JoeBiden

53.4%

DonaldTrump

45.3%

346

192

US election logo

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Vil velge høyesterettsdommer neste uke :

USAs president sier lørdag kveld at han snarlig vil utnevne en etterfølger til høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg.

Korrespondent Steve Herman fra The Voice of America skriver på Twitter at Trump fortalte frammøtt presse at nominasjonen trolig vil annonseres neste uke, og at det "etter all sannsynlighet" vil være en kvinne.

- Vi kommer til å ha en kandidat veldig snart. Trolig blir det en kvinne, sa han til journalister i Washington lørdag, ifølge NTB.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters trekker Trump fram to kvinnelige konservative dommer som mulige kandidater: Amy Coney Barrett og Barbara Lagoa.

Studioet fortsetter under annonsen

Person hentet opp fra sjøen i Sortland-området:

En person er hentet opp fra sjøen i Sortland-området i Nordland natt til lørdag. Personen fraktes med ambulansehelikopter til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), melder Nordland politidistrikt på Twitter.

Politiet meldte tidligere natt til lørdag et det pågikk søk etter personen i Hognfjorden og Kvalshaukbrua.

Vedkommenes skadeomfang er foreløpig ikke kjent.

Får gjenoppta vaksinetestingen i USA:

Legemiddelgigantene AstraZeneca og Johnson & Johnson har fått grønt lys fra amerikanske helsemyndigheter til å gjenoppta klinisk testing av coronavaksiner.

Forsøkene ble stanset for at det amerikanske mattilsynet (FDA) skulle undersøke om alvorlige bivirkninger hos forsøkspersoner kunne knyttes til vaksinene.

Det er så langt registrert over 223 000 coronarelaterte dødsfall i USA, og landet var det eneste der AstraZeneca ikke har fått gjenopptatt forsøkene etter at en deltaker ble syk for seks uker siden.

Også Johnson & Johnson sier selskapet er klar til å gjenoppta forsøkene med en mulig coronavaksine etter at en av deltakerne i studien ble uforklarlig syk. Det er ikke funnet noe som tyder på at vaksinen forårsaket hendelsen, opplyser selskapet.

Selskapet sier videre at det også er i samtaler med andre lands myndigheter om å starte forsøkene igjen.

De to mulige coronavaksinene er blant flere kandidater som testes i fase 3, den siste fasen før endelig godkjenning. Forsøkene med vaksinen som utvikles av AstraZeneca og University of Oxford involverer 30 000 personer i USA, er allerede gjenopptatt i Storbritannia, Brasil, Sør-Afrika og Japan.

(NTB)

Flere meldinger om festbråk i Oslo:

Politiet i Oslo er på flere adresser i distriktet etter meldinger om festbråk og ansamlinger av folk innendørs natt til lørdag.

- Vi følger opp der vi har kapasitet, både med å sørge for at bråket holdes på et akseptabelt nivå samt rådgivning, skriver politiet på Twitter.

Politiet utelukker ikke at de må gi pålegg om smittevern hvis det trengs.

298 nye smittede:

Det var ved midnatt natt til lørdag registrert 17 531 coronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 298 meldte tilfeller siste døgn.

Det er 28 flere enn dagen før og 163 flere enn til samme tid forrige uke.

Den siste uken er det totalt meldt om 1163 nye coronatilfeller i Norge, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS). Til sammen er mer enn 1,54 millioner personer blitt testet for coronavirus i Norge.

Smittetallene har ikke vært så høye som nå siden slutten av mars. Da hadde Norge på det meste mellom 200 og 300 daglige smittetilfeller, med en topp 24. mars med 313 smittetilfeller. Forskjellen fra mars er at langt flere smittetilfeller oppdages nå, og helsemyndighetene antar halvparten av tilfellene blir funnet.

I alt var 44 coronapasienter innlagt på sykehus fredag, det er like mange som dagen før. Tre pasienter behandles i respirator.

FHI har registrert 279 coronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år, og 52 prosent av de døde er menn. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de coronasmittede har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

51 sivile drept i protestene i Nigeria:

I alt 51 sivile har blitt drept i demonstrasjonene mot politivold i Nigeria, opplyser landets president Muhammadu Buhari.

Det er første gang han innrømmer at det har vært dødsfall knyttet til de voldsomme protestene mot politiets brutalitet.

De landsomfattende demonstrasjonene mot den forhatte politienheten Special Anti-Robbery Squad (Sars) begynte 8. september og har siden vokst dramatisk.

Presidenten sa ikke om det var politistyrker som var ansvarlige for drapene, men bemerket at også 11 politibetjenter og 7 soldater var «drept av opprørere», og at det totale dødstallet dermed var på 69.

Ifølge Amnesty har minst 56 mennesker blitt drept i demonstrasjoner over hele landet de siste 14 dagene.

Buhari understreket at sikkerhetsstyrker har utvist en «ekstrem tilbakeholdenhet» så lenge urolighetene har pågått. Torsdag ba president i en tale om en slutt på opptøyene i landet, men da unnlot han å nevne at politiet og hæren har skutt og drept flere demonstranter.

(NTB)

MISTET BROREN: Alister mistet sin bror, Emeka, som følge av skudd fra hæren under demonstrasjonene tirsdag. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB
EndSARS: - - Nye demonstrasjoner i Nigeria: - Kaos

EndSARS: - - Nye demonstrasjoner i Nigeria: - Kaos

dagbladet

Ulykke mellom moped og rullestol:

Det har vært en ulykke mellom en moped og en rullestol i Vennesla, melder politiet på Twitter.

Ambulanse og politi er på vei til stedet.

I en oppdatering skriver politiet at ingen av partene er skadet, og at politiet nå jobber for å finne ut av hendelsesforløpet.

Nye kamper i Nagorno-Karabakh:

Kampene om Nagorno-Karabakh fortsatte fredag, samtidig som USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte representanter for partene.

- I øyeblikket er det lokale kamper langs hele frontlinjen, skrev en talsperson for de armenske styrkene på Facebook fredag.

Nok en gang beskyldte partene hverandre for å rette artilleriangrep mot boligområder. Byen Martakert i Nagorno-Karabakh og flere byer i Aserbajdsjan skal ha blitt rammet natten i forveien.

I Washington hadde Mike Pompeo separate møter med Armenias utenriksminister Zohrab Mnatsakanyan og Aserbajdsjans utenriksminister Jeyhun Bayramov.

Pompeo oppfordret begge til å få slutt på volden og beskytte sivile, men det er ikke kjent om noe mer konkret kom ut av samtalene. Nyhetsbyrået AFP melder at det i møtene «ble utvekslet høflighetsfraser».

Nagorno-Karabakh ligger i Aserbajdsjan, men har siden 1990-tallet vært kontrollert av armenske separatister. Harde kamper mellom Aserbajdsjan og Armenia brøt ut i slutten av september.

(NTB)

Trump-rally i Florida:

President Donald Trump er tilbake på frontlinjen i valgkampen, og holder valgkampmøte i The Villages i Florida. Følg sendingen her.

Bevæpnet mann barrikaderte seg i bolig:

En bevæpnet mann barrikaderte seg i egen bolig ved Vinterbro utenfor Oslo fredag kveld.

- Det er mye politi på stedet for å ha kontroll på situasjonen, skrev Øst politidistrikt på Twitter.

Operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Sven Kristian Lie, opplyste til Dagbladet at de bisto i saken. Han kunne ikke gå ut med ytterligere informasjon på tidspunktet.

Øst politidistrikt sa også at de ikke hadde kapasitet til å besvare pressehenvendelser, men at de ville komme tilbake med mer informasjon så raskt det lot seg gjøre.

Like før midnatt meldte de at de hadde kontroll på situasjonen.

- Den medfører ikke lenger fare for naboer eller andre, skrev de på Twitter.

Til NTB sa operasjonsleder i distriktet, Trond Lorentzen, at mannen ble pågrepet like før midnatt.

- Nå skal han få tilsyn av lege, så får vi se hva som skjer videre, sa operasjonslederen.

Personer bes fortsatt natt til lørdag å holde seg unna stedet, da politiet foretar undersøkelser.

Ifølge Østlandets Blad sperret politiet fredag kveld av et stort område ved Tusenfryd og Fålesloråsen. Politiet stanset også trafikken på stedet. Trafikk nordfra på Høyungsletta ble stoppet ved avkjørselen opp til Fålesloråsen, mens trafikken sørfra ble stoppet ved rundkjøringen opp til Tusenfryd.

Foto: Jil Yngland / NTB

Forsvaret bytter ut feltlua:

Forsvarets feltlue har stort sett vært uforandret siden 60-tallet. Nå skal den skrotes og en ny type lages. Inntil da får soldatene bruke caps.

Tanken om å få en ny type feltlue er ikke ny, arbeidet med den har pågått i et tiår, men nå er det bare snakk om noen måneder før den midlertidig erstattes av en caps, skriver Forsvarets Forum.

– Dagens feltlue, som stort sett var produsert på 60-tallet, har vi sett at er upopulær og blir assosiert med et rekruttplagg som alle gleder seg til å bli kvitt, sier Hærens sjefsersjant Rune Wenneberg.

En kommersiell caps har vært testet ut blant rekruttene og med noen modifikasjoner er den ikke langt unna. Men det kan ta lang tid før en ny feltlue er på plass ettersom det er en rekke prosjekter som prioriteres før anskaffelsen av en ny type feltlue.

Blant Forsvarets rekrutter er stemningen delt. Noen er glad for å bli kvitt plagget, andre synes den er helt i orden, hadde det ikke vært for de stygge øreklaffene.

Kong Harald med den tradisjonsrike feltlua. Foto: NTB.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.