Nyhetsstudio

Mats Rønning

Toppkamp i Oslo Ap: Kamzy seiler opp:

Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam virker å ha styrket sitt kandidatur til en plass på Stortinget etter innspillsrunden i de ulike lokallagene i nominasjonsprosessen i Oslo Arbeiderparti. Men det tegner til å bli en svært jevn kamp om andreplassen bak partileder Jonas Gahr Støre.

Ikke alle lokallag har sendt inn prioriterte lister til nominasjonskomiteen, men blant dem som har gjort det, foretrekkes Kamzy Gunaratnam av et flertall.
Samtidig har lederen av Oslo Arbeidersamfund, Zaineb al-Samarai, fått flest innspill samlet sett - nemlig 53 mot 52 til Gunaratnam, etter det Dagbladet erfarer.

En tredje kandidat til andreplassen er stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen (47), som tidligere i høst kunngjorde i et intervju med Dagbladet at hun ønsket å stille til gjenvalg. Men med 40 innspill virker hun i øyeblikket å ligge noe bak de to andre kandidatene.

Samtidig - lokallagene er av svært ulik størrelse og til sjuende og sist er det delegatene på nominasjonsmøtet den 1. desember som avgjør hvem som skal overta andreplassen på stortingslista etter Marianne Marthinsen.

Bare kvinner er aktuelle for posisjonen, for vedtektene til Ap tilsier at det skal være annenhver mann og kvinne på listene.

Om tredjeplassen virker stortingsrepresentant og tidligere forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide å ha festet et visst grepet. Innspillsrunden viser at flertallet foretrekker ham framfor Oslo Aps leder Frode Jacobsen og den faglige kandidaten Farukh Qureshi.

Lokallagenes innspillsrunde er ikke utslagsgivende for hvordan lista til slutt blir seende ut. Men tilbakemeldingene vil bli tillagt betydelig vekt når nominasjonskomiteen under ledelse av tidligere Oslo-byråd Tone Tellevik Dahl nå går i gang med å lage et utkast til valgliste. Denne skal så ut på høring i fylkeslaget før en endelig innstilling legges fram på nominasjonsmøtet 1. desember.

Blant øvrige navn i nominasjonskabalen i Oslo, er AUFs ungdomskandidat Mansoor Hussain, LO-sekretær Julie Lødrup (34), Oslo Aps studieleder Agnes Nærland Viljugrein, bystyrerepresentant Nasir Ahmed og leder for Østensjø Ap Erling Turtum blant dem som har fått flest innspill samlet sett.

Mangeårig Oslo-representant for Ap Jan Bøhler ble som kjent tidlig ute av dansen og meldte i stedet overgang til Senterpartiet. Skulle han bli valgt, vil han være den første Sp-representant fra Oslo siden Bislett-general Arne Haukvik kom på Tinget i 1993.

Lanseres som nye Ap-topper

Lanseres som nye Ap-topper

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Mann funnet død i Lørenskog: Politiet har startet drapsetterforskning:

Politiet har startet drapsetterforsking etter en hendelse på en adresse på Fjellhamar i Lørenskog natt til søndag. Dette skriver politiet i en pressemelding.

Avdøde er en polsk statsborger i slutten av 50-åra.

Operasjonssentralen i Øst politidistrikt ble natt til søndag varslet av AMK om en mann som angivelig var utsatt for en alvorlig voldshendelse. Få minutter senere får politiet melding om at mannen er omkommet.

- Det er igangsatt teknisk og taktisk etterforsking for nærmere å avklare omstendighetene rundt hendelsen, heter det i pressemeldingen.

Det er begjært en rettsmedisinsk undersøkelse av avdøde. Politiet antar denne vil skje i løpet av mandag eller tidlig i uken.

- Av hensyn til den innledende og pågående etterforskingen har politiet ingen flere opplysninger å gi om hendelsen nå.

Smitten går opp 46 prosent i Sverige:

Smitten øker i Sverige, og den siste uka har det gått opp 46 prosent fra forrige uke. Det skriver den svenske avisa Expressen.

I uke 29 ble det rapportert 2637 smittetilfeller. Da smitten var på topp i tredje bølge registrerte Sverige 40 000 tilfeller per uke.

Nå øker smitten igjen i landet, og det er spesielt delta-varianten som dominerer smittebildet.

- Vi begynner å se at delta-varianten herjer. Og det er mye mer smittsomt, sier Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi ved Karolinska Institutet til avisa.

Det er spesielt unge mellom 20 og 29 år som står for flesteparten av smittetilfellene. Mange av dem tar med viruset hjem fra ferie. Ifølge helsemyndighetene i Sverige står importsmitte for om lag en femtedel av alle tilfellene.

- Dette er uvaksinerte mennesker, spesielt unge mennesker. Hvis du for eksempel reiser til store byer i Spania, er det stor risiko for at du tar med delta hjem, sier Mirazimi til Expressen.

Foto: NTB

Bybetjenter i Oslo blir spyttet etter og drapstruet:

Hver uke rapporterer Oslos bybetjenter om trusler eller trakassering og mobbing. Likevel er ikke utviklingen alarmerende, ifølge Bymiljøetaten.

Fra 2020 og fram til mai i år, er det rapportert 63 hendelser i kategoriene «vold/trusler», «trakassering/mobbing/diskriminering» og «trusler i forbindelse med myndighetsutøvelse». Det kommer fram i Bymiljøetatens oversikt over avvik som Aftenposten har fått innsyn i.

Selv om seksjonssjef Bjørn Håvard Hynne i Bymiljøetaten er klar på at én avviksmelding er én for mye, mener han likevel at tallet ikke er alarmerende.

– Med tanke på at betjenter er ute døgnet rundt, eskalerer bare en brøkdel av situasjonene vi er ute for. Stort sett greier vi å roe ned situasjonen, forklarer Hynne.

Fra 2015 til 2020 ble det totalt skrevet 1.073.415 gebyrer i Oslo kommune. Så langt i 2021, er det skrevet 91.397. Det er over 15.000 flere gebyrer enn på samme tid i fjor.

Bybetjent Siv Følling Sørensen sier hun svarer nesten daglig på spørsmål om de får bonus om de skriver mange gebyrer.

– Men svaret er det samme hver gang: Nei, det får vi ikke. Vi bruker heller ikke pengene på julebord. Vi har fastlønn, og får ikke mer lønn om vi skriver ett eller ti gebyrer, sier Sørensen.

(NTB)

Politiet henlegger knivangrep på Bjølsen:

Politiet i Oslo klarer ikke å finne ut hvem som stakk ned en mann i 20-årene på åpen gate på Bjølsen i april i år. Nå er saken henlagt.

Klokken 5.18 den 26. april i år ble politiet varslet om at en mann var knivstukket i Ålesundgata på Bjølsen. Han ble brakt til sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader.

Politiadvokat Ingvild Nordhaug ved Enhet sentrum i Oslo politidistrikt, opplyser til Sagene Avis at saken ble henlagt etter to måneder.

– Saken ble henlagt i juni. Fornærmede og bistandsadvokaten har fått underretning om saksavgjørelsen, sier politiadvokaten til avisen.

– Det er foretatt en rekke etterforskningsskritt i saken, blant annet avhør av vitner, gjennomgang av videoovervåking og rundspørring i området, uten at de har ledet politiet nærmere noen identifisering av mulig gjerningsperson, opplyser Nordhaug.

Mannen som ble knivstukket, ble utskrevet fra sykehus dagen etter hendelsen.

(NTB)

Foto: Berit Roald / NTB

Vegvesenet: – Tunnelene på Vestlandet er trygge:

Vegvesenet ser ikke noen grunn til å endre vedlikeholdsrutiner etter steinras i tre tunneler på to dager, skriver Bergens Tidende.

Natt til lørdag like etter klokken halv to, åpnet Fjælandstunnelen igjen etter at en stein hadde falt ut i veibanen og blitt kjørt i av en bil. Dette er den tredje hendelsen hvor stein faller ut av berget inni en tunnel på litt over et døgn i Vestland

Torsdag ble en bil totalvrak etter at en stein på ett tonn falt fra taket i Trodaltunnelen på E39 nær Matre.

Avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen sier at det ikke er noe nå som tilsier at de må endre vedlikeholdsrutinene sine for tunneler.

– Det gjennomføres regelmessig «spettrensk» av tunneler på Vestlandet. Dette skjer typisk hvert tredje til femte år. Da går man grundig gjennom tunnelen for å sikre at den er trygg, og utfører ekstra sikring av fjellet ved behov, sier Finden til Bergens Tidende.

Kun tre dager før ulykken i Trodalstunnelen, hadde Vegvesenet vært på inspeksjon uten at det var avdekket noe som viste at fjellet var ustabilt.

– Vi vurderer både Fjærlandstunnelen og Trodalstunnelen som trygge. Statistisk sett er tunneler noe av det tryggeste man kan ferdes i, sier Finden.

(NTB)

Foto: Mesta / NTB

44 nye smittede i Oslo:

Det er registrert 44 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er mer enn en firedobling fra samme dag forrige uke da tallet var ni nye smittede.

De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 28 smittede per dag i hovedstaden.

Smittetallene er høyest i de tre bydelene Frogner, Grünerløkka og St. Hanshaugen med et smittetrykk på henholdsvis 123, 83 og 82 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Smitten er lavest i Østensjø bydel der tallet er 33.

Totalt er 38 227 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Truet med kniv på festival:

En mann i 30-åra truet flere gjester og vakter med kniv på Bugøynesfestivalen.

- En mann har hatt med seg kniv inn på festivalen. Vedkommende ble tatt hånd om av festdeltakere på stedet før vi kom. Ingen ble skadd, sier operasjonsleder Lars Rune Hagen i Finnmark politidistrikt til Dagbladet.

Mannen er fraktet til Kirkenes og vil bli avhørt.

Politiet melder også om andre slagsmål ved ankomstområdet til festivalen.

Slått ned av ukjente:

En mann i 20-åra har blitt slått ned av 4-6 ukjente personer på Hamar.

- Fornærmede følges opp av helse i forbindelse med et slag mot hodet. De mistenkte løp fra stedet før politiet ankom, skriver politiet i Innlandet på Twitter.

Flere unge kvinner skal ha blitt slått :

Politiet i Tønsberg rykker natt til søndag ut etter melding om slagsmål.

- Vi fikk melding om at flere unge kvinner skulle ha blitt slått av noen unge menn. Da vi ankom stedet var alle forsvunnet, sier operasjonsleder Marianne Mørch til Dagbladet.

- I ettertid har vi kommet i kontakt med én av de fornærmede, men per nå vet vi ikke sikkert hvor mange som har vært involvert, sier Mørch.

Vedkommende er ikke alvorlig skadd.

243 nye smittetilfeller:

Det siste døgnet er det registrert 243 nye coronasmittede personer i Norge. Det er 75 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 297 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 200, så trenden er stigende.

I alt har 137 714 personer testet positivt for corona her i landet siden februar i fjor.

Fredag var 17 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var åtte færre enn dagen før.

Til sammen er 800 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. I løpet av juli ble det meldt om to nye dødsfall.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.