Nyhetsstudio

Asle Hansen

- Venter kraftige vindkast:

- I dag skal det blåse på Østlandet, og det er ute farevarsel for #Innlandet og #Akershus. Vi har allerede registrert vindkast på 17 m/s i Lillehammer og på Tynset, og vinden er nå i økning også lengre sør, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes på Meteorologisk institutt sier den kraftige vinden begynte i Innlandet fylke tidligere i dag, men har nå beveget seg sørover.

- Nå er det kraftige vindkast i fra Vestfold og forbi Drammen. Dette vil vare fram til 17-18-tida i kveld, før det begynner på roe seg, sier Moxnes.

Meteorolgen opplyser om at det er snakk om vindkast på 15-20 meter per sekund.

- Det kommer fra nordlig retning, noe som er litt uvanlig. Det innebærer at ting som vanligvis ikke vil blåse ned, kan gjøre det, sier Moxnes.

Studioet fortsetter under annonsen

Ny smitterekord i Danmark:

Der er det siste døgnet registrert 589 nye tilfeller av coronavirus i Danmark. Det er ny rekord, melder danske TV2.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB.

Evakuerer hotell på Karl Johan:

Politiet i Oslo melder på Twitter at de er på vei til Comfort Hotel i Karl Johans gate som evakueres som følge av røykutvikling.

Ifølge politiet melder brannvesenet om at skal dreie seg om røykutvikling i underetasjen av hotellet, men at det ikke skal være noe dramatikk.

Navalnyj: - Lang vei tilbake:

Den russiske opposisjonspolitikeren Alexei Navalnyj er avbildet i det han går ned en trapp på sykehuset hvor han er innlagt i Berlin.

- Det er en lang, men klar vei tilbake (til å bli frisk, journ.anm.), sier Navalnyj i et innlegg på sin Instagram-profil.

Putin-kritikeren har mottatt behandling i forbindelse med at han ble forgiftet under en reise i hjemlandet den 20 august. Han ble senere overflyttet til et sykehus i den tyske hovedstaden.

To uavhengige laboratorier i Sverige og Frankrike har bekreftet at det nervegiften Novichok som ble brukt til å forgifte politikeren.

Foto: Instagram

55 nye coronatilfeller i Oslo:

Tall fra Oslo kommune viser at det er påvist 55 nye smittetilfeller i Oslo det siste døgnet.

Den siste uka har smittetallene i Oslo doblet seg, og assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalte i går at han er mer bekymret for smittespredningen i Oslo enn i Bergen.

Corona-smitte i Oslo - Slo alarm i mars - mer arbeid nå

Corona-smitte i Oslo - Slo alarm i mars - mer arbeid nå

dagbladet

Advarer mot nesespray - mann funnet død:

Østjyllands Politi og Syddjurs kommune i Danmark advarer mot en nesespray som skal inneholde «et syntetisk opiatlignende stoff». Det skriver TV2 Østjylland.

Advarselen kommer etter at en 23 år gammel mann ble funnet død i sitt hjem. Mannen ble funnet med nesespray-beholderen, som siden har vist seg å inneholde det farlige stoffet, ved siden av seg. Stoffet skal være relativt nytt.

Der er ifølge TV2 Østjylland kommet inn ytterligere ti beholdere med nesesprayen, som politiet mistenker kan inneholde det samme stoffet. Disse blir nå analysert.

Politiet frykter at bruken av nesesprayen holder på å bli en trend blant unge, og i august ble det beslaglagt en nesespray i Randers som inneholdt det samme stoffet.

Nøyaktig hva som er dødsårsaken til den unge mannen har foreløpig ikke blitt fastslått, men det ingen tvil om at han har inntatt stoffet før han omkom, opplyser politiet.

En beholder med den omtalte nesesprayen. Foto: Politiet i Østjylland.

16 personer skutt i masseskyting i USA:

Flere personer skal være omkommet etter en skyteepisode i Rochester, New York, melder AP.

Lokale medier skriver at hendelsen har funnet sted under en bakgårdsfest og at 16 skal være skutt. To av disse er så langt bekreftet omkommet, bekrefter politiet.

Politiet er ventet å komme med flere detaljer rundt hendelsen og status for gjerningspersoner om kort tid.

Perus president overlevde mistillitsvotum:

Perus president Martin Vizcarra har overlevd en kamp om hans politiske liv. Landets nasjonalforsamling stemte natt til lørdag nei til å avsette ham.

Vizcarra er anklaget for å blant annet forsøkt å stanse en etterforskning av omstridte kontrakter mellom regjeringen og en sanger.

Opposisjonen trengte 87 av 130 stemmer for å felle Vizcarra. Kun 32 folkevalgte stemte for å avsette ham, mens 78 stemte imot og 15 ikke avla stemme.

(NTB)

Perus president Martin Vizcarra overlevde natt til lørdag et forslag om å avsette ham. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

Overlege dømt til fengsel:

En anestesioverlege ved Martina Hansens Hospital i Bærum er dømt til 18 dagers fengsel for å ha dopet seg på anestesimiddelet Propofol mens han var i beredskap.

Det skriver Budstikka.

Ifølge avisa var anestesioverlegen ferdig på operasjonsstuen da han sa ja til å overta vakttelefonen fra en kollega i omkring én time, torsdag 19. januar 2019. Det innebærer at han som lege kan bli oppringt og må være beredt til å yte rask hjelp til pasienter om nødvendig.

Like etter han mottok vakttelefonen, gikk han på kontoret og injiserte tre doser, til sammen 250 mg, av legemiddelet som er et beroligende middel og som brukes i forbindelse med narkose under kirurgiske inngrep. I retten konkluderte sakkyndig med at dosene tilsvarer en alkoholkonsentrasjon på 1-2 i promille, heter det i dommen.

Overlegen ble ikke kalt ut mens han var påvirket og hendelsen ble oppdaget samme dag. Likevel pekte retten på at overlegen representerte en betydelig risikofaktor ved å være påvirket.

Mannen ble suspendert med umiddelbar virkning og sluttet kort tid etter. Statens helsetilsyn bekrefter videre til Budstikka at overlegen fikk tilbakekalt sin autorisasjon sommeren 2019.

Som følge av overlegens uforbeholdne tilståelse, ble dommen redusert fra 25 til 18 dagers ubetinget fengsel.

- Martina Hansens Hospital ser svært alvorlig på denne hendelsen og har håndtert saken deretter, sier Karin Ask-Henriksen, som er organisasjons- og utviklingsdirektør ved sykehuset til avisa.

Hun legger til at sykehuset har gjennomgått alle rutiner, inkludert mediakamenthåndtering, etter hendelsen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Trump om dødsfallet: - Et utrolig liv:

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, som anses som liberal, døde fredag. Hun ble 87 år gammel.

President Trump talte natt til lørdag under et valgkamparrangement i Minnesota, og ble orientert om dødsfallet av reportere først etter han hadde forlatt scenen.

- Døde hun akkurat? Det visste jeg ikke. Hun levde et utrolig liv. Hva annet kan man si, var Trumps umiddelbare respons.

Trump sa ingenting om å fylle Ginsbergs sete i domstolen.

Politietterforskningen av Hurtigruten i sluttfasen:

Etterforskningen av Hurtigruten er nå i sluttfasen. Førstestatsadvokat Lars Fause håper den vil være avsluttet innen en måneds tid.

Det er Fause som avgjør påtalespørsmålet etter at politietterforskningen er gjennomført.

- Sist jeg pratet med politiet, så skulle de gjennomgå databeslag og den type ting, sier Fause til Dagens Næringsliv.

- Jeg håper saken kommer til oss så fort som mulig, det er greit å få til en rask påtaleavgjørelse, sier han.

Vanligvis er det politiet som selv avgjør påtalespørsmålet, altså om en sak fører til tiltale, bot eller henleggelse. Men i denne saken er det statsadvokaten som skal ta avgjørelsen ettersom strafferammen er bot eller fengsel i inntil et år.

Hurtigruten er mistenkt for å ha overtrådt straffelovens bestemmelse om smitteoverføring, samt for overtredelse av covid-19-forskriften om karanteneplikt i smittevernloven, i forbindelse med smitteutbruddet på MS Roald Amundsen.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.