Annonse

Nyhetsstudio

- Aldri opplevd lignende selv

Forskerne Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas har i sin studie avdekket flere tilfeller av seksuell trakassering og uønsket adferd i politietaten.

Tidligere leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, skriver i en epost til Dagbladet at hun aldri har opplevd dette selv.

- Jeg har aldri opplevde lignende selv i løpet av mine 20 år som leder i politiet i Oslo. Aldri, skriver hun, og fortsetter:

- Jeg er ikke direkte overrasket over at også kvinner i politiet har opplevd seksuell trakassering. Over hele kloden lider kvinner under menns ulike fysiske maktuttrykk. Menns fysiske og psykiske trakassering av kvinner, herunder disse funnene i rapporten, bekrefter hvordan tusenårs gamle strukturer fortsatt har innflytelse på dagens relasjoner, sier Rohde.

- Menn som tafser, stryker på låret, beføler eller utnytter sin maktposisjon til å oppnå sex, svikter absolutt alle. Ikke bare kvinnen, men sine medbrødre verden over, et helt verdenssamfunn. Det er gjennom tidene skapt en illusjon av menn, for menn, om hva de har lov til å gjøre mot kvinner. Rapporten bidrar til å sette lys på illusjonen. Som trollet sprekker også den i lyset, sier Rohde.

Les hele saken

Ukultur i politiet: - Bekymret over «knulle-torsdag»

Annonse
Elvia: Over 32 000 kunder har mistet strømmen i Oslo og Nordre Follo
Skjermdump: Elvia

Elvia: Over 32 000 kunder har mistet strømmen i Oslo og Nordre Follo

Ifølge NTB har 32 000 Elvia-kunder i Oslo og Nordre Follo mistet strømmen like etter klokka 15 søndag.

Ved 15.20 har flere fått tilbake strømmen. Nå er litt over 6000 husstander strømløse. Dette gjelder områdene Bøler, Prinsdal og Holmlia, viser strømbruddkartet til Elvia.

På sine nettsider skriver Elvia at mannskap jobber med å lokalisere feilen.

- Vi har fått melding om at det er brann i en transformatorstasjon, opplyser kommunikasjonssjef i Elvia, Morten Schau, til Dagbladet.

Nødetatene er på vei til stedet, skriver Oslo-politiet på Twitter. Brannen skal være lokalisert til trafostasjonen i Øvre Prinsdals vei.

VG melder klokka 15.40 at brannen er slukket.

Det er uvisst når de resterende 6000 husstandene vil få strømmen tilbake.

Beboere i nærheten har blitt bedt om å holde seg innendørs. Ifølge politiet gjelder dette hus i en 50 meters radius fra den rammede trafostasjonen.

Ifølge Sporveien er det problemer med t-banen ved Mortensrud stasjon. Som følge av strømbruddet er det ikke mulig å kjøre tog til eller fra stasjonen.

Togene kjører derfor bare til Skullerud stasjon.

Dagbladet oppdaterer saken.

Annonse

Agatha Christie-bøker endret

Flere klassikere ført i pennen av den britiske forfatteren Agatha Christie, er nå blitt endret av såkalte sensitivitetslesere, melder The Telegraph.

I det stille har passasjer i bøker om detektivene Poirot og Miss Marple blitt omskrevet eller fjernet i nye opplag som utgis av forlaget HarperCollins.

Redigeringen føyer seg inn i en rekke. Tidligere i år ble det kjent at visse nyutgivelser av Roald Dahls og Ian Flemings bøker, vil bli endret.

Målet har vært å redigere eller fjerne innhold som kan oppfattes som støtende.

I kjølvannet har det imidlertid oppstått en debatt om hvorvidt det er greit å redigere en forfatters originale verk i ettertid.

Annonse

Nato: - Vi er på vakt

- Nato er på vakt, og vi følger situasjonen nøye. Vi har ikke sett noen endringer i Russlands holdning til bruk av kjernefysiske våpen, som vil føre til at vi justerer vår egen.

Det sier en ikke navngitt talsperson til Reuters, dagen etter at den russiske presidenten annonserte at han vil utplassere taktiske atomvåpen i Belarus.

Den utløsende årsaken er, ifølge Putin, Storbritannias beslutning om å sende panserbrytende ammunisjon til Ukraina, som inneholder utarmet uran.

Han kom også med bemerkninger om USAs utplassering av atomvåpen i europeiske land.

Talspersonen fastholder at presidentens referanse til Natos atomvåpendeling er «fullstendig misvisende».

- Nato-allierte handler med full respekt for sine internasjonale forpliktelser. Russland har konsekvent brutt sine våpenkontrollforpliktelser, sier sist da de suspenderte sin deltakelse i Start-traktaten.

I kjølvannet av Putins uttalelser, ber nå regjeringen i Ukraina FNs sikkerhetsråd kalle sammen til krisemøte om atomvåpnene som Russland vil utplassere i Belarus.

Tidligere søndag uttalte Oleksij Danilov, leder for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, at atomvåpnene vil destabilisere Belarus.

- Kreml har tatt Belarus som et kjernefysisk gissel, skrev han på Twitter.

Også Bulgaria ber om forhandlinger mellom Russland og Ukraina i etterkant av Putins uttalelser.

Situasjonen blir stadig farligere og mer skremmende, sier visepresident Ilijana Iotova.

Hun legger til at dette er grunnen til at hun og president Rumen Radev flere ganger har tatt til orde for forhandlinger.

(Dagbladet/NTB)

Annonse