Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Det hvite hus bekrefter smittetilfelle:

Det hvite hus bekrefter at en ansatt har testet positivt for coronaviruset. Smittetilfellet kommer ett døgn etter at USAs president Donald Trump holdt et velgermøte i Philadelphia.

- Jeg er ikke her for å gi dere personlig informasjon, sa pressetalskvinne Kayleigh McEnany i Det hvite hus sparsomt til pressen onsdag lokal tid.

McEnany la til at nærkontakter til smittede vil bli informert.

Også Trump bekrefter nyheten. På en pressekonferanse natt til torsdag norsk tid fikk han spørsmål om han kunne presisere smittesituasjonen i Det hvite hus. Da sa han at han ikke var sikker på antall smittede, men at det trolig dreide seg om én ansatt.

- Det skal være én ansatt som er smittet. Personen har ikke hatt noe med meg å gjøre, sa han på pressekonferansen.

Foto: Yara Nardi / Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

- Jeg er så sint:

USAs president langet ut mot sine egne partifeller Republikanerne under et valgkamparrangement i Dayton, Ohio mandag kveld lokal tid.

- Jeg er så sint på Republikanerne. Det er jeg. Jeg er så sint. Jeg er så sint, men mange ting skjer, sa Trump fra scenen, ifølge Politico.

Så hvorfor er Trump «så sint?».

Spol tilbake til riksrettssaken mot Trump, hvor han ble frikjent, og i særdeleshet til Trumps udokumenterte påstander mot en rekke tilsatte i Obama-regjeringen og Hunter Biden, presidentkandidat Joe Bidens sønn.

Politi skriver at Trump i mange måneder har forsøkt å få Repbulikanerne til å etterforske Biden og Obama for at FBI overvåket en rekke Trump-ansatte under valgkampen.

FBI overvåket de Trump-ansatte i forbindelse med etterforskningen Russlands angivelige valginnblanding i 2016, og visse medlemmer av Trump-kampanjens påståtte bindinger til Russland.

Republikanerne har ikke satt i gang granskninger av dette, ei heller de udokumenterte anklagene om at Hunter Biden skal ha gjort noe galt da han satt i styret til et ukrainsk energiselskap.

Foto: NTB

Storbritannia: Verste siden mai:

Storbritannia har det siste døgnet registrert 4 926 nye coronatilfeller. Dette er det høyeste tallet siden 7. mai, skriver Sky News.

Det er også registrert 37 nye dødsfall knyttet til viruset, det høyeste antallet siden 14. juli.

I skrivende stund har Storbritannia registrert over 400 000 smittetilfeller og over 41 000 dødsfall.

Kalte Xi «klovn» - dømt til 18 års fengsel:

En tidligere høytstående kinesisk forretningsmann, Ren Zhiqiang, er dømt til 18 års fengsel for korrupsjon.

Det bekrefter en kinesisk domstol tirsdag, melder en rekke internasjonale medier.

Dommen vekker oppsikt fordi Ren, tidligere styreleder i et av Kinas statlige eiendomsselskap, plutselig forsvant i mars etter å ha kritisert president Xi Jinping.

Det gjorde Ren i et essay om kinesiske myndigheters innledende håndtering av coronapandemien, hvor Ren skal ha kalt Kinas sterke mann for en «klovn», ifølge NBC News.

På grunn av Rens tilknytning til eiendomsbransjen og hans frittalende vesen, har visse kinesiske medier kalt Ren for «Kinas Donald Trump», skriver NBC News videre.

DØMT: Ren Zhiqiang er dømt til 18 års fengsel for korrupsjon. Her fra 2012. Foto: AP / NTB

Lange køer etter kjedekollisjon i Oslo:

SISTE: rett før 17.40 melder politiet på Twitter at kun ett felt nå er sperret før Smestadtunellen østgående.

- Det vil medføre mindre og mindre kø utover. Fortsatt noe nedfall i veibanen som må fjernes før alle felt er åpne, skriver politiet.


Det har vært en trafikkulykke mellom en lastebil, to personbiler og en MC på Ring 3 før Smestad i Oslo, melder politiet på Twitter.

Ifølge politiet skal det dreie seg om en påkjøring bakfra, men oppdragsleder Rune Hekkelstad forteller at de jobber med å få avklart nøyaktig hva som har skjedd.

- Per nå har ambulansepersonell jobbet med 4 personer som anses som skadet, og i behov for legetilsyn. MC-fører er hardest rammet og kjøres sykehus for videre behandling, skriver politiet på Twitter.

Hekkelstrand sier til Dagbladet at alle fire involverte har ulik skadegrad, men MC-føreren, som er hardest rammet, er sendt til Ullevål sykehus.

- Skadeomfang på MC-fører er ikke kjent, men personen var oppegående.

Det skal også være store materielle skader, og en bil ligger på siden.

Som følge av ulykka er det kø i begge retninger på stedet.

- Trafikken på Ring 3 rutes opp på Smedstadlokket, dette skaper saktegående trafikk. Vi oppfordrer til å finne andre kjøreruter dersom du har mulighet, melder politiet.

Nødeteater og bergingsbil jobber på stedet.

- Vi jobber med å få ryddet veibanen, men som følge av mye trafikk har dette tatt tid, og det vil det fortsatt gjøre en god stund framover. Man må derfor påregne veldig store køer i dette området og derfor anbefaler vi alle som kan om å finne alternative ruter, sier Hekkelstrand til Dagbladet.

Romney støtter avstemning om ny høyesterettsdommer:

Den republikanske senatoren Mitt Romney sier at han ville støtte en avstemning om en ny høyesterettsdommer i USA i år.

Det kan derfor se ut til at president Donald Trump får viljen sin, og får fylt setet i høyesterett som ble ledig etter Ruth Bader Ginsburgs dødsfall i forrige uke.

Romney er nemlig en avgjørende stemme i Senatet, hvor Republikanerne har et knapt flertall, men senatoren har vært kritisk til Trump tidligere.

Det var derfor knyttet spenning til hvordan senatoren og den tidligere presidentkandidaten ville stille seg til en slik avstemning så kort tid før presidentvalget.

Da Barack Obama i 2016 ønsket å fylle et ledig sete i høyesterett, bestemte Senatet seg for, da også med republikansk flertall, for å utsette avstemningen til etter valget.

Nå ønsker Republikanerne ikke å gjøre det samme, til forargelse for Demokratene, som mener det også bør skje denne gang.

Dagbladet oppdaterer saken.

Skottland: Nektes besøk:

Skottland nekter folk å besøke andre husholdninger innendørs som et coronatiltak, melder Sky News. Forbudet gjelder fra i morgen.

Fra fredag må også puber, barer og restauranter stenge fra klokka 22. Alle som kan jobbe hjemmefra, oppfordres fortsatt til dette.

I en tale til et skotske parlamentet sier landets førsteminister Nicola Sturgeon at det er mulig disse tiltakene vil vare i seks måneder, men hun håper det ikke blir nødvendig.

Hun lover også økonomisk støtte på 500 pund til lavinntektsfamilier som må isolere seg, ifølge The Guardian.

Sturgeon advarer om at andre tiltak ikke kan unngås om reglene på munnbind og sosial distansering ikke følges.

- Selv om det ikke føles slik nå, vil pandemien gå over. Det vil ikke vare for alltid. En dag, forhåpentligvis snart, vil vi se tilbake på det, ikke leve gjennom det. (...) Jeg vil aldri kunne takke dere nok for ofrene dere har gjort så langt, og jeg beklager for å måtte spørre om mer, sier førsteministeren.

Edinburgh, hovedstaden i Skottland. Foto: Byjeng / Shutterstock / NTB scanpix

Ny jobb for Grande:

Trine Skei Grande blir styreleder i den nye stiftelsen Oslo Middelalderby. Stiftelsen er opprettet etter initiativ fra foreningen Middelalder-Oslo, som ledes av tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum.

-Jeg har fått mange forespørsler om ulike verv etter at jeg varslet at jeg skulle gå av som statsråd og partileder. Jeg har ikke sagt ja til mange, men dette klarte jeg ikke å si nei til. Vi trenger perspektivet som historien gir oss om flerkultur og flerreligiøsitet, sier Grande til Dagbladet.

Den svært historieinteresserte politikeren som både har vært kulturminister og kunnskapsminister, er selv bosatt i Gamlebyen.

- Å formidle historie, ta vare på den og bidra til oppmerksomhet om at vi i Oslo har denne historien helt oppe i dagen, er viktig. Historiekunnskap bidrar til å skape tilhørighet for alle som bor i en by 50 prosent av oss ikke er født i, sier hun.

Grande blir takket av som Venstre-leder på landsmøtet til helga. Neste høst er hun også ferdig som stortingsrepresentant fra Oslo. Tidligere i måneden ble det klart at Grande også er utnevnt som styreleder for fredsforskningsinstituttet Prio, et verv hun overtar fra tidligere Sp-leder Åslaug Haga.

Gjenoppbygging
Stiftelsens formål er å «skape opplevelser og formidling som kan gi alle innbyggere kunnskap om Oslos første bysamfunn». Å skaffe midler til gjenoppbygging samt å sørge for «historieriktig bruk» blir en hovedoppgave.

Blant de første prosjektene som det skal samles inn midler til, er gjenoppbygging av minst én bygård fra middelalderen samt å synliggjøre middelalderbyens gatenett.

Andre tiltak som kan bli aktuelle, er å gjenoppbygge et havneanlegg ved Vannspeilet i Middelalderparken og få laget et 3D-grafikkopplegg som kan gjenskape Oslos bomiljø fra den gang byen på 1300-tallet var på sitt mektigste, heter det i en pressemelding fra stiftelsen.

Private penger
Ifølge stiftelsen haster det må å skaffe midler til veie for å gjenreise deler av middelalderbyen i Oslo, som arkeologer siden 1800-tallet har referert til som «Nordens Pompeii». Den viser til at når Follobanens tunnel står klar om to år, vil Middelalderparken være omtrent dobbelt så stor som i dag.

-For å få realisert dette, må vi få til samarbeid med private. Mange av utbyggerne har også et ønske om å gjøre Middelalderparken mer interessant, med flere aktiviteter, for å unngå at det blir et dødt parkområde, sier Grande, som i sine dager i Oslo-politikken var sentral i å få Øya-festivalen til Middelalderparken.

Blant dem som står bak stiftelsen er investor Christian Ringnes, leder av Middelalder-Oslo Odd Einar Dørum og tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen. Styret består foruten Grande av Hanne Herrman (leder av Viken folkeakademi), Inger Karlberg (tidl. leder ved Riksantikvarens distriktskontor øst), Målfrid Nyrnes (tidl. enhetsleder i Oslos Plan- og bygningsetat), Lars Windfeldt (investor), Leif Gjerland (historieformidler) og Sverre Landmark (investor).

Trine Skei Grande om egen avgang og feidene i Venstre - Ville bringe sammen«veldig steile fronter»

Trine Skei Grande om egen avgang og feidene i Venstre - Ville bringe sammen«veldig steile fronter»

dagbladet

90 er døde - 200 hvaler kjemper for livet:

Om lag 90 av 270 grindhvaler er konstatert døde etter å ha strandet i en avsidesliggende og værhard bukt på vestkysten av øya Tasmania sør for Australias kyst.

Redningsmannskaper kjemper for å redde de andre. Lavvann er det store problemet. Buktas uforutsigbare flo og fjær styres av lufttrykket.

Hvalene strandet på tre ulike steder i Macquarie Harbour. Tirsdag var det ikke mulig å komme ut til hvalene i live med båt på grunn av den lave vanstenden og røft vær.

Tirsdag startet en utfordrende redningsaksjon for å redde hvalene som har de beste mulighetene til å overleve. Et mannskap på om lag 60 bestående av blant annet frivillige og fiskere deltar.

– Noen av dyrene er rett og slett for store og ligger på et ugunstig sted. Dette er nok en av de mest krevende hendelsene av denne typen vi har sett på Tasmania, sier Carlyon.

Det er ikke uvanlig at hvaler strander på Tasmania, men antallet er sjeldent høyt. Det er mer enn ti år siden sist over 150 hvaler strandet på denne måten. Carlyon sier de ikke vet hvorfor hvalene strandet, men at det kan skyldes et uhell eller feilnavigasjon.

Det er ventet at redningsarbeidet kommer til å ta flere dager, men grindhvaler er robuste skapninger, og de kan overleve i flere dager dersom forholdene ikke endrer seg, påpeker Carlyon.

For to år siden strandet en flokk på 200 hvaler på kysten av New Zealand enda nærmere Sørpolen. (NTB/Dagbladet).

LÅST PÅ SANDBANKER: Om lag 200 grindhvaler kjemper for livet i lavvann utenfor vestkysten av Tasmania. Foto: Tasmania Police/AFP/NTB.

179 arrestert i global aksjon:

179 personer er arrestert og over 60 millioner kroner beslaglagt i en global aksjon mot et ulovlig nettverk for narkotikahandel på det mørke nettet.

Mer enn 500 kilo narkotika er beslaglagt, opplyser det amerikanske justisdepartementet.

275 kilo ble beslaglagt i USA og inkluderte fentanyl, heroin, kokain, ecstasy og andre opioider. 121 personer er arrestert i USA, 42 i Tyskland, åtte i Nederland, tre i Australia, to i Canada og én person i Sverige.

Det mørke nettet er en del av internett som er på krypterte nettverk, Det er tilgjengelig kun gjennom spesielle verktøy, som for eksempel Tor-nettleseren, som gir anonymitet.

(NTB)

R-tallet i Danmark faller:

Reproduksjonstallet (R-tallet), eller kontakttallet som danskene kaller det, har falt fra 1,5 til 1,3 i Danmark. Det skriver BT, som viser til helseminister Magnus Heunicke.

- Smitten stiger altså fortsatt, men i lavere tempo. Vi skal under 1 før kurven knekkes. Vi har iverksatt en rekke målrettede tiltak for å bringe smitten ned. Sammen knekker vi kurven, skriver Heunicke på Twitter.

R-tallet viser hvor mange personer en Covid-19-pasient i gjennomsnitt smitter videre.

Tirsdag ble det registrert 476 nye smittetilfeller i Danmark. Det er sjette dagen på rad med flere enn 400 nye tilfeller, skriver BT.

Ifølge det norske Folkehelseinstituttets siste rapport fra uke 37, estimeres R-tallet i Norge etter 1. august 2020 å være 0,89.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Martin Sylvest/Reuters / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.