Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Skolevegg holder på å blåse ned:

Nødetatene er på plass ved en skole i Drammen fordi fasaden er i ferd med å blåse ned. Det skriver politiet på Twitter.

Politiet meldte først at skolen ble evakuert, før de gjorde helomvendig. Alle elever og lærere holdes nå inne på skolen, for at ingen skal bli skadd av eventuelle fallende veggplater.

- Det er noen fasadeplater som blåser ned, sier politiets operasjonsleder Trond Egil Groth til Dagbladet. Han bekrefter at flere plater allerede har falt ned.

Han sier at politiet har kontroll på stedet.

Rektor Arnstein Larsen sier til Dagbladet at det er veggplatene på gymbygget som har falt ned.

- Plutselig kom et vindkast og dro med seg hele fasaden. Det var egentlig ganske dramatisk, fordi det ramla jo ned bygningsdeler oppe her, sier Larsen.

- Du kan jo bare tenke deg hvordan dette hadde gått om det hadde vært unger i nærheten, sier Larsen.

Han sier at skolen nå går omtrent som vanlig.

- Jeg er sjokkert. Hvis dette hadde skjedd på ettermiddagen eller kveldstid, hvor det er mye unger her, så kunne dette gått ille, sier Larsen til Dagbladet.

- Jeg trodde ikke dette kunne skje. Skolen er ny. Bygget er ett år gammelt. Dette skal ikke kunne skje. Og det blåste ikke så mye, det var ti meter per sekund, det er ikke veldig mye. Såpass bør det tåle, sier han.

Ingen er skadd.

- Entreprenør kommer til stedet for å sikre bygningene. Det er mye vind i området, skriver politiet.

Studioet fortsetter under annonsen

Knivstikking i Hønefoss:

Kl. 1432 fikk politiet melding om at en person var knivstukket i Hønefoss. Ambulanse og politi er på stedet, og personen gis behandling.

29 nye smittede i Bergen:

Det er 29 nye smittetilfeller i Bergen det siste døgnet, sier kommunen i en pressemelding.

– Dagens tall på nysmitte er høyt, men det er del av de forventede svingningene. Høye tall på enkeltdager kan likevel bety at trenden kan gå i riktig retning. Ser vi på gjennomsnittet for de syv siste dagene synker gjennomsnittet for tredje dag på rad, sier byrådsleser Roger Valhammer i en pressekonferanse.

Det er registrert en nysmittet beboer ved Gartnermarken omsorg pluss boliger. Det er også registrert en nysmittet ansatt ved et sykehjem, skriver kommunen.

Blant de 29 smittede, er det en jevn spredning i alder, fra 16 til 88 år. Blant de 29 er fire elever ved Åsane videregående skole.

Fire nye tilfeller har blitt rapportert ved skolen siden i går, da det første tilfellet ble kjent.

– Vi ser alvorlig på dette, og arbeider nå tett med smittevernkontoret i Bergen for videre oppfølging av elever og tilsatte, skriver Jens Petter Storheim, rektor ved Åsane videregående skole i pressemeldingen fra skolen.

Det er totalt 1300 elever og deltakere ved voksenopplæringen ved skolen. De som ikke har fått melding på SMS om å holde seg hjemme innen søndag kveld, skal møte på skolen mandag, skriver rektoren.

– Jeg regner med at tiltakene vi nå gjør ved Åsane vgs. vil ha god effekt. Vi vil følge situasjonen nøye i dagene fremover og se om det er andre tiltak vi må sette i gang, skriver Bjørn Lyngedal, direktør for opplæring og kompetanse i Vestland fylkeskommune.

Byrådsleder Roger Valhammer. Foto: NTB.

Ny smitterekord i Danmark:

Der er det siste døgnet registrert 589 nye tilfeller av coronavirus i Danmark. Det er ny rekord, melder danske TV2.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB.

Evakuerer hotell på Karl Johan:

Politiet i Oslo melder på Twitter at de er på vei til Comfort Hotel i Karl Johans gate som evakueres som følge av røykutvikling.

Ifølge politiet melder brannvesenet om at skal dreie seg om røykutvikling i underetasjen av hotellet, men at det ikke skal være noe dramatikk.

Navalnyj: - Lang vei tilbake:

Den russiske opposisjonspolitikeren Alexei Navalnyj er avbildet i det han går ned en trapp på sykehuset hvor han er innlagt i Berlin.

- Det er en lang, men klar vei tilbake (til å bli frisk, journ.anm.), sier Navalnyj i et innlegg på sin Instagram-profil.

Putin-kritikeren har mottatt behandling i forbindelse med at han ble forgiftet under en reise i hjemlandet den 20 august. Han ble senere overflyttet til et sykehus i den tyske hovedstaden.

Han hyller legene og Charite-sykehuset i Berlin for å ha forvandlet ham fra en som bare teknisk var i live, til igjen å fungere som menneske.

Navalnyj lå i koma på sykehuset i over en uke før han ble vekket opp igjen. Tidligere denne uka la han ut et bilde der han satt i senga omgitt av sin familie, og skrev at han knapt kunne røre seg.

Han forteller at han var forvirret og ikke klarte å finne ordene til å svare legene da han våknet. Men han sier det fortsatt er vanskelig å holde et glass vann, og at mobilen kjennes ut som en stein i hånden hans.

To uavhengige laboratorier i Sverige og Frankrike har bekreftet at det nervegiften Novichok som ble brukt til å forgifte politikeren.

(Dagbladet/NTB)

Foto: Instagram

55 nye coronatilfeller i Oslo:

Tall fra Oslo kommune viser at det er påvist 55 nye smittetilfeller i Oslo det siste døgnet.

Den siste uka har smittetallene i Oslo doblet seg, og assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalte i går at han er mer bekymret for smittespredningen i Oslo enn i Bergen.

Corona-smitte i Oslo - Slo alarm i mars - mer arbeid nå

Corona-smitte i Oslo - Slo alarm i mars - mer arbeid nå

dagbladet

Advarer mot nesespray - mann funnet død:

Østjyllands Politi og Syddjurs kommune i Danmark advarer mot en nesespray som skal inneholde «et syntetisk opiatlignende stoff». Det skriver TV2 Østjylland.

Advarselen kommer etter at en 23 år gammel mann ble funnet død i sitt hjem. Mannen ble funnet med nesespray-beholderen, som siden har vist seg å inneholde det farlige stoffet, ved siden av seg. Stoffet skal være relativt nytt.

Der er ifølge TV2 Østjylland kommet inn ytterligere ti beholdere med nesesprayen, som politiet mistenker kan inneholde det samme stoffet. Disse blir nå analysert.

Politiet frykter at bruken av nesesprayen holder på å bli en trend blant unge, og i august ble det beslaglagt en nesespray i Randers som inneholdt det samme stoffet.

Nøyaktig hva som er dødsårsaken til den unge mannen har foreløpig ikke blitt fastslått, men det ingen tvil om at han har inntatt stoffet før han omkom, opplyser politiet.

En beholder med den omtalte nesesprayen. Foto: Politiet i Østjylland.

16 personer skutt i masseskyting i USA:

16 personer ble skutt under en skyteepisode i Rochester, New York, natt til lørdag. To av ofrene omkom, skriver AP.

De to drepte er ifølge politiet en mann og en kvinne mellom 18 og 22 år. De 14 skadde er kjørt til sykehus, men det virker ikke som skadene deres er alvorlige.

Det er uklart hva som var bakgrunnen for skytingen, og det er heller ikke klart om det var en eller flere personer som skjøt.

Politisjef Mark Simmons sier at festen var en av mange ulovlige privatfester som blir arrangert under coronanedstengningen.

(Dagbladet/NTB)

Perus president overlevde mistillitsvotum:

Perus president Martin Vizcarra har overlevd en kamp om hans politiske liv. Landets nasjonalforsamling stemte natt til lørdag nei til å avsette ham.

Vizcarra er anklaget for å blant annet forsøkt å stanse en etterforskning av omstridte kontrakter mellom regjeringen og en sanger.

Opposisjonen trengte 87 av 130 stemmer for å felle Vizcarra. Kun 32 folkevalgte stemte for å avsette ham, mens 78 stemte imot og 15 ikke avla stemme.

(NTB)

Perus president Martin Vizcarra overlevde natt til lørdag et forslag om å avsette ham. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

Overlege dømt til fengsel:

En anestesioverlege ved Martina Hansens Hospital i Bærum er dømt til 18 dagers fengsel for å ha dopet seg på anestesimiddelet Propofol mens han var i beredskap.

Det skriver Budstikka.

Ifølge avisa var anestesioverlegen ferdig på operasjonsstuen da han sa ja til å overta vakttelefonen fra en kollega i omkring én time, torsdag 19. januar 2019. Det innebærer at han som lege kan bli oppringt og må være beredt til å yte rask hjelp til pasienter om nødvendig.

Like etter han mottok vakttelefonen, gikk han på kontoret og injiserte tre doser, til sammen 250 mg, av legemiddelet som er et beroligende middel og som brukes i forbindelse med narkose under kirurgiske inngrep. I retten konkluderte sakkyndig med at dosene tilsvarer en alkoholkonsentrasjon på 1-2 i promille, heter det i dommen.

Overlegen ble ikke kalt ut mens han var påvirket og hendelsen ble oppdaget samme dag. Likevel pekte retten på at overlegen representerte en betydelig risikofaktor ved å være påvirket.

Mannen ble suspendert med umiddelbar virkning og sluttet kort tid etter. Statens helsetilsyn bekrefter videre til Budstikka at overlegen fikk tilbakekalt sin autorisasjon sommeren 2019.

Som følge av overlegens uforbeholdne tilståelse, ble dommen redusert fra 25 til 18 dagers ubetinget fengsel.

- Martina Hansens Hospital ser svært alvorlig på denne hendelsen og har håndtert saken deretter, sier Karin Ask-Henriksen, som er organisasjons- og utviklingsdirektør ved sykehuset til avisa.

Hun legger til at sykehuset har gjennomgått alle rutiner, inkludert mediakamenthåndtering, etter hendelsen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.