Annonse

Nyhetsstudio

Ungdommer skjøt fyrverkeri mot folk og T-banen i Oslo

Politiet i Oslo rykket mandag kveld ut etter at flere personer har meldt om fyrkeri som ble skutt mot gående i Jens Bjelkes gate. Ifølge operasjonsleder Steinar Hausvik var det tenåringsgutter som hadde siktet og sendt fyrverkeri mot forbipasserende.

Gjerningspersonene har løpt fra stedet. Også flere kjøretøy skal ha blitt skutt mot.

Ifølge politiet var det 7-8 gutter som sto bak fyrverkeriskytingen. Ingen ble truffet, men det skal ha vært bevisst siktet og skutt mot fotgjengerne.

Like etter klokka 18 meldte politiet at de også har rykket ut til Oppsal T-banestasjon etter meldinger om ungdommer som skyter fyrverkeri mot T-banen.

En time seinere måtte en patrulje rykke ut til T-banen på Grønlandhvor ungdommer hadde skutt med fyrverkeri i undergangen på vei ned til T-baneperrongen.

- Brannalarmen ble utløst. Det medførte at det ble stans i T-banetrafikken i ni minutter, skriver politiet på Twitter. Gjerningspersonene er fremdeles på frifot.

Annonse

Omikron påvist i New York

Det er påvist fem tilfeller av den nye og mer smittsomme coronavarianten i delstaten New York. Dermed er det påvist åtte tilfeller i USA.

- Dette er ikke grunn til panikk. Vi visste at denne varianten kom, og vi har redskapene til å stoppe spredningen, tvitret guvernør Kathy Hochul etter at de fem tilfellene ble påvist i USAs fjerde mest folkerike delstat.

Tidligere ble det kjent at en person i Minnesota har fått påvist varianten etter å ha deltatt på en anime-konferanse sammen med 50.000 andre i New York by. Hochul har bedt deltakerne teste seg.

(NTB)

Nytt smittehopp

Det siste døgnet er det registrert 4.140 nye coronasmittede personer i Norge. Det er 1.170 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 3.056 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2.375, så trenden er stigende.

Torsdag var 262 coronapasienter innlagt på sykehus, fem flere enn dagen før.

64 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 39 på respirator. Det er fire færre på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I alt har 275.763 personer testet positivt for corona i Norge. Blant dem er 1.093 døde, viser foreløpige tall. Om de har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

60 prosent av de døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 er det meldt om 23 dødsfall i Norge.

(NTB)

Annonse

Droner stengte Stavanger lufthavn

Luftrommet over Stavanger lufthavn ble stengt på grunn av ulovlig droneflyging to ganger torsdag kveld. Politiet vil etterforske saken.

- Politiet er varslet og de vil håndtere saken, sier lufthavndirektør Anette Sigmundstad til Stavanger Aftenblad.

Luftrommet over flyplassen på Sola ble først stengt i 20-tiden, da en drone ble observert for nært rullebaneområdet.

- Flytrafikken kom kjapt i gang igjen, men i 21.30-tiden var dronen på ferde igjen, og ingen fly fikk lette eller lande før klokken 21.48, forteller Sigmundstad.

Droneflyging er forbudt i en radius på 5 kilometer fra en flyplass.

(NTB)

Merkel overrasket med valg av punkelåt

Det tyske forsvaret hedret torsdag kveld avtroppende statsminister Angela Merkel, som noe overraskende ba om at det ble spilt en punkelåt under seremonien.

Mens forgjengerne Helmut Kohl og Gerhard Schröder henholdsvis valgte Beethoven og Frank Sinatra som avskjedsgave, spilte et militært orkester på Merkels oppfordring en av låtene til den østtyske punkedronningen Nina Hagen.

I låten «Du hast den Farbfilm vergessen» fra 1974 beklager Nina Hagen seg over at kjæresten har glemt å ta med fargefilm på ferie, og at ingen derfor vil tro hvor vakkert det var. Låten ble også tolket som skjult kritikk av regimet i DDR.

En synlig rørt Merkel, som selv vokste opp i DDR, ble også hyllet av en æresgarde med tente fakler under seremonien i Berlin.

I takketalen beskrev hun de 16 årene som statsminister som «begivenhetsrike og utfordrende, både politisk og menneskelig».

Neste uke overlater Merkel statsministerstolen til sosialdemokraten Olaf Scholz.

(NTB)

Annonse

Oppfordrer 37 000 deltakere på traktormesse til å teste seg

Dersom du deltok på varemessen Agroteknikk i NOVA Spektrum i Lillestrøm 25. til 28. november, blir du nå bedt om å ta en coronatest.

Bakgrunnen er en pressemelding fra Malvik kommune i Trøndelag. Der skriver kommunen at det er registrert coronasmitte blant flere besøkende på messen. Kommunen anbefaler alle som var på messen til å bestille en coronatest. De skriver videre at det er anbefalt å ta en hurtigtest så raskt som mulig. Dersom du tester positivt på hurtigtesten må du ta PCR-test innen ett døgn. Kontakt kommunen du bor eller oppholder deg i for å bestille time til PCR-test.

- Vi oppfordrer alle som var på messen til å følge anbefalingen fra Malvik kommune. Det gjelder også besøkende som er bosatt andre steder enn Malvik.

Det er foreløpig ikke mistanke om omikron-smitte på messen.