Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

80 kilo kokain fløt i land:

To menn er siktet for narkotikasmugling etter at vesker med til sammen 80 kilo kokain ble funnet i sjøen utenfor Nyhamnsläge i Skåne i Sverige i september.

Politiet byttet ut kokainen med et ufarlig hvitt pulver og la veskene tilbake i sjøen, skriver Helsingborgs Dagblad.

To menn, en i 20-årene og en i 30-årene, ble senere pågrepet i saken. Begge er fra stockholmsområdet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

20 nye smittede i Drammen:

Det siste døgnet har 20 personer i Drammen fått påvist coronasmitte. Halvparten har foreløpig ukjent smittevei.

Det opplyser Drammen kommune i en oppdatering på sine nettsider lørdag.

- For ti av dem som nå er blitt smittet, har det så langt ikke vært mulig å fastslå en sikker smittevei. Arbeidet med å kartlegge smitteveien fortsetter, skriver kommunen.

Ni av dem som nå har fått påvist smitte, er kjente nærkontakter av tidligere påviste tilfeller, mens person har vært på reise i utlandet og sittet i innreisekarantene etter hjemkomst.

Blant de smittede er det fire elever på Drammen videregående skole. Berørte klasser settes i karantene.

(NTB)

Nadine Devillers drept i Nice:

Det tredje offeret etter terroren i Nice er Nadine Devillers (60). Det opplyser byens ordfører Christian Estrosi på Facebook.

Han skriver at hun ifølge familien likte å reise til Notre Dame-kirka for å tenne lys og be.

- Jeg tenker på mannen hennes og familien, så vel som de to andre ofrene, Vincent og Simone.

I morgentimene torsdag gikk terroralarmen igjen i Frankrike. Drøyt to uker etter det grufulle drapet på historielærer Samuel Paty på åpen gate, gikk en mann til angrep på sivile i og ved Notre-Dame-kirken, som ligger i hovedgata Jean Médecin i Nice.

Da politiet gikk til aksjon, lå to døde personer igjen i kirkebygget. En av dem hadde fått halsen skåret over, en skjebne også Paty led for to uker siden. En tredje person klarte å rømme til en bar like ved, men døde av skadene.

DREPT: Nadine Devillers ble drept i Nice. Foto: Privat
Vincent Loquès drept i kirkeangrepet i Nice

Vincent Loquès drept i kirkeangrepet i Nice

dagbladet

14 nye smittede i Trondheim:

Det er registrert 12 nye covid-smittede i Trondheim, opplyser kommunen. Fire av de nye smittede har ukjent smittekontakt.

- Vi ser fortsatt sterkt økende tendens til at smitte fra utland dominerer. Åtte av ti nærkontakter er knyttet til smitte fra utland, opplyser kommunen.

Smitte på sykehjem i Stavanger:

En ansatt ved Øyane sykehjem har testet positiv på coronavirus, opplyser kommunen i en pressemelding.

Alle ansatte og beboere blir testet og sykehjemmet er stengt for besøk inntil situasjonen er avklart.
Helse- og velferdsdirektør Eli Karin Fosse opplyser at kommunen har iverksatt beredskapsplanen som er laget for denne typen situasjoner.

- Det jobbes nå med å få testet og kartlagt alle beboere og ansatte så fort som mulig slik at vi får oversikt over situasjonen. Dette er viktig for at vi skal kunne sette i verk nødvendige og riktige tiltak. Vi er opptatt av å ivareta alle som er berørt på en best mulig måte, både beboere, ansatte og pårørende, sier Fosse.

De ansatte vil bruke munnbind på hele vakten inntil situasjonen er kartlagt, og de vil bruke smittevernsutstyr i kontakt med beboere som er i karantene. Testteam fra testteltet på Stavanger forum blir sendt til sykehjemmet for å få testingen gjort raskt.

Smittevernoverlege Runar Johannessen opplyser at smittekilden er kjent og stammer fra et privat selskap.

Hellas stenger ned:

Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis kunngjorde lørdag at landet stenger delvis ned. Blant annet stenges restauranter og barer i én måned.

Også treningssentre, kinoer og museer blir stengt.

Fra og med tirsdag iverksettes de nye tiltakene, som i første omgang skal vare i én måned.

- Vi må handle nå før intensivavdelingene bryter sammen, sier Mitsotakis i en TV-sendt tale lørdag.

Nedstengningen gjelder i landets mest befolkede områder for å minske spredningen av coronaviruset. Landet har lenge hatt mindre smittetrykk enn mange andre europeiske land, men den siste tiden har dette endret seg noe.

(NTB)

SMITTEØKNING: Det er smitteøkning i Hellas. Foto: Shutterstock / NTB

Siktet for drap på ekskjæresten:

En mann i 20-åra er siktet for et drap på Evje.

Seksjonsleder påtale Cecilie Pedersen Hille sier på en pressekonferanse at politiet ble oppringt av den siktede mannen cirka klokka 21.08 fredag kveld.

- Han sa at han hadde kranglet med en person og at denne nå var død, sier hun.

Den siktede er fra Afghanistan med midlertidig oppholdstillatelse. Mannen har vært i Norge siden 2015.

Han var tidligere kjæreste med drapsofferet, og de hadde et felles barn på 2,5 år. Barnet og familien ivaretas av barnevernet.

Den avdøde er 22 år gamle Cansel Godek, opplyser politiet. Navnet er frigitt i samråd med de pårørende.

Siktede fremstilles for fengsling mandag. Han er kjent for politiet, men er ikke tidligere straffedømt. Han knytter seg til hendelsen, men politiet vil ikke kommentere hvordan han stiller seg til siktelsen.

- Relasjonen er viktig å avdekke for politiet. Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke gå inn på detaljer, sier Hille.

Den avdøde kvinnen er norsk statsborger og oppvokst i Norge. Det er ingen flere siktede i saken. Drapet skjedde i den avdødes leilighet, der hun har bodd sammen med dattera. Den siktede mannen var bosatt et annet sted i landet.

Bistandsadvokat Kristine Eide sier til Dagbladet at hun ikke har noen kommentar utover politiets opplysninger. Forsvarer Bjørge Tveito sitter i avhør og kan ikke kommentere siktelsen.

DRAP: En mann er siktet for drap på Evje. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Nyhetsstudio - Mann siktet for drap på Evje

Nyhetsstudio - Mann siktet for drap på Evje

dagbladet

Nye tiltak for å stoppe smitte i hjemmet:

Det er registrert at mange smittes av dem de bor sammen med. Regjeringa tydeliggjør nå rådene og reglene på dette området. Det opplyses i en pressemelding.

- En betydelig andel av smitten skjer mellom de som bor sammen. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har derfor anbefalt tre tiltak for å hindre ytterligere smittespredning. Regjeringa har fulgt anbefalingene, som trådte i kraft fredag 30. oktober, sier helseminister Bent Høie i pressemeldinga.

Nå innføres det krav til at de som er i karantene og utvikler symptomer må isolere seg umiddelbart frem til et eventuelt negativt prøveresultat foreligger, skriver regjeringa.

Karantenetiden på ti døgn skal gjennomføres fullt ut, selv om man får negativt svar på testen. Regjeringen endrer reglene om smittekarantene for å tydeliggjøre dette.

Voksne i samme husstand som er i karantene samtidig bør så langt som mulig holde avstand til hverandre. Rådet gjelder mellom voksne husstandsmedlemmer og skal ikke hindre kontakt mellom barn og foreldre.

Fra før er det slik at personer som er smittet av viruset, skal isolere seg hjemme, mens nærkontaktene til de som er smittet av viruset, skal i karantene.

Danmark deles inn i corona-soner:

Det danske helsedepartementet hasteinnkaller til pressekonferanse klokka 11 i forbindelse med et nasjonalt varslingssystem.

Nå deler myndighetene landet inn i ulike corona-soner, som vil bestå av fem risikonivåer.

- Uka har bydd på store utfordringer for oss, sier helseminister Magnus Heunicke på pressekonferansen. Han takker alle som bidrar til å holde viruset under kontroll.

De siste 14 dagene er smitten doblet i Europa. Han viser til at Danmark er like utsatt som alle andre europeiske land - selv om økningen ikke er like stor. Lørdag er det registrert 1126 smittetilfeller i Danmark.

De nye sonene skal skape klarhet i risikonivået. Danmark befinner seg nå i risikosone 3.

- Det vil gi mer gjennomsiktighet om de helsefaglige begrunnelsene bak smittenivået. November blir fullstendig avgjørende for å få smitten under kontroll, sier han.

Dette er systemet:

Nivå 1: Lokal smitte
Nivå 2: Lokale utbrudd
Nivå 3: Utbredt smitte
Nivå 4: Utbredt smitte med press på sykehusene
Nivå 5: Presset overstiger sykehusenes kapasitet

Hvilke tiltak som iverksettes, vil vurderes etter smittetallene. Øker smittesituasjonen til nivå 5 og landet må stenge ned, vil det iverksettes hjelpepakker til bedrifter, forsikrer myndighetene.

Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier til VG at dette er noe som også vurderes i Norge.

- Det er noe vi diskuterer nå i helgen, men vi har ikke konkludert noe. Men vi ser på alle de nye tiltakene det er mulig å innsette, og vurderer om det kan være hensiktsmessig i Norge, sier han.

VARSLER NYTT: Helseminister Magnus Heunicke varsler oppdelingssystem. Foto: Reuters / NTB

E18 i Bærum: Mye vann i veibanen:

Vegtrafikksentralen øst melder om mye vann i høyre felt i retning Drammen på E18 ved Sandvika i Bærum.

Dette skaper bråe oppbremsinger, bilister bes være oppmerksomme. Entreprenør er underveis, melder Vegtrafikksentralen.

Like etter klokka 10.30 er veien åpnet igjen.

En tredje person pågrepet i Nice:

Ytterligere en person er nå pågrepet av politiet i forbindelse med etterforskningen av knivangrepet i Nice torsdag.

En 33 år gammel mann ble pågrepet og brakt inn til avhør sent fredag kveld.

Fra før er en 47 år gammel mann blitt pågrepet og mistenkt for å ha hjulpet den antatte gjerningsmannen (21) bak drapene i kirken i Nice torsdag.

Dermed er totalt tre menn pågrepet i saken så langt.

- Vi forsøker å kartlegge hva hans rolle er oppi alt dette, sier en kilde fra rettsvesenet til nyhetsbyrået AFP.

Politiet: Kvinne fikk halsen skåret over i kirke-angrep

Politiet: Kvinne fikk halsen skåret over i kirke-angrep

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.