Nyhetsstudio

Line Brustad

- Drastisk kutt i studentboliger:

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 foreslår det å bygge 1650 nye studentboliger. Norsk studentorganisasjon (NSO) er kritiske og mener regjeringen bråstopper i sitt løfte i Granavolden-plattformen om studentboliger.

- Jeg blir opprørt over forslaget fra regjeringen. Hvert år ser vi tusenvis av studenter i boligkø etter studiestart. Regjeringen sier at de satser på kunnskap samtidig som de legger opp til at studentene ikke har et sted å bo mens de studerer, her må Stortinget rydde opp, sier Andreas Trohjell, leder av Norsk studentorganisasjon.

Regjeringspartiene Venstre og KrF har begge gått til valg på å bygge 3000 studentboliger i året, ifølge Trohjell, noe også Granavolden-plattformen bærer preg av.

- Regjeringen Solberg har levert godt over 2000 studentboliger i alle år. Nå kuttes tilskuddet til kun 1650 studentboliger, til tross for at behovet for studentboliger fortsatt er prekært, sier Trohjell.

- Å bygge studentboliger er et samarbeid mellom samskipnad, kommune og stat. Alle parter har ansvar for at flere boliger blir bygd, men det er likevel gjennom statsbudsjettet tildelingen til bygging kommer, sier han og fortsetter:

- Vi hadde forventet at regjeringen gjorde sitt for å løse den vanskelige situasjonen mange studenter står i hvert år, det blir en ansvarsfraskrivelse kun å skylde på samskipnadene.

Foto: Terje Pedersen / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

USA: Minst 12 personer skutt - én omkommet :

En person er død og minst 12 personer er skadet etter masseskyting i en matbutikk i Collierville ved Memphis i den amerikanske delstaten Tennessee, skriver den lokale TV-stasjonen Fox 13.

Den antatte gjerningsmannen skal også være død, skriver ABC news.

Ifølge nyhetsmediet ble 12 personer fraktet til sykehuset med skader. Politiet fortalte at det var «veldig alvorlige» skader blant dem som ble fraktet til sykehuset.

En videregående skole like ved ble en stund stengt mens skytingen pågikk.

Jennifer Casey, talskvinne for de lokale myndighetene, sa, ifølge CBS, at politiet hadde respondert på en «aktiv skytesituasjon», men at hun ikke har flere opplysninger foreløpig.

(©NTB)

Trondheim: 73 nye smittede på tre døgn:

I perioden fra mandag til onsdag er det registrert 73 personer i Trondheim som har testet positive for covid-19.

Det skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

Videre skriver de at 48 er knyttet til barnehager, grunn- og videregående skoler, med størst relative andel i ungdomsskole.

- Det er fortsatt stort sett enkelttilfeller i grupper, klasser og trinn i barnehager og skoler, med svært få tilfeller av opphopning av tilfeller, skriver de.

Foto: NTB

Trafikkulykke på E6 - full stans i trafikken:

To personbiler er involvert i en trafikkulykke på E6 Røra, melder politiet på Twitter.

En bil skal stå på veien og en står i grøfta. Det skal være en person i hvert av kjøretøyene.

- Det er full stans i trafikken per nå, skriver politiet.

Like etter klokka 21.00 melder politiet om at veien er åpen igjen.

Skadeomfanget er ukjent.

Alvorlig trafikkulykke på E16:

E16 er stengt etter det politiet betegner som en alvorlig møteulykke mellom en lastebil og en personbil ved Maura i Romerike.

Politiet opplyste om ulykken rundt klokka 17.20.

- Alvorlig møteulykke, personbil og lastebil, skriver politiet på Twitter.

E16 er stengt på strekningen Piperud ved riksvei 120.

Klokka 18.30 bekrefter politiet at føreren av personbilen omkom. Pårørende er varslet.

- Det er krimteknikere som vil jobbe på stedet der nå. Veien vil bli stengt i to til tre timer, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Terje Skaftnes til Dagbladet.

Ulykkesgruppa til Statens vegvesen vil også bistå på stedet.

Operasjonslederen har ikke fått noe tilbakemelding på at føreren av lastebilen er fysisk skadd.

NAV-drapet: Fem «fysiske angrep» ved samme kontor:

Mandag formiddag ble to Nav-ansatte knivstukket på Nav Årstad i Bergen. En kvinne i slutten av 50-åra døde, mens en kvinne i 30-åra ligger lettere skadd på sykehus. En mann er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade. Han har ikke tatt stilling til straffskyld.

Per september er det meldt åtte avvik knyttet til truende atferd eller trusler ved NAV Årstad i 2021.

Det viser en oversikt utarbeidet av NAV. Tallet er det høyeste blant alle NAVs enheter i Vestland i år.

Totalt er det meldt 15 avvik ved NAV Årstad i år, også det høyeste blant alle enhetene i Vestland.

Oversikten viser at det har vært meldt totalt fem avviksmeldinger om «fysisk angrep på person» ved NAV Årstad siden 2017 - to i 2019 og tre i 2019. I samme tidsrom er det meldt om totalt 54 tilfeller av trusler eller truende atferd ved kontoret.

Totalt er det meldt om 18 fysiske angrep blant alle NAV Vestlands enheter siden 2017 - ikke medberegnet hendelsen hvor to Nav-ansatte ble knivstukket på Nav Årstad i Bergen sentrum.

Oversikten viser at det i 2020 ble meldt om to tilfeller av fysisk angrep på person» - ett ved NAV Fyllingsdalen, og ett ved NAV Ytrebygda. I 2019 ble det også meldt om to tilfeller - begge ved NAV Årstad.

I 2018 var totaltallet seks - to ved NAV Bergenshus, et ved NAV Kvinnherad, ett ved NAV Jondal, et ved NAV Sund og et ved NAV Bremanger.

I 2017 er totaltallet åtte: Tre ved NAV Årstad, ett ved NAV Åsane, to ved NAV Bergenshus, ett ved NAV Sveio og ett ved NAV Øygarden.

Dagbladet har vært i kontakt med NAV Vestland, som viser til en pressemelding publisert torsdag.

– NAV har nulltoleranse for vold og trusler. Ansatte skal melde inn alle uønskede og truende hendelser, sier kommunaldirektør Tommy Johansen i pressemeldingen.

Advarselsalarm på Bromma flyplass:

En advarselsalarm har gått av på Bromma flyplass i Sverige. Alarmen gjelder et fly som er på vei inn for landing, melder svenske Aftonbladet.

- Det indikerer at noe ikke er som det skal i forbindelse med landing, sier polititalskvinne Towe Hägg.

Politiet opplyser at de er «forberedt med ressurser».

Rundt klokka 18.00 melder politiet at de har forlatt stedet og at flyet har landet.

- Politiet var ikke nødvendig der, så nå går vi og gjøre noe annet i stedet, sier Hägg.

Foto: Simon Johnson / Reuters

Nå diskuterer de problemsakene:

HURDALSJØEN (Dagbladet): De tre rødgrønne partilederne diskuterer nå problemsakene som står i veien for et mulig regjeringssamarbeid.

Det får Dagbladet opplyst fra kilder nær samtalene.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken er nå samlet til sonderinger på Hurdalssjøen hotell på Romerike. Sonderingene skal finne svaret på om det er grunnlagg for forhandlinger om å sitte sammen i regjering.

Torsdag ettermiddag får Dagbladet opplyst at de tre er i gang med å diskutere politiske saker. De ønsker å rydde problemsakene av veien før de starter forhandlingene for alvor.

Partilederne går gjennom de ulike sakene og svarer ut om de tror det er mulig å finne løsninger de kan enes om. De konkrete løsningene diskuteres ikke før i forhandlingene.

Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde på en pressekonferanse i dag klart at de er på hotellet for å jobbe, og at de går rett på vanskelige spørsmål. Han ga også uttrykk for at de ønsker å være effektive.

- Sonderingene vil ta oss til smertegrensen, sa han foran et fulltallig pressekorps.

Kjente problemsaker for de tre partiene er klima - for eksempel oljeleting og drivstoffavgifter - og rovdyr - ikke minst felling av ulv. På begge disse områdene står Sp og SV langt unna hverandre.

Det er også ventet at de diskuterer andre, mindre betente saker.

Støre forklarte at dagen i dag starter med at de tre partiene legger fram sitt syn på valgresultatet og hvilket mandat de har.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- Vil ta oss til smertegrensen

- Vil ta oss til smertegrensen

dagbladet

To pågrepet etter trusler mot Nav Alna:

Politiet har pågrepet to personer og etterforsker nå to trusselhendelser ved Nav-kontoret i bydel Alna onsdag klokka 10.45.

Det melder Avisa Oslo.

Ifølge avisa etterforsker politiet to saker, som omhandler personer som har sendt inn, eller ringt inn trusler.

De to personene som er pågrepet er en mann og en kvinne. Begge har noe historikk hos politiet fra før. I begge sakene er mistenkte pågrepet og løslatt etter avhør. Begge har fått besøksforbud mot Nav-kontoret.

Truslene kom etter at en kvinne i 50-åra mandag ble drept på Nav Årstad i Bergen.

Foto: Vegard Krüger / Dagbladet

Har mottatt konkret tips:

Onsdag kunne Dagbladet fortelle historien om 18 år gamle Sara Aase Hvalryg fra Karmøy, som natt til mandag våknet av lyden av en ukjent mann som sto utenfor soverommet hennes.

Hendelsen ble fanget på kamera, og etter at videoen ble publisert hos Dagbladet og i andre medier, har politiet mottatt ett konkrekt tips.

Det forteller etterforskningsleder ved Felles straffesaksinntak (FSI) i Sør-Vest politidistrikt Atle Thorbjørnsen til Dagbladet.

- Vi har mottatt tips på et navn, men det er veldig vanskelig å identifisere noen ut fra den videoen. Vi lurer fælt på hva som kan være årsaken. Det er veldig spesielt, sier han.

Saken vil bli sendt videre til lensmannskontoret på Karmøy.

Foto: Privat
- Han sto og kikket inn

- Han sto og kikket inn

dagbladet

Nordmarka: Død person var mann i 60-årene:

Den døde personen som ble funnet i innsjøen Store Åklungen i Nordmarka i Oslo sist fredag, var en norsk mann i 60-årene. Pårørende er varslet, opplyser avsnittsleder Lisbeth Aasheim i drapsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet torsdag ettermiddag.

- Det er ikke mistanke om at det har skjedd noe kriminelt i forbindelse med dødsfallet, sier Aasheim.

Av hensyn til pårørende, går ikke politiet ut med nøyaktig alder, bosted eller om han var meldt savnet.

Det var turgåere som observerte kroppen i vannet.

- Han har vært død noen tid. Den endelige obdukjonsrapporten kan gi mer nøyaktig anslag over hvor lenge, sier avsnittsleder Lisbeth Aasheim.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.