Nyhetsstudio

Sofie Braseth

Forland: Derfor har flere dødd i Sverige:

Onsdag morgen gjestet Frode Forland SVT for å snakke om Norge og Sveriges håndtering av coronapandemien.

Forland er fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI). I intervjuet deler han sin forklaring på hvorfor Norge har betydelig lavere dødstall enn Sverige: den raske nedstengingen av samfunnet.

- I mars slo vi hardt til, og med god timing. Hele samfunnet forsto at det var alvor, og vi fikk en rask effekt. Jeg tror det er forklaringen på at vi har færre døde i Norge enn i Sverige, sier Forland til SVT.

I Norge har vi 265 coronarelaterte dødsfall. Tilsvarende tall for Sverige er 5860 døde, viser en oversikt fra NTB.

Ved å stenge samfunnet raskt, fikk vi færre smittede i samfunnet. Dermed reduserte vi risikoen for at viruset skulle nå fram til eldre og mennesker i risikogrupper, utdyper Forland overfor SVT.

SAMMENLIKNER NORGE OG SVERIGE: Frode Forland, fagdirektør i FHI. Foto: Vidar Ruud / NTB
Norge verre enn Sverige

Norge verre enn Sverige

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

82 nye bekreftede coronatilfeller:

Ved midnatt natt til søndag var det registrert 13 626 coronasmittede her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 82 tilfeller siste døgn.

Økningen er godt under nivået dagen før, da det ble registrert 139 nye tilfeller. De siste sju dagene har økningen vært på 768 tilfeller, viser tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Til sammen er det nå gjennomført en drøy million (1 011 021) tester for coronavirus her i landet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Noen er testet flere ganger.

I alt 19 personer fikk fredag behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Ingen ble behandlet i respirator.

FHI har registrert 270 coronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de coronasmittede har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

Avslører sitt valg:

USAs president Donald Trump nominerer Amy Coney Barrett (48) til landets høyesterett.

Det gjorde han under en formell seremoni i Rosehagen til Det hvite hus like etter klokka 23.00 lørdag kveld.

Det var på forhånd knyttet særdeles lite spenning til hvem Trump kom til å nominere.

Over lengre tid er Amy Coney Barrett blitt koblet til det ledige setet, og i går kunne både New York Times, CNN og Washington Post erfare at Trump hadde bestemt seg for å utnevne Barrett.

Får Trump viljen sin, vil hun erstatte Ruth Bader Ginsburg i USAs høyesterett.

Ginsburg døde i forrige uke, 87 år gammel.

Nominasjonen må godkjennes av Senatet, et av to kamre i Kongressen, og det pågår nå en politisk dragkamp om den eventuelle godkjenningen.

For fire år siden, da USAs forhenværende president Barack Obama skulle fylle et sete i høyesterett, ble han nektet en avstemning i Senatet av Republikanerne, som da hadde flertall i Senatet.

Nå vil ikke Republikanerne følge sitt eget eksempel fra fire år siden, og jobber for å få en avstemning om Barrett før presidentvalget 3. november. Det forarger Demokratene, som nå, i motsetning til for fire år siden, innstendig ønsker en avstemning etter presidentvalget.

Akkurat det spøkte Trump om i sin tale.

- Jeg ser sikker på at dette blir ukontroversielt, og at det går raskt. Men det sa vi sist også, sa Trump, til latter fra de frammøtte.

Og siktet da til nominasjonen av Brett Kavanaugh til høyesterett, som rett før høringene i Senatet ble anklaget for et seksuelt overgrep. Kavanaugh ble etter hvert bekreftet av Senatet, og er nå høyesterettsdommer.

Raser mot imamer - har fått nok:

Danmarks statsminister Mette Fredriksen langer ut mot såkalte skilsmisse-kontrakter forfattet av visse danske imamer.

Fenomenet er omtalt av den danske avisa Berlingske.

Avisa kunne tidligere i uka avsløre hvordan en omstridt imam i Odense har krevd at kvinner måtte skrive under på kontroversielle skilsmissekontrakter.

I kontraktene har det hett at kvinnene ville miste sine barn hvis de skilte seg og giftet seg på nytt, og hvordan det er blitt krevd at de oppfører seg på visse måter etter endt ekteskap.

Det har fått Fredriksen til å lange ut mot praksisen.

I et innlegg på Facebook innleder hun kritikken kontant:

«Sharia hører ikke hjemme i Danmark», skriver hun, før hun selv omtaler praksisen.

Om den skriver hun konkret:

«Det er kvinneundertrykkende. Det er ikke dansk. Og det må aldri, aldri bli dansk».

Mann knivstukket - jakter gjerningsmann:

Én mann er blitt knivstukket på Storhaug i Stavanger, og politiet jakter nå en antatt gjerningsmann.

Det forteller operasjonsleder Jøran Solheim i Sør-Vest politidistrikt til Dagbladet.

Den fornærmede mannen ble knivstukket i armen, men skal ikke være alvorlig skadd, ifølge operasjonslederen.

- Vi fikk melding om hendelsen litt før klokka 22.00, og er nå på stedet og i kontakt med fornærmede, sier Solheim til Dagbladet.

Politiet har foreløpig ikke noe signalement å gå ut med på den mistenkte gjerningsmannen, ei heller informasjon om foranledningen til hendelsen.

Dagbladet følger saken.

«Alvorlig» i Ullensaker - 186 elever i karantene:

Ullensaker kommune er i en situasjon de selv beskriver som «alvorlig» etter et smitteutbrudd i kommunen.

Det melder kommunen i en pressemelding på egne nettsider.

I kveld er situasjonen følgende:

100 elever ved Jessheim videregående skole er i karantene etter at ytterligere én elev ved skolen har fått påvist coronasmitte. I alt er nå fem elever ved skolen smittet.

Også to personer i samme husstand med et allerede kjent smittetilfelle, har også fått påvist coronasmitte i dag. Den ene av disse er tilknyttet en barneskole.

Til sammen er elever og lærere ved fem skoler i kommunen satt i karantene den siste tida. Det dreier seg til sammen om 186 skoleelever og 18 lærere, og de fleste av disse skal være bosatt i Ullensaker kommune.

Ytterligere en person har også fått påvist smitte i dag, men vedkommende har ikke forbindelse til noen av skolene, og er trolig blitt smittet i en annen kommune.

- Utbruddet ved Jessheim videregående skole og smittesituasjonen i kommunen før øvrig, utgjør en alvorlig situasjon som vi overvåker nøye, i tett dialog med Folkehelseinstituttet, sier Gunnhild Grimstad-Kirkeby, helsedirektør i kommunen, i pressemeldingen.

Per nå vurderer kommunen det dithen at det ikke er behov for å innføre ytterligere tiltak enn vanlig smittesporing, bruk av karantene og testing av nærkontakter.

- Vi gjør imidlertid fortløpende vurderinger og vil sette inn mer omfattende tiltak for å forhindre videre smittespredning hvis situasjonen tillater det, sier helsedirektøren Grimstad-Kirkeby.

Dette er de berørte skolene:

* Skogmo skole.

* Allergot skole.

* Læringsverkstedet barnehage.

* Vesong skole.

* Jessheim videregående skole.

Risikerer fengsel etter McDonalds-tur:

En mann fra Rendsburg i Tyskland risikerer fengsel etter å ha tatt med seg familien til en McDonalds-restaurant, smittet med coronaviruset.

Familiefaren tok med seg familien til restauranten vell vitende om at han var smittet med viruset, skriver JydskeVestkysten.

Han skal ha brutt isolasjon og tatt med seg sin kone, deres tre barn, samt venner av det ene barnet, til restauranten i den nærliggende byen Büdelsdorf.

Der ble han gjenkjent, skriver avisa, som legger til at nødvendige grep ble tatt umiddelbart.

- Han ble oppsøkt av helsepersonell og politibetjenter, som ga ham klar beskjed om ugjerningen, sier Antonia Burgmann i helsetjenesten i byen til JydskeVestkysten.

Hun betegner hendelsen som et grovt overtramp mot isolasjons- og karantenebestemmelsene.

Skulle det nå vise seg at mannen har satt andres liv og helse i fare, kan han bli dømt til inntil fem år i fengsel, ifølge avisa.

Tyskland har håndtert coronapandemien bedre enn de fleste andre europeiske land, men har den siste tiden opplevd en økning i antall smittede. Landet har så langt registrert 284 469 smittetilfeller og 9531 dødsfall, viser oversikten fra Worldometers.

Foto: Dave Rushen / Sopa / NTB

Slagsmål med kniv i Arendal:

To personer er pågrepet etter et slagsmål i Arendal sentrum lørdag kveld. En kniv har vært involvert, bekrefter innsatsleder Glenn Sollid i Agder politidistrikt overfor Dagbladet.

Den er nå beslaglagt.

- Vi fikk klokka 19.34 melding om et slagsmål mellom syv-åtte personer i området Kiwi og 7-Eleven i Arendal sentrum, alle mellom 20 og 25 år. Da vi ankom stedet var det full slåsskamp mellom disse, sier han.

Bilder fra stedet viser en rekke helsepersonell, men på Twitter opplyser politiet om at ingen på nåværende tidspunkt er meldt skadd som følge av hendelsen.

Foranledningen til den er heller ikke kjent, og politiet jobber nå med å få oversikt over hva som har skjedd.

Over 7500 nye coronatilfeller i Russland:

I Russland er det lørdag registrert 7523 nye coronatilfeller, det høyeste antallet siden 22. juni, melder nyhetsbyrået Tass.

Det totale antallet registrerte covid-19-tilfeller i Russland har dermed steget til 1 143 571, ifølge meldingen. Det er ifølge Worldometers' oversikt det fjerde høyeste antallet i verden.

I Moskva er det registrert 1792 smittetilfeller og i St. Petersburg er antallet 232, ifølge Tass.

Smitteøkningen førte fredag til at Moskvas ordfører Sergej Sobjanin ba byens eldre om å holde seg hjemme. Han ba også arbeidstakere om å jobbe hjemmefra, hvis mulig. Antall sykehusinnleggelser har økt kraftig i byen.

Totalt er det offisielt registrert 20 225 coronarelaterte dødsfall i Russland. Sett i forhold til antallet registrerte smittetilfeller, er det lavt. Storbritannia har til sammenligning registrert 429 000 smittetilfeller, under halvparten av det Russland har. Her er dødstallet nesten 42 000.

(NTB)

Evakuering iverksatt grunnet brann i Hustadvika:

Politiet har evakuert beboerne i nærmeste hus i Hustadvika i Møre og Romsdal grunnet en brann i en garasje.

Nødetatene har rykket ut etter melding om to biler og en campingvogn som brenner inne i en garasje, som står i nærheten av bebyggelse.

Det er blitt hørt eksplosjonsaktig lyd fra garasjen, og politiet opplyser at det oppbevares propan der.

- Det er hørt høye smell, men det antas at propanflasken har smeltet. Mye av flammene er slått ned, og det skal ikke være fare for spredning eller behov for ytterligere evakuering per nå, skriver Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter klokka 19.00.

Meldingen om brannen i Sandhaugsbakken i Eide kom klokka 18.36 lørdag.

(NTB/Dagbladet)

Leteaksjon etter turgåer i Malvik i Trøndelag:

Trøndelag politidistrikt har i samråd med Hovedredningssentralen Sør-Norge iverksatt en leteaksjon etter en turgåer ved Jervskogen Skisenter i Malvik kommune.

Det letes etter en eldre mann som har vært savnet siden 14-tiden lørdag i området i Hommelvik øst før Trondheim.

Mannen er rundt 170 centimeter høy og er iført blå jakke og gummistøvler.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.