Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Torgrim (49) døde i ulykke:

49 år gamle Torgrim Johansen døde i en elsparkesykkelulykke i Finnfjordbotn i Senja kommune den 8. september.

- Johansen døde ved Universitetssykehuset i Tromsø fredag 11. september pga. skadene han pådro seg i ulykken, skriver politiet i en pressemelding.

Navnet offentliggjøres i samråd med familien.

DØDE: Mannen i 40-årene døde av skadene han pådro seg i ei ulykke på denne gang- og sykkelveien natt til tirsdag. Foto: Lena Sørensen
Studioet fortsetter under annonsen

Sarpsborg-drapet: Var venner:

Mannen i 30-åra, som er siktet for drap i Sarpsborg, ble lørdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud av Nedre Romerike tingrett. Han samtykket til restriksjoner og fengsling.

Det var onsdag forrige uke at en mann i 50-åra ble funnet død i en leilighet i Sarpsborg sentrum.

Den siktede mannen får oppfølging av helsepersonell på Sykehuset Østfold Kalnes, og vil sannsynligvis bli overført til ordinært fengsel i løpet av dagen. Det vil bli gjennomført et nytt avhør av mannen i dag, opplyser politiadvokat Anders Svarholt i en pressemelding.

- Politiet har jobbet aktivt med saken gjennom hele helgen. Siktede var venn med avdøde, og etterforskningen så langt viser at de har hatt hyppig kontakt også i tiden før vi mener at drapet har blitt begått. Politiet jobber nå med å få på plass tidslinje for siktede og avdødes bevegelser de siste to ukene før avdøde ble funnet. Vi tror også at vi har dannet oss et klart bilde av omtrentlig når drapet har blitt begått, sier politiadvokaten.

Politiet anser seg ferdig med åstedsundersøkelsen i avdødes leilighet, og retter nå fokus mot siktede.

- Vi har kontroll på siktedes bolig, eiendeler og kjøretøy. Arbeidet er påbegynt og vi har gjort funn som vi mener styrker mistankegrunnlaget.

ETTERFORSKER: Det er åpnet drapsetterforskning etter at en mann i 50-årene ble funnet død i en leilighet i Sarpsborg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Armenia: Over 30 armenske separatister er drept:

Kampene fortsetter mellom aserbajdsjanske og armenske styrker i og ved Nagorno-Karabakh. 32 armenske separatister er drept, ifølge armenske myndigheter.

En talsmann for forsvarsdepartementet i Jerevan sier at «de intense kampene fortsatte i natt».

Samtidig opplyser tjenestemenn i den separatistkontrollerte regionen Nagorno-Karabakh at ytterligere 15 armenske separatister er drept, noe som betyr at den armenske siden har mistet i alt 32 stridende.

Nagorno-Karabakh er formelt en del av Aserbajdsjan, men armenske separatister har med støtte fra Armenia kontrollert området siden 1994. Søndag brøt det ut harde kamper ved frontlinjen.

Armenske separatister var først ute med å anklage Aserbajdsjan for å bombe landsbyer og regionens største by Stepanakert. 23 personer, både soldater og sivile, skal være drept. Myndighetene i Nagorno-Karabakh sier at 16 av deres soldater er drept og 100 er såret.

Aserbajdsjan har på sin side uttalt at det er snakk om en motoffensiv og et svar på armensk aggresjon. Også regjeringen i Baku melder at liv har gått tapt.

Stridens kjerne er en over 30 år lang konflikt om regionen Nagorno-Karabakh og områdene rundt, som også førte til en flere år lang krig på 1990-tallet.

Regionen har siden en våpenhvile i 1994 vært kontrollert av armenske separatister støttet av Armenia. Regionen er internasjonalt anerkjent som aserbajdsjansk territorium, mens befolkningen stort sett er etniske armenere.

(NTB)

Foto: Armenian Defense Ministry/AP/NTB

Danmark: Vil øke festbøtene:

Den danske regjeringen vil heve bøtene for dem som bryter forsamlingsforbudet og arrangerer fester med for mange mennesker.

Justisminister Nick Hækkerup sier til dansk TV 2 at regjeringen vil ha slutt på de ulovlige festene. I store deler av Danmark er det nå forbudt å samles flere enn 50 personer, både innendørs og utendørs. Boten for å bryte forbudet er på 2500 danske kroner, tilsvarende 3700 norske kroner.

- Vi blir nødt til å bli enda bedre på å gripe inn og straffe med høyere bøter når det er noen som stiller seg utenfor fellesskapets regler, sier justisministeren til TV 2.

Lørdag kveld måtte politiet rykke ut til en fest på Sydhavnen i København med 200–300 deltakere.

Nyhavn i København sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Nye anbefalinger om munnbind:

Mandag ettermiddag opplyser Sundhedsstyrelsen at de anbefaler ansatte, pasienter og andre personer å bruke munnbind i behandlings- og pleiesituasjoner, som for eksempel på sykehus, sykehjem og hos fastlegen, dersom det ikke er mulig å holde tilstrekkelig avstand.

Samtidig ber de alle som skal undersøkes på sykehus eller til fastlegen om å ta med et munnbind.

Shundhedsstyrelsen (SSI) er Danmarks svar på Folkehelseinstituttet (FHI).

Busstreiken: Fremdeles fastlåst konflikt:

Over 8000 bussjåfører er tatt ut i streik rundt om i landet. Mandag morgen er det fremdeles ingen kontakt mellom arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden.

Over en uke etter at bussjåfører i Oslo og Viken gikk ut i streik, er det ennå ingen samtaler på gang. Det opplyser kommunikasjonssjef i Yrkestrafikkforbundet Tormund Hansen Skinnarmo til NTB.

- Ikke noe nytt, ingen kontakt, skriver han i en SMS.

I helgen ble streiken trappet opp, og ytterligere 4500 bussjåfører sluttet seg til de 3800 sjåførene som allerede hadde lagt ned arbeidet.

Totalt er dermed rundt 8500 sjåfører med i streiken, som startet søndag 20. september da det ble brudd i meklingen mellom NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden, og Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet på arbeidstakersiden.

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO Transport bekrefter også overfor NTB at det ikke er etablert noen kontakt.

- Arbeidsgiversiden står fast på sitt tilbud, som gir en lønnsvekst på samme nivå som andre yrkesgrupper har fått i årets oppgjør, sier han.

Store deler av kollektivtrafikken er nå lammet som følge av bruddet i lønnsoppgjøret. Lørdag morgen ble bussjåførene i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark tatt ut i streik.

Bergen er en av byene som er rammet av streikens opptrapping – noe som bekymrer ledelsen ved Haukeland universitetssjukehus.

- Vi er selvsagt bekymret for kombinasjonen av covid-19 og smitte – og manglende busstransport i vårt område, sier administrerende direktør Eivind Hansen til NRK.

Bergen kommune har nylig vært utsatt for et smitteutbrudd og har innført flere smitteverntiltak.

Sykehusledelsen oppfordrer nå ansatte og pasienter til å gå eller sykle hvis de kan.

(NTB)

Unibuss sine buser står fortsatt parkert på Ulven i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Frykter for Storbritannia-avtale:

Forhandlingene med Storbritannia om en ny frihandelsavtale er sterkt forsinket.

Næringsminister Iselin Nybø (V) opplyser til NTB at Norge og Storbritannia nå er kommet i en situasjon der frihandelsavtalen sannsynligvis ikke blir ferdig i tide.

Avtalen må være klar innen 9. oktober for at Stortinget skal rekke å behandle og godkjenne den tidsnok til at den kan tre i kraft når overgangsordningene etter brexit utløper ved nyttår.

Det jobbes nå med nødløsninger som kan tre i kraft ved nyttår hvis avtalen uteblir.

(NTB)

33 nye coronasmittede i Oslo:

Søndag ble det rapportert 33 nye smittede i Oslo, melder NRK mandag morgen. Dette betyr at det har vært en nedgang i registrert smitte i hovedstaden de siste tre dagene.

Antall smittede i hovedstaden er 619 de siste fjorten dagene, ifølge statistikk fra helseetaten i Oslo kommune. Det melder NTB.

Det er flest menn som er rapportert smittet, og aldersgruppen 20–29 år har absolutt flest tilfeller registrerte smittede med 233 tilfeller.

St. Hanshaugen og Stovner er de to bydelene med flest smittede med henholdsvis 143,8 og 138,1 smittede per 100 000 innbyggere. Smittetallet er lavest i Vestre Aker og Ullern med et smittetall på henholdsvis 23,9 og 31, 8.

Helseminister Bent Høie (H) varslet søndag at han ikke utelukker å måtte gjøre nasjonale vedtak hvis ikke byrådet i Oslo følger opp rådene fra Helsedirektoratet.

Direktoratet har anbefalt en tiltakspakke for 14 dager, med blant annet forbud mot private samlinger på mer enn fem personer, men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har sagt at kommunen vil avvente virkningen av innstrammingene de gjorde forrige uke før de overveier nye tiltak.

Smittetallene i Oslo er på vei ned med 33 nye smittede siste døgn. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil avvente ytterligere innstramminger. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Brukte over 668 000 kr på håret:

New York Times har funnet at Donald Trump har brukt mange måter å redusere skatten på. Han har blant annet krevd fradrag for private utgifter som bolig, privatfly og 70 000 dollar - noe som tilsvarer 668 491 norske kroner med dagens kurs - til frisør i forbindelse med TV-showet The Apprentice.

Avsløringen av skattepapirene hans kommer bare to dager før den første TV-debatten med utfordreren Joe Biden og få uker før presidentvalget.

(NTB)

Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
Demokratene ser rødt

Demokratene ser rødt

dagbladet

Dagens nyheter:


Raser etter avsløringen av Trumps skattemeldinger:
«Bedrager» og «korrupt» er blant ordene demokratene bruker etter The New York Times sjokkavsløring om presidenten.

Savnede jegere funnet døde:
To jegere ble meldt savnet søndag ettermiddag. Det ble iverksatt leteaksjon på Venabygdsfjellet i Gudbrandsdalen, og klokka 01.21 natt til mandag meldte politiet i Innlandet de to hadde blitt funnet omkommet i en campingvogn de benyttet.

71 nye coronatilfeller i Norge:
Det var ved midnatt registrert 13 697 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 71 meldte tilfeller siste døgn.

Rundt 40 kyr døde i låvebrann:
23 melkekyr ble reddet ut av en brennende låve i Nannestad på Romerike. Resten av besetningen – rundt 40 dyr – døde.

Dwayne Johnson gir sin støtte til Biden:

Skuespilleren og fribryteren Dwayne Johnson, også kjent som The Rock, gir sin støtte til Joe Biden foran presidentvalget til høsten.

Johnson har aldri før offentlig støttet en presidentkandidat, men han var i år en stund inne på tanken om å stille til valg selv.

– Nå er dette noe jeg virkelig aldri har gjort før, så jeg går ut stort, sa han i en video på Instagram.

Han sier at han har stemt på både demokrater og republikanere, men at han i år mener at Joe Biden og Kamala Harris er best egnet til å lede landet.

Mens han stort sett har framstått som apolitisk når det gjelder valg, har han vært svært kritisk mot president Donald Trumps håndtering av uroen etter politidrapet på George Floyd.

(NTB)

Skuespilleren Dwayne Johnson støtter Joe Biden ved valget. Foto: Joel C Ryan / Invision / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.