Nyhetsstudio

Steinar Suvatne

Erna: - Vi er ganske nazi:

- Vi er ganske nazi på dette spørsmålet overfor statsråder og andre som holder på med noe annet, sier Erna Solberg fra stortingets talerstol.

Under dagens trontale velger Erna Solberg en litt utradisjonell beskrivelse av egen holdning til lederlønninger i offentlig sektor.

- Staten skal ikke være lønnsledende på lederlønninger, sier Erna Solberg videre.

"Ganske nazi" er neppe et såkalt parlamentarisk begrep, men stortingspresident Tone Trøen (H) klubber ikke Erna Solberg for begrepsbruken.

Solberg blir derimot klubbet for tidsbruk.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som var Solbergs motdebattant på temaet, reagerer umiddelbart på Erna Solbergs ordbruk.

- Jeg synes det er en overraskende språkbruk. Jeg forstår at Erna Solberg mener å være muntlig i formen, men vi politikere er alltid litt forsiktig i stortingssalen. Det må Erna Solberg huske. Vanligvis ville nok presidenten klubbet, men hun ble sikkert litt overrasket selv, sier Vedum til Dagbladet.

Vedum sier han mener lønnsforskjellene mellom toppledere og vanlige ansatte i mange offentlige selskaper er enda mer sjokkerende enn Solbergs ordbruk.

- Jeg vil tro at hun angrer på bruken av ordet nazi i Stortinget, sier han.

Vil ikke lenger spise middag med Erna

Vil ikke lenger spise middag med Erna

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

19 nye smittetilfeller i Porsgrunn:

Det er påvist 19 nye smittetilfeller i Porsgrunn siste døgn. Kommunen mener det må tas høyde for en ny runde med stigende smittetall.

Kommunen er ikke overrasket over smitteøkningen.

- Dette er første hverdag etter en lengre friperiode for mange innbyggere, og det er ikke uventet med flere positive i dag.

Noen av tilfellene har ukjent smittevei, mens flesteparten var nærkontakter i karantene.

I slutten av forrige uke var det en nedgang i antall smittede, men det er for tidlig å si om reduksjonen var reell, ifølge kommunen.

- Belastningen av forsterket TISK på våre tjenester og samfunnet er fortsatt stor, og vi må ta høyde for en ny runde med stigende smittetall. Likevel håper og tror vi at de strenge tiltakene i Grenland er i ferd med å snu utviklingen til det bedre.

(NTB)

Smitteboom etter kirkesamling:

En religiøs samling i Melhus kirke den 8. mai er fellesnevner for coronasmitte i flere nabokommuner, skriver Adresseavisen.

- Det virker som at flere titalls personer ble smittet i forbindelse med den samlinga den 8. mai, sier kommuneoverlege Aslak Jaryd Johansen i Melhus til avisa.

Alle ti smittede i et utbrudd i Orkland 17.mai-helga stammer fra kirkesamlinga i Melhus. I Melhus skal 7-8 påviste coronatilfeller ha oppstått i forbindelse med samlinga.

- Vi fikk det første tilfellet fredag kveld. Lørdag ble det en plutselig oppblomstring. Lørdag kveld begynte vi å få mistanke om en fellesnevner, sier kommuneoverlege Jimmy Wikell i Orkland til Adressa.

Kommuneoverlegen forteller om en god dialog med arrangørene omkring smittesporing. 125 personer er i karantene som følge av smitten i Orkland.

Ifølge kirkeverge i Melhus, Kurt Rylandsholm, var antallet deltakere godt under 100 - som er det maksimale antallet for innendørs arrangement med faste sitteplasser.

SMITTE: Melhus kirke i Sør-Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Israelsk TV: - Hamas er med på våpenhvile fra torsdag:

Egypt har foreslått en våpenhvile mellom Hamas og Israel som skal tre i kraft torsdag, melder den israelske kringkasteren N12.

Ifølge kringkasterens palestinske kilder har Hamas gått med på forslaget om en våpenhvile fra torsdag klokka 6.

Israel har ikke svart, melder Times of Israel tirsdag kveld.

Tidligere tirsdag sa en Hamas-representant i Qatar til New York Times at den palestinske bevegelsen er klar for våpenhvile.

(©NTB)

Nesten 200 i karantene etter russebuss-smitte:

23 personer på en russebuss i Steinkjer er i karantene etter at en person er bekreftet smittet av covid-19 etter en tur med bussen 13. mai, skriver VG.

Det medfører at i underkant av 200 avgangselever på studieforberedende linjer ved VG3 på Steinkjer VGS er satt i ventekarantene onsdag 19. mai inntil de 23 russebuss-medlemmene har fått sine testsvar, opplyser assisterende rektor Liv Karin Olsen Flak til VG.

Kommunen ber alle som har vært i bussen fra klokka 21 den 13. mai om å bestille time til test så fort som mulig.

«ALLE må i karantene til testsvar foreligger selv om man ikke har symptomer», skriver kommunen på sin hjemmeside.

Skuespiller Charles Grodin er død:

Skuespilleren døde tirsdag i sitt eget hjem i Conneticut, melder New York Times. Han ble 86 år gammel.

Sønnen forteller til avisa at faren hadde beinmargskreft.

Grodin er blant annet kjent fra filmer som "The Heartbreak Kid", "Midnight Run" og "Beethoven".

Han fikk sitt store gjennombrudd da han i 1962 droppet ut av studiene for å følge skuespillerdrømmen, etter å ha landet en rolle i Broadway-oppsetningen "Tchin-Tchin".

Skuespiller Charles Grodin er død. Foto: Charles Sykes / AP / NTB

Øker beredskapen etter 17. mai-bråk:

14 personer ble innbrakt av politiet etter 17. mai-bråk i Fredrikstad. Politiet øker beredskapen i forkant av langhelgen i pinsen.

- Vi tar høyde for en ny langhelg som kommer nå. Blir det fint vær, så er det mange som samler seg i sentrum. Når det er en god blanding mellom voksne og unge, hindrer det slike hendelser, sier politistasjonssjef Ivar Prestbakken til NRK.

Flere hundre personer samlet seg på Stortorvet i Fredrikstad mandag kveld. Situasjonen eskalerte da en politipatrulje snakket til en ung person som drakk på gata ved 20.30-tiden. Flere ble pågrepet blant annet for vold mot politiet.

Flere mellom 18 og 25 år gikk til angrep på politiet med flasker og brostein. Politiet satte inn store politiressurser på stedet, blant annet politihelikopter.

Tirsdag var fremdeles ti personer i politiets varetekt i Fredrikstad, og flere avhør gjenstår. Politiet har sagt at det kan komme flere pågripelser i saken.

(NTB)

FULLT KAOS: Flere hundre ungdommer samlet seg på Stortorget i Fredrikstad 17. mai. Foto: Andreas Utberg Andersen / Utrykningsnytt
Politiet: - Merkelig og uvant hendelse

Politiet: - Merkelig og uvant hendelse

dagbladet

Smitte etter strandfest - mange i karantene:

Tirsdag fikk Arendal kommune bekreftet et positivt smittetilfelle etter en fest på EB-stranda 16. mai.

Det melder Agderposten.

Smittesporerne hadde tirsdag kveld oversikt over 30 navngitte unge som deltok på festen. Kriseledelsen antar at så mange som over 50 kan ha vært til stede.

Kommunens smittesporingsteam er bekymret for at de ikke får tak i alle, og ber samtlige festdeltakere og deres husstander om å gå i umiddelbar karantene.

Dermed settes trolig godt over 100 innbyggere i kommunen i karantene og ventekarantene, skriver avisa.

- Er du blant dem som har hatt ungdommen din på festen, eller har mistanke om det, må du snakke med barnet ditt med det samme, sier kommuneoverlege Helene Rakeie til Agderposten.


24 nordmenn bøtelagt etter 17. mai-fest i Milano:

Italiensk politi rykket ut til en leilighet i Via Boscovic i Milano mandag, hvor 24 norske studenter feiret Norges nasjonaldag.

Det skriver den italienske avisa Cronaca Milano. TV 2 omtalte saken først i Norge.

De norske studentene fikk en bot på 400 euro. I Italia er det forbudt med flere enn fire gjester og det er portforbud etter klokka 22.

Nordmennene er studenter ved Bocconi University, og er mellom 23 og 25 år gamle, skriver avisa.

Seilbåt traff bro: To reddet i land:

Politiet melder at en seilbåt skal ha truffet Porsgrunnsbroa.

- Vi jobber med å berge båten. To personer er berget i land, og vi jobber med å se om det er flere der. Vi må finne årsaken, se på eventuelle konsekvenser og om det er skadde. Det har vi ikke oversikt over nå, sier operasjonsleder Trond Egil Groth til Dagbladet.

Seilbåten begynte å krenge.

Personene som er brakt i sikkerhet fremstår som uskadd. De opplyser at det ikke skal være flere personer i båten, skriver politiet på Twitter.

Båten er nå brakt i sikkerhet av brannbåten. Trafikken på og under broa går som normalt.

Politiet etterforsker hendelsen og undersøker omstendighetene. Det er ikke mistanke om at båten er stjålet.

Fem covid-pasienter - går til oransje beredskap:

Sykehuset i Narvik har nå fem innlagte coronapasienter, og går til oransje beredskap, melder NRK.

Det innebærer blant annet at en medisinsk sengepost gjøres om til covid-/avklaringsenhet, og at planlagte operasjoner onsdag avlyses.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.