Annonse

Nyhetsstudio - arkiv

Alle bydeler i Oslo er røde

Søndag ble 15 av 15 bydeler i Oslo røde ettersom også bydel Vestre Aker nå har registrert over 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Foreløpige tall fra Oslo kommune viser at det ble registrert 68 nye tilfeller torsdag, 54 tilfeller fredag, 40 tilfeller lørdag og 22 tilfeller søndag.

Bydel Gamle Oslo, St. Hanshaugen og Sagene er hardest rammet med over 100 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Bydelsoverlege i Gamle Oslo, Irene Teslo, uttalte lørdag til Dagbladet at det kan bli mer arbeid å stoppe smittespredningen nå enn i slutten av mars, etter at tiltakene ble satt inn.

- Arbeidsmengden for å prøve å begrense smittespredningen er større på kommunenivå nå. Nå har man et mål om å holde samfunnet åpent så lenge som mulig, blant annet for å ivareta det sosiale, sa Teslo til Dagbladet.

Bydelsoverlegen fortalte også at de har sett smittetilfeller blant personer i 70-åra i bydel Gamle Oslo.

Alle bydeler i Oslo er røde
Foto: Oslo kommune
Annonse

Israel: To døde sivile for hvert drepte Hamas-medlem

Det israelske forsvaret sier at to tilfeldig drepte sivile for hvert medlem av Hamas som blir uskadeliggjort, er relativt sett en «positiv statistikk».

Uttalelsen stammer fra militærtalsmann Jonathan Conricus i et intervju med CNN og er en reaksjon på kritikk som går ut på at det blir drept uforholdsmessig mange sivile.

AFP siterte først en høyt plassert israelsk offiser som sa at det i gjennomsnitt blir drept to sivile på Gazastripen for hver person som Israel har drept for å være Hamas-medlem.

– Jeg kan bekrefte disse opplysningene. Om man sammenligner med andre kriger som er utkjempet i et bymiljø mellom soldater og en terrororganisasjon som bruker mennesker som skjold, ser man at forholdet er svært positivt og kanskje unikt i verden, sier Cornicus i CNN-intervjuet.

IDF har gjentatte ganger sagt at israelske styrker bruker høyteknologisk programvare for kartlegging av mål for å begrense tap av sivile liv.

Det Hamas-styrte helsedepartementet i Gaza sier at over 15.000 personer er blitt drept under ukene med israelske angrep fra bakke og luft. De fleste drepte sies å være kvinner og barn.

En israelsk militærkilde sier at rundt 5000 Hamas-krigere er blitt drept under offensiven etter 7. oktober.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, opplyste mandag kveld at 130 av deres ansatte på Gazastripen er drept i angrepene. De sier videre at 85 prosent av befolkningen på Gaza er internt fordrevet og nå lever som flyktninger.

(NTB/Dagbladet)

Drone på avveie tok livet av minst 85 sivile

Minst 85 landsbyboere ble drept da en drone ved et uhell rammet en landsby nordvest i Nigeria, opplyser landets nødetater.

Mandag meldte landets hær at en angrepsdrone hadde rammet en landsby i delstaten Kaduna mens innbyggerne feiret en muslimsk høytid.

Tirsdag ble det klart at minst 85 sivile ble drept da dronen eksploderte.

I en uttalelse fra de statlige nødetatene som er lagt ut på Facebook, står det at det så langt er funnet levninger av 85 mennesker, og at søket fortsatt pågår.

(NTB)

Annonse

Åpner for gruvedrift på havbunnen

Ap, Sp, Frp og Høyre er etter flere ukers forhandlinger enige om en trinnvis åpning for gruvedrift på havbunnen.

Norge vil med dette være blant de første landene i verden som åpner for kommersiell gruvedrift etter havbunnsmineraler.

Partiene har blitt enige om en stegvis åpningsprosess der Stortinget skal godkjenne de første utviklingsprosjekter, på samme måte som det gjøres for enkelte utvinningsprosjekter i petroleumssektoren.

- Dette gir kjente og forutsigbare rammer for næringsaktørene som skal delta i den nye næringen. Krav til miljø og miljøkartlegging i letefasen og myndighetenes ansvars presiseres i enigheten, der myndighetene i forkant av en eventuell utvinning skal lage et oppdatert og sammenstilt kunnskapsgrunnlag om virkninger for miljø, skriver Høyre i en pressemelding.

Gruvedrift på havbunnen er svært omstridt. I sitt ferske direktiv om kritiske råvarer slår EU fast at de ikke vil støtte slike prosjekter før alle miljøkonsekvenser er fullt ut kartlagt.

Norge har store forekomster av ulike mineraler på havbunnen, og regjeringen ønsker å legge til rette for at dette kan bli en ny næring. Flere av mineralene det er snakk om, er viktige for eksempel i utbyggingen av vindmøller og i konstruksjonen av batterier.

Regjeringens planer om gruvedrift på havbunnen har vært avhengig av støtte fra høyresiden. Regjeringens samarbeidspartner SV er stor motstander av planene.

(NTB)

Rødgrønt flertall på ny TV 2-måling

Resultatet av TV 2s ferske partibarometer viser at det er rødgrønt stortingsflertall for første gang siden i oktober i fjor.

Målingen viser også at Arbeiderpartiet går opp 4,1 prosentpoeng siden forrige måling i november. Partiet får en oppslutning på 20,9 prosent.

– Jeg tror det skyldes at folk, i en tid som er krevende for veldig mange og der mange har fått dårligere råd, ser og oppfatter at vi prioriterer det fremfor noe annet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2.

SV gjør sin beste TV 2-måling siden før valget i 2005, og partiet får en oppslutning på 10,8 prosent.

For Høyre er det derimot snakk om den svakeste TV 2-målingen siden februar 2022, selv om partiet fremdeles er landets største. Høyre får en oppslutning på 25,4 prosent – ned 2,1 prosentpoeng fra november.

De øvrige partienes oppslutning er som følger (endring i prosentpoeng fra forrige måling): Rødt 6,4 (0,8), Sp 7,9 (1,7), MDG 2,6 (-2,1), Venstre 4,7 (-1,5), KrF 3,1 (-1,6), Frp 11 (-1,1), INP 4,4 (0,1) og andre 2,9 (0,8).

Meningsmålingen er gjennomført av Verian, tidligere Kantar, og er basert på 989 intervjuer med et landsrepresentativt utvalg i perioden 27. november til 1. desember 2023. Feilmarginen ligger på mellom +/-1,4 og +/-2,8 prosentpoeng.

Annonse