Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

WHO-doktor advarer: - Verre enn science fiction:

WHO-doktor David Nabarro advarer om at vi fremdeles er i starten av pandemien.

The Guardian skriver at eksperten deltok på et møte hos Storbritannias utenrikskomite tirsdag.

- Det er mye verre enn all science fiction om pandemier. Dette er veldig alvorlig, og vi er ikke en gang midt i det ennå. Vi er fremdeles på starten, sa Nabarro under møtet ifølge avisa.

- Vi begynner å se hvilken skade det har påført verden. Det blir styggere når vi går inn i denne spesielle fasen i Europa hvor vi ser ting komme tilbake igjen, fortsetter han.

Eksperten omtalte også den nåværende situasjonen som både «fryktelig». «grotesk» og «pinlig», ifølge avisa.

Foto: Reuters / NTB Scanpix
Storbritannia vil masseteste mot corona

Storbritannia vil masseteste mot corona

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Evakuerer etter brann i oljecontainer:

Klokka 11.36 fikk politiet i Sør-Vest melding om brann i en container på Mekjarvik i Randaberg.

- Brannen er i ferd med å spre seg til et overbygg. Nødetatene på vei til stedet, skrev politiet på Twitter ltt før klokka 12.00.

I en ny oppdatering skriver politiet at brannvesenet melder om små gassflasker, og at det er opprettet en sikkerhetsavstand på 700 meter.

Containeren inneholder olje, og det er en del farlig gods i området rundt, ifølge NRK.

- Politiet er på stedet. Trafikken sperres mot E39 og inn til Mekjarvik. Personell på stedet er evakuert, skriver politiet.

Det er mye røyk i området, og den er farlig å puste inn, skriver Stavanger Aftenblad.

Fretex gjenåpner gavemottak:

Fretex ba i mars givere vente med å levere poser med klær grunnet redusert kapasitet. Nå er bedriften tilbake i normal drift.

- Tidlig i coronapandemien ba vi folk om å oppbevare Fretex-posene hjemme en stund fordi salget stoppet opp, og det var færre på jobb til å tømme boksene. Giverne har hørt på oss, og vi vil takke alle som på den måten har hjulpet til, sier Trine Gjermundbo i Fretex i en pressemelding.

Fretex opplyser at de nå har god kapasitet til å ta imot poser og andre gaver som folk har lagret.

- Bruk gjerne høstferien til å rydde i sommertøyet og lever det som andre kan få glede av, til Fretex, oppfordrer Gjermundbo.

(NTB)

Trolig ikke noe kriminelt bak Lena-dødsfall:

Politiet har ikke grunn til å tro at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet til en kvinne som ble funnet i en elv på Lena i Østre Toten kommune søndag.

Det var søndag formiddag at kvinnen ble funnet livløs i elven.

Mandag opplyser Innlandet politidistrikt at den døde er en kvinne i 50-årene fra Østre Toten.

Forholdet etterforskes rutinemessig som et mistenkelig dødsfall, men ifølge politiadvokat Marte Johansen er det foreløpig ikke grunnlag for å anta at det har skjedd noe kriminelt.

- Politiet utfører nå flere vitneavhør samtidig som endelig obduksjonsrapport er ventet i løpet av få dager. Når dette er på plass, vil videre etterforskningsskritt bli avgjort, opplyser Johansen i en pressemelding.

(NTB)

Ønsker kontakt med gutt på stein:

Tirsdag 22. september klokka 13.39 fikk politiet melding om at en jente i barneskolealder var blitt utsatt for et overgrep på vei hjem fra Lye skule i Time kommune i Rogaland.

Overgrepet skal ha skjedd i skogsområdet mellom Lyevegen, Kvartsvegen og oppsiden av Lye ungdomsskule en gang mellom klokka 13.00 og 13.30.

- Vi begynner å få en oversikt over hvem som har vært i området der overgrepet skal ha skjedd. Nå ønsker vi å komme i kontakt med en gutt som skal ha sittet på en stein mellom klokken 13.00 og 13.30 ved gangstien/sykkelstien like ved skogsområdet der overgrepet skal ha skjedd tirsdag i forrige uke. Han kan være et viktig vitne for politiet, sier leder for personseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, Bjørn Kåre Dahl, i en pressemelding.

Politiet går ut med bilde av den aktuelle steinen.

- Det har kommet inn cirka 65 tips til politiet, og vi har gjennomført rundt 30 vitneavhør, sier Dahl.

Han understreker samtidig at politiet fortsatt er interessert i tips. Tips kan sendes inn på https://tips.politiet.no/web/. Her kan man også laste opp bilder. I tillegg kan en ringe inn tips på telefon 02800, eller kontakte politiets nettpatrulje Sør-Vest via Messenger.


STEINEN: Politiet går ut med dette bildet av den aktuelle steinen. Foto: Politiet
Nyhetsstudio - 60 tips i etterforskning av overgrep mot skolejente

Nyhetsstudio - 60 tips i etterforskning av overgrep mot skolejente

dagbladet

Drapssiktet fremstilles for fengsling:

19-åringen som er siktet for drap på en kvinne (20) i Bergen, fremstilles for varetektsfengsling klokka 12.45 mandag.

- Han er fortsatt innlagt på sykehus. Han er avhørt og presentert for siktelsen. Jeg vil ikke si hvordan han stiller seg til selve siktelsen, men han aksepterer fire ukers varetekt, sier forsvarer Erik Johan Mjelde til Dagbladet.

Kvinnen ble funnet død etter en bekymringsmelding lørdag kveld. Mannen var skadd og ble sendt til sykehus. Begge er studenter, og de kjente hverandre fra før.

SIKTET: Politiet har pågrepet mannen som var i leiligheten i Åsane og siktet ham for drap. Foto: Richard Halland / NTB
Nyhetsstudio - Mann (19) siktet for drap på kvinne (20)

Nyhetsstudio - Mann (19) siktet for drap på kvinne (20)

dagbladet

Lange køer på E18:

Klokka 04.57 mandag morgen fikk Sør-Øst-politiet melding om at en semitrailer hadde punktert og truffet autovernet, kjørt inn i midtrabatten og tatt med seg en lyktestolpe på E18 ved Lier.

Det ble ikke meldt om noen personskader, sier politiets operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud til Dagbladet.

Det ble bestilt bergingsbil i 06-tida, men arbeidet med å få fraktet lastebilen vekk ser ut til å ta tid. Fortsatt meldes det om enormt lange køer i nordgående felt, skriver DT.

- Dette kommer til å ta timevis, sier Espen Arntzen hos bilbergingsselskapet Autoassistance til avisa. Han sier at før lastebilen kan berges, må den sikres slik at ikke den velter når autovernet klippes opp.

Operasjonsleder Johnsrud sier til Dagbladet at de ikke lenger er på stedet, og at veitrafikksentralen har overtatt.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Askøy letter på tiltak:

Mandag ettermiddag opplyser Askøy kommune at det har blitt påvist bare to nye smittetilfeller på Askøy i helga. De opplyser at de ikke har hatt fri smitte på Askøy i det siste, og letter derfor på tiltak.

- Vi letter derfor på de reguleringene vi har hatt de siste ukene, og går tilbake til de nasjonale føringene. Det betyr blant annet at vi går tilbake til de vanlige besøksrutinene på sykehjemmene våre, sier kommuneoverlege Kristin Cotta Schønberg.

Rask smitteøkning i Wisconsin:

Wisconsin registrerte siste døgn 2817 nye tilfeller av coronasmitte. Delstaten er nå blant dem der smitten øker raskest i USA.

Antall nye daglige tilfeller i delstaten har økt med 950, det vil si 97 prosent, ifølge Johns Hopkins-universitetet. I de siste 14 dagene har staten en rate på 423 nye tilfeller per 100 000 innbyggere.

At andelen positive tester de siste sju dagene er på 17 prosent, innebærer at mange flere er smittet enn det testene avdekker.

Hittil har 113 645 mennesker testet positivt for coronaviruset i Wisconsin.

Men antall coronatilfeller øker i en rekke andre stater også, ikke minst i Midtvesten og præriestatene.

Oklahoma melder at antall døde av korona i staten lørdag passerte 1000, og at 990 nye smittetilfeller brakte det totale tallet opp i minst 83 510.

Florida, som er blant de hardest rammede delstatene, har nå registrert over 700 000 smittede. Lørdag ble det registrert 1882 nye tilfeller og ti nye dødsfall, noe som innebærer at 14 200 mennesker har dødd av viruset i delstaten.

I rene tall er USA det hardest rammede landet i verden av koronaviruset med over 7 millioner smittede og over 200 000 døde.

(NTB)

Foto: Steve Apps/Wisconsin State Journal/AP/NTB

Navalnyj: Merkel besøkte meg:

Den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj sier Tysklands statsminister Angela Merkel besøkte ham mens han lå på sykehus i Berlin.

- Jeg er svært takknemlig for at statsminister Merkel besøkte meg på sykehuset, skriver Navalnyj på Twitter. Han beskriver hendelsen som en privat samtale der familien hans også deltok.

Navalnyj ble fløyet til Tyskland for behandling etter at han ble utsatt for nervegiften novitsjok i hjemlandet. Tidligere i måneden fastslo tyske myndigheter at det forelå «utvetydige bevis» for at Navalnyj ble forgiftet.

Merkel sa da at den russiske opposisjonspolitikeren var utsatt for et drapsforsøk og at målet var å stilne ham.

(NTB)

Aleksej Navalnyj sier Angela Merkel besøkte ham mens han var innlagt ved Charité-sykehuset i Berlin. Foto: Navalnyjs Instagram-konto / AP / NTB
Aleksej Navalnyj forgiftet: - - Kan selv ha svelget giften

Aleksej Navalnyj forgiftet: - - Kan selv ha svelget giften

dagbladet

Drapssiktet hadde nøkkel til avdødes leilighet:

Mannen i 30-åra, som er siktet for drap i Sarpsborg, ble lørdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud av Nedre Romerike tingrett. Han samtykket til restriksjoner og fengsling.

I kjennelsen kommer det fram at den siktede mannen hadde nøkkel til avdødes leilighet.

Det var onsdag forrige uke at en mann i 50-åra ble funnet død i en leilighet i Sarpsborg sentrum.

- Politiet har jobbet aktivt med saken gjennom hele helgen. Siktede var venn med avdøde, og etterforskningen så langt viser at de har hatt hyppig kontakt også i tiden før vi mener at drapet har blitt begått. Politiet jobber nå med å få på plass tidslinje for siktede og avdødes bevegelser de siste to ukene før avdøde ble funnet. Vi tror også at vi har dannet oss et klart bilde av omtrentlig når drapet har blitt begått, sier politiadvokaten.

Den siktede mannen får oppfølging av helsepersonell på Sykehuset Østfold Kalnes, og vil sannsynligvis bli overført til ordinært fengsel i løpet av dagen. Det vil bli gjennomført et nytt avhør av mannen i dag, opplyser politiadvokat Anders Svarholt i en pressemelding.

Han ønsker ikke å oppgi dato for drapet, men forteller Dagbladet at mannen har ligget død i flere dager før han ble funnet.

Politiet anser seg ferdig med åstedsundersøkelsen i avdødes leilighet, og retter nå fokus mot siktede.

- Vi har kontroll på siktedes bolig, eiendeler og kjøretøy. Arbeidet er påbegynt og vi har gjort funn som vi mener styrker mistankegrunnlaget.

Svarholt sier til Dagbladet at dette er tekniske funn som er gjort blant siktedes eiendeler.

ETTERFORSKER: Det er åpnet drapsetterforskning etter at en mann i 50-årene ble funnet død i en leilighet i Sarpsborg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.