Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Morgennytt:


Tor Mikkel Wara vitner i dag
I dag skal tidligere justisminister Tor Mikkel Wara forklarer seg i Oslo tingrett i rettssaken mot samboeren Laila Anita Bertheussen.

Trump motsier helsetopp
USAs president Donald Trump motsier en av sine helsetopper, sjef for USAs nasjonale smittevernsenter (CDC) Robert Redfield. Trump lover at coronavaksinen vil være klar i løpet av året. Det er ikke Redfield enig i.

105 nye coronasmittede
Det var ved midnatt natt til torsdag registrert 12 498 coronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 105 tilfeller siste døgn.

Studioet fortsetter under annonsen

24 anmeldt etter SIAN-demonstrasjon:

Politiet har avsluttet oppfølgingen av 23 av 24 personer som ble anmeldt i forbindelse med SIAN-demonstrasjonen i Bergen 22. august.

- 7 personer over 18 år har fått forelegg på mellom 12 000 og 17 000. 16 ungdommer under 18 år, ti av dem under 15 år, blir fulgt opp med bekymringssamtaler.En person er fremdeles under etterforskning mistenkt for hatefulle ytringer, opplyser politiet i en pressemelding.

Totalt 21 personer ble innbrakt av politiet i forbindelse med ordensforstyrrelsene under demonstrasjonen på Festplassen og utenfor politihuset i Bergen. Senere ble tre personer identifisert på video og anmeldt. Én av de innbrakte ble ikke anmeldt.

Politiet har besluttet å ikke straffeforfølge SIAN.

- Etter grundige vurderinger har vi valgt å ikke iverksette etterforskning av de uttalelser som ble fremsatt i SIANs appeller. Vi har imidlertid besluttet å iverksette etterforskning mot en annen som er mistenkt for hatefulle ytringer på Festplassen, som ikke ble uttalt i form av en appell. Saken er under etterforskning og vil bli oversendt statsadvokaten for endelig avgjørelse.

UROLIGHETER: Det oppsto uroligheter under SIAN-demonstrasjonen i august. Foto: Eivind Senneset / NTB

Norcem: -Klart vi lykkes:

Ved Norcems anlegg i Brevik ble nyheten om regjeringens CCS-beslutning tatt imot med åpne armer.

-Kjempeflott, sier Per Brevik, direktør for alternativt brensel og bærekraft ved Norcem Brevik til Dagbladet.

Han håper nå Stortinget vil følge opp avtalen som Norcem har med regjeringen og sier det er en kjempejobb som ligger foran bedriften de neste fire årene.

-Det er et kjempestort prosjekt, visstnok det største industriprosjektet i Norge, sier Brevik, som selv har mer enn 30 års fartstid ved Norcem.

-Jeg har ikke vært med på et prosjekt som er bedre planlagt og forberedt enn dette, sier han.

-Er du trygg på at dere vil lykkes med å bli den første sementfabrikken i verden til å fange og lagre karbon?

-Det er klart vi lykkes! Vi hadde aldri fremmet et slikt prosjekt hvis vi ikke hadde trua. Og vi har testet i 18 måneder, sier han.

CCS-prosjektet i Brevik skal redusere utslippet fra sementfabrikken med mer enn 400 000 tonn CO2-ekvivalenter årlig. Anlegget skal være i full drift i 2024 og teknologien skal kunne overføres og anvendes ved lignende fabrikker over hele verden.

Nyhetsstudio - Presenterer klimatiltak

Nyhetsstudio - Presenterer klimatiltak

dagbladet

Bilfører tatt med 2,7 i promille:

Politiet i Oslo har etter tips fra publikum stoppet en bilfører på Kjelsås.

Foreløpig promilletest viser en promille på 2,7, skriver politiet på Twitter.

Føreren er kjørt til arresten for videre undersøkelser.

Ung.no beskriver promillene slik:

2,0: Forgiftningssymptomer. Ingen selvkontroll. Du ser dobbelt og har problemer med å gå oppreist.
3,0: Ingen kontroll med urinblæren, fare for bevisstløshet. Du skjønner ikke hva som skjer.

Kutter prisen på influensavaksinering:

Mandag ettermiddag opplyser Folkehelseinstituttet at influensavaksinering blir billigere for personer i risikogruppen for alvorlig sykdomsforløp. Disse trenger bare å betale en egenandel på 50 kroner for å bli vaksinert hos fastlegen.

Regjeringen har vedtatt at vaksinen skal være gratis til personer i risikogruppene, mens egenandel for vaksineringen ikke skal koste mer enn 50 kroner. Tidligere har en vaksine kostet opptil 80 kroner, ifølge FHI.

Vaksinering av helsepersonell skal som tidligere dekkes av arbeidsgiver.

Samtidig legges det begrensninger på salg av influensavaksine fra apoteken fram til 1. desember, slik at flest mulig av vaksinedosene gis til personer i risikogruppene og helsepersonell.

- Selv om foreløpige tall fra den sørlige halvkule tyder på en rolig influensasesong må vi likevel forberede oss på at utbruddet kommer som vanlig. Vi oppfordrer flest mulig i risikogruppene og helsepersonell til å ta vaksinen, sier FHI-overlege Siri Helene Hauge.

Regjeringen med 6,1 nye krisemilliarder:

Regjeringen har i statsråd mandag fremmet en proposisjon til Stortinget med nye krisetiltak på til sammen 6,1 milliarder kroner. Tiltakene skal motvirke de økonomiske konsekvensene av coronakrisa.

­­– Krisen er ikke over, men vi er inne i en annen fase enn vi var i vår. Det krever at vi skifter modus i krisehåndteringen. Vi må legge bedre til rette for aktivitet og omstilling, og i større grad se fremover mot de mer langsiktige utfordringene vi går i møte, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

De nye forslagene innebærer i hovedsak å forlenge og tilpasse eksisterende ordninger, men det kommer også nye tiltak rettet mot næringer som fortsatt er hardt rammet.

I proposisjonen går det fram at de koronarelaterte tiltakene som er lagt fram i 2020, til sammen koster om lag 125 milliarder kroner. Dette inkluderer de nye forslagene legges fram i dag.

I tillegg kommer økte kostnader til dagpenger og sykepenger, samt lavere skatteinntekter.

Presenterer klimatiltak:

Statsminister Erna Solberg presenterer klokka 12.00 regjeringens nye klimatiltak. Med på pressekonferansen er også olje- og energiminister Tina Bru, klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Veldig lite er på forhånd kjent om hva som skal legges fram. Sikkerhetstiltakene er jekket opp flere hakk på pressemøtet, det settes i sammenheng med dagens demonstrasjoner i regi av klimaaktivistene i Extinction Rebellion.

Oljeminister Bru forteller at regjeringen legger fram «Langskip» - planen for fangst og lagring av CO2, såkalt CSS.

- Dette er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne.

Ministeren sier det ligger et langvarig arbeid bak planen.

To bedrifter, sementprodusenten Norcem i Brevik og energiselskapet Fortum i Oslo, er valgt ut som pilotbedrifter for «Langskip».

Bru forteller at det fangede CO2-et skal føres i rør til Øygarden i Vestland, derfra fraktes den ut til en geologisk formasjon i Nordsjøen, der den lagres, under prosjektnavnet «Northern Lights».

- Prosjektet er beregnet å koste 25,1 milliarder kroner, sier ministeren - som understreker at det er kostbart.

Norge har forpliktet seg til å kutte klimagassutslippene med 50-55 prosent innen 2030. Klimaminister Rotevatn forklarer at ikke alle utslipp kan kuttes med å innføre fornybar energi.

- Med dette skaper Norge klimaløsninger for framtida, sier han.

Regjeringen anser «Langskip» som et foregangsprosjekt internasjonalt, og håper samarbeidspartnere i EU følger opp.

Ropstad framholder at prosjektet skal sikre og skape nye jobber i industrien.

- God klimapolitikk skal være god næringspolitikk, sier han - og sier Norge får et forsprang ved å være tidlig ute.

- Ved å realisere dette prosjektet bidrar Norge vesentlig til den internasjonale dugnaden for å utvikle CO2-håndtering som en tilgjengelig klimaløsning for det verdenssamfunnet. Det er den jo knapt i dag, sier Solberg.

HOLDER PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB

iTromsø: Frank Bakke-Jensen ny fiskeridirektør:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen blir ny fiskeridirektør, skriver regjeringen på sine nettsider.

Åretmålet som direktør i Fiskeridirektoratet er for seks år. Tidspunktet for tiltredelse er ennå ikke klart.

Storbeslag av falske legemidler:

Tolletaten har beslaglagt nærmere 25 000 enheter av ulovlige og falske legemidler og ulovlig tannlegeutstyr.

Ialt 222 varesendinger med ulovlig medisinsk utstyr ble åpnet, de fleste bestilt av privatpersoner, men også sendinger på vei til registrerte bedrifter, oplyser Tolletaten.

Beslagene ble gjort i løpet av en uke i sommer i den internasjonale aksjonen Pangea XIII, der mer enn 90 land deltok.

Blant de ulovlige legemidlene, er kreftmedisin, hjertemedisin, hormoner, potensmidler, angstdempende og beroligende midler.

Halvparten av Legemiddelverkets analyser viser at medisinene ikke inneholdt det kundene ble lovet.

Det er ikke tillatt for privatpersoner å importere legemidler pr. post fra utlandet.

Blant beslagene var 120 enheter med tannlegeutstyr til en bedrift uten tilknytning til bransjen.

ULOVLIG TANNLEGEUTSTYR: Blant falske og ulovlige medisiner, var 120 enheter av dette utstyret i beslaget. Foto: Hampus Lundgren, Tolletaten.

Ansatte på Bama-fabrikk coronasmittet:

Drammens Tidende melder at tre ansatte på Bamas salatfabrikk på Lierstranda har fått påvist coronasmitte.

Bama har derfor besluttet å stanse produksjonen ved fabrikken til situasjonen er avklart. Den aktuelle avdelingen er Bamas største produksjonsenhet.

Kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen opplyser at det etter forholdene står bra til med dem, og at Bama har tett kontakt med smittevernkontorene i Drammen og Lier som tester og driver smittesporing.

- Det viktigste er å bidra til å forhindre smittespredning. Vi produserer på ordre hver dag. Det vil gå raskt tomt i hele landet.

Den aktuelle fabrikken produserer oppkuttede salater og bearbeidede potet- og grønnsaksprodukter.

Det er smittevernkontorene i Drammen og Lier som har ansvaret for å teste og smittespore. Gulbrandsen opplyser at mange ansatte testes i dag og resultatet vil foreligge forholdsvis snart.

- Ifølge helsemyndighetene og Mattilsynet er det ingenting som tyder på at corona smitter via mat. Maten er trygg. Tiltakene våre handler om smittevern.

16-åring siktet for drap i Sverige:

En 16-årig gutt er siktet for et drap på en jevnaldrende gutt. Det melder Aftonbladet.

- Den siktede blir avhørt om sin rolle i drapet i løpet av dagen, opplyser Thomas Karlsson, politiets etterforskningsleder i Södermanland, i en pressemelding.

Drapet skjedde i Eskilstuna torsdag kveld. Siktelsen mot 16-åringen lyder på både drap og drapsforsøk.

Politiet har avsatt alle tilgjengelige ressurser til etterforskningen, ettersom drapet nå kategoriseres som en «særskilt hendelse».

Samme kveld i Nyköping, som også ligger i Södermanland, ble en mann i 20-årsalderen drept etter en skuddløsning. Politiet etterforsker om de to hendelsene har sammenheng med hverandre.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.