Annonse

Nyhetsstudio

Mæland om ukulturen i politiet

Justisminister Monica Mæland møter pressen for å kommentere opplysningene om sex-ukultur i politiet cirka klokka 12.

I et nytt forskningsprosjekt fremkommer urovekkende historier fra deler av politietaten, og politidirektør Benedicte Bjørnland gikk tidligere onsdag ut og sa hun er bekymret.

- Uakseptabelt. Et overgrep, en trakassering, er ett for mye og slik skal vi ikke ha det i norsk politi, sier Mæland til Dagbladet.

Hun sier det har fått konsekvenser for enkelte, etter at det ble oppdaget ukultur i blant annet Vest politidistrikt tidligere i år. Den nye rapporten viser imidlertid at ukulturen er mer utbredt enn å bare gjelde ett distrikt, og var noe Mæland ikke kjente til.

Hun peker på at det må gjøres en jobb både politisk, i politiet, og i distriktene.

- Jeg har faste møter med politidirektøren og dette vil bli tema på neste møte, sier Mæland.

Bjørnland kommenterte funnene i rapporten tidligere onsdag:

- Jeg fikk høre om festkultur – og om såkalt «knulle-torsdag» ved B3-leir (Bachelor politiutdanning – operativ trening under leiropphold i tredje år). Instruktører beordret til undervisning i leir skal ha hatt seksuell omgang med kvinnelige studenter. Dette opprører meg, sier Bjørnland.

Justisminister Mæland sa tidligere onsdag at hun forventer en opprydning.

Mæland om ukulturen i politiet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Annonse

Brann i tomannsbolig i Oslo

Det brenner natt til søndag i en tomannsbolig på Bestum i Oslo. En eller flere personer har fått i seg røyk, ifølge politiet.

Oslo brann- og redningsetat fikk melding om brannen klokka 2.59.

- Vi er på plass med fem biler. To er i innsats og tre er klare til å bidra om det skulle bli nødvendig, sier operatør Roy Erling Karlsøen til NTB ved 3.30-tiden natt til søndag.

Han sier det brenner i kledningen på boligen. Det er ikke fare for spredning til nabohusene i villastrøket like ved CC Vest i Oslo.

Politiet er også på stedet og de forteller at beboere fikk i seg røyk da de forsøkte å slukke brannen uten å lykkes.

- En eller flere har pustet inn røyk. Vi er ikke sikre på hvor mange, sier operasjonsleder Magne Olsvoll i Oslo politidistrikt til NTB.

Brannårsaken er ikke kjent.

(©NTB)

Mann trakk kniv mot politiet - to pågrepet

To menn i 20- og 30-årene er pågrepet etter en trusselepisode i Raufoss i Vestre Toten kommune lørdag kveld. En av mennene trakk kniv mot politiet.

- En mann i Raufoss hadde mottatt trusler over telefon, han var bekymret og ringte til oss. Vi rykket litt etter klokken 23 lørdag kveld og mens vi var på stedet dukket de to opp, forteller operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder i Innlandet politidistrikt til NTB.

Da politipatruljen ba de to om å gi seg til kjenne, trakk den ene en kniv.

- Da måtte patruljen handle raskt, det var ikke tid til bevæpning. Mannen ble heldigvis lagt i bakken uten at noen ble skadd, sier operasjonslederen.

- Begge er mistenkt for trusler, den andre vil også bli anmeldt for knivepisoden, sier von Obstfelder.

Operasjonslederen kan ikke si noe om de to er kjent for politiet fra før eller om de tilhører noe bestemt miljø.

(NTB)

Annonse

2964 nye smittetilfeller

Det siste døgnet er det registrert 2964 coronasmittede personer i Norge. Det er 1073 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste antallet nye smittede registrert på en lørdag siden pandemien startet.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 3388 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2537, så smittetrenden i Norge går nå bratt oppover.

I alt har 282 918 personer testet positivt for covid-19 i Norge siden i fjor vår. 1093 av dem er døde, viser foreløpige tall.

Seks av ti døde, 59,7 prosent, har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 23 dødsfall i Norge.

Samtidig er tallet på innlagte coronapasienter stabilt. Fredag var 262 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

Ved midnatt natt til søndag var det utført 8,5 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. Hjemmetestene kommer i tillegg.

De siste tallene fra Folkehelseinstituttet (FHI), oppdatert natt til søndag viser at 4 247 071 personer har fått første dose av coronavaksinen, 3 855 137 personer har fått andre og 734 448 har fått tredje dose.

(NTB)

Line Vold: - Kommer mange meldinger
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Line Vold: - Kommer mange meldinger

De siste dagene har flere kommuner meldt om at de mistenker at omikron-varianten av coronaviruset har rammet kommunen.

Likevel har FHI bare bekreftet 19 tilfeller av varianten så langt.

- Det kommer mange meldinger om mistenkte tilfeller som håndteres av kommunene i samarbeid med utbruddsgruppa ved FHI, og det er mange mikrobiologiske laboratorier rundt om i landet som gjør screening og også sekvensering for å bekrefte eller avkrefte omikron. Det kan derfor komme meldinger fra enkeltkommuner utenom våre samlede oversikter på nasjonalt nivå, sier avdelingsdirektør Line Vold til Dagbladet.

Trolig vil ikke FHI oppdatere det offiselle tallet sitt før mandag.

Tidligere lørdag ble det bekreftet to nye tilfeller av viruset i Bærum. Det opplyste kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen.

- Vi har vel omtrent sju til åtte tilfeller med mistenkt omikronvirus. Det er kun to som er bekreftet foreløpig. De fleste av de mistenkte tilfeller er relatert til julebordet på Aker Brygge, men vi har også noen mistenkte tilfeller som har vært i Sør-Afrika eller fly fra Sør-Afrika, sa han.

Det er ikke klart om de to tilfellene er blant 13 tilfeller som allerede er kjent fra det aktuelle julebordet.

Annonse
TV-anker sparket fra CNN
Foto: AP / NTB

TV-anker sparket fra CNN

Chris Cuomo har fått sparken fra CNN. Det melder kanalen selv på Twitter.

Sparkingen skjer med umiddelbar virkning.

Tidligere denne uka ble det kjent at tv-ankeren var suspendert fra kanalen, etter at det kom fram nye opplysninger i etterforskningen av Chris Cuomos bror, tidligere New York-guvernør Andrew Cuomo.

Guvernøren gikk av i august, etter anklager om seksuell trakasering.

I dokumenter som statsadvokaten i New York offentliggjorde mandag, tydet det på at broren spilte en større rolle enn tidligere antatt i å forsvare broren.

Les hele saken

Suspenderes etter skandalen