Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Skabb-eksplosjon i Nord-Norge:

De siste årene har det vært en eksplosiv økning i antallet tilfeller av skabb i Norge, og særlig Nord-Norge. Det skriver Nordlys.

I 2015 behandlet Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) 15 skabbtilfeller. Så langt i år har de behandlet 82.

Det kan det være flere årsaker til.

- Det ene kan være økt smitte gjennom seksuell kontakt, når vi ser at det i hovedsak er unge mennesker som smittes. Det er også mistanke om at smitten kan skje via nye viere, for eksempel mobiltelefoner, datamaskiner og spillkonsoller, hvor skabben kan overføres, sier overlege Øystein Grimstad ved seksjon for hudsykdommer på UNN til Nordlys.

- Hos de fleste er skabbmidden på hender og fingre, og disse varme elektroniske duppedittene kan lure skabben ut og være et oppholdssted til de overføres til en ny vert. Men der er også en mistanke om at de preparatene som har blitt brukt mot skabb i Europa ikke er så virksomme som de var tidligere, sier Grimstad.

Skabb er en hudsykdom som er forårsaket av skabbmidden, og som gir utslett og kløe, skriver Lommelegen.

Skabb på beinet til en tenåring. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Død person funnet i Sarpsborg:

Øst politidistrikt fikk 23. september melding om at det var funnet en død person i sin leilighet i Sarpsborg sentrum.

Da politiet kom til leiligheten, var det tydelig for politiet at den livløse personen hadde vært død en stund. Avdøde er en mann i 50-årene.

- Omstendighetene rundt dødsfallet var uklare, men etter en foreløpig rettsmedisinsk undersøkelse, har politiet nå åpnet drapsetterforskning, sier politiadvokat Anders Svarholt i Øst politidistrikt i en pressemelding.

Den foreløpige rettsmedisinske undersøkelsen viser at avdøde har skader som er forenlig med drap.

Har du bilder eller opplysninger i saken? Tips oss på 2400@db.no eller ring 2400 0000.

- Slik politiet ser det i dag, er det ingen grunn til at andre skal føle seg utrygge etter denne hendelsen, sier Svarholt.

Politiet gjennomfører nå kriminaltekniske undersøkelser i avdødes leilighet og dette arbeidet vil fortsette gjennom helgen. De har også bedt om bistand til etterforskningen fra Kripos.

- Den endelige rettsmedisinske rapporten vil konkludere med et mer nøyaktig tidspunkt for drapet. Politiet venter den endelige rapporten fra Rettsmedisinsk Institutt i løpet av neste uke, sier politiadvokaten.

Pårørende til den avdøde er varslet.

Politiet med melding til båteiere:

- Dette er en melding til alle båteiere og båtdiponenter. På grunn av for store nedbørsmengder og stiv kuling utover natta, ber vi alle om å merke uregistrerte farkoster og sørge for at båt og utstyr er sikret ekstra godt, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

Meteorologene har fredag ettermiddag utstedt gult farevarsel, da det er ventet store regnbyger natt til lørdag og lørdag ettermiddag på Østlandet.

- Det er ventet mellom 40-60 mm regn på tolv timer, og mest nedbør blir det lokalt i Viken og Vestfold og Telemark fylke, skriver de på Twitter.

Siste nytt fra Danmark:

Helsemyndighetene i Danmark kommer kl. 17 med siste nytt om coronasituasjonen.

Her annonseres det ytterligere innstramminger på smittevernregelementet.

- Fra og med i morgen gjelder også forsamlingsforbudet på 50 personer for private arrangementer. Det vil altså kun være mulig å samles 50 personer til arrangementer som bryllup og konfirmasjon, sier helseminister Magnus Heunicke.

Han beklager at disse tiltakene er nødvendig til alle som skal arrangere bryllup eller lignende den nærmeste tida. Han sier også at det kan komme flere restriksjoner neste uke, dersom det ikke skjer en endring i antall smittetilfeller neste uke.

Danmark forlenger også de nasjonale smitteverntiltakene til 18 oktober, opplyser helseministeren.

- Nivået i Danmark ligger for høyt, sier Heunicke.

- Det er helt avgjørende at vi alle tar dette alvorlig. Vi er nødt til å endre måten vi er sammen på. Vi er nødt til å skru ned på festen for å holde samfunnet i gang, fortsetter han.

Fredag ble det satt smitterekord i Danmark, med 678 nye påviste smittetilfeller det siste døgnet.

Det er også det høyeste siden pandemiens start i mars, skriver B.T. Det hører med til historien at testkapasiteten er en helt annen enn den var i mars, og at langt flere av tilfellene blir avdekket.

101 pasienter er nå innlagt på sykehus i Danmark. Det er seks flere enn torsdag. 25 av dem er innlagt på intensivavdeling, og ni av dem ligger i respirator.

Nyhavn i København sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Vurderer strengere tiltak i Oslo:

Byrådsleder Raymond Johansen vurderer å stramme inn smittereglene i Oslo ytterligere. Det skriver han i en pressemelding.

Han skriver at han skal bruke den neste uka på å vurdere om tiltakene blir nødvendige.

Det han vurderer er:
* Å begrense det maksimale antallet på innendørs arrangementer til 50 personer.
* Påbud om munnbind i kollektivtransporten.
* Pålegg om registrering på serveringssteder

- Vi vil ikke nøle med å innføre flere forbud og påbud hvis det er nødvendig. Oslo har et ansvar for å ha kontroll over situasjonen, av hensyn til de som er utsatt her i byen, men også av hensyn til resten av landet. Det ansvaret vil ikke jeg nøle med å ta hvis det er nødvendig, skriver Johansen i pressemeldinga.

To pågrepet etter knivstikking i Frankrike:

Totalt to personer er nå pågrepet etter at flere personer ble knivstukket på åpen gate i Paris. Det skriver Le Monde.

De første meldingene gikk på at fire personer var skadd, men dette ble senere nedjustert til to. De to skal ikke være livstruende skadd.

Hendelsen etterforskes av terrorenheten til det franske politiet.

Knivstikkingen skjedde utenfor kontoret til satiremagasinet Charlie Hebdo. Det skjer samtidig som rettssaken mot de som står tiltalt for terror mot magasinet starter.

Ifølge Le Monde er den hovedmistenkte født i 2002, og den andre pågrepne skal være født i 1987.

Charlie Hebdo skriver på Twitter at de viser sin fulle støtte til tidligere naboer og de som ble direkte berørt av hendelsen.

Politiet etterforsker åstedet. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Farevarsel for regn på Østlandet:

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for regn i Buskerud, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus fra natt til lørdag til lørdag ettermiddag. Det skriver de selv på Twitter.

- Det er ventet mellom 40-60 mm på 12 timer, og mest nedbør blir det lokalt i Buskerud og Telemark, skriver de.

I Nord-Norge er det også ventet at den kraftige vinden fra tidligere denne uka, vil ta seg opp igjen.

- Det vil blåse nordvestlig sterk kuling, og i natt kan det bli liten storm mellom Nordkapp og Vardø, skriver meteorologisk institutt.

De opplyser også om at det så langt i år har kommet 1100 mm regn i Tromsø, noe som er godt over normalen. I løpet av september har byen bare hatt én dag med oppholdsvær.

Det er meldt mye regn på Østlandet. Foto: Meteorologisk institutt

R-tallet stiger i Storbritannia:

R-tallet stiger i Storbritannia, viser nylig utgitte tall fra offisielle myndigheter, ifølge Sky News. Det antas nå at tallet ligger i intervallet mellom 1,2 og 1,5. Det er en oppgang fra intervallet satt forrige uke, som var mellom 1,1 og 1,4.

At R-tallet er over 1, betyr at hver coronasmittet smitter flere enn én person.

416 363 personer har så langt i pandemien blitt registrert smittet med covid-19 i Storbritannia, ifølge oversikten fra Worldometers. 41 902 har dødd av viruset i landet.

19 coronasmittede pasienter innlagt:

19 coronasmittede pasienter er per fredag ettermiddag innlagt på norske sykehus. Det er fem færre enn torsdag.

Ingen av de innlagte får respiratorbehandling, ifølge Helsedirektoratets oversikt over innlagte coronapasienter. Det er nå tre uker siden en coronapasient var innlagt med respiratorbehandling.

Tolv av pasientene er innlagt ved Helse sør-øst, Helse vest har seks pasienter og én pasient er innlagt ved Helse Midt-Norge. Det er ingen pasienter innlagt i Helse nord.

Grottefest-mor: - Livet satt flere år tilbake:

Moren til en av dem som fikk hjerneskader under den mye omtalte grottefesten, sier til Aftenposten at sønnen nå er i rehabiliteringsfasen.

- Livet hans er satt flere år tilbake. På grunn av hjerneskaden er det vanskelig for ham å jobbe eller studere, sier moren til avisa.

Han husker ingenting fra festen eller uken før.

- Da han husket hva han spiste til lunsj i går, var det en stor seier, forteller hun.

Kullos fra flere bærbare aggregater førte til at 27 personer ble fraktet til sykehus. Politi, helsemyndigheter og brannvesen er blant de som senere har vært ute og advart om at det kunne gått enda verre.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Coronadødsfall i Bergen:

Det er fredag ettermiddag meldt om ett nytt coronadødsfall i Bergen. Det skriver Bergen kommune på nettsidene sine.

Personen skal ha vært innlagt på covid-avdelingen på Fyllingsdalen sykehjem, og vedkommende døde natt til fredag.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.