Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Mann død etter arbeidsulykke:

En mann (18) ble funnet død etter en arbeidsulykke i Larvik fredag kveld, skriver politiet på Twitter.

Mannen skal ha jobbet med en maskin som solder matjord, skriver politiet. Han skal ha blitt funnet delvis begravet.

– Det er ting som tyder på at han skulle gjøre en type vedlikehold på maskinen, og så har det skjedd et uhell der han fikk matjord over seg, sier politiets operasjonsleder Tore Grindem til NTB.

Hans pårørende er varslet, og politiet etterforsker hendelsen som en ulykke.

Studioet fortsetter under annonsen

Innfører portforbud i Philadelphia:

PHILADELPHIA (Dagbladet): Politiet i Philadelphia innfører portforbud fra onsdag kveld på grunn av de omfattende opptøyene og plyndringene i byen i etterkant av politiskytingen av Walter Wallace (27).

Mandag og tirsdag har det vært omfattende demonstrasjoner i gatene, mens flere butikker har blitt plyndret. Politiet gjorde tirsdag kveld flere pågripelser tidlig på kvelden, og sperret av gatene med en manngard av politifolk med skjold og batonger.

Byen krever nå at alle forretninger, restauranter og andre tilbud stenger klokka 21.00 onsdag kveld - 02.00 natt til torsdag norsk tid. De oppfordrer samtidig alle til å forbli innendørs, melder NBC Philadelphia.

Mange titalls personer er de siste dagene blitt arrester for plyndring, tyveri og vold i demonstrasjonene. Over 30 politifolk er blitt skadd. Dagbladet var tirsdag kveld til stede på en av hoveddemonstrasjonene i nærheten av der Walter Wallace ble drept.

Flere av markeringen har vært fredelige, men vold og plyndring har fått politiet til å iverksette kraftige tiltak.

Frankrike innfører ny lockdown:

Den siste tida har smitten økt kraftig i Frankrike. Søndag ble det registrert rekordhøye smittetall, med hele 52 000 nye tilfeller på et døgn. Det siste døgnet har helsemyndighetene meldt om 36 437 nye tilfeller, ifølge NTB.

Totalt er det dermed registrert 1 198 695 smittetilfeller og 35 541 coronarelaterte dødsfall i Frankrike.

- Vi er overrasket over den plutselige akselerasjonen av pandemien. Viruset sirkulerer i en hastighet som selv de mest pessimistiske prognosene ikke hadde forventet, sier president Emmanuel Macron under en pressekonferanse onsdag kveld.

- Denne bølgen er mer dødelig enn den første.

Intensivavdelingene på franske sykehus har en maksimalt kapasitet på 5800 pasienter. I dag er 3000 va disse plassene i bruk. Dermed begynner de franske sykehusene å fylle seg opp, melder Le Figaro.

Macron sier at situasjonen gjør han svært bekymret, og erkjenner at de ikke har håndtert situasjonen godt nok.

- Uansett hva vi gjør vil 9 000 pasienter være i intensivbehandling innen midten av november. Vi forbereder oss på å håndtere det, sier Macron.

Onsdag innfører Macron derfor en ny lockdowm for å hindre videre smittespredning. Barer og restauranter stenges. Det samme gjør universiteter, som må gi studentene online-undervisning. Flere franskmenn må jobbe hjemmefra.

Det innføres også innreisestopp fra land utenfor Schengen-området, og det blir heller ikke mulig å reise på tvers av regioner.

Tiltakene trer i kraft fredag 30. oktober og vil i utgangspunktet vare til 1. desember. Situasjonen vil imidlertid vurderes på nytt om 15 dager.

Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB

Bergens nabokommuner med felles tiltak:

Onsdag ble nabokommunene til Bergen enige om nye coronatiltak. De anbefaler nå sine innbyggere om å bruke munnbind på kollektivreiser til og fra byen.

De nye felles smitteverntiltakene er utformet som en anbefaling, ikke som et påbud, skriver Bergens Tidende.

Kommunene Askøy, Øygarden, Bjørnafjorden, Vaksdal, Samnanger, Austevoll, Alver og Osterøy ber blant annet om at innbyggerne bruker munnbind på kollektivreisene hvis enmetersregelen ikke kan opprettholdes, og at innbyggere som er avhengig av kollektivtransport, har hjemmekontor hvis det er mulig.

Tiltakene inkluderer også at serveringssteder som serverer alkohol, ikke slipper inn gjester og ikke serverer brennevin etter midnatt, samt at de må ha et system for registrering av gjester. Lydnivået på utesteder og serveringssteder må også være på et slikt nivå at gjester kan holde en samtale med én meters avstand.

Tiltakene er mye av de samme som Bergen kommune innførte tirsdag etter høye smittetall den siste tiden, men i Bergen er tiltakene gjennomført som påbud og forbud.

(NTB)

Dagens nyheter:

Smittetallene stiger raskt i Europa
Smittetallene stiger kraftig i en rekke europeiske land. I Italia er det satt ny smitterekord det siste døgnet.

Her kommer smitten fra
Norge ser et økende antall smittetilfeller fra utlandet. Her kommer smitten fra.

Dårlige vaksinenyheter
Først i april 2021 kan EU-landene forvente store forsyninger av coronavaksine.

Jagland i ny bok: Familien gråt under kyllingstuntet
Utenfor sykehuset der Thorbjørn Jagland lå innlagt, hoppet Bård Tufte Johansen i 2002 foran TV 2s direktesending i kyllingkostyme. Det gikk hardt inn på familien, skriver Jagland i sin nye biografi.

Ring 3: Kø etter ulykke:

Tirdag ettermiddag er det køer på ring 3 ved Storo, østgående retning.

Køen skyldes en kjedekollisjon med tre biler involvert.

- Det blir noe kø som følge av ulykken, men trafikken stiger forbi i høyre felt, skriver politiet på Twitter.

1600 i karantene i Gjøvik:

Onsdag ble 297 elever og 24 lærere ved Kopperud skole i Gjøvik satt i karantene. Samtidig er det registrert tre nye smittetilfeller det siste døgnet.

Totalt er 1600 nå i karantene i Gjøvik. Det bekrefter kommuneoverlege Siri Fuglem Berg til Dagbladet.

- Vi har testet i miljøene rundt der det har vært smitteutbrudd, og der vil det nok fortsatt være noen positive i dagene som kommer, sier Berg til Dagbladet.

- Det er alvorlig at 1600 personer er i karantene med tanke på de ringvirkningene det er å ha så mange i karantene, fortsetter hun.

Kommuneoverlegen håper at smitteutbruddene Gjøvik nå har hatt vil begrenses som følge av smittesporingsjobben kommunen har gjort, og ved at så mange er satt i karantene.

På sine nettsider opplyser kommunen det er registrert tre nye smittetilfeller i kommunen: En mann i 30-årene er satt i utenlandskarantene, mens en kvinne i 20 årene og en gutt under 20 år har fått påvist viruset etter å ha hatt nærkontakt med en person som har vært smittet.

Totalt i kommunen er det nå registrert 114 personer som er eller har vært smittet. Hele 82 av disse er registrert i oktober.

(Dagbladet/NTB)

Ny smitterekord i Italia:

Det siste døgnet er det meldt om 24 991 nye smittetilfeller i Italia.

Det er det høyeste antallet tilfeller på én dag så langt under pandemien.

Det er er også meldt om 205 nye dødsfall i landet.

Foto: S.Borisov / Shutterstock / NTB
Eksplosiv utvikling

Eksplosiv utvikling

dagbladet

24 701 nye smittede i Storbritannia:

Det siste døgnet har 24 701 personer fått påvist coronasmitte i Storbritannia. Det er også meldt om 310 nye dødsfall.

Det melder Sky News.

Tirsdag ble det meldt om 367 nye dødsfall i Storbritannia, og 22 885 nye smittetilfeller.

Foto: Bucchi Francesco / Shutterstock / NTB
Eksplosiv utvikling

Eksplosiv utvikling

dagbladet

Ny ansatt ved Finnmarkssykehuset coronasmittet:

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag opplyser Hammerfest sykehus at enda en ansatt har fått påvist coronasmitte ved sykehuset.

Vedkommende var allerede ute i karantene.

- Totalt har vi registrert 22 ansatte som har vært smittet av coronaviruset på sykehuset, sier administrerende direktør Siri Tau Ursin i Finnmarkssykehuset på den digitale pressekonferansen.

Foto: Finnmarkssykehuset / NTB
- Smitten sprer seg i hele Finnmark

- Smitten sprer seg i hele Finnmark

dagbladet

Tyskland innfører strenge smitteverntiltak:

Den tyske regjeringen og delstatene er enige en delvis lockdown for å bremse den rekordhøye spredningen av koronavirus.

- Vi må handle, og vi må handle nå. Dersom smitten fortsetter å spre seg i denne hastigheten, vil det være helt på grensen til hva helsevesenet vårt har kapasitet til, sa Merkel onsdag.

Tyske myndigheter varsler nå en rekke nye smitteverntiltak som i praksis vil innebære at deler av landet stenges ned den kommende måneden.

De nye tiltakene trer i kraft førstkommende mandag og vil i første omgang gjelde i fire uker.

Alle restauranter må holde stengt i november, og det samme må kinoer, teatre, treningssentre, svømmehaller, skjønnhetssalonger, tatoveringsstudioer og massasjesalonger. Turister får heller ikke overnatte på hotell.

Tiltakene innebærer også at tyskere bare får ha nærkontakt med medlemmer av sin egen, samt én annen husholdning, maksimalt ti personer.

Merkel betegner private sammenkomster som «uakseptable».

De fleste butikker får imidlertid holde åpent, og det samme får frisører og fysioterapeuter. Skoler og barnehager får også holde åpent, men må innføre nye og strengere hygieneregler.

Det siste døgnet er det registrert 14 964 nye smittetilfeller i Tyskland, og det er ny rekord på ett døgn.

Over 470 000 mennesker har hittil testet positivt for coronaviruset i Tyskland, der det er registrert drøyt 10 300 dødsfall. Det tilsvarer drøyt tolv dødsfall per 100 000 innbyggere, mens det i Norge er registrert fem dødsfall per 100 000 innbyggere.

(NTB/Dagbladet)

Foto: Shutterstock / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.