Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Covid-19 har skjøvet 150 millioner ut i fattigdom:

Siden pandemien brøt ut, har det vært en økning på 15 prosent i antall barn som lever i fattigdom, og det totale antallet er nå rundt 1,2 milliarder, heter det i en rapport utarbeidet av organisasjonene.

Videre heter det at verdens fattigste barn blir stadig fattigere, og det advares om at situasjonen trolig vil bli ytterligere forverret de neste månedene.

- Familier som sto på randen av fattigdom, har blitt dratt inn i det, mens andre nå opplever en grad av fattigdom de aldri før har kjent på, sier Unicef-sjef Henrietta Fore i en pressemelding.

- Mest bekymringsfullt er det at vi er nærmere starten på denne krisen enn slutten, legger hun til.

Organisasjonene ber regjeringer og ledere verden rundt om å raskt styrke sosiale sikkerhetsnett, tilgang til helsehjelp og muligheter for fjernlæring.

Rapporten har analysert data fra over 70 land om hvorvidt barn har tilgang til utdanning, medisin, tak over hodet, mat, tilstrekkelige sanitærforhold og vann.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Bilfører tatt med 2,7 i promille:

Politiet i Oslo har etter tips fra publikum stoppet en bilfører på Kjelsås.

Foreløpig promilletest viser en promille på 2,7, skriver politiet på Twitter.

Føreren er kjørt til arresten for videre undersøkelser.

Ung.no beskriver promillene slik:

2,0: Forgiftningssymptomer. Ingen selvkontroll. Du ser dobbelt og har problemer med å gå oppreist.
3,0: Ingen kontroll med urinblæren, fare for bevisstløshet. Du skjønner ikke hva som skjer.

Kutter prisen på influensavaksinering:

Mandag ettermiddag opplyser Folkehelseinstituttet at influensavaksinering blir billigere for personer i risikogruppen for alvorlig sykdomsforløp. Disse trenger bare å betale en egenandel på 50 kroner for å bli vaksinert hos fastlegen.

Regjeringen har vedtatt at vaksinen skal være gratis til personer i risikogruppene, mens egenandel for vaksineringen ikke skal koste mer enn 50 kroner. Tidligere har en vaksine kostet opptil 80 kroner, ifølge FHI.

Vaksinering av helsepersonell skal som tidligere dekkes av arbeidsgiver.

Samtidig legges det begrensninger på salg av influensavaksine fra apoteken fram til 1. desember, slik at flest mulig av vaksinedosene gis til personer i risikogruppene og helsepersonell.

- Selv om foreløpige tall fra den sørlige halvkule tyder på en rolig influensasesong må vi likevel forberede oss på at utbruddet kommer som vanlig. Vi oppfordrer flest mulig i risikogruppene og helsepersonell til å ta vaksinen, sier FHI-overlege Siri Helene Hauge.

Regjeringen med 6,1 nye krisemilliarder:

Regjeringen har i statsråd mandag fremmet en proposisjon til Stortinget med nye krisetiltak på til sammen 6,1 milliarder kroner. Tiltakene skal motvirke de økonomiske konsekvensene av coronakrisa.

­­– Krisen er ikke over, men vi er inne i en annen fase enn vi var i vår. Det krever at vi skifter modus i krisehåndteringen. Vi må legge bedre til rette for aktivitet og omstilling, og i større grad se fremover mot de mer langsiktige utfordringene vi går i møte, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

De nye forslagene innebærer i hovedsak å forlenge og tilpasse eksisterende ordninger, men det kommer også nye tiltak rettet mot næringer som fortsatt er hardt rammet.

I proposisjonen går det fram at de koronarelaterte tiltakene som er lagt fram i 2020, til sammen koster om lag 125 milliarder kroner. Dette inkluderer de nye forslagene legges fram i dag.

I tillegg kommer økte kostnader til dagpenger og sykepenger, samt lavere skatteinntekter.

Presenterer klimatiltak:

Statsminister Erna Solberg presenterer klokka 12.00 regjeringens nye klimatiltak. Med på pressekonferansen er også olje- og energiminister Tina Bru, klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Veldig lite er på forhånd kjent om hva som skal legges fram. Sikkerhetstiltakene er jekket opp flere hakk på pressemøtet, det settes i sammenheng med dagens demonstrasjoner i regi av klimaaktivistene i Extinction Rebellion.

Tina Bru forteller at regjeringen legger fram «Langskip» - planen for fangst og lagring av CO2.

- Dette er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne.

Ministeren sier det ligger et langvarig arbeid bak planen.

To bedrifter, sementprodusenten Norcem i Brevik og energiselskapet Fortum i Oslo, er valgt ut som pilotbedrifter for «Langskip».

HOLDER PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB

iTromsø: Frank Bakke-Jensen ny fiskeridirektør:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen blir ny fiskeridirektør, skriver regjeringen på sine nettsider.

Åretmålet som direktør i Fiskeridirektoratet er for seks år. Tidspunktet for tiltredelse er ennå ikke klart.

Storbeslag av falske legemidler:

Tolletaten har beslaglagt nærmere 25 000 enheter av ulovlige og falske legemidler og ulovlig tannlegeutstyr.

Ialt 222 varesendinger med ulovlig medisinsk utstyr ble åpnet, de fleste bestilt av privatpersoner, men også sendinger på vei til registrerte bedrifter, oplyser Tolletaten.

Beslagene ble gjort i løpet av en uke i sommer i den internasjonale aksjonen Pangea XIII, der mer enn 90 land deltok.

Blant de ulovlige legemidlene, er kreftmedisin, hjertemedisin, hormoner, potensmidler, angstdempende og beroligende midler.

Halvparten av Legemiddelverkets analyser viser at medisinene ikke inneholdt det kundene ble lovet.

Det er ikke tillatt for privatpersoner å importere legemidler pr. post fra utlandet.

Blant beslagene var 120 enheter med tannlegeutstyr til en bedrift uten tilknytning til bransjen.

ULOVLIG TANNLEGEUTSTYR: Blant falske og ulovlige medisiner, var 120 enheter av dette utstyret i beslaget. Foto: Hampus Lundgren, Tolletaten.

Ansatte på Bama-fabrikk coronasmittet:

Drammens Tidende melder at tre ansatte på Bamas salatfabrikk på Lierstranda har fått påvist coronasmitte.

Bama har derfor besluttet å stanse produksjonen ved fabrikken til situasjonen er avklart. Den aktuelle avdelingen er Bamas største produksjonsenhet.

Kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen opplyser at det etter forholdene står bra til med dem, og at Bama har tett kontakt med smittevernkontorene i Drammen og Lier som tester og driver smittesporing.

- Det viktigste er å bidra til å forhindre smittespredning. Vi produserer på ordre hver dag. Det vil gå raskt tomt i hele landet.

Den aktuelle fabrikken produserer oppkuttede salater og bearbeidede potet- og grønnsaksprodukter.

Det er smittevernkontorene i Drammen og Lier som har ansvaret for å teste og smittespore. Gulbrandsen opplyser at mange ansatte testes i dag og resultatet vil foreligge forholdsvis snart.

- Ifølge helsemyndighetene og Mattilsynet er det ingenting som tyder på at corona smitter via mat. Maten er trygg. Tiltakene våre handler om smittevern.

16-åring siktet for drap i Sverige:

En 16-årig gutt er siktet for et drap på en jevnaldrende gutt. Det melder Aftonbladet.

- Den siktede blir avhørt om sin rolle i drapet i løpet av dagen, opplyser Thomas Karlsson, politiets etterforskningsleder i Södermanland, i en pressemelding.

Drapet skjedde i Eskilstuna torsdag kveld. Siktelsen mot 16-åringen lyder på både drap og drapsforsøk.

Politiet har avsatt alle tilgjengelige ressurser til etterforskningen, ettersom drapet nå kategoriseres som en «særskilt hendelse».

Samme kveld i Nyköping, som også ligger i Södermanland, ble en mann i 20-årsalderen drept etter en skuddløsning. Politiet etterforsker om de to hendelsene har sammenheng med hverandre.

Buss blåste av veien:

Det er varslet uvær i Nord-Norge mandag. Nå opplyser politiet i Nordland at en buss blåste av veien i Meløy.

- Vi fikk melding klokka 09.20 om at en buss blåste av veien. Den har ikke tippet, og står på alle hjul. Den har bare blåst av, sier operasjonsleder Remi Johansen til Dagbladet.

Han forklarer at situasjonen nå håndteres av busselskapet. Det var ikke mange passasjerer om bord og ingen er skadd.

Politiet har tidligere oppfordrer alle i distriktet til å sikre løse gjenstander umiddelbart.

Politiet ferdig med etterforskning:

Mandag opplyser politiet at de er ferdig med etterforskningen av kollisjonen mellom KNM Helge Ingstad og Sola TS.

«Politiet har nå avsluttet sin etterforskning etter kollisjonen i Hjeltefjorden 8. november 2018. Generaladvokaten og Sjøfartsdirektoratet har gitt politiet sine uttalelser til etterforskningen. Saken har vært etterforsket av miljøavsnittet ved Vest politidistrikt», skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

Det opplyses at politiets innstiling oversendes statsadvokaten i Hordaland og Sogn og Fjordane. Politiet har imidlertid ikke anledning til å kommentere innholdet i innstillingen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.