Nyhetsstudio

Øystein Andersen

NÅ: 33 smittede av 37 pensjonister i samme buss:

Antall smittede passasjerer på bussturen fra Rogaland, har økt fra 31 til 33. Resultatet av to nye testprøver med svar om covid-19-smitte kom onsdag, opplyser kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes til Dagbladet.

Ialt 37 passasjerer i alderen 67 til 84 år fra kommuner på Jæren var på busstur i seks dager fra tirsdag i forrige uke til sist søndag med start og stopp i Stavanger.

- Sjåføren og den ene av de to reiselederne har fått konstatert at de ikke er smittet. Vi venter på resultatene av de siste fem testene - for fire turdeltakere og den andre reiselederen, sier kommuneoverlege Hans Petter Torvik.

Onsdag blir det jobbet med smittesporing på tre av overnattingsstedene: Vikersund, Lillehammer (to netter) og Dombås.

Fra den siste overnattingen i Førde er seks ansatte på hotellet i karantene i tillegg til ni ansatte ved ambulansen og sykehuset i Førde. En av passasjerene ble akutt syk på ferja fra Lavik til Høyanger. Ferja snudde, og en kvinne i 75 års alderen fra Sandnes ble hentet med ambulanse. Hun ble sendt videre til Haukeland i Bergen.

Studioet fortsetter under annonsen

Nakstad-bok utsatt til høsten:

Denne våren skulle assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad opprinnelig komme med bok, men fredag ettermiddag bekrefter forlaget Gyldendal til VG at den er utsatt til september.

- Nakstad er jo en av få som hele Norge vet når er på jobb eller ikke, så jeg tror de fleste skjønner hvorfor denne boken er blitt utsatt. Det ble litt færre skrivehelger og litt mindre tid enn det han tenkte seg var mulig på nyåret.

- Han ble som alle andre tatt av den nye coronabølgen, sier Lars Røtterud, sakprosa-forlegger og redaktør for boken i Gyldendal, til avisa.

I boka «Kode rød» vil Nakstad blant annet fortelle hva som egentlig skjedde da Norge ble rammet av coronapandemien, skriver Bok 365.

Ifølge nettstedet vil han også gi et innblikk i hvordan krisehåndtering foregår, og en kikk inn i Nakstads eget liv og hans erfaringer fra storpolitikk i FN, maktkamper og personlige tragedier.

Foto: Berit Roald / NTB

Nordre Follo trapper ned på tiltaksnivå:

Nordre Follo kommune går fra tiltaksnivå 5 A til nivå 5 B uten lokale tilstramminger fra og med mandag 26. april.

Det stilte et samlet formannskap i Nordre Follo seg bak fredag, og skjer etter anbefaling fra kommuneoverlegen.

Endringen innebærer at butikker, kjøpesentre og varehus kan åpne fra mandag 26. april, skriver kommunen i en pressemelding. Det blir også noen lettelser for trening og kulturaktiviteter for barn og unge. Samtidig opprettholdes rødt nivå i skolene.

- Vi vet at mange er slitne og strever i situasjonen med de strenge tiltakene vi har hatt lenge nå. Tiltaksnivå 5 B er også et strengt, høyt tiltaksnivå, men nødvendig, sier ordfører Hanne Opdan.

Regjeringen bestemte torsdag å legge Nordre Follo kommune på tiltaksnivå 5 B i covid-19-forskriften.

(NTB)

EMA om AstraZeneca: Blodpropp hos 1 av 100 000:

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) holder klokka 16 en pressekonferanse om AstraZeneca-vaksinen. Ifølge byrået er hovedtemaet «analyse av data om Vaxzevria, covid-19-vaksinen fra AstraZeneca».

Som kjent har en rekke land, deriblant Norge, satt AstraZeneca-vaksinen på vent etter en rekke meldte alvorlige tilfeller av blodpropp i kombinasjon med lavt antall blodplater.

Hovedbudskapet er at fordelene ved vaksinen fremdeles veier tyngre enn ulempene.

Assisterende eksekutiv direktør Noël Wathion sammenfatter dagens situasjon: EMA mener AstraZeneca er en effektiv vaksine, men at de gransker bivirkningene, og har lagt til opplysninger om mulige bivirninger i produktarket.

- Vi vil snart publisere en fullstendig midlertidig rapport, sier Wathion.

- Den midlertidige konklusjonen er at fordelene ved vaksinen øker med alderen, og med økende nivåer av smitte i befolkningen, sier han videre.

Det kommer fram at EMA anslår at alvorlig-blodpropp-bivirkningen i gjennomsnitt forekommer hos 1 av 100 000 vaksinerte.

Peter Arlett i PRAC, EMAs sikkerhetskomité, bruker ordlyden «svært sjelden» om bivirkningen, som antas å ha tatt fire liv i Norge.

CHMP - komiteen for medisiner for mennesker - anbefaler at dose to av AstraZeneca-vaksinen gis fire til tolv uker etter den første, i samsvar med produktveiledningen.


Falsk hat-SMS fra Sian avslørt:

Oslo-politiet opplyser i en pressemelding at de har avslørt en falsk hat-SMS-som har sirkulert foran kommende organisasjoner i regi av den innvandrings- og islamkritiske grupperingen.

- Forrige uke ble det masseutsendt en sms som beskrev muslimer som voldelige, og hvor avsender så ut til å være Sian, skriver kommunikasjonsstaben i meldingen, og fortsetter:

- Etter mange tips valgte Oslo politidistrikt å igangsette etterforskning etter straffeloven § 185 om hatefulle ytringer. Etterforskningen til nå har vist at SMS-ene ikke kommer fra organisasjonen Sian.

Sian skal etter planen holde en større markering i Bærum i morgen. Da de avholdt et liknende arrangement i Drammen for to uker siden, kom det til voldsomme opptøyer.

Oslo-politiets pressesjef Unni Grøndal opplyser til Dagbladet at det er hatkrimgruppa i politidistriktet som etterforsker saken.

ISLAMKRITISKE: Sian har som hovedbudskap å bekjempe islam. Her fra en demonstarsjon på Hamar i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB
Dynkes i egg og tomater under demonstrasjon

Dynkes i egg og tomater under demonstrasjon

dagbladet

Nordfjord Kjøtt tilbakekaller mer karbonadedeig:

Nordfjord Kjøtt trekker tilbake ytterligere et parti karbonadedeig på grunn av mistanke om salmonella i et parti norsk storfekjøtt.

Karbonadedeigen kan inneholde råvare fra et parti norsk storfekjøtt der det er mistanke om salmonella.

Det er pakker av «Karbonadedeig Nordfjord 400 g, 5 % fett» med siste forbruksdato 10. mai 2021 som nå trekkes tilbake. Fra før er pakker med siste forbruksdato 26. april 2021 trukket tilbake. Dette gjelder både Nordfjords eget merke og merket Prima.

Produktene kan være kjøpt i alle Rema 1000 butikker, utenom Troms og Finnmark, Oslo, Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark fylker.

Forbrukere bes kaste eller returnere produktet til butikken det er kjøpt i for refusjon.

(NTB)

Politikvinne knivstukket og drept i Frankrike:

En politikvinne er knivstukket og drept i Rambouillet utenfor Paris, melder en rekke franske medier, deriblant NewsTV.

- Angriperen ble skutt og såret. Politikvinnen er død, melder kanalen.

Knivstikkingen skjedde på politistasjonen i Rambouillet.

Varsler oppdatert vaksinekalender :

Fredag kom nyheten om at AstraZeneca-vaksinerte i Norge vil få tilbud om vaksine fra Pfizer eller Moderna som dose to.

Om lag 135 000 doser med AstraZenecas coronavaksine er satt i Norge, ifølge FHI.

Når mottakerne av disse dosene får tilbud om mRNA-vaksiner som dose to, innebærer det at opptil 135 000 førstedoser utgår.

FHI vet foreløpig ikke om dette vil medføre forsinkelser i vaksinasjonsprogrammet.

- Vi jobber med å kartlegge hvilke forsinkelser som vil oppstå. Vi regner ikke med at det vil ha stor effekt, sier assisterende direktør Jasper Littmann for FHIs coronavaksinasjonsprogram til Dagbladet.

Littmann opplyser at FHI jobber med en oppdatert vaksinekalender, som vil ta høyde for endringene. Den vil være klar neste uke.

Ber Agder-russen utsette feringen :

Fra 15. til 22. april ble det registrert 234 smittetilfeller i Agder, et rekordhøyt tall. Nå ber fylkeslegen i Agder russen om å utsette russefeiringen.

- Det var et møte mellom russepresidenter, kommuneoverleger og fylkeslegen i går. Her ga russen tilbakemelding om at de starter sin feiring 30. april. Det er ikke mer enn én uke til og gitt den smittesituasjonen som er i vårt fylke nå, så må jeg si at det bekymrer oss, sier fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen til Agderposten.

Både fylkeslegen og kommuneoverlegen har bedt russen om å utsette oppstarten av russefeiringen til 12. mai, som følge av at smitten er ute av kontroll.

– Da har vi forhåpentligvis fått kontroll over smittesituasjonen igjen, sier Syvertsen, som understreker at kommunelegene nå skal ta den videre dialogen med russen om dette.

Også i Arendal er det gått ut en klar oppfordring til russen om å utsette feiringen.

– Det blir galt å starte opp en slik feiring midt i et pågående smitteutbrudd. Det håper jeg russen tar til seg og at de derfor utsetter feiringen, sier kommuneoverlege Helene Rakeie i Arendal.

Der skal det være nye møter mellom russen og kommunen mandag.

(NTB)

Tegnell innrømmer feil om dødsfall:

I Sverige har de valgt å fortsette vaksineringen med AstraZeneca for personer over 65 år. 13. april fikk statsepidemiolog Anders Tegnell spørsmål om hvordan man hadde kommet fram til denne vurderingen.

Tegnell svarte da at det ikke var rapportert om alvorlige tilfeller som følge av vaksinen, hos personer over 65 år, ifølge Aftonbladet.

- Ja, vi har det grunnlaget at vi vet at alle de rapporterte tilfellene som finnes i Europa og hele verden hittil, at ingen av dem har vært over 65 år, sa Tegnell, ifølge avisa.

BBC meldte imidlertid om dødsfall etter blodpropper og lavt antall blodplater allerede 7. april.

- Den informasjonen hadde da ikke nådd meg. Jeg vet ikke hvorfor det var sånn. Jeg kan bare svare for det jeg vet og det var jeg også veldig tydelig på, sier Tegnell til avisa fredag.

AstraZeneca-vaksinerte får Pfizer eller Moderna:

AstraZeneca-vaksinerte får tilbud om vaksine fra Pfizer eller Moderna som dose to, melder regjeringen.

- Det er behov for en avklaring om dose to før Vorland-utvalget skal levere sin rapport. Derfor vil de som har fått én dose av AstraZeneca-vaksinen få tilbud om at andre dose blir Pfizer-BioNTech eller Moderna, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Rundt 130 000 personer i Norge har fått én dose av AstraZeneca-vaksinen i Norge.

Et regjeringsoppnevnt utvalg skal se på bruken av AstraZeneca og Janssen, som er såkalte virusvektorvaksiner, og levere sin rapport 10. mai.

Vaksinene fra Pfizer og Moderna er basert på en annen teknologi, kalt mRNA.

For å sikre likebehandling og forutsigbarhet for dem som har fått første dose AstraZeneca, gjelder beslutningen om at dose to blir en mRNA-vaksine for alle, skriver regjeringen.

Folkehelseinstituttet anbefaler at en mRNA-vaksine gis ved 12 uker for å sikre beskyttelse.

Flere land, blant andre Danmark, Finland, Frankrike og Tyskland, gir allerede tilbud om mRNA-vaksine som andre dose til dem som har fått første dose med AstraZeneca.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.