Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

USAs skogbrannrøyk kan komme hit:

Røyken fra de massive skogbrannene i USA kan nå Norge til helga. Det viser beregninger fra EUs klimaovervåkningsprogram CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service), ifølge Teknisk ukeblad.

Røyken har ligget ute i Atlanterhavet i noen dager, men den er ventet å komme inn over Nord-Europa, og kanskje Norge, mot slutten av uka, ifølge bladet.

Brannene har til nå sluppet ut 30,3 megatonn karbondioksid. Norge hadde et samlet utslipp på 50,3 megatonn i 2019, skriver TU.

Live-published photos and videos via Shootitlive

VELTER INN: Disse satelittmeldingene viser at røyken fra skogbrannene velter inn til helga. Det røde feltet vest for Norge er røykmengdene på lørdag. Aerosol optical depth (AOD) viser hvor mye sollys som blokkeres av aerosol-partikler i atmosfæren.
Studioet fortsetter under annonsen

Ingen busstrafikk i Oslo og Viken :

Etter at 3.800 bussjåfører i Oslo og Viken ble tatt ut i streik søndag morgen, kjøres det ingen busser.

Samtlige by- og regionbusser er tatt ut i streik. Kollektivselskapet Ruter kjører ingen busser i Oslo og Akershus, og det er også stans i busstrafikken hos kollektivselskapene Brakar og Østfold kollektivtrafikk i Buskerud og Østfold.

Det vil ikke bli satt inn ekstra kapasitet, noe som er i tråd med reglene for en lovlig arbeidskonflikt.

Kollektivselskapet Ruter oppfordrer sine passasjerer til å velge alternative transportmåter, eller til å la være å reise.

Selskapet gjør oppmerksom på at det kan bli mange reisende med trikk, T-bane, tog og båt, noe som vil kunne medføre at det ikke kan tilrettelegges for at passasjerer kan holde anbefalt avstand.

- Ikke reis med mindre du må, hold anbefalt avstand og bruk munnbind etter anbefalingene fra helsemyndighetene, skriver Ruter i en pressemelding.

Alle de tre kollektivselskapene advarer om at reiseplanlegger-apper ikke er oppdatert, og at reisegarantien ikke gjelder ved streik.

(NTB)

Trump vil ha kvinne:

- Det vil bli en kvinne. Jeg mener at det bør bli en kvinne fordi jeg faktisk liker kvinner bedre enn menn, sa Donald Trump på et valgmøte i Fayetteville i Nord-Carolina i natt norsk tid.
Den liberale høyesterettsdommer Ruth Ginsberg (87) døde fredag. Dødsfallet gir Trump mulighet til å skyve domstolen ytterligere i en konservativ retning de neste åra. Demokratene krever at utnevnelsen bør skje etter valget.
Den nye dommeren må godkjennes av Senatet der republikanerne har flertall.

Blant dem Trump anser som mest aktuelle, er Amy Coney Barrett, Barbara Lagoa og Allison Jones Rushing, tre kvinnelige dommere som alle arbeider ved føderale ankedomstoler.

133 migranter reddet:

Den tyske båten Alan Kurdi har plukket opp 133 migranter og flyktninger i Middelhavet som forsøkte å nå Europa.

Først ble 114 mennesker, blant dem åtte barn og åtte kvinner, reddet fra en oppblåsbar båt og en trebåt.

Senere ble ytterligere 19 personer, deriblant fire kvinner og ti barn, hentet opp fra en fiskebåt.

Migrantene var utrolig heldige som ble oppdaget, sier Gordon Isler, som er leder for den tyske organisasjonen Sea-Eye.

Verken den libyske kystvakten eller FN-organisasjonen for migrasjon IOM hadde noen kommentar.

(NTB)

Siste nytt om streiken:

Fra søndag morgen går 3800 bussjåfører i Oslo og Viken ut i streik etter at det ble brudd i forhandlingene fire timer på overtid natt til søndag.

Klokka 07 holder arbeidstakerorganisasjonene pressekonferanse om busstreiken.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV. 

Utforkjøring endte med bilkapring:

Klokka 00:50 natt til søndag fikk Øst politidistrikt tips om en bil som kjørte hasardiøst fra Porsgrunn mot Skien.

Kort tid senere kom det melding om at bilen hadde havnet utenfor veien og kjørt inn i autovernet ved Hollavegen i Skien.

Sjåføren, en mann i 30-årene, stakk fra stedet og prøvde først – uten hell - å tvinge til seg en annen bil. Føreren av denne meldte fra til politiet og kunne fortelle patruljen som dukket opp at mannen hadde klart å stoppe en annen bil der han truet bilføreren og passasjeren til å kjøre ham videre.

Ferden til denne bilen endte i Ulefoss hvor politipatruljen klarte å stoppe bilen. Den noe rabiate mannen ble deretter pågrepet, fremstilt for blodprøve og kjørt til arresten.

Ingen skal ha kommet fysisk til skade i hendelsen.

(NTB)

Person fløyet til sykehus etter påkjørsel - bil kjørte videre:

En person er fløyet til St. Olavs hospital i Trondheim etter å ha blitt påkjørt av en bil på Brekstad. Bilisten stakk av fra stedet, men er pågrepet.

Ifølge Trøndelag politidistrikt stakk sjåføren av fra stedet etter påkjørselen. Bilen er en sølvgrå Volvo V70.

Til TV 2 opplyser politiet at de fikk melding om at en person hadde kjørt inn i en folkemengde utenfor en nattklubb.

Personen som ble påkjørt er fløyet med luftambulanse til sykehus med ukjent skadeomfang, men ifølge operasjonsleder Frank Brevik skal det dreie seg om alvorlige skader.

Politiet kjenner identiteten til sjåføren og har registreringsnummeret på bilen, og opplyser på Twitter klokken 01.41 at de nå har kontroll på sjåføren som kjørte bilen.

- Vi har patruljer på stedet og etterforskning er iverksatt, sier Brevik.

Politiet etterforsker hendelsen og foretar vitneavhør og krimtekniske undersøkelser. Personer som kan ha opplysninger om hendelsen bes om å kontakte politiet.

Politiet tvitret om ulykken første gang klokken 00.41.

(NTB)

89 nye smittetilfeller i Norge siste døgn:

Det var ved midnatt natt til søndag registrert 12 858 koronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 89 tilfeller siste døgn.

Til sammen er økningen de to siste dagene på 214 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Over 940 000 tester for coronavirus er til nå gjennomført i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

16 coronapasienter var fredag innlagt ved norske sykehus, fire færre enn torsdag. Ingen av coronapasientene får behandling i respirator.

Fredag døde en eldre person med covid-19 ved Haukeland sykehus i Bergen. Det er det 267. coronadødsfallet i Norge.

(NTB)

Foto: Shutterstock/NTB

Storstorm på vei mot feriefavoritt:

En orkan-liknende storm ble dannet i Middelhavet, og herjet fredag og lørdag i feriefavoritten Hellas.

Natt til søndag er stormen på vei mot Kreta. Også der er den ventet å skape store ødeleggelser.

På Hellas har stormen krevd to menneskeliv, skriver The Guardian. En person er også savnet og nesten 1000 personer ble reddet av redningsmannskaper som følge av de massive ødeleggelse. Myndighetene sliter med å begrense stormens påvirkning, ifølge avisa.

- Vi har å gjøre med en total katastrofe, har en innbygger på Hellas uttalt til statlig TV, ifølge Reuters.

- Jeg oppfordrer innbyggerne til å være overvåkne så lenge dette fenomentet varer, skriver den greske statsministeren, Kyriakos Mitsotakis, på Twitter, ifølge avisa.

Stormen gjorde blant annet om en av Hellas største sletter til en innsjø, ifølge nyhetsbyrået.

Meterologene har på forhånd spådd en sjelden orkan-storm, og greske myndigheter hadde sendt ut et ekstraordinært farevarsel i forbindelse med stormen.

Foto: AFP/NTB
Storstorm har truffet Hellas

Storstorm har truffet Hellas

dagbladet

Fjellklatrere fast på fjellhylle i Rogaland:

Fire fjellklatrere satt sent lørdag kveld fast på en fjellhylle i Maudal i Gjesdal i Rogaland. Et redningshelikopter er i området for å hente dem ut.

- De hadde klatret feil og hadde bare to hodelykter. De kom seg verken opp eller ned. Planen var da å overnatte på fjellhylla, men de var kalde og har bedt om assistanse, sier redningsleder Eric Willassen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, til Stavanger Aftenblad.

Et av de nye redningshelikoptrene, SAR Queen, har fløyet inn for å hente dem ut og var på plass i området ved midnatt.

En alpin redningsgruppe er også varslet for å kunne gå inn i området hvis helikopteret ikke kan få klatrerne ut.

Hovedredningssentralen fikk melding om klatrerne via politiet ved 22.45-tiden lørdag kveld.

(NTB)

Bussjåfører går ut i streik:

Klokka seks søndag morgen går 3800 bussjåfører i Oslo og Viken ut i streik etter at det ble brudd i forhandlingene fire timer på overtid natt til søndag.

Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Norsk Jernbaneforbund og Fagforbundet mener at arbeidsgiverne har vist manglende vilje til å komme dem i møte. Det opplyser de i en e-post til Dagbladet.

- Vi er skuffet over at arbeidsgiver ikke forstår at bussjåførene har blitt hengende etter lønnsmessig. Vi har en enighet fra tidligere om at lønna skal nærme seg industriarbeiderlønn, og så får vi et tilbud som går i feil retning. Det er løftebrudd, sier forbundssekretær Dag Einar Sivertsen i Fellesforbundet etter at bruddet er et faktum.

Arbeidstakerorganisasjonene mener at avstanden til industriarbeiderlønnen de siste årene er blitt stadig større.

I det første streikeuttaket er det tatt ut 3800 bussjåfører i Oslo og Viken, hvorav rundt halvparten er organisert i Yrkestrafikkforbundet.

Dersom konflikten fortsetter kan nesten 12 000 bussjåfører tas ut i streik over hele landet.

(NTB/Dagbladet)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.