Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Vektere i streik:

803 vektere tas ut i streik etter brudd i meklingen mellom NHO Service og Handel, Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund.

Det melder NHO Service og Handel i en pressemelding, ifølge NTB.

NAF tar ut 420, mens Parat tar ut 383 vektere i streik fra klokka 12.00 onsdag.

Meklingen hadde frist ved midnatt natt til onsdag, men partene har ikke lyktes å bli enige.

- Det er fortsatt omtrent 1000 permitterte vektere i denne bransjen, som er blant de hardest rammet av coronasituasjonen. Samtidig blir dette den første streiken i dette coronalønnsoppgjøret, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Det er vektere i Securitas og Avarn Security (tidligere Nokas) som nå tas ut i streik.

- Vi opplevde allerede fra starten i de første forhandlinger en motpart som konsekvent avviste alle våre krav, skriver forbundsleder Anita Johansen i Norsk Arbeidsmandsforbund i en pressemelding.

- Vi håpet i det lengste det skulle være mulig å finne løsning gjennom mekling, men dessverre lyktes ikke det denne gang, skriver Johansen.

NHO mener at det er umusikalsk å gå ut i streik, siden det fortsatt er permitterte vektere og flere mister jobben.

- Det skjønner jeg at de syns, men de gambler på den umusikalskheten. Når de ikke klarte komme til enighet innenfor rammene for frontfaget, så ga de oss ikke noe valg, sier Johansen til NTB.

Studioet fortsetter under annonsen

- Hylles som en nasjonalhelt:

Sveriges coronastrategi har vært kritisert i store deler av verden. Når smitten nå igjen øker i store deler av Europa, men ikke i Sverige, får Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell igjen mye oppmerksomhet.

Også den britiske avisa The Sun har nå en lengre reportasje om Tegnell. Den har tittelen «Hvordan den iskalde reddet Sverige fra coronaviruset uten nedstegning - og nå er en nasjonalhelt».

I reportasjen skreiver reporteren at det ikke er rart at svenskene elsker Tegnell, ettersom mange land sliter med de økonomiske utfordringene nedstegningene har medført.

Han skriver også at svenskene elsker Tegnell så høyt at det er blitt laget sangtekster og t-skjorter til ære for ham.

- Da jeg møtte Tegnell i Stockholm, ble han hyllet som om han var det femte medlemmet av ABBA, beskriver reporteren i The Suns artikkel.

Den britiske reportasjen om Tegnell ble først omtalt av svenske Expressen.

Til tross for at The Suns reporter kommenterer at Sverige så langt har klart seg bedre enn de fleste andre land, åpner han opp for at dette kan snu. Han gjør også et poeng ut av at Sverige har langt høyere dødstall enn sine skandinaviske naboland.

PLAKAT: Rundt om i Sverige henger plakater av Tegnell med oppfordring om å vaske hendene. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB
Coronaviruset - Kjøper ikke Tegnells dødsforklaring

Coronaviruset - Kjøper ikke Tegnells dødsforklaring

dagbladet

Knivstikking i Hønefoss:

Sørøst politidistrikt melder om at en person er knivstukket i Hønefoss. Ambulanse og politi er på stedet, og personen gis behandling.

- Det er ukjent skadeomfang, og personen får behandling på stedet av helsepersonell, sier
operasjonsleder Anne Meyer i Sørøst politidistrikt til Dagbladet.

29 nye smittede i Bergen:

Det er 29 nye smittetilfeller i Bergen det siste døgnet, sier kommunen i en pressemelding.

– Dagens tall på nysmitte er høyt, men det er del av de forventede svingningene. Høye tall på enkeltdager kan likevel bety at trenden kan gå i riktig retning. Ser vi på gjennomsnittet for de syv siste dagene synker gjennomsnittet for tredje dag på rad, sier byrådsleser Roger Valhammer i en pressekonferanse.

Det er registrert en nysmittet beboer ved Gartnermarken omsorg pluss boliger. Det er også registrert en nysmittet ansatt ved et sykehjem, skriver kommunen.

Blant de 29 smittede, er det en jevn spredning i alder, fra 16 til 88 år. Blant de 29 er fire elever ved Åsane videregående skole.

Fire nye tilfeller har blitt rapportert ved skolen siden i går, da det første tilfellet ble kjent.

– Vi ser alvorlig på dette, og arbeider nå tett med smittevernkontoret i Bergen for videre oppfølging av elever og tilsatte, skriver Jens Petter Storheim, rektor ved Åsane videregående skole i pressemeldingen fra skolen.

Det er totalt 1300 elever og deltakere ved voksenopplæringen ved skolen. De som ikke har fått melding på SMS om å holde seg hjemme innen søndag kveld, skal møte på skolen mandag, skriver rektoren.

– Jeg regner med at tiltakene vi nå gjør ved Åsane vgs. vil ha god effekt. Vi vil følge situasjonen nøye i dagene fremover og se om det er andre tiltak vi må sette i gang, skriver Bjørn Lyngedal, direktør for opplæring og kompetanse i Vestland fylkeskommune.

Byrådsleder Roger Valhammer. Foto: NTB.

Ny smitterekord i Danmark:

Der er det siste døgnet registrert 589 nye tilfeller av coronavirus i Danmark. Det er ny rekord, melder danske TV2.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB.

Evakuerer hotell på Karl Johan:

Politiet i Oslo melder på Twitter at de er på vei til Comfort Hotel i Karl Johans gate som evakueres som følge av røykutvikling.

Ifølge politiet melder brannvesenet om at skal dreie seg om røykutvikling i underetasjen av hotellet, men at det ikke skal være noe dramatikk.

Navalnyj: - Lang vei tilbake:

Den russiske opposisjonspolitikeren Alexei Navalnyj er avbildet i det han går ned en trapp på sykehuset hvor han er innlagt i Berlin.

- Det er en lang, men klar vei tilbake (til å bli frisk, journ.anm.), sier Navalnyj i et innlegg på sin Instagram-profil.

Putin-kritikeren har mottatt behandling i forbindelse med at han ble forgiftet under en reise i hjemlandet den 20 august. Han ble senere overflyttet til et sykehus i den tyske hovedstaden.

Han hyller legene og Charite-sykehuset i Berlin for å ha forvandlet ham fra en som bare teknisk var i live, til igjen å fungere som menneske.

Navalnyj lå i koma på sykehuset i over en uke før han ble vekket opp igjen. Tidligere denne uka la han ut et bilde der han satt i senga omgitt av sin familie, og skrev at han knapt kunne røre seg.

Han forteller at han var forvirret og ikke klarte å finne ordene til å svare legene da han våknet. Men han sier det fortsatt er vanskelig å holde et glass vann, og at mobilen kjennes ut som en stein i hånden hans.

To uavhengige laboratorier i Sverige og Frankrike har bekreftet at det nervegiften Novichok som ble brukt til å forgifte politikeren.

(Dagbladet/NTB)

Foto: Instagram

55 nye coronatilfeller i Oslo:

Tall fra Oslo kommune viser at det er påvist 55 nye smittetilfeller i Oslo det siste døgnet.

Den siste uka har smittetallene i Oslo doblet seg, og assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalte i går at han er mer bekymret for smittespredningen i Oslo enn i Bergen.

Corona-smitte i Oslo - Slo alarm i mars - mer arbeid nå

Corona-smitte i Oslo - Slo alarm i mars - mer arbeid nå

dagbladet

Advarer mot nesespray - mann funnet død:

Østjyllands Politi og Syddjurs kommune i Danmark advarer mot en nesespray som skal inneholde «et syntetisk opiatlignende stoff». Det skriver TV2 Østjylland.

Advarselen kommer etter at en 23 år gammel mann ble funnet død i sitt hjem. Mannen ble funnet med nesespray-beholderen, som siden har vist seg å inneholde det farlige stoffet, ved siden av seg. Stoffet skal være relativt nytt.

Der er ifølge TV2 Østjylland kommet inn ytterligere ti beholdere med nesesprayen, som politiet mistenker kan inneholde det samme stoffet. Disse blir nå analysert.

Politiet frykter at bruken av nesesprayen holder på å bli en trend blant unge, og i august ble det beslaglagt en nesespray i Randers som inneholdt det samme stoffet.

Nøyaktig hva som er dødsårsaken til den unge mannen har foreløpig ikke blitt fastslått, men det ingen tvil om at han har inntatt stoffet før han omkom, opplyser politiet.

En beholder med den omtalte nesesprayen. Foto: Politiet i Østjylland.

16 personer skutt i masseskyting i USA:

16 personer ble skutt under en skyteepisode i Rochester, New York, natt til lørdag. To av ofrene omkom, skriver AP.

De to drepte er ifølge politiet en mann og en kvinne mellom 18 og 22 år. De 14 skadde er kjørt til sykehus, men det virker ikke som skadene deres er alvorlige.

Det er uklart hva som var bakgrunnen for skytingen, og det er heller ikke klart om det var en eller flere personer som skjøt.

Politisjef Mark Simmons sier at festen var en av mange ulovlige privatfester som blir arrangert under coronanedstengningen.

(Dagbladet/NTB)

Perus president overlevde mistillitsvotum:

Perus president Martin Vizcarra har overlevd en kamp om hans politiske liv. Landets nasjonalforsamling stemte natt til lørdag nei til å avsette ham.

Vizcarra er anklaget for å blant annet forsøkt å stanse en etterforskning av omstridte kontrakter mellom regjeringen og en sanger.

Opposisjonen trengte 87 av 130 stemmer for å felle Vizcarra. Kun 32 folkevalgte stemte for å avsette ham, mens 78 stemte imot og 15 ikke avla stemme.

(NTB)

Perus president Martin Vizcarra overlevde natt til lørdag et forslag om å avsette ham. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.