Annonse

Nyhetsstudio

Ny jobb for Grande

Ny jobb for Grande

Trine Skei Grande blir styreleder i den nye stiftelsen Oslo Middelalderby. Stiftelsen er opprettet etter initiativ fra foreningen Middelalder-Oslo, som ledes av tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum.

-Jeg har fått mange forespørsler om ulike verv etter at jeg varslet at jeg skulle gå av som statsråd og partileder. Jeg har ikke sagt ja til mange, men dette klarte jeg ikke å si nei til. Vi trenger perspektivet som historien gir oss om flerkultur og flerreligiøsitet, sier Grande til Dagbladet.

Den svært historieinteresserte politikeren som både har vært kulturminister og kunnskapsminister, er selv bosatt i Gamlebyen.

- Å formidle historie, ta vare på den og bidra til oppmerksomhet om at vi i Oslo har denne historien helt oppe i dagen, er viktig. Historiekunnskap bidrar til å skape tilhørighet for alle som bor i en by 50 prosent av oss ikke er født i, sier hun.

Grande blir takket av som Venstre-leder på landsmøtet til helga. Neste høst er hun også ferdig som stortingsrepresentant fra Oslo. Tidligere i måneden ble det klart at Grande også er utnevnt som styreleder for fredsforskningsinstituttet Prio, et verv hun overtar fra tidligere Sp-leder Åslaug Haga.

Gjenoppbygging
Stiftelsens formål er å «skape opplevelser og formidling som kan gi alle innbyggere kunnskap om Oslos første bysamfunn». Å skaffe midler til gjenoppbygging samt å sørge for «historieriktig bruk» blir en hovedoppgave.

Blant de første prosjektene som det skal samles inn midler til, er gjenoppbygging av minst én bygård fra middelalderen samt å synliggjøre middelalderbyens gatenett.

Andre tiltak som kan bli aktuelle, er å gjenoppbygge et havneanlegg ved Vannspeilet i Middelalderparken og få laget et 3D-grafikkopplegg som kan gjenskape Oslos bomiljø fra den gang byen på 1300-tallet var på sitt mektigste, heter det i en pressemelding fra stiftelsen.

Private penger
Ifølge stiftelsen haster det må å skaffe midler til veie for å gjenreise deler av middelalderbyen i Oslo, som arkeologer siden 1800-tallet har referert til som «Nordens Pompeii». Den viser til at når Follobanens tunnel står klar om to år, vil Middelalderparken være omtrent dobbelt så stor som i dag.

-For å få realisert dette, må vi få til samarbeid med private. Mange av utbyggerne har også et ønske om å gjøre Middelalderparken mer interessant, med flere aktiviteter, for å unngå at det blir et dødt parkområde, sier Grande, som i sine dager i Oslo-politikken var sentral i å få Øya-festivalen til Middelalderparken.

Blant dem som står bak stiftelsen er investor Christian Ringnes, leder av Middelalder-Oslo Odd Einar Dørum og tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen. Styret består foruten Grande av Hanne Herrman (leder av Viken folkeakademi), Inger Karlberg (tidl. leder ved Riksantikvarens distriktskontor øst), Målfrid Nyrnes (tidl. enhetsleder i Oslos Plan- og bygningsetat), Lars Windfeldt (investor), Leif Gjerland (historieformidler) og Sverre Landmark (investor).

Les hele saken

Trine Skei Grande om egen avgang og feidene i Venstre - Ville bringe sammen«veldig steile fronter»

Annonse

Truet med øks og kniv

En mann i 50-årene er pågrepet etter å angivelig ha truet flere ungdommer i Nome i Vestfold og Telemark.

Øst politidistrikt skriver på X natt til lørdag at nødtelefonen ble oppringt av livredde ungdommer som hevdet at en for dem ukjent mann forfulgte dem og truet med både kniv og øks.

En politipatrulje kom raskt til stedet og pågrep mannen etter kort tid. Han kjøres til arresten.

Ingen kom fysisk til skade i hendelsen, og politiet skal foreta avhør av både mannen og ungdommene.

(NTB)

Vil stille som uavhengig kandidat
UTFORDRER: Den demokratiske presidentkandidaten Robert Kennedy jr. vil stille som uavhengig kandidat, ifølge politikknettstedet Mediaite og Reuters. Foto: Hans Gutknecht / The Orange County Register via AP / NTB

Vil stille som uavhengig kandidat

Robert F. Kennedy jr. har utfordret president Joe Biden om Demokratenes kandidatur i presidentvalget, men ifølge Reuters vil han kunngjøre at han stiller som uavhengig

Vaksinemotstanderen Kennedy publiserte en video fredag der han varslet en «stor kunngjøring» 9. oktober.

- Jeg kommer til å snakke om et vannskille i amerikansk politikk, sier han i videoen. Videre klager han over korrupsjon blant både demokrater og republikanere.

Kennedy er nevøen til tidligere president John F. Kennedy, som ble drept i et attentat i 1963, og sønn av tidligere senator og justisminister Robert F. Kennedy, som ble drept i 1968 da han selv stilte som presidentkandidat.

I april sa Kennedy at han ville utfordre Biden om det demokratiske kandidaturet i valget, men siden har han klaget på at Det demokratiske partiet har «smeltet sammen med» Biden-kampanjen. Videre heter det at han ikke har fått en rettferdig sjanse i nominasjonsprosessen.

På målingene leder Biden over Kennedy med stor margin. Ekspresident Donald Trump er soleklar favoritt til å bli den republikanske kandidaten.

Det var politikknettstedet Mediaite som først meldte om Kennedys planer om å stille som uavhengig. På spørsmål fra Reuters om saken, har Kennedys valgkampstab sendt en lenke til Kennedys Youtube-video.

Demokrater har uttrykt bekymring for at en tredje kandidat kan ta stemmer fra Biden. Men i en sammenstilling av målinger gjort av statistikknettstedet FiveThirtyEight , framgår det at republikanske velgere liker Kennedy langt bedre enn demokratiske velgere gjør, noe som tyder på at et uavhengig Kennedy-kandidatur også kan være vel så dårlig nytt for Trump.

(NTB)

Annonse

Ingen våpen beslaglagt i kontroller

Politiet i Oslo og Kristiansand utførte fredag kveld våpenvisitasjoner i sentrum av byene. Ingen våpen ble funnet. Men i Sandefjord beslagla politiet et uladd våpen.

I Oslo ble våpenvisitasjonen utført i Strøget-passasjen mellom Torggata og Storgata. Totalt ble det kontrollert 443 personer, men det ble ikke gjort noen funn av våpen, melder Oslo politidistrikt.

I Kristiansand utførte Agder politidistrikt en lignende kontroll i Kvadraturen for å om mulig avdekke ulovlig bæring av kniv og andre våpen. Heller ikke der ble det gjort funn av våpen.

Det eneste beslag av våpen som var gjort ved 1.30-tiden natt til lørdag, ble gjort på en cowboyfest i Sandefjord. Der rykket politiet ut etter at en festdeltaker hevdet han var blitt truet med et ekte våpen.

Ifølge Sørøst politidistrikt på X viste det seg at det faktisk var snakk om et ekte våpen – men et uladd sådan. Festdeltakeren ble heller ikke direkte truet, men våpenet ble beslaglagt og eieren anmeldt.

Det er nemlig forbudt å bære skytevåpen på offentlig sted, uladd eller ikke.

(NTB)

Tatt i to trafikkontroller

På knappe halvtimen ble en mann i 20-åra først tatt i fartskontroll og deretter tatt for ruskjøring fredag kveld.

Den unge mannen ble først stoppet av Utrykningspolitiet i Rennebu klokken 22.24, skriver Trøndelag politidistrikt på X.

Han ble da målt til 107 kilometer i timen i en 60-sone, og mistet førerkortet på stedet.

Klokken 22.53 ble samme bil med samme sjåfør – nå altså uten førerkort – stoppet igjen ved Sandmoen. Da ble mannen mistenkt for ruskjøring. Testen viste utslag for narkotika.

Denne gangen fikk han ingen mulighet til å kjøre videre, da han ble innbrakt av politiet for bevisopptak.

(NTB)

Annonse