Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Spania: - Verste siden mai:

Helsemyndigheter i Spania rapporterte onsdag at 239 personer hadde mistet livet som følge av coronaviruset. Dette er ifølge El Pais det høyeste antallet i landets "andre bølge". Den daglige økningen har ikke vært så høy siden 19. juni.

Da hadde det nesten gått to uker siden Spania oppdaterte antall coronarelaterte dødsfall. Regjeringen hadde sluttet å oppdatere dødstallene daglig 7. juni, da dødstallet lå på 27 136. Først neste to uker senere ble etterslepet på over 1000 dødsfall lagt til den offisielle statistikken.

Bortsett fra dette avviket, må man tilbake til begynnelsen av mai for å se slike tall, skriver El Pais.

Onsdag ble det også registrert over 11 000 smittetilfeller, ifølge
Worldometers. Spania har i skrivende stund over 600 000 smittetilfeller og over 30 000 spanjoler har mistet livet.

Samme dag ble enkelte nabolag i Madrid stengt ned igjen etter at det er registrert en stadig økning av coronasmitte siden august.

Visehelsesjef i Madrid, Antonio Zapatero, uttalte at det er viktig å begrense smitten før kaldere vær til høsten og vinteren gjør det lettere for smitten å spre seg. Han viste til at mange i løpet av sommeren har tenkt mindre på smitte ved å være mange sammen, ofte uten munnbind og sosial distansering.

MADRID: Spania er et av de hardest rammede landene i Europa, og Madrid står for tiden for rundt 40 prosent av de nye smittetilfellene. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Utdanningsetaten: Avdeling slutter i protest:

Åtte personer i avdelingen Læringsmiljøteamet i Utdanningsetaten i Oslo kommune slutter i protest mot ledelsen.

Seksjonssjef Inger Bergkastet og alle fast ansatte i det sentrale Læringsmiljøteamet i etaten har valgt å gå fra stillingene sine, skriver Aftenposten.

Hele fagmiljøet, som har hjulpet skoler i saker som gjelder mobbing, mistrivsel blant elever og andre konflikter, forsvinner dermed.

Årsaken er ledelsens «uforsvarlige» system i arbeid med lovverk knyttet til elevers skolemiljø, samt mangelfull medvirkning og involvering av Læringsmiljøteamet i arbeidet med en omorganisering av etaten.

Utdanningsetatens direktør Marte Gerhardsen omorganiserte etaten da hun tok over etter Astrid Søgnen, som ble tvunget til å gå av etter en konflikt med byrådet.

Konsekvensen av at fagmiljøet frafaller, kan blant annet bli økt utenforskap i Oslo-skolen, frykter mobbeombud Kjersti Owren.

I et brev til rektorer i Oslo-skolen skriver Gerhardsen at hun er lei seg for at «noen kjernepersoner» har valgt å forlate etaten og at hun ønsker dyktige medarbeidere velkommen tilbake.

Gerhardsen sier i en kommentar til Aftenposten at det er flere ansatte i ulike avdelinger som også veileder skolene om læringsmiljø.

(NTB)

ÅTTE SLUTTER: Direktør Marte Gerhardsen i Utdanningsetaten i Oslo kommune har mistet en hel avdeling etter at åtte ansatte valgte å slutte i protest. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Texas: Advarer mot «hjernespisende amøbe»:

Etter at en seks år gammel gutt ble innlagt på sykehus, slo lokale helsemyndigheter i Lake Jackson, Texas denne uka alarm:

Ikke bruk vann til noe annet enn å skylle ned i toalettet.

Gutten ble nemlig syk etter å ha fått i seg Naegleria fowleri, en encellet organisme - enten via familiens hageslange etter et utendørs vannanlegg i byen.

Siden er det funnet spor av amøben i tre forskjellige vannprøver fra Texas-byen. Det er uvisst hvor lenge det er til innbyggerne kan bruke springvann igjen.

I pressemeldingen som myndighetene i Lake Jackson sendte ut lørdag, beskriver de den encellede organismen som en «sjelden og ofte dødelig hjernespisende amøbe», skriver CBS News.

Folkehelseinstituttet (FHI) publiserte i 2010 en artikkel om amøbeinfeksjoner.

Der skriver de at Naegleria fowleri kan angripe hjernen via neseslimhinner og luktenerven, og kan forårsake en alvorlig hjernebetennelse med svært høy dødelighet.

«Amøben overføres vanligvis ved bading i innsjøer og elver og i uklorerte svømmebasseng hvor man har hodet under vann og får vann i nesen, men også neseskyllinger med forurenset vann er en kjent risikofaktor», ifølge FHI.

CBS News skriver at Lake Jackson har bedt staten Texas om å erklære krisetilstand på grunn av alvorlighetsgraden og omfanget.

Å bli smittet med Naegleria fowleri skjer forholdsvis sjelden: Det amerikanske smittevernssenteret CDC har mellom 2009 og 2018 registrert 34 tilfeller i USA.

AMØBE: Det er oppdaget Naegleria fowleri i drikkevannet til innbyggerne i Texas-byen Lake Jackson. Illustrasjon: NTB
Lily (10) døde av hjernespisende amøbe

Lily (10) døde av hjernespisende amøbe

dagbladet

Sveitserne skal stemme over innvandring fra EU-land:

Sveitserne skal søndag stemme over et forslag om å vrake bestemmelsen om at personer fra EUs medlemsland kan innvandre og ta seg arbeid i Sveits.

Det er det høyreorienterte Folkepartiet (SVP) som har tatt initiativ til folkeavstemningen. Meningsmålinger tyder imidlertid på at velgerne kommer til å si nei.

Sveits er ikke medlem av EU og heller ikke en del av EØS-avtalen, men har likevel sluttet seg til ordningen om fri bevegelse mellom Sveits og EU.

Ifølge SVP har ordningen ført til at det i snitt kommer 75.000 EU-borgere til Sveits i året, noe partiet mener har ført til overbefolkning.

Partiet viser spesielt til økende boligpriser og hardt press på landets velferdssystem. (NTB)

Søndagens folkeavstemning handler om hvorvidt Sveits skal si nei til fri arbeidsinnvandriSTEMMER: Budskapet på plakaten er at sveitserne har fått det for trangt på grunn av de mange EU-borgerne som kommer til landet. Foto: AP / NTB

Minst 16 døde i gruveulykke i Kina:

16 gruvearbeidere er døde av kullosforgiftning og én er kritisk skadd etter at de ble innesperret i en gruve sørvest i Kina, melder den kinesiske statskanalen.

Et transportbånd tok fyr tidlig søndag morgen, noe som førte til et farlig høyt kullosnivå, opplyser tjenestemenn til nyhetsbyrået Xinhua.

Årsaken til ulykken etterforskes.

Kullgruva er eid av det statlige selskapet Chongqing Energi og ligger rett utenfor byen Chongqing. (NTB)

USA: Færre enn 10 prosent har antistoffer:

I løpet av den første bølgen av covid-19-pandemien i USA dannet færre enn 10 prosent av den amerikanske voksne befolkningen antistoffer mot coronaviruset SARS-CoV-2.

Det framkommer av en fersk studie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Færre enn 10 prosent av dem med antistoffer ble diagnostisert.

Studien, som ifølge foskerne gir det første nasjonalt representative estimatet av såkalt SARS-CoV-2-seroprevalens i USA, baserer seg på analyse av blodplasma fra 28 503 dialysepasienter.

Seroprevalens er antallet personer i en populasjon som tester positivt for en spesifikk sykdom basert på blodserum, ofte presentert som en prosent av de totale prøvene som ble testet eller som en andel per 100 000 testede personer.

Forskerne har kunnet beregne forskjeller i seroprevalens etter nabolag og etnisitet, fattigdom, befolkningstetthet og mobilitetsbegrensning.

De konkluderer med at folkehelsearbeid for å begrense coronavirusspredning bør være spesielt rettet mot etniske minoriteter og tett befolkede samfunn.

I likhet med data fra andre sterkt berørte land og regioner, som Spania og Wuhan i Kina, viser den amerikanske studien at, til tross for at covid-19 virkelig har rammet USA hardt, færre enn 10 prosent av amerikanske voksne hadde dannet antistoffer mot SARS-CoV-2 i juli 2020.

Det var betydelig regional variasjon av antistoffer fra mindre enn 5 prosents forekomst i vest til mer enn 25 prosents forekomst nordøst i landet.

Foto: AP/NTB

Smittenedgang i Oslo:

Det ble registrert 37 nye coronasmittede i Oslo siste døgn, en nedgang på 15 tilfeller fra dagen før, ifølge NRK.

Alle bydeler er fremdeles røde, til tross for nedgangen.

Foto: NTB

Ber bombegruppa om hjelp etter funn:

Det ble lørdag kveld funnet to mistenkelige gjenstander utendørs ved Sunnhordland museum på Stord. Nå har politiet bedt om assistanse fra politiets bombegruppe.

Politiet har sperret av et område på Sunnhordlandstunet på Stord etter funnet, skriver VG , som omtalte saken først.

Meldingen om funnet av gjenstandene kom inn klokken 22.10 lørdag kveld.

- Vi har bedt bombegruppen om å se på saken og har hatt vakthold på stedet natt til søndag, sier operasjonsleder Olaug Bjørnsen i Sørvest politidistrikt til NTB.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hva slags gjenstander som er funnet, men det er snakk om to gjenstander som er funnet i umiddelbar nærhet av hverandre i parken ved museet.

- Vi har bedt om at bombegruppen skal identifisere gjenstandene, så får vi se. Vi har ikke fått svar på henvendelsen som går via politiet i Oslo, sier Bjørnsen like etter klokken 6 søndag morgen.

Hun regner med at politiet vil få avklart om bombegruppen kommer allerede tidlig søndag formiddag.

Klokka 8 melder Sør-Vest politidistrikt om at politiet gjennom natta har hatt vakthold, samt sperret av to steder i henholdsvis Parkvegen og Museumsbakken.

Politihelikopteret med personell fra bombegruppa i Oslo politidistrikt er på vei for å bistå på stedet.

(NTB)

Sterk advarsel fra fransk helsetopp:

Frankrike står overfor et utbrudd av coronaviruset som vil vare i månedsvis og overvelde helsevesenet hvis ikke grep tas nå, advarer ledende helseekspert. Patrick Bouet, lederen av Det nasjonale legerådet, kommer med den sterke advarselen i et intervju med Journal du Dimanche.

- Den andre bølgen kommer raskere enn vi hadde trodd, sier Bouet.

Han mener den franske helseministeren Olivier Véran ikke gikk langt nok da han tidligere i uka advarte landets borgere mot at coronaviruset er på fremmarsj.

- Han sa ikke at innen tre, fire uker vil Frankrike stå overfor et bredt utbrudd i hele landet i flere lange høst- og vintermåneder hvis ingenting endrer seg, sier Bouet.

Det vil ifølge helsetoppen føre til at det ikke vil være nok helsepersonell tilgjengelig, og at fransk helsevesen ikke vil makte å møte utfordringen.

Lørdag ble det registrert 14 412 nye tilfeller av coronasmitte det siste døgnet. I løpet av den siste uken er 4102 personer lagt inn på sykehus med coronasmitte, 763 av dem får intensivbehandling.

(NTB)

Coronaviruset: - WHO: - Går feil vei

Coronaviruset: - WHO: - Går feil vei

dagbladet

Person funnet død i Bergen:

Lørdag kveld klokka 23.30 rykket politiet i Bergen ut til en privatadresse i byen, skriver politiet i Vest i en pressemelding. Bakgrunnen for utrykningen var en bekymringsmelding.

På adressen ble det funnet en mann og en kvinne. Kvinnen ble erklært død på stedet. Mannen var bevisst, men hadde behov for helsetilsyn. Vedkommende ble fraktet til sykehus.

De to er i 20-årene, opplyser operasjonslederen til VG.

- Politiet kan på det nåværende tidspunkt ikke si noe om dødsårsaken og dødsfallet fremstår som mistenkelig, skriver operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen.

Politiet ønsker foreløpig ikke å uttale seg om hvilke type skader de to personene hadde da nødetatene ankom, skriver Bergens Tidende, som omtalte saken først.

- Vi jobber med å få kontroll på detaljene i saken, men akkurat nå er vi i en tidlig fase, sier innsatsleder Tom Johannessen til BT.

Johannessen sier videre at politiet ikke har grunn til å tro at det bor andre personer i leiligheten enn mannen og kvinnen.

Rett over klokka 6 forteller operasjonsleder til Dagbladet at politiet fortsatt jobber på stedet. Han har foreløpig ikke ytterligere informasjon om saken.

Ved 9-tiden sier journhavende jurist Martine Eilertsen Haaland at de ikke har noe nytt å melde.

Hun har ikke informasjon om hvorvidt mannen fortsatt befinner seg på sykehus.

Saken etterforskes som et mistenkelig dødsfall, og det er for tidlig å si om status vil endre seg, opplyser Haaland overfor Dagbladet.

Kvinnens pårørende er varslet.

Skatehall totalskadd i brann:

Skatehallen på Stevneplassen i Skien ble totalskadd i en brann lørdag kveld. Ved 1-tiden natt til søndag melder brannvesenet at brannen er under kontroll.

Ingen skal ha kommet til skade i brannen som ble meldt klokken 21.27 lørdag kveld.

- Vi har ikke grunn til å tro at det var personer i bygget. Bygningen ble stengt et par timer før brannmeldingen, og ingen er meldt savnet, forteller operasjonsleder Merete Kvaal i Sørøst politidistrikt til NTB natt til søndag.

Brannmannskapene kom raskt til stedet, men bygningen var overtent kort tid etter. En times tid etter brannmeldingen kollapset den eldre bygningen, som tidligere ble brukt som ridehall, skriver Telemarksavisa.

Store områder rundt Stevneplassen på Falkum ble sperret av mens slokkearbeidet pågikk lørdag kveld.

Brannårsaken er ikke avklart, og politiet oppfordrer folk som har informasjon om saken til å kontakte politiet.

- Hvis noen har sett noe eller noen ber vi dem kontakte oss. Vi vet ikke hva som er brannårsaken her og holder alle muligheter åpne, sier operasjonslederen.

Politiet iverksatte evakuering av flere nabohus på grunn av røykutviklingen og en uheldig vindretning, men alle fikk flytte hjem før midnatt.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.