Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Breivik begjærer seg løslatt:

Terrordømte Anders Behring Breivik begjærer seg prøveløslatt. Det sier hans forsvarer Øystein Storrvik til VG.

- Han har krav på domstolsprøving av prøveløslatelse ved minstetid som er ti år i hans tilfelle. Dette er en rett alle forvaringsdømte har og som han ønsker å benytte seg av, sier Storrvik til avisa.

Breivik ble dømt til 21 års forvaring for å ha drept 77 mennesker på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Storrvik varsler også at de vil saksøke staten på nytt.

- Vi planlegger å følge opp begjæringen med et nytt søksmål om holdbarheten av en så lang isolasjon etter Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Det har nå gått såpass lang tid siden spørsmålet ble behandlet, sier han.

Studioet fortsetter under annonsen

Hurtigruten kutter ned til to skip:

Hurtigruten vil drive ruten mellom Bergen og Kirkenes med kun to skip, i første omgang ut oktober. Coronarestriksjonene gir for få reisende.

Kuttene skjer i samråd med Samferdselsdepartementet, skriver NRK.

Det er fem skip i trafikk i dag. Skipene som skal fortsette å trafikkere ruta, er MS Kong Harald og MS Polarlys.

(NTB)

Foto: Erik Johansen / NTB

Island stenger utelivet i Reykjavik:

I møte med økt spredning av coronasmitte har myndighetene på Island besluttet å stenge barer og diskoteker i hovedstaden Reykjavik i fire dager.

Reykjavik har registrert en økning i antall påviste coronatilfeller siden mandag. Blant de 59 nye smittetilfellene på Island, var 58 i hovedstadsregionen.

- Det er viktig å reagere så raskt som mulig med målrettede tiltak, sier sjefsepidemiolog Thorolfur Gudnason i et notat til helseministeren fredag.

Minst en av fire av de siste tilfellene er knyttet til barer og nattklubber i sentrum av Reykjavik, mens resten er sporet til to universiteter i byen.

Med 365 000 innbyggere har Island til sammen påvist 2230 tilfeller av covid-19 og 10 coronarelaterte dødsfall under pandemien. Torsdag og fredag ble det registrert den største økningen på ett døgn på over fem måneder – med henholdsvis 19 og 21 nye smittetilfeller.

Island har registrert 21,8 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

(NTB)

Foto: NTB

Se live: Siste nytt fra WHO:


Verdens helseorganisasjon (WHO) holder pressekonferanse med siste nytt om coronasituasjonen. Blant dem som stiller er WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, og tidligere statsminister og generaldirektør i WHO, Gro Harlem Brundtland.

Det er ventet at WHO skal diskutere rapporten «A World in Disorder» som ble publisert tidligere denne uka.

Dagbladet følger pressekonferansen.

Gro Harlem Brundtland. Foto: NTB

Savnet fisker funnet:

Hovedredningssentralen har utalarmert Redningshelikopter Florø og varslet båter i området Sognefjorden etter melding om en mulig savnet fisker, melder HRS Sør-Norge på Twitter.

- Vedkommende er gjort rede for og er i god behold, skriver politiet på Twitter i en oppdatering.

Kjedekollisjon i Lørenskog :

Øst Politidistrikt melder om en kjedekollisjon på Solheimveien i Lørenskog. Tre biler skal være involvert. Nødetatene er på vei, skriver politiet på Twitter.

- Det er snakk om en påkjøring bakfra. Så langt er det én fører som klager over smerter, og det er moderate skader på bilene, forteller operasjonsleder Terje Marstad.

Marstad opplyser til Dagbladet at det er totalt fire personer involverte i ulykken, og at ingen er alvorlig skadd.

Forlenger munnbind-råd i Oslo:

FHI anbefaler fortsatt bruk av munnbind på kollektivtrafikk i Oslo der man ikke kan holde minst en meters avstand. Anbefalningen gjelder «inntil videre».

- Fortsatt er avstand den viktigste faktoren for å forebygge smitte. Munnbind erstatter ikke andre smitteverntiltak, understreker Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Regjeringen bestemte 14 august å anbefale bruk av munnbind på offentlig transport når det ikke er mulig å holde 1 meters avstand til andre passasjerer.

- I tillegg er råd om munnbindbruk gitt av lokale myndigheter i Bergen. FHI har tett og god dialog med de lokale myndighetene i Bergen, og støtter dem i de konklusjonene de har trukket.

Den siste oppsummeringen av kunnskap som Folkehelseinstituttet har gjort viser at avstand på 1 meter eller mer reduserer risikoen for smitte med anslagsvis 80 prosent. Munnbind brukt i befolkningen har kun en smittereduksjon på anslagsvis 40 prosent.

- Det betyr at smitterisikoen kan øke hvis vi erstatter anbefalingen om avstand på minst 1 meter med bruk av munnbind. Det viser også hvor viktig det er at folk fortsetter å holde minst 1 meter avstand til andre enn sine nærmeste, slik at viruset ikke sprer seg, sier Vold.

FHI åpner for mer munnbind

FHI åpner for mer munnbind

dagbladet

Ett nytt dødsfall i Sverige:

Det er bekreftet ett nytt coronarelatert dødsfall i Sverige det siste døgnet. Det skriver Aftonbladet.

Dermed har totalt 5 865 personer mistet livet som følge av pandemien.

Totalt har 88 237 blitt bekrefet smittet siden pandemien startet.

SE NÅ: Pressekonferanse fra Bergen om coronasituasjonen:

Fredag ettermiddag holder Bergen kommune ved byrådsleder Roger Valhammer pressekonferanse hvor de orienterer om smittesituasjonen i byen.

Tidligere i dag kunngjorde Helse Bergen at en eldre person innlagt med covid-19 ved Haukeland sykehus, er død. Dødsfallet er det andre i Bergen denne måneden, og det 267. coronadødsfallet i Norge, ifølge Bergens Tidende.

Det siste døgnet er det registrert 12 nye coronasmittede i Bergen. Totalt er det 1297 smittetilfeller siden 28. februar.

- Vi er glad for at vi kan se nedgang i antall nysmittede. Dette kan være begynnelse på nedadgående trend, men vi må se an helgens tall før vi kan konkludere.

Den siste uken har snittet vært 27 daglige smittede i Bergen.

- Det er fortsatt høyt, sier Valhammer.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen kommer videre med en klar oppfordring til byens innbyggere før helga:

- Begrens festingen, hold avstand og demp musikken – slik at man slipper å stå nærme hverandre for å prate sammen. Begrens også alkoholbruken. Vi ser en klar tendens til at når promillen stiger, så blir meteren kortere.

Onsdag ble det kjent at byrådet i Bergen etter råd fra Folkehelseinstituttet har valgt å forlenge koronatiltakene til og med tirsdag 22. september.

Anbefalingene om hjemmekontor og bruk av munnbind på kollektivtransport der man ikke kan overholde 1-metersregelen, vil gjelde fram til neste tirsdag.

Byrådsleder Roger Valhammer orienterer om smittesituasjonen i Bergen. Foto: NTB

Danmark strammer inn:

Kl. 14 kommer danske myndigheter med siste nytt om coronasituasjonen i landet.

Følg pressekonferansen på Dagbladet TV.

- Coronaviruset har igjen fått grep om vårt samfunn, sier statsminister Mette Frederiksen.

Hun understreker at Danmark er et av landene som tester aller mest på verdensbasis. Selv om Frederiksen understreker at landet ikke er i samme situasjon som 11. mars, sier hun at det likevel er nødvendig med nye, nasjonale tiltak.

Som følge av smittesituasjoen gjelder nå reglene om stengning av barer og restauranter kl. 22 for hele landet, opplyser Frederiksen fredag. I tillegg skal alle ha på seg munnbind på restauranter, barer og cafeer.

Forsamlingsforbudet blir også senket til 50 personer. Unntaket gjelder i situasjoner hvor man i hovedsak sitter ned.
De nye tiltakene gjelder i første omgang til 4. oktober.
Det oppfordres også til at alle som har anledning, har hjemmekontor i denne perioden.

- Vi er nå også nødt til å omgås færre personer enn det vi tidligere har gjort, sier Frederiksen.

Skoler og andre utdanningsinstitusjoner vil fortsatt være åpne, og det samme gjelder fritidsaktiviteter.

- Det er ingen aldersgrupper som slipper unna. 14 prosent av de nyinnlagte er under 30 år, advarer Sundheds- og eldreminister Magnus Heunicke.

Også Frederiksen advarer mot antakelser om at det kun er de eldre som rammes av covid-19.

- Mange sier at coronaviruset ikke er farlig, og at det bare er de eldre som rammes hardt av viruset. Sånn er det faktisk ikke. Mange - også unge - kan få senskader som luftveisproblemer, muskelsmerter og nedsatt smak- og luktesans. Og vi vet ikke hvor lenge dette vedvarer.

I likhet med norske myndigheter, sier de danske at de har forventet en økende smitte utover høsten. De sier likevel at de nye restriksjonene kommer som følge av at smitteøkningen har skjedd tidligere enn forventet, og at de nye tiltakene derfor er nødvendig for å unngå at smitten havner ute av kontroll.

Hele Danmark er nå farget rødt av norske myndigheter, men en særlig oppblomstring har det vært i København, som torsdag innførte regler om at barer og restauranter må stenge klokka 22 i to uker framover. Nå er altså dette innført nasjonalt.

Torsdag hadde 453 personer fått påvist coronaviruset det siste døgnet. Fredag er tallet over nye smittede 454, opplyser serumsinstitut. Antallet innlagte coronapasienter i Danmark er nå 58, noe som er en økning på 11 personer.

Foto: NTB

Smitte ved 20 Oslo-skoler:

Det er meldt om tilfeller av smitte hos ansatte eller elever ved 20 skoler i Oslo, melder Oslo kommune i en pressemelding.

- Syv av disse er videregående skoler eller voksenopplæring, og de øvrige er grunnskoler. Det er meldt om smitte og stengte avdelinger ved tre barnehager i Oslo. Ingen skoler eller barnehager har vært helt stengt ned over flere dager. Skolene igangsetter hjemmeundervisning umiddelbart for de klassene som må i karantene.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.