Annonse

Nyhetsstudio

Advarer om restriksjoner til 2022
Foto: NTB

Advarer om restriksjoner til 2022

Australia vurderer å lette på reiserestriksjonene for Japan, Sør-Korea og Singapore, men advarer om at det for USA og Europa ikke kan bli mulig før i 2022.

Fra fredag åpner Australia grensene for første gang siden mars når landet tillater besøkende fra New Zealand uten krav om karantene.

Australia er i samtaler med Japan, Sør-Korea og Singapore om tilsvarende lettelser.

– Vi har hatt gode samtaler med dem, men jeg tror det fortsatt er et stykke unna, sa statsminister Scott Morrison til Seven Network mandag.

– Man trenger bare å se på det som skjer i Europa for tiden der de gjennomgår en ny grusom bølge med covid-19, og vi må selvsagt være ekstremt forsiktig med det, sa Morrison.

Regjeringen i Canberra advarer om at smitteøkningen i Europa og USA kan føre til at reiser dit fra Australia kan forbli underlagt restriksjoner til 2022.

(NTB)

Annonse

Brann på renholdsverk i Trøndelag

Politiet i Trøndelag rykker natt til torsdag ut til et renholdsverk i Heimdal, etter melding om brann.

- Det er full fyr på stedet - representanter for Retura jobber sammen med brannvesenet for å flytte unna utstyr, melder de.

Operasjonsleder Arnt Harald Åslund Forteller til Dagbladet at arbeidet er omfattende og at brannamannskaper jobber for å forhindre at brannen sprer seg til industribygg i området.

- Det er svært omfattende, men vanskelig å si så tidlig hvordan det vil utvikle seg. Det er veldig høye flammer for øyeblikket, sa Åslund.

Oklahoma med USAs strengeste abortlov
Oklahomas republikanske guvernør Kevin Stitt undertegnet onsdag USAs strengeste abortlov. Foto: Sue Ogrocki / AP / NTB

Oklahoma med USAs strengeste abortlov

Oklahomas guvernør, republikaneren Kevin Stitt, har undertegnet USAs strengeste abortlov. I praksis er abort dermed forbudt i delstaten med umiddelbar virkning.

Delstatsforsamlingen godkjente forbudet, som gjelder fra første dag av svangerskapet, forrige uke.

Unntakene der abort er tillat, er når det er nødvendig for å redde livet til moren eller om graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest som er meldt til politiet.

Loven vil, i likhet med en lov som er vedtatt i Texas, tillate at hvem som helst kan saksøke abortleger og andre som hjelper kvinner å avbryte et svangerskap.

Av delstatens abortklinikker, hadde to av fire allerede stengt dørene tidligere i mai, da Stitt godkjente et forbud mot abort etter sjette uke, da mange ikke vet at de er gravide. De to siste varslet at de ville måtte stenge umiddelbart når den siste loven trådte i kraft.

- Jeg lovte Oklahomas innbyggere at jeg som guvernør ville undertegne enhver lov som beskytter det ufødte liv som havner på pulten min, og jeg er stolt av å holde det løftet i dag, sier Stitt i en uttalelse.

(NTB)

Annonse

Biden-paret skal besøke Texas etter masseskyting

USAs president Joe Biden sier han og førstedame Jill Biden snart vil dra til Texas. 19 barneskoleelever og to lærere ble drept i en masseskyting tirsdag.

– Jill og jeg vil dra til Texas i løpet av de neste dagene for å møte familiene og fortelle dem at vi føler en anelse, kun en anelse av smerten deres, sa Biden onsdag.

Han la til at han håpte å gi støtte og trøst til et lokalsamfunn som er i sjokk og sorg.

I tillegg til de 21 drepte, ble 17 personer skadd, men ikke livstruende. Tre politibetjenter ble også skadd. Gjerningsmannen, 18 år gamle Salvador Ramos, ble skutt og drept av en grensevakt.

Angrepet i den lille byen Uvalde med om lag 16.000 innbyggere, vest for San Antonio, er den verste skolemassakren i USA siden 20 barn og seks voksne ble drept på Sandy Hook-skolen i Newtown i Connecticut i 2012.

Skytingen er den åttende masseskytingen hittil i år i USA, ifølge våpenkontrollgruppa Everytown.

(NTB)

- Vil vise dem om seks sekunder
Foto: NTB / AP

- Vil vise dem om seks sekunder

Tsjetsjenias fryktede diktator og Vladimir Putins nære allierte Ramzan Kadyrov kom onsdag med en kryptisk beskjed til Polen.

I en videomelding delt på Twitter av BBCs Russland-ekspert Francis Scarr sier Kadyrov at «problemene i Ukraina er over», og at han nå er interessert i Polen.

- Etter vi er ferdig i Ukraina, så snart vi mottar ordren, skal vi vise dem om seks sekunder hva vi er i stand til, sier han.

Kadyrov ber videre om at Polen ber om offisiell tilgivelse etter angrepet på den russiske ambassadøren Sergej Andrejev.

Ambassadøren ble for to uker siden dynket i rød farge da han skulle legge ned en blomsterkrans ved et monument for falne sovjetiske soldater i Warszawa.

I videoer publisert på sosiale medier kunne man se at en gruppe mennesker ventet på ambassadøren ved monumentet, og at de deretter, i full offentlighet, dynket ham i det som tilsynelatende var rød maling.

- Vi kommer ikke til å la det passere, Kadyrov i videoen, som også er omtalt av medier som Expressen og Newsweek.

Kadyrov ble nylig forfremmet til generalløytnant i den russiske hæren for sin rolle i invasjonen i Ukraina. Hans i praksis private hær, de beryktede «Kadyrovittene», kjemper side om side med russiske styrker i krigen.

Allerede i krigens første dager kunngjorde Kadyrov at han «har 70 000 frivillige styrker som er klare til å kjempe for vår stat, Russland», og under et storslagent arrangement i hovedstaden Groznyj 25. februar meldte 10 000 av undersåttene hans seg til tjeneste.

Tsjetsjenia er en av Russlands delrepublikker, og har vært herjet av indre uro i årtier. Kadyrov og Putin er gjensidig avhengige av hverandre; mens ikke folkevalgte Kadyrov hjelper den russiske presidenten med å holde de islamistiske kreftene i regionen i sjakk, har han Putin i ryggen som enehersker i republikken.

«Kadyrovittene» tiltrakk seg tidlig oppmerksomhet i Ukraina-krigen, fordi en eliteavdeling ifølge ukrainske myndigheter ble sendt for å ta livet av president Volodymyr Zelenskyj.

Annonse

Ulykke på E18 i Larvik

- Melding om trafikkulykke på E18, nordgående retning, skriver politiet i Sør-Øst på Twitter.

To biler og tre personer involvert.

Nødetatene rykker ut og hastigheten på strekningen er satt ned.

I en oppdatering klokka 23.22 skriver politiet at de er på stedet med flere patruljer og ambulanse, men at det ikke framstår som en alvorlig ulykke.

En fører har fått førerkortet beslaglagt.

Det vil bli gjennomført tekniske undersøkelser.