Annonse

Nyhetsstudio

Alle bydeler i Oslo er røde

Søndag ble 15 av 15 bydeler i Oslo røde ettersom også bydel Vestre Aker nå har registrert over 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Foreløpige tall fra Oslo kommune viser at det ble registrert 68 nye tilfeller torsdag, 54 tilfeller fredag, 40 tilfeller lørdag og 22 tilfeller søndag.

Bydel Gamle Oslo, St. Hanshaugen og Sagene er hardest rammet med over 100 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Bydelsoverlege i Gamle Oslo, Irene Teslo, uttalte lørdag til Dagbladet at det kan bli mer arbeid å stoppe smittespredningen nå enn i slutten av mars, etter at tiltakene ble satt inn.

- Arbeidsmengden for å prøve å begrense smittespredningen er større på kommunenivå nå. Nå har man et mål om å holde samfunnet åpent så lenge som mulig, blant annet for å ivareta det sosiale, sa Teslo til Dagbladet.

Bydelsoverlegen fortalte også at de har sett smittetilfeller blant personer i 70-åra i bydel Gamle Oslo.

Alle bydeler i Oslo er røde
Foto: Oslo kommune
Annonse

20 boliger evakueres i Molde

Det brenner heftig i en låve på Kleive i Molde. Ifølge lokalavisa Romsdals Budstikke blir 20 nærliggende boliger evakuert på grunn av stor eksplosjonsfare.

- Det lagres bilder, propan, m.m. i låven, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

Politiet melder videre at evakueringssonen er på 1000 meter rundt bygningen.

Armenias president går av

Armenias president Armen Sarkisian kunngjorde søndag at han trekker seg.

Presidentens rolle i landet er stort sett seremoniell. Sarkisian gir uttrykk for frustrasjon over manglende innflytelse.

– Presidenten har ikke de nødvendige verktøyene til å påvirke de viktige prosessene i utenriks- og innenrikspolitikken i vanskelige tider for både folket og landet, sier han.

Sarkisian sto i fjor i sentrum for en innenrikspolitisk krise som oppsto i kjølvannet av krigen med nabolandet Aserbajdsjan.

Han var da sterkt uenig med statsminister Nikol Pashinyan om beslutningen om å fjerne lederen for landets generalstab. Krigen i 2020 endte med at Armenia måtte avgi territorier de hadde kontrollert i flere tiår.

(NTB)

Annonse

Kina: Foretrekker analtesting

Kina prøver nå ut coronatesting med vattpinner i analåpningen framfor testing i nesa. Dette skriver NRK.

Kinesiske myndigheter gjør nå alt for å stoppe coronasmitte før vinter-OL går av stabelen om to uker.

Analtesting skal ifølge kinesiske myndigheter være mer effektivt enn testing i nesa og munnen, fordi viruset kan leve lengre i fordøyelsessystemet.

FHIs Preben Aavitsland kommenterer den kinesiske praksisen slik overfor NRK:

– Forstår du hvorfor de tester rektalt i Kina?

– Nei, men det er også andre deler av coronahåndteringen i Kina jeg ikke forstår, skriver Aavitsland i en e-post til NRK.

- Vet ikke om det blir vellykket

Utenriksminister Anniken Huitfeldt gjester Dagsrevyen på NRK søndag kveld. Her forsvarer hun avgjørelsen om å invitere Taliban til samtaler i Oslo - men understreker at regjeringen ikke har tatt lett på avgjørelsen.

Hun framholder at regjeringen stiller strenge krav til Taliban.

- Vi gir ikke penger til Taliban, sier hun, og forklarer at alle norske kroner går gjennom humanitære organisasjoner. Kvinners rett til skolegang, arbeid og menneskerettigheter er blant stikkordene.

Hvem den afghanske delegasjonen består av, har Taliban selv definert, forteller Huitfeldt.

- De har sendt sine egne, sier hun, og understreker at disse har møtt med representanter fra sivilsamfunnet i Afghanistan, kvinneorganisasjoner, menneskerettighetsaktivister og journalister.

Utenriksministeren sier at hun er klar over at "en del av disse er ettersøkt".

- Det er også derfor de har kommet til Norge på den måten de har kommet.

Huitfeldt framholder at USA, EU, Frankrike og Storbritannia får møte Taliban gjennom møtet i Oslo.

- Men også hvor Taliban må sitte med representanter, for første gang, fra kvinne- og menneskerettighetsorganisasjoner i Norge, og diskutere deres krav. Og det hadde vi ikke fått til i andre land enn i Norge.

På spørsmål fra NRK om hva Taliban må bringe til torgs for at regjeringen skal anse møtet som vellykket, svarer Huitfeldt kontakt:

- Vi vet ikke om det blir vellykket. Men vi er veldig urolige for at det blir en humantær katastrofe i Afghanistan. Det er en tragedie for det afghanske folk, men det kan også være farlig for oss i Norge. Vi har sett før at Afghanistan har vært et oppmarsjområde for internasjonal terror. Det kan bli store flyktningstrømmer. Dette er ikke noe vi gjør med lett hjerte. Men det kan bli verre.

Annonse
Berlusconi til helsesjekk på sykehus
PÅ SYKEHUS: Silvio Berlusconi (85). Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / AP / NTB

Berlusconi til helsesjekk på sykehus

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi har vært gjennom en rekke medisinske undersøkelser på et sykehus i Milano, bekreftet en talsperson søndag.

Uttalelsen kom dagen etter at Berlusconi trakk sitt kandidatur til presidentvalget.

Italienske medier har meldt at den tidligere statsministeren har vært innlagt på sykehuset i San Raffaele, hvor legen hans jobber. Men talspersonen opplyste at Berlusconi har vært inn og ut av sykehuset de siste dagene for helsesjekk og en rekke medisinske undersøkelser.

85 år gamle Berlusconi ble frisk av covid-19 i 2020, men måtte på sykehus flere ganger i fjor vår for å få behandling for komplikasjoner som fulgte.

Berlusconi tilbrakte ti dager på San Raffaele-sykehuset etter at han ble smittet av koronaviruset i september 2020. Etter at han ble skrevet ut, omtalte han sykdommen som lumsk, og fortalte i pressen at det var den farligste utfordringen han noen gang hadde stått overfor.

Foruten å være i en sårbar aldersgruppe, har Berlusconi en hjertesykdom som førte til at han fikk en pacemaker for flere år siden.

Berlusconi trakk lørdag motvillig sitt kandidatur for å etterfølge Sergio Mattarella som Italias statsoverhode, en stort sett seremoniell stilling som også krever politisk skarpsindighet og konstitusjonell kunnskap for å styre Italia gjennom dets ikke sjeldne politiske kriser.

Lovgivere og regionale representanter begynner stemmegivningen mandag. Det er en sammensatt gruppe av over tusen italienske folkevalgte som avgjør hvem som skal bli president.

(NTB)

Les hele saken

Forlot kjæresten for yngre kvinne