Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Spania: - Verste siden mai:

Helsemyndigheter i Spania rapporterte onsdag at 239 personer hadde mistet livet som følge av coronaviruset. Dette er ifølge El Pais det høyeste antallet i landets "andre bølge". Den daglige økningen har ikke vært så høy siden 19. juni.

Da hadde det nesten gått to uker siden Spania oppdaterte antall coronarelaterte dødsfall. Regjeringen hadde sluttet å oppdatere dødstallene daglig 7. juni, da dødstallet lå på 27 136. Først neste to uker senere ble etterslepet på over 1000 dødsfall lagt til den offisielle statistikken.

Bortsett fra dette avviket, må man tilbake til begynnelsen av mai for å se slike tall, skriver El Pais.

Onsdag ble det også registrert over 11 000 smittetilfeller, ifølge
Worldometers. Spania har i skrivende stund over 600 000 smittetilfeller og over 30 000 spanjoler har mistet livet.

Samme dag ble enkelte nabolag i Madrid stengt ned igjen etter at det er registrert en stadig økning av coronasmitte siden august.

Visehelsesjef i Madrid, Antonio Zapatero, uttalte at det er viktig å begrense smitten før kaldere vær til høsten og vinteren gjør det lettere for smitten å spre seg. Han viste til at mange i løpet av sommeren har tenkt mindre på smitte ved å være mange sammen, ofte uten munnbind og sosial distansering.

MADRID: Spania er et av de hardest rammede landene i Europa, og Madrid står for tiden for rundt 40 prosent av de nye smittetilfellene. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Siste nytt om smitteutbruddet på Jæren:

Mandag ble det påvist corona hos 13 personer i Stavanger, opplyste kommunen i en pressemelding.

Et større smitteutbrudd av covid-19 skal involvere personer fra kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

Ordførerne i kommunene skal nå orientere om situasjonen på en pressekonferanse i Stavanger rådhus.

Følg pressekonferansen på Dagbladet TV.

Mann skutt av politiet i Telemark - døde:

En mann i 30-åra er død etter at han tirsdag ettermiddag ble skutt av politiet ved Bolkesjø turisthotell i Telemark

Det melder Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding tirsdag kveld.

Det var klokka 15.27 at politiet fikk melding fra AMK om at mann på hotellet skal ha framstått som påvirket og skal ha oppført seg truende overfor andre på hotellet.

Dagbladet oppdaterer saken.

Dagens nyheter:


Mann siktet for drapsforsøk i Sandnes:
En mann siktet for drapsforsøk etter en alvorlig voldshendelse i Sandnes tirsdag. Hendelsen skal ha funnet sted i en bolig i 10.45-tiden, og en kvinne ble sendt til sykehus. Omstendighetene rundt hendelsen er foreløpig ikke kjent.

Tordner mot busstoppenes lønnsfest:
En bransjeavtale inngått i 2006 skulle tette lønnsgapet mellom bussjåfører og industriarbeidere. I stedet har det økt. Samtidig har lønningene til direktørene i de nye busselskapene som har anbudene for å drifte bussrutene skutt i været.

USA har passert 200 000 coronasmittede:
- Det er fullstendig ufattelig at vi har nådd dette punktet, sier Jennifer Nuzzo ved Johns Hopkins-universitetet tirsdag.

«Grottefest»-deltakere på bedringens vei:
I samråd med og etter ønske fra pårørende går Oslo universitetssykehus ut med nytt om pasientene som er innlagt etter «grottefesten»: De to pasientene med påviste hjerneskader er begge i bedring og i videre rehabilitering.

Født Fri-varslere står fram:

Kunnskapsdepartementet varslet mandag kveld at de stanser støtten til stiftelsen Født fri, der Shabana Rehman er daglig leder. Beslutningen ble tatt etter en granskning som ble satt i gang etter at Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) mottok et varsel.

Rapporten konkluderer med at økonomistyringen i stiftelsen har vært dårlig og stiftelsen anklages for å ha brukt statsstøtten de mottok til andre formål enn de fikk støtte til.

NRK har snakket med fire personer som tidligere har jobbet for stiftelsen og som har skrevet under på varslingsbrevet. Tre av disse står fram i NRKs artikkel.

Raime Lima hevder hun var Rehmans stylist i over 20 år. Høsten 2017 ble hun bedt om å være kontorsjef for stiftelsen. Før hun skulle inn i den jobben, forteller Lima at hun sa ja til andre oppgaver hjemme hos Rehman.

- Jeg ordnet tøyet i garderoben hennes, var i butikker og kjøpte sko og tøy, gikk tur med hundene og sminket henne før frokostmøter, for eksempel, forteller Lima til NRK.

Hun fikk lønn fra stiftelsen for disse oppgavene, noe NRK har fått bekreftet via hennes lønnsslipp. Laial Janet Ayoub jobbet som prosjektkoordinator. Hun reagerte på pengebruk til festligheter og dyre middager.

Shabana Rehman skriver i en e-post til statskanalen at hun er ikke enig i fremstillingen og hevder blant annet at påstandene er iscenesatt for å ødelegge hennes omdømme. I et innlegg på stiftelsens Facebook-side og på deres nettside hevdes det at rapporten fra Ernst and Young bevisst utelater en rekke fakta som går i Født Fris favør.

Tirsdag hadde Født Fri styremøte. I en pressemelding kommer det fram at styret har fått beskjed fra IMDi om at de kan levere skriftlig tilsvar innen 6. oktober.

- Dette vil styret benytte seg av. Vi har igangsatt advokat, revisor og andre kompetente for å bistå oss i å belyse Født Fris side av saken, sier styreleder Jan Sverre Asker.

Stiftelsen Født fri, der Shabana Rehman Gaarder er daglig leder, mister statsstøtte etter at en granskning har avdekket sviktende økonomistyring. Foto: Tore Meek / NTB
Født Fri mister statsstøtten: - Svært alvorlig

Født Fri mister statsstøtten: - Svært alvorlig

dagbladet

FHI: Litauen og Island kan bli røde:

Folkehelseinstituttet anbefaler å innføre innreisekarantene for Litauen og Island når regjeringen skal beslutte hvilke EU-, EØS- og Schengen-land som bør bli omfattet av dette denne uka.

I tillegg anbefaler FHI også innreisekarantene for Västerbotten i Sverige og regionene Mellersta Finland og Päijänne-Tavastland i Finland.

Alle disse har hatt stigende smittetall og ligger nå over grensen på 20 bekreftede tilfeller per 100 000 innbyggere siste to uker:
Litauen – 23,7
Island – 64,5
Västerbotten – 23,9
Päijänne-Tavastland – 22,9
Mellersta Finland – 26,9

Etterforsker overgrep mot skolejente:

Politiet etterforsker et overgrep mot ei skolejente, som skal ha funnet sted i et skogholt i ei kommune på Jæren tirsdag ettermiddag.

Jenta var da på vei hjem fra skolen, og politiet beskriver gjerningspersonen som en voksen mann.

- Utover det har vi foreløpig ingen konkrete kjennetegn, sier politioverbetjent Bjørn Kåre Dahle til Dagbladet.

Han forteller at det skal foregå et tilrettelagt avhør av skolejenta på et barnehus i regionen allerede tirsdag kveld.

Tidligere i dag ble jenta undersøkt på sykehuset, uten at politioverbetjent Dahl ønsker å gå i detalj på hvilke undersøkelser som ble gjort.

- Jeg har ikke fått noen tilbakemelding om hennes tilstand, sier Dahl til Dagbladet.

Politiet har siden de ble varslet om hendelsen klokka 13.41 gjennomført rundspørringer og avhør i det aktuelle området. Tirsdag kveld fortsetter politiet sitt kriminaltekniske arbeid på stedet.

Ellers er politiet sparsomme med opplysninger. Foreløpig ønsker ikke politiet å kommentere hvordan de ble varslet eller hva de tror har funnet sted.

- Det er ennå tidlig i etterforskningen, sier politioverbetjent Dahl.

Dagbladet oppdaterer saken.

Slått ned - flere mistenkte stakk av:

En mann skal tirsdag kveld ha blitt slått i hodet med en gjenstand i Bergen sentrum.

Deretter skal fire til fem personer politiet beskriver som mistenkte, ha løpt vekk fra stedet.

Det melder Vest politidistrikt på Twitter.

Den fornærmede er våken og bevisst, og framstår ikke alvorlig skadd.

Politiet søker nå etter de mistenkte gjerningspersonene.

Dagbladet følger saken.

- Kina vil bli Co2-neutralt innen 2060:

Under sin tale til til FNs hovedforsamling tirsdag, uttale president Xi Jinping at Kina skal være CO2-neutralt innen 2060.

Det melder flere internasjonale medier.

Med det befestet han også sin støtte til Paris-avtalen.

- Kina vil skalere opp vårt planlagte nasjonale bidrag (til Paris-avtalen) ved å ta i bruk mer omfattende politikk og metoder.

I dag er Kina en av landene som slipper ut mest Co2 i verden, og landets Co2-utslipp ventes å nå toppen fram mot 2030, før det så går nedover igjen.


President Xi Jinping talte til FNs generalforsamling tilrsdag. Foto: AP/ NTB

Dyster milepæl i USA:

Ifølge John Hopkins-universitetet har USA bikket en dyster milepæl: Nå er det registrert 200 000 coronadøde i landet.

Tallene ble offentliggjort tirsdag. Antall mennesker i USA som har fått påvist coronasmitte, har passert 6,86 millioner.

- Jeg er så sint:

USAs president langet ut mot sine egne partifeller Republikanerne under et valgkamparrangement i Dayton, Ohio mandag kveld lokal tid.

- Jeg er så sint på Republikanerne. Det er jeg. Jeg er så sint. Jeg er så sint, men mange ting skjer, sa Trump fra scenen, ifølge Politico.

Så hvorfor er Trump «så sint?».

Spol tilbake til riksrettssaken mot Trump, hvor han ble frikjent, og i særdeleshet til Trumps udokumenterte påstander mot en rekke tilsatte i Obama-regjeringen og Hunter Biden, presidentkandidat Joe Bidens sønn.

Politi skriver at Trump i mange måneder har forsøkt å få Repbulikanerne til å etterforske Biden og Obama for at FBI overvåket en rekke Trump-ansatte under valgkampen.

FBI overvåket de Trump-ansatte i forbindelse med etterforskningen Russlands angivelige valginnblanding i 2016, og visse medlemmer av Trump-kampanjens påståtte bindinger til Russland.

Republikanerne har ikke satt i gang granskninger av dette, ei heller de udokumenterte anklagene om at Hunter Biden skal ha gjort noe galt da han satt i styret til et ukrainsk energiselskap.

Foto: NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.