Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

- Navalnyj forgiftet på hotellrommet:

Staben til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder at han ikke ble forgiftet på flyplassen, som man først trodde, men på hotellrommet. Det skriver de på Instagram.

Videoen viser hvordan apparatet rundt Navalnyj, straks etter at han ble syk, på eget initiativ sikrer det de da anså for å kunne være bevis. Med seg fra hotellrommet tok de med seg en rekke vannflasker, og fikk dem analysert i Tyskland.

Nå hevder Navalnyjs stab at han ble forgiftet med nervegiften Novitsjok gjennom en av disse vannflaskene.

Navalnyj ble syk på flyet og havnet i koma. Han ble etter kort tid fløyet ut av Russland og ble innlagt på et tysk sykehus. Det var de tyske legene som påviste den russiske nervegiften i Navalnyjs blod.

Tidligere har Navalnyjs talsperson, Kira Jarmysj, hevdet at Navalnyj ble forgiftet på flyplassen, da han drakk te.

Nå hevder altså staben rundt ham at Navalnyj ble forgiftet på hotellrommet i Tomsk, før han forlot hotellet for å dra til flyplassen for så å returnere til Moskva.

Navalnyjs stab begynte å filme hotellrommet og sikre gjenstander, deriblant vannflaskene, etter å ha rådført seg med en advokat. De stolte ikke på at russisk politi ville etterforske saken på en tilfredsstillende måte, og valgte i stedet å analysere flaskene på eget initiativ. De hevder at det ble funnet Novitsjok på en av flaskene fra hotellrommet, og at dette ble stadfestet i et tysk laboratorium, såvel som tre andre.

Studioet fortsetter under annonsen

Leteaksjon etter syklist:

Det er iverksatt en leteaksjon etter en syklist som har gått seg bort på Skrimfjellet, melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Det søkes ved hjelp av frivillige mannskaper og Poitihelikopter.

I en oppdatering skriver politiet at helikopteret har observasjon, men at det ikke er mulig å lande i området. I stedet jobbes det nå med å få hentet vedkommende ut ved hjelp av ATV.

Stockholm: Vurderer familiekarantene:

Den som bor i samme husholdning som en coronasmittet person kan bli tvunget til å isolere seg hjemme, skriver Sveriges Televison. Dette er en restriksjon som kan bli aktuell for å begrense smittespredningen i Stockholm, sier helsedirektør i regionen, Björn Eriksson.

Når dette kan bli innført går han ikke inn på, men samtidig understreker han at dette kan innføres fort.

- Det kommer an på hvordan smittespredningen utvikler seg.

Tidligere onsdag kom beskjeden om at smittespredningen øker i Stockholm, skriver Expressen. Da gikk Eriksson ut og advarte om at faren er langt ifra over og at det kunne bli aktuelt med lokale restriksjoner.

Ifølge avisa tok også Anders Tegnell opp Stockholm under tirsdagens pressekonferanse og sa at de hadde diskusjoner om hvilke lokale restriksjoner som kunne innføres for å stoppe smitten.

Tirsdag kom også en oppdatering på Sveriges coronatall. Folkhälsomyndigheten legger fram offisielle tall fire dager i uken, tirsdag til fredag. Så langt har 5870 mennesker dødd i forbindelse med pandemien, altså er det registrert fem nye dødsfall. Siden fredag er det registrert 1199 smittetilfeller. Totalen er oppe i 89 436.

FAMILIEKARANTENE: Dette er et tiltak som vurderes for å stoppe smittespredningen i Stockholm. Bilde fra Stockholms gamleby. Foto: Oleksiy Mark / Shutterstock / NTB scanpix
WHO vil lære av svenskene

WHO vil lære av svenskene

dagbladet

Giftbrevet: - Trekk deg:

Kvinnen som er anklaget for å sende et brev med giftstoffet ricin til Det hvite hus, ba president Donald Trump om å trekke seg fra valget.

I en truende beskjed ber avsenderen Trump om å «gi opp og trekke sin søknad for dette valget», ifølge rettspapirer.

Brevet med det dødelige innholdet var adressert til Det hvite hus, men ble stanset i et sorteringsanlegg på veien fredag.

Brevet ble sendt fra Canada, og både FBI og Secret Service etterforsker saken.

Kvinnen ble arrestert søndag og skal møte i retten i Buffalo i delstaten New York for første gang senere tirsdag.

(NTB)

President Donald Trump under et valgmøte i Ohio mandag. Foto: Tony Dejak/AP / NTB

Mann med kniv truet flere i Oslo:

En mann er pågrepet etter å ha truet flere personer i området rundt Torggata, Møllergata og Kristparken med en kniv.

Ingen ble skadd i hendelsen, og mannen selv føres til legevakta, forteller operasjonsleder Tor Gulbrandsen til Dagbladet.

Han forteller at de fikk flere meldinger fra flere personer i området om mannen.

- Meldingene gikk ut på at en mann ropte og skrev, og hadde det som ble beskrevet som en står kniv i hånda, sier Gulbrandsen.

Mannen skal ha beveget seg fra området Torggata og i retning mot gamle Deichmanske og Kristparken, hvor han ble pågrepet av politiet uten dramatikk.

Dagbladet følger saken.

Johnson taler til nasjonen:

Storbritannias statsminister Boris Johnson taler til nasjonen klokka 21.

- Jeg vil snakke direkte med dere i kveld om valgene vi står overfor, sier Johnson, som bemerker at ingen av dem er enkle.

Statsministeren sier han er sikker på at menneskeheten og Storbritannia vil vinne kampen mot viruset. Han sier at han vet de kan lykkes fordi har lykkes tidligere, og viser til at britene fulgte råd og tiltak da viruset først spredte seg i landet.

- I månedsvis holdt vi viruset i sjakk. Men vi må anerkjenne at dette er et flott og frihetselskende land. Selv om majoriteten har fulgt reglene, har det vært for mange muligheter for vår usynlige fiende å snike seg inn, uoppdaget. Viruset har begynt å spre seg igjen, sier statsministeren, som understreker at de må handle nå.

Tidligere i dag la Johnson fram nye restriksjoner for å få kontroll på coronasmitten. Storbritannia har det siste døgnet registrert 4 926 nye coronatilfeller. Dette er det høyeste tallet siden 7. mai, ifølge Sky News. Det er også registrert 37 nye dødsfall knyttet til viruset, det høyeste antallet siden 14. juli.

- Det beste våpenet vi tar med i kampen, er folkets sunne fornuft, sier Johnson, som lover at myndighetene kjemper natt og dag for å beskytte borgerne.

Johnson sier at brudd på tiltakene kan føre til tøffe bøter på 10 000 pund og påpeker at det er mer politi i gatene og at hæren kan tilkalles om nødvendig.

- Følger vi disse reglene sammen, vil vi komme oss gjennom vinteren sammen, sier han.

I skrivende stund har Storbritannia registrert over 400 000 smittetilfeller og over 41 000 dødsfall.

Stor eksplosjon i Libanon:

En kraftig eksplosjon rammet et Hizbollah-kontrollert område i Libanon tirsdag. Eksplosjonen skjedde i en bygning nær landsbyen Ain Qana i den sørlige delen av landet, opplyser det libanesiske forsvaret, som sier de etterforsker hendelsen.

Det skal være snakk om et våpenlager som tilhører den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen, men dette er så langt ikke bekreftet.

Bygninger er skadd, vinduer ble knust, og panikk oppsto blant innbyggerne i landsbyen, ifølge det libanesiske nyhetsbyrået NNA.

Det er ikke meldt om døde etter eksplosjonen, og det er heller ikke bekreftet at noen ble skadd. Årsaken til eksplosjonen er også fortsatt uklar.

Hizbollah har satt opp sperringer som gjør at journalister ikke får komme nær eksplosjonsstedet. Derfor er det begrenset med informasjon om omstendighetene rundt eksplosjonen.

I begynnelsen av august rammet en enorm eksplosjon havnen i Libanons hovedstad Beirut. Nærmere 200 personer mistet da livet, og 6500 mennesker ble skadd.

(NTB)

29 pensjonister coronapositive på Jæren:


29 pensjonister har testet positivt etter en busstur i Sør-Norge. Det opplyser kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, om i en pressekonferanse i Stavanger Rådhus tirsdag kveld.

De involverte skal være fra kommunene Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg og Hå, og kom tilbake til Stavanger etter endt tur mandag.

- Vi fikk en telefon fra Helse Førde om en person fra Sandnes som var innlagt på sykehus i Bergen. Da fant vi ut at hun var smittet på tur med denne bussen, oppplyser Torvik.

Bussen, hvor det totalt har vært 41 personer på tur, fikk beskjed om at den innlagte på sykehuset var testet positivt, og de ble sendt til testing med en gang. Deretter skal alle ha gått rett i karantene ved hjemkomst.

I løpet av dagen og gårsdagen ble det også bekreftet 15 nye smittetilfeller i Stavanger kommune, men smitteutbruddet på bussen skal altså ikke ha noen sammenheng med de øvrige smittetilfellene i noen av kommunene.

- Det er andre gangen jeg er her i dag, så det viser hvor alvorlig en situasjon vi er i, sa Kari Nessa Nordtun, ordfører i Stavanger kommune under kveldens pressekonferanse.

Mandag ble det også oppdaget fire nye smittetilfeller i Randaberg, skriver NRK.

Mann skutt av politiet i Telemark - døde:

En mann i 30-åra er død etter at han tirsdag ettermiddag ble skutt av politiet ved Bolkesjø turisthotell i Telemark

Det melder Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding tirsdag kveld.

Det var klokka 15.27 at politiet fikk melding fra AMK om at mann på hotellet skal ha framstått som påvirket og skal ha oppført seg truende overfor andre på hotellet.

Dagbladet oppdaterer saken.

Dagens nyheter:


Mann siktet for drapsforsøk i Sandnes:
En mann siktet for drapsforsøk etter en alvorlig voldshendelse i Sandnes tirsdag. Hendelsen skal ha funnet sted i en bolig i 10.45-tiden, og en kvinne ble sendt til sykehus. Omstendighetene rundt hendelsen er foreløpig ikke kjent.

Tordner mot busstoppenes lønnsfest:
En bransjeavtale inngått i 2006 skulle tette lønnsgapet mellom bussjåfører og industriarbeidere. I stedet har det økt. Samtidig har lønningene til direktørene i de nye busselskapene som har anbudene for å drifte bussrutene skutt i været.

USA har passert 200 000 coronasmittede:
- Det er fullstendig ufattelig at vi har nådd dette punktet, sier Jennifer Nuzzo ved Johns Hopkins-universitetet tirsdag.

«Grottefest»-deltakere på bedringens vei:
I samråd med og etter ønske fra pårørende går Oslo universitetssykehus ut med nytt om pasientene som er innlagt etter «grottefesten»: De to pasientene med påviste hjerneskader er begge i bedring og i videre rehabilitering.

Født Fri-varslere står fram:

Kunnskapsdepartementet varslet mandag kveld at de stanser støtten til stiftelsen Født fri, der Shabana Rehman er daglig leder. Beslutningen ble tatt etter en granskning som ble satt i gang etter at Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) mottok et varsel.

Rapporten konkluderer med at økonomistyringen i stiftelsen har vært dårlig og stiftelsen anklages for å ha brukt statsstøtten de mottok til andre formål enn de fikk støtte til.

NRK har snakket med fire personer som tidligere har jobbet for stiftelsen og som har skrevet under på varslingsbrevet. Tre av disse står fram i NRKs artikkel.

Raime Lima hevder hun var Rehmans stylist i over 20 år. Høsten 2017 ble hun bedt om å være kontorsjef for stiftelsen. Før hun skulle inn i den jobben, forteller Lima at hun sa ja til andre oppgaver hjemme hos Rehman.

- Jeg ordnet tøyet i garderoben hennes, var i butikker og kjøpte sko og tøy, gikk tur med hundene og sminket henne før frokostmøter, for eksempel, forteller Lima til NRK.

Hun fikk lønn fra stiftelsen for disse oppgavene, noe NRK har fått bekreftet via hennes lønnsslipp. Laial Janet Ayoub jobbet som prosjektkoordinator. Hun reagerte på pengebruk til festligheter og dyre middager.

Shabana Rehman skriver i en e-post til statskanalen at hun er ikke enig i fremstillingen og hevder blant annet at påstandene er iscenesatt for å ødelegge hennes omdømme. I et innlegg på stiftelsens Facebook-side og på deres nettside hevdes det at rapporten fra Ernst and Young bevisst utelater en rekke fakta som går i Født Fris favør.

Tirsdag hadde Født Fri styremøte. I en pressemelding kommer det fram at styret har fått beskjed fra IMDi om at de kan levere skriftlig tilsvar innen 6. oktober. Dette vil styret benytte seg av, sier styreleder Jan Sverre Asker.

Stiftelsen Født fri, der Shabana Rehman Gaarder er daglig leder, mister statsstøtte etter at en granskning har avdekket sviktende økonomistyring. Foto: Tore Meek / NTB
Født Fri mister statsstøtten: - Svært alvorlig

Født Fri mister statsstøtten: - Svært alvorlig

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.