Nyhetsstudio

Sofie Braseth

Deler av Madrid stenges ned:

Enkelte nabolag i Madrid blir igjen stengt ned etter at det er registrert en stadig økning av nye tilfeller av coronasmitte siden august.

Trolig blir flere arbeiderklassenabolag sør i byen stengt ned som følge av den kraftige smitteøkningen, ifølge visehelsesjef i Madrid, Antonio Zapatero.

Han sier det er viktig å begrense smitten før kaldere vær til høsten og vinteren gjør det lettere for smitten å spre seg.

Han viser til at mange i løpet av sommeren har tenkt mindre på smitte ved å være mange sammen, ofte uten munnbind og sosial distansering.

Spania er et av de hardest rammede landene i Europa, og Madrid står for tiden for rundt 40 prosent av de nye smittetilfellene.

(NTB)

TAR GREP: Spania er et av de hardest rammede landene i Europa. Nå stenger flere bydeler i Madrid (bildet) ned igjen for å begrense smittespredningen. Foto: Shutterstock / NTB
Coronaviruset: - - Neste bølge kan bli mer langvarig

Coronaviruset: - - Neste bølge kan bli mer langvarig

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Drept 20-åring obdusert:

Søndag kveld ble det kjent at en 19 år gammel mann er siktet for drap på en kvinne (20) i Åsane i Bergen.

Vest politidistrikt opplyser i dag i en pressemelding at Gades institutt nå har gjennomført obduksjon og gitt politiet en foreløpig, muntlig rapport.

- Vi kan ikke kommentere noe utover dette av hensyn til etterforskningen, heter det i pressemeldinga.

Politiet fortsetter arbeidet med ulike etterforskningsoppgaver. Kriminaltekniske undersøkelser på åstedet pågår fortsatt. Videre skal det gjennomføres flere vitneavhør samt gjennomgang og analyse av innhentede elektroniske spor.

Den siktede mannen ble innlagt på sykehus. Mandag besluttet Bergen tingrett å varetektsfengsle ham i fire uker. Det er foreløpig ikke tidfestet nytt avhør av siktede.

Drap i Bergen: - - I dyp sjokk og sorg

Drap i Bergen: - - I dyp sjokk og sorg

dagbladet

Moskva stenger skolene i to uke:

Russlands hovedstad Moskva stenger skolene i to uker for å begrense spredningen av coronaviruset. Landet har registrert 8200 nye tilfeller det siste døgnet.

Fra myndighetene heter det at stengingen fra 5. til 18. oktober vil regnes som en ekstra høstferie, uten at undervisningen flyttes over på nett, slik man har gjort tidligere.

Moskvas ordfører Sergej Sobjanin ber familier unngå å ta med barna ut på offentlige steder, slik at man får begrenset smittespredningen.

Fra før har eldre i Moskva fått beskjed om at de ikke bør forlate hjemmet med mindre det er ytterst nødvendig, og arbeidsgivere blir oppfordret til å la ansatte jobbe hjemmefra.

(NTB)

To unge kvinner med munnbind i sentrum av Moskva, der det har vært en kraftig smitteøkning den siste tiden. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB

Etterforsker nordmenn for menneskesmugling:

Gresk politi har aksjonert mot det de kaller et menneskesmuglingsnettverk på den greske øya Lesvos, melder Greek City Times.

De mener ikke-statlige organisasjoner står bak og at nordmenn skal være blant de involverte.

35 personer tilknyttet nettverket mistenkt i saken. 33 av dem skal være medlemmer av fire organisasjoner.

Nettverkene skal bestå av blant annet tyskere, sveitsere, franskmenn, bulgarere, spanjoler, østerrikere – og nordmenn.

Politiet opplyser til det greske mediet at de har avdekket at nettverket ble drevet gjennom lukkede Facebook- og meldingsgrupper, hvor informasjon om hvor båtene skulle dra fra og ankomme, ble delt.

Det var VG som først meldte saken.

Gresk politi opplyser til VG tirsdag at ingen foreløpig er varetektsfengslet i saken. Utover det ønsker de ikke å gi noen kommentar.

Vekter alvorlig skadet etter knivstikking:

En mann i 20-årene er operert ved Universitetssykehuset Nord-Norge etter å ha blitt stukket med kniv i Tromsdalen.

Politiet leter etter to gjerningsmenn.

Leder for etterforskningsseksjonen, Lene Fabek, bekrefter til NRK at det var en vekter som ble knivstukket.

- Det var en vekter med vekteruniform. Vi har ikke fått snakket med vedkommende enda, sier Fabek til kanalen.

Mannen er fortsatt til behandling. De vet derfor ikke hva som var foranledningen til knivstikkingen.

Det var imidlertid mannen selv om meldte inn hendelsen rett etter klokka 5 tirsdag morgen og fortalte at han var blitt stukket med kniv, skriver NTB.

Hendelsen fant sted utenfor Mix-kiosken i Tromsdalen, ifølge operasjonsleder Jørgen Ahlquist i Troms politidistrikt. Så langt retter mistanken seg mot to antatte gjerningsmenn, begge er ukjente for politiet og på frifot. De skal ha vært iført svarte klær.

- Vi har foreløpig lite kunnskap om hva som har skjedd og hvorfor. Vi leter etter vitner og forbipasserende, og har en drone i lufta som vi bruker i letingen etter de antatte gjerningsmennene, sier han til NTB.

Advarer mot Oslo-reiser:

Oslos nabokommuner innfører flere tiltak og oppfordringer etter mandagens innstramming og munnbindpåbud i Oslo.

Lunner kommunes ordfører, Harald Tyrdal, sier til Dagbladet at det er svært lite sannsynlig med innreise- eller utreiseforbud til Oslo. Over halvparten av kommunens innbyggere jobber i hovedstaden og pendler inn til byen.

- Men vi er innstilt på å gå ut med en advarsel til våre innbyggere om å unngå unødvendige reiser inn til Oslo. Vi skal ha møte i kommunen i dag, og jeg kommer til å oppfordre om det, sier Tyrdal til Dagbladet.

Han legger til at hvis et forbud skal innføres, må regionen først stå overfor en situasjon hvor smitten er ute av kontroll.

- Nå har vi svært få smittede, men vi følger med fra dag til dag og vurderer situasjonen fortløpende, sier ordføreren.

Dersom situasjonen forverrer seg og coronaviruset sprer seg raskt i Lunner, vil de likevel vurdere kraftige tiltak.

- Foreløpig legger vi nasjonale retningslinjer til grunn, og oppfordrer alle til å bruke munnbind og holde avstand, sier Tyrdal.

I løpet av det siste døgnet er det registrert 44 nye tilfeller av koronasmitte i Oslo. Det er tolv færre registrerte tilfeller enn forrige tirsdag.

Antall smittede i hovedstaden er 619 de siste fjorten dagene, ifølge statistikk fra helseetaten i Oslo kommune.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Raymond Johansen innfører nye tiltak mot corona korona i Oslo september 2020

Raymond Johansen innfører nye tiltak mot corona korona i Oslo september 2020

dagbladet

Lover hjelp til den hviterussiske opposisjonen:

Frankrikes president Emmanuel Macron lover å hjelpe til med mekling i krisen i Hviterussland.

Løftet kom etter et møte med den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja i Litauen tirsdag.

- Vi skal gjøre vårt beste som europeere med å hjelpe til med mekling, sa Macron.

Macron er den mest profilerte politikeren Tikhanovskaja har møtt siden presidentvalget 9. august, der hun mener hun vant mot den sittende presidenten Aleksandr Lukasjenko. I etterkant har store demonstrasjoner blitt møtt med voldelige represalier fra politiet.

- Han lovet oss å gjøre alt han kan for å hjelpe til med å mekle i vårt lands politiske krise, sa Tikhanovskaja.

I tillegg skal Macron ha lovet å gjøre det han kan for at politiske fanger blir sluppet fri.

Tidligere har Tikhanovskaja møtt utenriksministre fra EU-land, samt Polen og Litauens ledere.

(©NTB)

Foto: AP/NTB

Følger etter: - Vil ha munnbindpåbud:

Flere av Oslos nabokommuner diskuterer nye smitteverntiltak etter at Raymond Johansen strammet til restriksjonene i hovedstaden mandag.

I Nesodden har de tirsdag møte i kriseledelsen. Der diskuteres nye tiltak for smittevern og forholdet til Oslo.

- Vi har gjort en vurdering av at jobbreiser til Oslo representerer det største potensialet for å få økt smitte på Nesodden. Derfor har vi vært tydelig på at vi ønsker et pålegg om munnbind, skriver ordfører Truls Wickholm (AP) i en SMS til Dagbladet.

Kommunen ønsker ifølge ordføreren å gå for påbudet, og tar en nærmere gjennomgang av de andre tiltakene for å vurder de opp imot smittesituasjonen på Nesodden. Wickholm skriver at tiltakene skal oppleves riktige samtidig som de får god effekt.

- Vi har én smittet i august og én i september. Det vil ikke være aktuelt med et forbud mot å dra til Oslo. Vår oppfordring er at de som kan jobbe hjemmefra gjør dette. Den oppfordringen er det mange som har tatt, og det har ført til betydelig mindre press på kollektivtilbudet, opplyser han til Dagbladet.

Lillestrøm følger også Oslo, og innfører påbud om bruk av munnbind i kollektivtrafikken. Kommunen innfører også begrensninger på arrangementer.

Munnbindpåbudet gjelder når det ikke er mulig å holde én meters avstand til medtrafikanter.

- Endelig vedtak fattes i formannskapet i morgen, sier ordfører Jørgen Vik (Ap) til NTB etter at kommuneledelsen og politisk ledelse hadde et møte om saken tirsdag morgen.

Presset i ei uke

Presset i ei uke

dagbladet

Nytt oljefunn vest for Fram-feltet i Nordsjøen:

Equinor har funnet gass og olje i Swisher-prospektet som ligger rundt 7 kilometer vest for Fram-feltet, og 130 kilometer nordvest for Bergen.

Det er boreriggen West Hercules som har funnet forekomstene etter boring i tre letebrønner.

Funnet har beregnede utvinnbare ressurser på mellom 2–6 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter, tilsvarende 13–38 millioner fat oljeekvivalenter, melder Equinor.

I Swisher-prospektet har Equinor partnerne Petoro AS og Wellesley Petroleum AS.

- Dette gir en god indikasjon på at det fremdeles er mulig å påvise nye lønnsomme ressurser som kan dra nytte av eksisterende infrastruktur på norsk sokkel, sier Nick Ashton, letedirektør for norsk sokkel i Equinor.

(©NTB)

- Harde kamper gjennom natten:

Både Armenia og Aserbajdsjan hevder å ha påført motparten betydelige tap i kampene, som tirsdag fortsetter for tredje dag på rad.

- Harde kamper fortsatte gjennom natten, heter det i en uttalelse fra Aserbajdsjans forsvarsdepartement.

De aserbajdsjanske styrkene skal ha fortsatt en offensiv mot byen Fizuli tidlig tirsdag morgen.

- Styrkene ødela fire fiendtlige stridsvogner og et pansret kjøretøy og drepte ti soldater, heter det i departementets uttalelse.

Samtidig hevder forsvarsdepartementet i Armenia at deres styrker har slått tilbake flere aserbajdsjanske offensiver og påført motparten betydelige tap.

(©NTB)

Foto: AP/NTB

Pressekonferanse om coronasmittet ved intensivavdeling:

En medarbeider som er tilknyttet intensivavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus, fikk påvist covid-19 mandag 28. september, opplyser sykehuset i en pressemelding. Nå avholder SUS pressekonferanse.

Til stede på dagens pressekonferanse ved sykehuset vil administrerende direktør Helle Schøyen og klinikksjef Geir Lende være.

SUS opplyser at sykehuset går i gul beredskap, og ber pårørende vente med besøk til sykehuset har oversikt over situasjonen.

Dette er det andre smittetilfellet ved sykehuset på kort tid. Lørdag ble en ansatt ved barne- og ungdomsavdelingen bekreftet coronasmittet.

Klinikksjefen sier at SUS enda ikke vet hvordan medarbeideren har blitt smittet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.