking viser at politiet reiste til stedet på bakgrunn av melding fra AMK om en trusselsituasjon knyttet til en mann som fremsto påvirket. På bakgrunn av den opprinnelige meldingen til politiets operasjonssentral og ytterligere informasjon som ble gitt til politiet av vitner og helsepersonell på stedet, vurderte politiet det som tidskritisk å få kontroll på mannen.

På grunn av foreliggende opplysninger ga politiet ordre om bevæpning på oppdraget.

- Da politiet kom i kontakt med mannen, oppsto en situasjon hvor en av tjenestepersonene avfyrte flere skudd mot vedkommende, skriver Spesialenheten i en pressemelding.

Kripos har bistått Spesialenheten med kriminaltekniske undersøkelser på åstedet. Kripos vil også bistå Spesialenheten med undersøkelser av tjenestevåpen og andre beslag. Avdøde vil bli obdusert i dag.

Spesialenheten avhørte natt til onsdag to av tjenestepersonene som var involvert i oppdraget med status som mistenkt. Ytterligere to tjenestepersoner som var til stede under hendelsen er avhørt som vitner.

DØDE: Mannen som ble skutt av politiet tirsdag, døde. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Mann skutt av politiet: - Opplevde skuddramaet: - Flisene haglet

Mann skutt av politiet: - Opplevde skuddramaet: - Flisene haglet

dagbladet

FHI justerer antallet coronadødsfall:

I en oppdatering melder Folkehelseinstituttet om tre nye coronarelaterte dødsfall. Dødsfallene er ikke nye siste døgn, men fordeler seg på de tre siste ukene.

Dermed er 270 dødsfall relatert til viruset registrert her til lands.

- I gjennomsnitt har det vært mellom 0 og to dødsfall per uke siden juli. Vi har ikke sett en økning i dødsfall til tross for flere store utbrudd, sier lege ved avdeling for smittevern og vaksine Jacob Dag Berild til NTB.

FHI gir ikke ut opplysninger om enkeltdødsfall, men antallet coronarelaterte dødsfall som blir rapportert til instituttet per dødsdato, fremgår i ukerapporten som publiseres hver onsdag.

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 13.276 coronasmittede her i landet, ifølge foreløpige tall. Det er en økning på 124 tilfeller siste døgn.

Økningen er noe lavere enn natt til onsdag, da det ble registrert 147 nye tilfeller.

13 smittet på Bama-fabrikk:

Siden fredag har 13 ansatte ved Bamas avdeling på Lierstranda fått påvist coronavirus. Selskapet opplyser at de avventer å gjenåpne fabrikken.

Tirsdag var det bekreftet at sju ansatte var smittet, men nå har altså ytterligere seks testet positivt. Samtidig har 131 testet negativt.

Ifølge selskapet står det etter forholdene bra til med dem som er smittet, og de melder så langt om milde symptomer.

- Vi har besluttet at det ikke blir produksjon ved fabrikken denne uken. Det viktigste for oss er å ta vare på de ansatte og bidra til å begrense smitte, sier administrerende direktør Atle Beyer i Bama Industri i en pressemelding.

Han opplyser videre at de planlegger gjenåpning så snart situasjonen er avklart, og det er trygdt med hensyn til smitterisiko. Bama stanset produksjonen søndag kveld etter at flere ansatte hadde fått påvist viruset.

Bama stanset produksjonen søndag kveld etter at flere ansatte hadde fått påvist viruset.

(NTB)

Obama: - Tekst meg:

Barack Obama ba onsdag amerikanere om å tekste ham hva de planlegger å stemme ved det kommende presidentvalget.

«La oss prøve noe nytt. Hvis du er i USA, send meg en tekstmelding på 773-365-9687 – Jeg vil høre om hvordan du har det, hva du har i tankene, og hvordan du planlegger å stemme ved valget», skriver han på Twitter.

CNN skriver at ved å sende en tekstmelding til nummeret, får du et automatisert svar med lenke til Community, som er et sosialt nettverk.

Dette er responsen på SMSen, ifølge CNN: «Hei! Det er Barack! Klikk på linken for å registrere deg så kan jeg kontakte deg direkte. Jeg vil ikke kunne svare på alt, men jeg vil komme tilbake til deg for å dele mine tanker og vil høre fra deg også. La oss gjøre dette!».

BER OM INFORMASJON: Barack Obama ber folk sende han SMS. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB

Smitterekord i Polen:

Polen registrerte siste døgn 1136 nye smittetilfeller. Det er ny døgnrekord i landet siden coronapandemien brøt ut.

Forrige døgnrekord ble satt lørdag, da økningen var på 1002 nye tilfeller.

Siste døgn registrerte polske myndigheter 25 nye dødsfall, viser en oversikt fra Worldometer.

Polen har så langt totalt 82 809 påviste smittetilfeller og 2369 koronarelaterte dødsfall.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.