Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Kritisk til omstridt opprop :

Flere norske leger har signert et opprop som tar til orde for fri spredning av coronaviruset blant unge, friske mennesker. Det får Espen Nakstad til å reagere.

Oppropet «Great Barrington Declaration» tar til orde for å bygge flokkimmunitet ved å la viruset spre seg fritt, mens personer i risikogruppen isoleres innendørs, skriver NRK.

Over 500 000 personer har signert oppropet. Blant dem er 28 400 leger og 10 300 medisin- og folkehelseforskere. Lege og radiolog Per Mathisen på Sørlandet Sykehus, tidligere redaktør Charlotte Haug i Tidsskriftet for Den norske legeforening og tidligere kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand kommune er blant dem som har skrevet under.

Tidligere i uka gikk WHO-sjef Tedros Ghebreyesus ut og advarte mot en slik strategi. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er av samme oppfatning.

- Det er åpenbart at man ikke klarer å beskytte en enkelt aldersgruppe fullt og helt. All erfaring tilsier at smitten sprer seg fra yngre til eldre når smittepresset i samfunnet blir stort nok. Vi har for eksempel sett at ansatte ved sykehjem og sykehus kan smitte beboere og pasienter, rett og slett fordi de er smitteførende før de selv merker at de har symptomer, sier Nakstad til NRK.

– Det vil også være uetisk å låse inne alle eldre og isolere dem i større grad enn i dag, fortsetter han.

Inntil nylig var det mulig å se hvem som har signert oppropet. Ifølge The Independent har flere skrevet under med falske navn som «Dr Person Fakename», «Dr Johnny Fartpants» og «Mr Banana Rama».

(NTB).

KRITISK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Heiko Junge / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Morgennytt:


Frykter innsideangrep under Bidens innsettelse
Amerikanske myndigheter er bekymret for et mulig innsideangrep på innsettelsesseremonien til USAs påtroppende president Joe Biden onsdag. Bekymringen gjelder også at tjenestemenn som kommer til å være til stede på seremonien, vil utgjøre en sikkerhetstrussel.

Tegnell ut mot smitte-påstand
Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell har blitt beskyldt for å la smitten spre seg fritt i samfunnet for å oppnå såkalt «flokkimmunitet». Det får han til å reagere.

206 nye coronasmittede siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 206 coronasmittede i Norge. Det er 37 færre enn dagen før og 349 færre enn samme dag i forrige uke.

AP: Frykter innsideangrep på Bidens innsettelsesseremoni:

Amerikanske myndigheter er bekymret for et mulig innsideangrep på innsettelsesseremonien til USAs påtroppende president Joe Biden onsdag, skriver AP.

Bekymringen gjelder også at tjenestemenn som kommer til å være til stede på seremonien, vil utgjøre en sikkerhetstrussel.

- Vi går gjennom prosessen kontinuerlig og ser ekstra på dem som er involvert i operasjonen, sier Ryan McCarthy til AP.

McCarthy har en stilling tilsvarende statssekretær med ansvar for hæren i det amerikanske forsvarsdepartementet.

På bakgrunn av bekymringen, har FBI ifølge AP blitt bedt om å gjennomføre grundige bakgrunnssjekker av alle de 25 000 medlemmene av nasjonalgarden som er sendt for å bidra når Biden tas i ed.

McCarthy forteller også at medlemmene av nasjonalgarden får opplæring i hvordan de kan identifisere potensielle trusler fra egne rekker.

Tross uroen og voldsepisoder i Washington D.C. etter stormingen av Kongressen 6. januar, ble det søndag kjent at innsettelsesseremonien til Biden vil foregå utendørs.

- Forventningen vår er at påtroppende president Biden skal legge hånden sin på bibelen, med familien rundt seg, utendørs ved kongressbygningen, sa talsperson for Biden-leiren, Kate Bedington, til TV-kanalen ABC.

Etter at Kongressen ble stormet, har mange frykter for flere voldsepisoder i president Donald Trumps siste dager i Det hvite hus.

Bedington sa imidlertid at en utendørs seremoni er symbolsk viktig.

I forkant av seremonien er det også gjennomført flere store sikkerhetstiltak i hovedstaden. Det er blant annet satt opp en rekke gjerder og barrierer i sentrum og rundt området der seremonien vil finne sted.

CNN: Trump planlegger rundt 100 benådninger:

USAs avtroppende president Donald Trump planlegger å utstede rundt 100 benådninger på sin siste fulle dag i Det hvite hus tirsdag, skriver CNN, som siterer tre kilder med kjennskap til planene.

To kilder forteller til nyhetskanalen at det ble holdt et møte i Det hvite hus søndag, der listen over benådningene ble ferdigstilt.

Ifølge CNN planlegges det blant annet å gi redaksjoner i straff til personer som har begått kriminalitet innen næringslivet og profilerte rappere. Det er foreløpig ikke ventet at Trump kommer til å benåde seg selv, skriver CNN.

Sist gang Trump utstedet benådninger, var rundt juletider i fjor, da han benådet totalt 49 personer. Blant dem var hans tidligere valgkampsjef Paul Manafort og sin svigersønns far Charles Kushner.

Manafort sonet en fengselsstraff på sju og et halvt år etter å ha blitt dømt for en lang rekke lovbrudd i fjor, blant annet skatteunndragelse og banksvindel.

Kushner er eiendomsutvikler og har innrømmet skyld på tiltalepunkter om påvirkning av vitner og skatteunngåelse i 2004.

Roger Stone, en nær Trump-venn som i februar ble dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å ha løyet til Kongressen, påvirket vitner og hindret Kongressens gransking av om Trumps kampanje samarbeidet med russerne før valget i 2016, var også blant de 49 som ble benådet den gang.

USA fordømmer Navalnyj-pågripelsen:

USA ved utenriksminister Mike Pompeo går natt til mandag norsk tid ut og fordømmer pågripelsen av Aleksei Navalnyj.

- USA fordømmer sterkt Russlands beslutning om å pågripe Aleksei Navalnyj. Vi registrerer med dyp bekymring at pågripelsen kommer etter en rekke forsøk på å knele Navalnyj, andre opposisjonsmedlemmer og uavhengige stemmer som retter kritikk mot styresmaktene i Russland, skriver Pompeo i en uttalelse.

- Vi krever hans umiddelbare og ubetingede løslatelse, skriver Pompeo videre.

Navalnyj, en av Russlands president Vladimir Putins største kritikere, var søndag tilbake i Russland for første gang siden han ble forgiftet og evakuert til Tyskland i august i fjor.

Flyet hans landet klokka 18.15 norsk tid i Moskva, men kun tre kvarter etterpå ble han pågrepet. Flyet ble omdirigert til Sjeremetjevo-flyplassen like før landing.

Det skulle egentlig landet på Vnukovo-flyplassen, der flere av Navalnyjs støttespillere hadde samlet seg.

Brasil har godkjent to coronavaksiner:

Coronavaksinen til kinesiske Sinovac er tatt i bruk i Brasil. Også britiske AstraZeneca er gitt nødgodkjenning av landets helsemyndigheter.

Om lag 6 millioner doser er tilgjengelig av Sinovac-vaksinen etter at delstaten Rio de Janeiro gjorde en avtale med den kinesiske produsenten. De første dosene ble satt i São Paulo søndag.

Landet arbeider i tillegg for å få inn to millioner doser av vaksinen til AstraZeneca og Oxford-universitetet.

Brasil er et av landene som er blitt hardest rammet av pandemien, med rundt 8,5 millioner registrerte smittetilfeller og mer enn 209 000 dødsfall med covid-19. Landet har rundt 210 millioner innbyggere.

(NTB)

Mistanke om påsatt brann i Tønsberg:

Politiet mistenker at en brann i en søppelkonteiner i Tønsberg, er påsatt.

Meldingen om brannen i Hyllveien på Tolvsrød kom klokka 23.45 søndag. Ikke lenge etter kom brannen under kontroll.

Politiet mistenker at den er påsatt og ber om tips i saken.

(NTB)

206 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 206 coronasmittede i Norge. Det er 37 færre enn dagen før og 349 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til mandag registrert 58 651 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3177 nye smittetilfeller i Norge. 3,1 million personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

158 coronapasienter var søndag innlagt på sykehus. Det var åtte flere enn dagen før.

Til sammen er 517 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,8 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Har funnet omkommet dykker:

Dykkeren som ble meldt savnet utenfor Vadsø lørdag er funnet. Det skriver politiet på Twitter.

Dykkeren blir nå fraktet til land og skal obduseres, skriver politiet.

Ulykken skjedde trolig i forbindelse med oppstigning, og han mistet kontakt med kompisen som han dykket sammen med.

Dykkerens pårørende er varslet om funnet.

13-åring knivstukket på Haugerud i Oslo:

En person knivstukket ved Haugerudsenteret i Oslo, melder politiet på Twitter.
Ifølge Avisa Oslo dreier det seg om en 13 år gammel gutt. Han er utenfor livsfare, opplyser politiet.

– Knivstikk i lysken var den opprinnelige meldingen, men det skal dreie seg om ett stikk i magen, sier Vidar Pedersen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, like før klokken 23 søndag kveld.

Politiet mistenker en annen ung gutt for å ha stukket ham. I tillegg skal rundt 15 personer ha blitt sett løpende fra stedet.

Personen blir også sjekket for ytterligere skader. Politiet har startet jobben på stedet med å samle spor på og i nærheten av åstedet.

- Men det er på det rene at flere personer har vært til stede enn knivstikkeren og fornærmede, sier Pedersen.

(NTB/ Dagbladet)

ETTERFORSKES: Politiet etterforsker hendelsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Hyttebrann: De to siste savnede funnet omkommet:

Kl 18. 30 holder politiet pressebrif om hyttebrannen i Risøyhamn i Andøy kommune i Nordland, der fem personer har vært savnet.

I en pressemelding kl 18.30 opplyser politiet at de to siste savnede er funnet omkommet i ettermiddag.

- Det er med tungt hjerte vi nå konstaterer at denne brannen har krevd fem menneskeliv. Politiet er lettet over at vi har klart finne de som var savnet, men dette er en tung dag for de berrte og lokalsamfunnet, skriver politiet.

Ingen av de omkomne er foreløpig identifisert.

Videre opplyser politiet at arbeidet vil fortsette på åstedet. Nå som de savnede er funnet, vil etterforskningen på branntomten etter hvert dreie over mot å avklare årsaken til brannen.

Tidligere i dag kom nyheten om at Kripos og lokale krimteknikere fra Nordland har funnet to av de fem savnede døde i brannruinene.

Klokka 15 meldte politiet i Nordland om at ytterligere én person er funnet omkommet på åstedet.

Foto: Politiet
Mannens dramatiske jakt på hjelp

Mannens dramatiske jakt på hjelp

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.