Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Vil stenge millionby:

Spanske myndigheter vil stenge ned hovedstaden Madrid og områder rundt hvor antall coronatilfeller har skutt i været de siste ukene.

Det opplyste myndighetene på en pressekonferanse onsdag kveld, ifølge Reuters.

Om restriksjonene trer i kraft vil innbyggere ikke lenger få lov til å reise til eller fra byen med mindre det er helt nødvendig, skriver nyhetsbyrået.

De får imidlertid krysse grensene for arbeid, skole, legebesøk eller for å handle.

Regionregjeringen i Madrid mener imidlertid at nedstengingen ikke er gyldig rent juridisk.

Storbyen, med over tre millioner innbyggere, står nå for omtrent en tredjedel av Spanias over 130 000 nye coronatilfeller de siste to ukene, ifølge Reuters.

- Madrids helse er Spanias helse. Madrid er spesielt, sa landets helseminister Salvador Illa på pressekonferansen, ifølge nyhetsbyrået.

Foto: Shutterstock / NTB
Coronaviruset i Spania: - Fulle intensiver: - Vet ikke hvor dette vil ende

Coronaviruset i Spania: - Fulle intensiver: - Vet ikke hvor dette vil ende

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Voldshendelse i Prinsens gate i Oslo:

Politiet søker etter en gjerningsmann etter at en mann ble utsatt for vold i Prinsens gate i Oslo fredag ettermiddag.

Fornærmede blir ivaretatt av helsepersonell på stedet, og er ved bevissthet.

- Vi kjenner ikke til foranledningen til hendelsen på nåværende tidspunkt. Beskrivelsen av gjerningsmannen er følgende: Mann, hvis i huden, iført lyseblå jeans, burgundergenser med sort boblejakke på utsiden. Han skal ha hatt grålig hår på siden, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

Gjerningsmannen skal også ha vært iført et svart munnbind.

Politiet avhører vitner på stedet.

Over 31 000 nye smittetilfeller i Italia:

Italia har registrert over 31 000 nye smittetilfeller og 199 coronarelaterte dødsfall det siste døgnet, opplyser helsemyndighetene.

Antallet påviste smittetilfeller er det hittil høyeste som er registrert i landet på ett døgn.

Den forrige rekorden er fra torsdag da det ble rapportert under 27 000 smittetilfeller. Dødstallet var fredag noe ned etter tre dager på rad med over 200 dødsfall.

Antall intensivpasienter med covid-19 har økt med nesten 100 til 1746, som omfatter nesten 700 nye innleggelser på bare én uke.

Coronapandemien har nå krevd 38 321 liv i Italia, som til sammen har påvist 647 674 smittetilfeller.

(NTB)

Elleve nye smittetilfeller i Setermoen leir:

Elleve nye personer har testet positivt for coronaviruset i Setermoen leir, bekrefter kommuneoverlege Vidar Bjørnås i Bardu kommune i en tekstmelding til Forsvarets forum fredag ettermiddag.

Dermed er antallet smittede oppe i 16, hvorav én er amerikaner.

Onsdag ble det kjent at to personer hadde testet positivt for coronaviruset i leiren. De deltok lørdag på en fest med nær 200 deltakere.

Deltakerne på arrangementet var i kohorter, og før arrangementet ble det sendt ut en oppfordring om å holde ti dagers karantene før arrangementet.

Det er iverksatt omfattende smittesporing for å finne «pasient 0».

Høyesterettsdommer Erik Møse henger fra seg kappen:

Erik Møse fratrådte som dommer i Høyesterett fredag 30. oktober 2020, skriver Høyesterett i en pressemelding. Han tiltrådte i 2009, og har vært dommer i 28 år.

Høyesterett, Borgarting lagmannsrett, Eiker, Modum og Sigdal herredsrett, FNs straffedomstol for Rwanda og Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Møse har arbeidet i alle trinn i den norske domstolsstrukturen og i to internasjonale domstoler.

- Det har vært en glede å være en del av alle disse domstolene. Hver enkelt av dem har sine særtrekk som har gjort det svært meningsfylt å arbeide der, sier Møse i pressemeldingen.

- Muligheten til å avveie partenes argumenter mot hverandre og så komme frem til en balansert løsning, var nok en av grunnene til at jeg valgte å bli dommer, fortsetter han.

Menneskerettigheter har vært et tema Møse har vært engasjert i helt siden han studerte juss ved Universitetet i Oslo. Han var en av de første som tok menneskerettigheter som spesialfag. Denne interessen beholdt han i yrkeslivet, noe som etter hvert førte til at han arbeidet 17 år som dommer i internasjonale domstoler. Først i Tanzania ved FNs straffedomstol for Rwanda fra 1999-2009. Deretter ved EMD i Strasbourg fra 2011-2018.

Om tiden i Høyesterett, sier han:

- Høyesterett er det ideelle stedet å være. Man arbeider med interessante og prinsipielle saker, som hver og en er utfordrende og spennende. Jeg er svært glad for å ha vært en del av denne institusjonens virksomhet. Domstolen har et fantastisk miljø, og kollegene er enestående.

Sitt engasjement for menneskerettigheter tar han sikte på å videreføre.

- Jeg vil nok fortsatt beskjeftige meg med disse spørsmålene i den grad jeg kan være til nytte, avslutter han.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB

STRAKS: Siste fra WHO :

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at de straks vil holde pressekonferanse fra Genève for å orientere om siste nytt om den globale coronasituasjonen.

Generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus åpner pressekonferansen.

Han åpner med å forsikre om at WHO følger situasjonen i Tyrkia og Hellas tett etter jordskjelvene torsdag, og at de samarbeider med landene for å bidra med nødhjelp.

Han sier videre at WHO følger forskningen på coronaviruset tett, og at de er bekymret for det brede spekteret av symptomer som er observert.

- Selv om vi fortsatt lærer om dette viruset, er det klart at dette ikke bare er et virus som dreper folk. For et stort antall mennesker kan viruset gi en stor rekke langtidsvirkninger. Selv om folk blir friske, kan det gå tregt.

Hvor mange som opplever disse langtidsvirkningene er foreløpig ikke kjent, sier han.

Ghebreyesus gir så ordet til den britiske epidemiologen Paul Gardner, som deltar via videooverføring. Gardner har selv vært smittet. Han sier han opplevde utmattelse, svette og andre symptomner i over fire måneder. Videre opplevde han andre symptomer i tre måneder.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle miste syv måneder til dette viruset, sier han.

Videre deltar en sykepleier som forteller at hun tilbrakte åtte dager i akuttbehandling med oksygentilførsel, og at hun fremdeles opplever kortpustethet fire måneder seinere.

Deretter forteller en 26 år gammel representant for den britiske organisasjonen LongCovidSOS at han fremdeles opplever utmattelse, problemer med å tenke, kortpustethet og andre symptomer åtte måneder etter at han først ble smittet.

Etter at de tre har fortalt sine historier, sier Ghebreyesus at krisekomiteen nå har konkludert et to dagers møte. De har kommet med en rekke oppfordringer. Han oppfordrer alle medlemsland til å investere i helsevesenet, og fortsette å fokusere på smittesporing og tiltak.

WHO-epidemiolog Maria Van Kerkhove sier at barn under seks år ikke burde bruke munnbind. Mellom seks og elleve anbefaler hun at det gjøres vurderinger fra tilfelle til tilfelle. For barn over tolv år gjelder de samme anbefalningene som for voksne, sier hun. Hun understreker at munnbind alltid bør være en del av en helhetlig strategi.

Panelet får spørmål fra Today News Africa om de har en strategi for å stoppe det han omtaler som feilinformasjon om coronaviruset fra USAs president Donald Trump.

WHOs Dr. Michael J. Ryan svarer:

- WHO har aldri jobbet hardere for å virkelig håndtere feilinformasjon. Vi fokuserer på å få verifisert informasjon ut så raskt vi kan. Vi er klar over at feilinformasjon kan forvirre folk, sier han, og fortsetter:

- Alle er ansvarlige for dette, fra presidenter til folk i gata. Det er vårt ansvar at vi videreformidler riktig informasjon. Alle har rett til sin mening, men man må formidle riktig informajson, ikke feilinformasjon.

Dagbladet følger pressekonferansen.

WHO: Generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO. Foto: Fabrice Coffrini/ Reuters / File Photo / NTB

NRK: To døde på Samos :

To tenåringer er funnet døde på Samos etter jordskjelvet som rammet den greske øya torsdag. Det er greske myndigheter som bekrefter dette, ifølge NRK.

Ifølge NTB melder rikskringkasteren ERT at det dreier seg om to skoleelever på henholdsvis 15 og 17 år. Det greske brannvesenet melder ifølge NTB at de to døde da en vegg raste over dem.

Åtte personer er bekreftet omkommet etter jordskjelvet, ifølge Sky News.

Flere døde og skadde

Flere døde og skadde

dagbladet

Siste nytt fra Bergen:

Byrådet i Bergen orienterer om siste coronanytt på en pressekonferanse klokka 15.

Det siste døgnet er det registrert 63 nye smittede i Bergen. Det 19 flere enn dagen før.

Byrådet i Bergen har innførte torsdag strengere coronatiltak. Blant tiltakene er forbud mot private treff med mer enn ti personer, påbud om munnbind i kollektivtrafikken og legitimeringskrav i utelivet. Det oppfordres også til at de som kan, har hjemmekontor.

- Smittetalet er høyt og det glidende snittet er også økende. Vi vet av erfaring at det tar sju til ti dager før tiltak gir effekt. Vi antar derfor at tallene vil være høye, fram til vi etter hvert, ser en nedgang, sier byrådsleder Roger Valhammer.

Han sier både innbyggere og lokalt næringsliv har respondert bra på tiltakene.

- De strenge tiltakene handler om at vi stiller opp for å beskytte dem i risikogruppen, sier han, og legger til at det også handler om å bekytte helsepersonell.

Ifølge Valhammer etterleves også kravet om munnbind godt i Bergen.

Kvinne knivstukket i Elverum - søker etter mann med uniform:

Politiet melder om en aksjon i Elverum. Det er meldt om knivstikking på en privat adresse.

- Bevæpnet politi søker etter en gjerningsmann vest for Glomma i Elverum. Det antas at gjerningspersonen er psykisk ustabil. Vedkommende kan være iført en stjålet militæruniform, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Haagen Løvseth, forteller til Dagbladet at det er en kvinne som er knivstukket.

- Hennes helsetilstand er foreløpig ikke kjent, sier han.

Hendelsen ble ringt inn fra privatadressen.

- Vi setter den mulige militæruniformen i sammenheng med et tyveri fra et bygg ved Terningmoen leir natt til idag. Vi setter også hendelsen i sammenheng med en mulig ruset eller psykisk ustabil person som ble observert fredag morgen, sier operasjonslederen.

De ber beboere i området holde seg inne og låse vindu og dører.

Hendelsen fant sted i Vindheiavegen i Elverum, som ligger i umiddelbar nærhet til militærleiren.

Les saken her:

Kvinne knivstukket i Elverum - søker etter mann med uniform

Kvinne knivstukket i Elverum - søker etter mann med uniform

dagbladet

Effekten økte brått:

Folkehelseinstituttets tall viser at effekten av smittesporing har økt brått denne høsten. Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet synes at det er bra.

I ukerapporten for uke 38 går det fram at totalt fem prosent hadde oppgitt smittesporing som årsak til testing for covid-19 gjennom hele pandemien. Den seineste ukerapporten viser at prosentandelen har økt til ni prosent.

Tilsynelatende er dette på grunn av av at effekten har økt brått denne høsten sammenliknet med i vår. For eksempel oppga hele 21 prosent smittesporing som årsak til testing i uke 43 og 42.

- Smittesporingen og testkapasiteten er blitt stadig bedre sånn at flere nærkontakter blir gjort oppringt og informert, og mange av dem ønsker å teste seg, sier Aavitsland til Dagbladet og fortsetter:

- Kommunene forteller dem at de gjerne må teste seg, men at de uansett må være i karantene i ti dager. I mars og april var kommunene lite forberedt på dette arbeidet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

63 nye smittet i Bergen:

I Bergen har 63 nye smittetilfeller blitt registrert det siste døgnet, melder Bergens Tidende.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.