Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Sterk advarsel fra fransk helsetopp:

Frankrike står overfor et utbrudd av coronaviruset som vil vare i månedsvis og overvelde helsevesenet hvis ikke grep tas nå, advarer ledende helseekspert. Patrick Bouet, lederen av Det nasjonale legerådet, kommer med den sterke advarselen i et intervju med Journal du Dimanche.

- Den andre bølgen kommer raskere enn vi hadde trodd, sier Bouet.

Han mener den franske helseministeren Olivier Véran ikke gikk langt nok da han tidligere i uka advarte landets borgere mot at coronaviruset er på fremmarsj.

- Han sa ikke at innen tre, fire uker vil Frankrike stå overfor et bredt utbrudd i hele landet i flere lange høst- og vintermåneder hvis ingenting endrer seg, sier Bouet.

Det vil ifølge helsetoppen føre til at det ikke vil være nok helsepersonell tilgjengelig, og at fransk helsevesen ikke vil makte å møte utfordringen.

Lørdag ble det registrert 14 412 nye tilfeller av coronasmitte det siste døgnet. I løpet av den siste uken er 4102 personer lagt inn på sykehus med coronasmitte, 763 av dem får intensivbehandling.

(NTB)

Coronaviruset: - WHO: - Går feil vei

Coronaviruset: - WHO: - Går feil vei

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

403 nye coronasmittede:

Det var ved midnatt registrert 19.068 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 403 meldte tilfeller siste døgn.

De siste to dagene er økningen på 727 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

For én uke siden var økningen på ett døgn 192 meldte tilfeller.

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

49 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var onsdag registrert 280 døde som følge av sykdommen.

(NTB)

To personer tilknyttet Setermoen leir coronasmittet:

Det er iverksatt omfattende smittesporing etter at to personer i tilknytning til en avdeling ved Setermoen leir har fått påvist covid-19.

Bardu kommune har i forbindelse med smittetilfellene satt krisestab, melder Nye Troms.

- Aktuelle avdelinger er satt i karantene, skriver kommunen i en pressemelding som avisa refererer fra.

Det er planlagt en pressekonferanse klokka 13 torsdag om smittesituasjonen i kommunestyresalen på Setermoen.

Kommunen opplyser i pressemeldingen at smittesituasjonen onsdag kveld er uavklart, men at det er satt i gang en omfattende smittesporing i samarbeid mellom sivilt og militært helsepersonell.

(NTB)

Orkanen «Zeta» har truffet land:

Kategori 2-orkanen «Zeta» har truffet land i Louisiana i USA onsdag kveld norsk tid.

Flere veier er oversvømt, ifølge AP News. Bilder på sosiale medier viser også at en båt har truffet land.

- Mange av disse stedene vil være uten strøm i flere dager, og langt etter valgdagen i noen tilfeller, sa NBC News meteorolog Bill Karins tidligere i dag, og viste til området fra Louisiania til Alabama.

Også Mississippi kan bli hardt rammet.

«Zeta» er orkanen nummer 27 i en historisk travel orkansesong.

Dagbladet følger saken.

Foto: AP/NTB
Historisk mange sykloner

Historisk mange sykloner

dagbladet

Bygning overtent - vei stengt:

Klokka 21.30 meldte politiet i Innlandet om en brann på Bøverbu på Vestre Toten. Det gjaldt et overtent verksted.

- Brannvesenet har ikke kontroll på brannen, og det er fare for spredning til omkringliggende hus, sa oppdragsleder Stig Kolstad til Dagbladet, og la til at det er mye glør i området - også et stykke unna der det brenner.

Det ligger flere bygninger inntil verkstedet som brenner.

- Det er ikke et tettbebygd området, men det ligger noen bygninger tett inntil verkstedet og på andre siden av gata, sa han.

Klokka 23.37 melder politiet at det ikke er spredningsfare lenger.

Rett over midnatt natt til torsdag forteller operasjonsleder Stig Folstad Hansen til Dagbladet at brannvesenet fortsatt driver med slokking på stedet.

Fylkesvei 2370 Børsvollvegen mellom Blili og Lier er stengt på grunn av brannen.

Det er ifølge operasjonslederen uklart når veien åpnes igjen.

- Det avhenger av hvor lang tid det tar å slukke brannen helt.

Det var ingen personer i bygningen da det begynte å brenne, og det er heller ikke meldt om noen personskader i forbindelse med brannen.

Brannårsaken er foreløpig ukjent.

Planla grottefest i Trondheim: - Måtte avlyse:

Onsdag formiddag ble det kjent at det skal være planlagt en større grottefest i Trondheim.

Adresseavisen har pratet med en av dem i dugnadsgjengen som arrangerer undergrunnsfester i Trondheim.

- Vi satte i gang en undergrunnsfest for 50 personer. Da vi avlyste hadde 30 personer betalt, og i tillegg skulle vi ha fem-seks artister fra ulike sjangre inn for å spille, sier mannen om den planlagte grottefesten til avisa.

Han vil ikke stå fram med navn.

Mannen forteller at planen var å holde en samling for «folk som ellers føler seg utenfor på klubber og scener i byen».

Mannen sier til avisa at han mener festen har blitt blåst opp, og dratt ut av proporsjoner. Han viser spesielt til at festen ble en mediesak, og at folk ringte politiet.

Mannen hevder overfor avisa at de nå har avlyst festen.

- Det tok helt av, og vi måtte bare avlyse, sier han til avisa.

27 personer ble fraktet til sykehus etter en grottefest i Oslo i august. Flere av dem fikk varige skader på grunn av kullosforgiftning.

Nyhetsstudio - - Planlegger grottefest i Trondheim

Nyhetsstudio - - Planlegger grottefest i Trondheim

dagbladet

Innfører portforbud i Philadelphia:

PHILADELPHIA (Dagbladet): Politiet i Philadelphia innfører portforbud fra onsdag kveld på grunn av de omfattende opptøyene og plyndringene i byen i etterkant av politiskytingen av Walter Wallace (27).

Mandag og tirsdag har det vært omfattende demonstrasjoner i gatene, mens flere butikker har blitt plyndret. Politiet gjorde tirsdag kveld flere pågripelser tidlig på kvelden, og sperret av gatene med en manngard av politifolk med skjold og batonger.

Byen krever nå at alle forretninger, restauranter og andre tilbud stenger klokka 21.00 onsdag kveld - 02.00 natt til torsdag norsk tid. De oppfordrer samtidig alle til å forbli innendørs, melder NBC Philadelphia.

Mange titalls personer er de siste dagene blitt arrester for plyndring, tyveri og vold i demonstrasjonene. Over 30 politifolk er blitt skadd. Dagbladet var tirsdag kveld til stede på en av hoveddemonstrasjonene i nærheten av der Walter Wallace ble drept.

Flere av markeringen har vært fredelige, men vold og plyndring har fått politiet til å iverksette kraftige tiltak.

Skuddofferets mor til Dagbladet: - Ikke skyt sønnen min

Skuddofferets mor til Dagbladet: - Ikke skyt sønnen min

dagbladet

Frankrike innfører ny lockdown:

Den siste tida har smitten økt kraftig i Frankrike. Søndag ble det registrert rekordhøye smittetall, med hele 52 000 nye tilfeller på et døgn. Det siste døgnet har helsemyndighetene meldt om 36 437 nye tilfeller, ifølge NTB.

Totalt er det dermed registrert 1 198 695 smittetilfeller og 35 541 coronarelaterte dødsfall i Frankrike.

- Vi er overrasket over den plutselige akselerasjonen av pandemien. Viruset sirkulerer i en hastighet som selv de mest pessimistiske prognosene ikke hadde forventet, sier president Emmanuel Macron under en pressekonferanse onsdag kveld.

- Denne bølgen er mer dødelig enn den første.

Intensivavdelingene på franske sykehus har en maksimalt kapasitet på 5800 pasienter. I dag er 3000 va disse plassene i bruk. Dermed begynner de franske sykehusene å fylle seg opp, melder Le Figaro.

Macron sier at situasjonen gjør han svært bekymret, og erkjenner at de ikke har håndtert situasjonen godt nok.

- Uansett hva vi gjør vil 9 000 pasienter være i intensivbehandling innen midten av november. Vi forbereder oss på å håndtere det, sier Macron.

Onsdag innfører Macron derfor en ny lockdowm for å hindre videre smittespredning. Barer og restauranter stenges. Det samme gjør universiteter, som må gi studentene online-undervisning. Flere franskmenn må jobbe hjemmefra.

Det innføres også innreisestopp fra land utenfor Schengen-området, og det blir heller ikke mulig å reise på tvers av regioner.

Tiltakene trer i kraft fredag 30. oktober og vil i utgangspunktet vare til 1. desember. Situasjonen vil imidlertid vurderes på nytt om 15 dager.

Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB
Ny lockdown: - Denne bølgen er mer dødelig

Ny lockdown: - Denne bølgen er mer dødelig

dagbladet

Bergens nabokommuner med felles tiltak:

Onsdag ble nabokommunene til Bergen enige om nye coronatiltak. De anbefaler nå sine innbyggere om å bruke munnbind på kollektivreiser til og fra byen.

De nye felles smitteverntiltakene er utformet som en anbefaling, ikke som et påbud, skriver Bergens Tidende.

Kommunene Askøy, Øygarden, Bjørnafjorden, Vaksdal, Samnanger, Austevoll, Alver og Osterøy ber blant annet om at innbyggerne bruker munnbind på kollektivreisene hvis enmetersregelen ikke kan opprettholdes, og at innbyggere som er avhengig av kollektivtransport, har hjemmekontor hvis det er mulig.

Tiltakene inkluderer også at serveringssteder som serverer alkohol, ikke slipper inn gjester og ikke serverer brennevin etter midnatt, samt at de må ha et system for registrering av gjester. Lydnivået på utesteder og serveringssteder må også være på et slikt nivå at gjester kan holde en samtale med én meters avstand.

Tiltakene er mye av de samme som Bergen kommune innførte tirsdag etter høye smittetall den siste tiden, men i Bergen er tiltakene gjennomført som påbud og forbud.

(NTB)

Dagens nyheter:

Smittetallene stiger raskt i Europa
Smittetallene stiger kraftig i en rekke europeiske land. I Italia er det satt ny smitterekord det siste døgnet.

Her kommer smitten fra
Norge ser et økende antall smittetilfeller fra utlandet. Her kommer smitten fra.

Dårlige vaksinenyheter
Først i april 2021 kan EU-landene forvente store forsyninger av coronavaksine.

Jagland i ny bok: Familien gråt under kyllingstuntet
Utenfor sykehuset der Thorbjørn Jagland lå innlagt, hoppet Bård Tufte Johansen i 2002 foran TV 2s direktesending i kyllingkostyme. Det gikk hardt inn på familien, skriver Jagland i sin nye biografi.

Ring 3: Kø etter ulykke:

Tirdag ettermiddag er det køer på ring 3 ved Storo, østgående retning.

Køen skyldes en kjedekollisjon med tre biler involvert.

- Det blir noe kø som følge av ulykken, men trafikken stiger forbi i høyre felt, skriver politiet på Twitter.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.