Annonse

Nyhetsstudio

Voldsomme opptøyer etter nazidom i Aten

En gresk domstol har fastslått at det greske nynazistpartiet Gyllent daggry er en kriminell organisasjon og har dømt et av medlemmene for drap.

I ettertid har det vært meldt om store protester i Aten, hvor det blant annet er tatt i bruk tåregass. Journalister på stedet melder på Twitter at situasjonen eskalerte raskt etter at dommen ble kjent.

68 medlemmer av Gyllent daggry har vært tiltalt i saken, blant dem partiets grunnlegger Nikos Michaloliakos og sentrale personer i hans nærmeste krets.

Retten i Aten slo onsdag fast at Michaloliakos ledet en kriminell organisasjon og fant samtidig et partimedlem skyldig i drapet på den greske rap-artisten Pavlos Fyssas i 2013.

Rettssaken har pågått i fem år.

Ifølge tiltalen kan en rekke voldelige angrep, mange av dem i 2013, knyttes til Gyllent daggry. Politiet mener at partiet hadde en milits som gjennomførte voldelige angrep mot migranter og venstreorienterte på direkte ordre fra Michaloliakos og andre ledere.

Amnesty International bidro til å dokumentere mange av angrepene og ventet i spenning på rettens kjennelse.

- Anklagene mot Gyllent daggrys ledelse, blant annet drapet på Pavlos Fyssas, avdekker en splittelse som ikke bare eksisterer i Hellas, men også ellers i Europa og andre steder, sier lederen for Amnestys virksomhet i Europa, Nils Muiznieks.

- Følgene av denne kjennelsen, i det som er en symboltung rettssak mot et ekstremt høyreparti med en aggressiv holdning mot migranter og menneskerettigheter, vil merkes langt utenfor Hellas' grenser, sier han.

(NTB / Dagbladet)

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gangbru revet ned - E16 stengt

Politiet rykker fredag ut etter et kjøretøy har kjørt inn i gangbrua slik at den er revet ned ved Sollihøgda i Asker.

Gangbrua ligger nå over E16 og veien er sperret i begge retninger.

Politiet opplyser at det ikke er melding om noen personskader.

- Dette skaper store utfordringer for trafikken. Veien er helt sperret, og det vites per nå ikke når veien kan åpnes igjen, skriver politiet på Twitter.

Drap i Asker: Mann tiltalt

En litauisk mann i 40-årene er tiltalt for å ha drept en mann i 30-årene med en brødkniv i Åros i Asker i 2021.

På formiddagen 24. september 2021 ble nødetatene varslet om at to menn hadde vært i slagsmål utendørs i Åros sentrum, noe som endte med at den ene ble stukket i hjel med en brødkniv, melder Budstikka.

Gjerningsmannen stakk av fra åstedet til fots, men ble pågrepet i Oslo dagen etterpå.

Litaueren i midten av 40-årene har innrømmet de faktiske forholdene, men hevdet at han handlet i selvforsvar.

Den avdøde var en mann i 30-årene fra Litauen.

(NTB)

Les hele saken

- Hørte høye skrik

Mann tiltalt for uaktsomt drap og brudd på meldeplikt

En mann i 30-åra fra Sunnmøre er tiltalt for uaktsomt drap og budd på meldeplikt ved dødsfall.

- Politiet har siden desember 2021 etterforsket en sak der en ung mann var funnet død utendørs i Ulsteinvik i Ulstein kommune, skriver Møre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding fredag.

Saken er nå ferdig etterforsket, opplyser politiet.

Kripos: Fortsetter å avhøre Medvedev
Foto: Janis Laizans / Reuters / NTB

Kripos: Fortsetter å avhøre Medvedev

Fredag formiddag kommer politiet med en oppdatering om Andrej Medvedev.

Kripos har gjennomført flere avhør med Andrej Medvedev.

- Vi ønsker å fortsette med avhør av russeren. Han har fortsatt status som vitne, og har med det ingen plikt til å forklare seg for politiet.

Det skriver politiet i en pressemelding, og legger til at Medvedev har gitt uttrykk for at han vil forklare seg videre.

Kripos ønsker ikke å gå inn på hva han har forklart i avhørene, eller hvordan disse har foregått. Men de opplyser at Medvedev hadde med seg noe digitalt materiale - som nå er overlevert til politiet.

- Dette blir gjennomgått, men vi ønsker ikke å si noe ytterligere om dette arbeidet.

Les hele saken

- Sviktet av Russland

Kjøper 54 tyske stridsvogner

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innkalt til pressekonferanse på Rena leir for å kunngjøre en nyhet om Forsvaret fredag formiddag.

Norge kjøper 54 stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann.

Det er lagt inn mulighet for å kjøpe ytterligere 18 stridsvogner seinere.

- Nye stridsvogner har stor betydning for Forsvaret og er en betydelig styrking av Hæren. I dagens sikkerhetssituasjon blir tett forsvarssamarbeid i Europa stadig viktigere. Med kjøp av tyske stridsvogner sikrer vi at Norge har samme type stridsvogner som våre nordiske naboer og nære allierte. Vi knytter også tettere sikkerhetspolitiske bånd til Tyskland, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

De første nye stridsvognene ventes levert i 2026. Anskaffelsen er innenfor kostnadsrammen på 19,7 milliarder kroner som er satt av Stortinget, skriver regjeringen i en pressemelding.

Støre sier stridsvognene er av samme type som nordiske naboer og nære allerierte, og derfor knytter tettere sikkerhetpolitiske bånd.

- Jeg har orientert forbundskansler Scholz om dette nå på morgenen, og dette er et budskap som han understreker vil knytte våre land enda sterkere sammen.

- Så sender vi også et klart signal til våre allierte i Nato om at vi står ved våre forpliktelser om å styrke Natos samlede forsvarsevne. Stridsvognene vil være av stor betydning for forsvaret av Norge, men også bidra til Natos forsvar.

Kapasiteten vil også bli viktig når Norge sammen med Sverige og Finland skal se på forsvaret av de nordlige områdene, legger statsministeren til.

- På ukrainsk side har stridsvogn vist seg nyttig for å gjennomføre offensiver som en integrert del av et velfungerende, helhetlig kampsystem. Det er også en helt sentral kapasitet for å oppfylle våre forpliktelser i Nato, noe som er svært viktig i dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Gram sier enkelte har pekt på at beslutningen om innkjøp burde utsettes. Til det sier han at det nå er mange land som anskaffer stridsvogner, og at produksjonen er begrenset.

- I sine tilbud har leverandørene forpliktet seg til leveranser innenfor en viss tid. Og vi står i fare for å miste plassen vår i køen, for å bruke det uttrykket, dersom vi ikke nå tar en avgjørelse, og vi mener at Norge trenger stridsvogner.

NTB: Norge kjøper 54 tyske stridsvogner

Norge kjøper 54 stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann.

Det er lagt inn mulighet for å kjøpe ytterligere 18 stridsvogner senere, etter det NTB kjenner til.

Stortinget godkjente anskaffelse av nye stridsvogner i 2021, og regjeringen hadde varslet at beslutningen ville komme før jul i fjor. Flere typer stridsvogner er vurdert, men den siste beslutningen skal ha stått mellom koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og Leopard 2A7, produsert i Tyskland av Krauss-Maffei Wegmann.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innkalt til pressekonferanse på Rena leir for å kunngjøre en nyhet om Forsvaret fredag formiddag.

Norge har per i dag 36 stridsvogner av typen Leopard 2A4 i operativ tjeneste. Regjeringen har varslet at noen av stridsvognene vil bli sendt til Ukraina, men hvor mange er ennå ikke klart. Vognene er 40 år gamle, og Forsvaret har lenge planlagt å bytte dem ut.

(NTB)

Litauen: Bombetrussel i hele hovedstaden

Det har blitt rettet bombetrusler mot politi, skoler, flyplasser og rettssaler i Vilnius klokka 08 fredag. Det melder det største nyhetsmediet i Litauen, Lrytas.

Ifølge nyhetsmediet har trusslene blitt sendt via E-post.

- Lykke til med å dø, står det i E-postene ifølge Lrytas.

Det trues med eksplosjoner og død. I tillegg står det at flere bomber har blitt plassert flere steder i hovedstaden Vilnius: på justisdepartementet, alle domstoler og flere politibygninger.

Nå besøker politiet alle organisasjonene og institusjonene som er truet. Alle ansatte har også blitt bedt om å ta sikkerhetshensyn.