JoeBiden

53.3%

DonaldTrump

45.5%

344

194

US election logo

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

Nyhetsstudio

Line Brustad

Trump møter velgerne:

USAs president Donald Trump fortsetter i dag sin valgkamp-turné. I går var Trump i Florida. I dag fortsetter turen til vippestatene Michigan og deretter Wisconsin.

Møtet med velgerne i Michigan skjedde like ved en flyplass i byen Muskegon, og startet i 23.00-tida.

Det blåste en del på stedet, og vinden tok på et tidspunkt litt tak i håret til Trump. Det syntes ikke presidenten ut til å like.

Etter å ha kommentert at "det blåser veldig her", ba han om å få en caps.

Studioet fortsetter under annonsen

Dagens nyheter:


·Strengere corona-tiltak over hele landet:
Regjeringen innfører en rekke nye innstramminger i smittevernanbefalingene. Det blir blant annet kun tillatt med fem gjester i private hjem.

·Munnbind-innstramming i Oslo:
Det blir påbud om munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst én meter avstand, og på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.

·Flere corona-innlagte på norske sykehus:
54 personer er nå innlagt med covid-19 på norske sykehus. Dette er det høyeste antallet siden mai.

· Kastrati utestengt inntil videre:
Kristiansund-spilleren Kastrati er utestengt, og får ikke delta på Kristiansunds trening og kamper så lenge klubben og NFF jobber med en gjennomgang av hendelsen søndag hvor han kalte Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo en «jævla soper».

Fant vann på månen:

To individuelle studier bekrefter nå det som inntil relativt nylig ble sett på som en umulighet: det finnes vann på månens overflate, og det kan også finnes mer is enn man tidligere har trodd.

Studiene ble publisert mandag i tidsskriftet Nature Astronomy, melder Washington Post.

Forskningen har stor betydning, blant annet fordi oppdagelsen kan bety at det vil være mulig for astronauter å bo på månen i lengre perioder enn det som er mulig i dag.

Månevannet anses av NASA som en potensielt svært viktig ressurs, og kan muligens benyttes i forbindelse med drivstoff til raketter, i tillegg til å kunne brukes som drikkevann. Å sende vann fra jorden til månen er svært kostbart.

NASA opprettet i 2019 «Artemis», som er et nytt romprogram med mål om å sende nye astronauter til månen dette tiåret.

Månen har blitt antatt å være helt tørr inntil omtrent årtusenskiftet, da man begynte å ta prøver og det ble gjort enkelte observasjoner fra romfartøy som kunne hinte om at månen likevel ikke kun består av ørken, slik man tidligere hadde trodd.

I 2018 oppdaget forskere is på polene på månen, men disse ble aldri oppsøkt av astronauter, melder den amerikanske avisa.

En sovjetisk romsonde kan ha fanget opp månevann så langt tilbake som i 1978, men denne forskningen skal imidlertid ha blitt oversett.

Foto: NTB

Danmark: 1056 personer smittet :

Det siste døgnet er det registrert 1.065 nye koronatilfeller i Danmark. Ytterligere seks personer er døde, mens 18 nye personer er innlagt på sykehus.

Aldri før har så mange nye smittetilfeller blitt bekreftet på ett døgn, viser tall fra Statens Serum Institut. Riktignok blir vesentlig flere testet i dag enn da spredningen var på det verste etter at viruset kom til Danmark i vår.

Med de 18 nye innlagte er det mandag 145 personer innlagt på sykehus. Det er det høyeste siden 14. mai.

Det er registrert seks nye koronarelaterte dødsfall. Dermed er totalt 708 koronasmittede personer døde i Danmark

Fisker fant død person:

En død person har blitt funnet i vannet ved Svelvikstranda i Færder, melder Politiet Sørøst.

Det var en fisker på stedet som meldte om en person i vannet, som lå på bunnen noen meter fra en brygge.

«Vår melder klarte å få personen på land. Personen var død. Nødetater er på stedet», skriver politiet på Twitter.

- Vedkommende er en mann i 60-åra, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Han forteller at politiet er «99 prosent sikker» på identiteten til vedkommende, men at det ikke var snakk om en savnet person.

- Det var ingen synlige skader på kroppen til den avdøde, sier Johnsrud.

Utenlandske arbeidere må i karantene – unntak fjernes:

Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten.

Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober.

– Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene, skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober.

- Maks fem personer i private hjem:

Regjeringen holder pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge mandag klokka 16, hvor det er varslet nye nasjonale tiltak mot spredningen av covid-19.

- Smitten i landet vårt har økt gradvis. I august registrerte vi 300 smittede i uken, i september hadde vi 700 nye tilfeller i uka, mens i okotber hadde vi 900 smittede i uka. Nå øker smitten blandt de eldste, det gjør at vi også ser at flere havner på sykehus og blir alvorlig syke, sier statsminister Solberg.

- Det er en risiko for at tallene vi fortsette å øke, slik vi har sett i mange andre land i Europa.

Solberg understreker at det fremdeles er jobben hver enkelt gjør som er den viktigste - å holde avstand, vaske hender og holde seg hjemme når man er syk.

Tiltakene regjeringen nå innfører, vil gjelde fra midnatt natt til onsdag og gjelde til starten av desember. Dette er de følgende endringene i de nasjonale reglene:

- I private hjem bør man ikke samle flere enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmene.

- Utenlandske arbeiedre fra røde land må i ti dager i karantene før de kan begynne å arbeide.

Solberg understreker at meteren ofte blir for kort mellom venner og familiemedlemmer, og minner om at det er like viktig å holde avstand også med folk i den nærmeste omgangskretsen.

- De nye reglene gjelder for hele landet, og de som bor på steder med lite smitte synes kanskje at dette blir veldig strengt. Til dere vil jeg si: Mer smitte i samfunnet betyr flere utbrudd over hele landet, avslutter Solberg.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad understreker at innstrammingene innføres for å forhindre vidre smittespredning.

- Nøkkelen for å slå ned på smitten er gode tiltak lokalt der smitten skjer, så resten av samfunnet kan holde åpent. Kommunene står i frontlinjen for å slå ned på lokale utbrudd. Derfor kan hardt rammede kommuner innføre regler om at man bare skal møte ti personer i løpet av en uke eller innføre regler om at man maks kan møtes 50 stykker på offentlige steder. De kan også kreve om at du skal ha munnbind på når du beveger deg rundt i restauranter og barer, og innføre strengere regler når det gjelder hjemmekontor, sier Ropstad.

Integreringsminister Guri Melby sier at det gjøres unntak for barn. Barn får fortsatt feire bursdag og halloween med kohorten sin.

- Informasjonen vi har om viruset tilsier at vi ikke trenger å være like strenge med barn. Men før man inviterer barn til å samles, må man sjekke reglene i kommunen man bor, for noen steder er reglene strengere lokalt enn nasjonalt, sier Melby.

Under pressekonferansen får Solberg spørsmål om hva som menes med at tiltakene ikke er påbudt, men anbefalte.

- Når det er en anbefaling er ikke en regel med politioppfølging, svarer Solberg og understreker at hun håper folk likevel overholder oppfordringene og forstår at det innføres fordi det er viktig.

Dagbladet følger pressekonferansen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB
Strammer kraftig inn

Strammer kraftig inn

dagbladet

Ansatt i fotballklubb tiltalt for overgrep mot barn:

Mannen i 20-åra er tiltalt for å ha fått barn under 14 år til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv. Mannen er varetektsfengslet.

I straffeloven klassifiseres all seksuell omgang med barn under 14 år som voldtekt. Hendelsene fant sted i løpet av våren 2020.

- Han erkjenner straffskyld, og gjorde det umiddelbart i første avhør, sier forsvarer Heidi Ysen til Nettavisen.

Klubbkonsulenten i den aktuelle fotballklubben sier til Dagbladet at fotballklubben har gjennomgått sine rutiner og tatt lærdom av saken.

- Vi har hatt etiske retningslinjer for trenere og politiattester. Nå har vi hatt en evaluering av alle dokumenter, tiltak og forebyggende arbeid. Redd barna har vært hos oss og hatt kurs rettet mot spillere og trenere tidligere. Så ser vi at vi må bli bedre på å være like tydelige overfor foreldre og spillere på hva vi forventer av våre trenere. Vi har fått hjelp av idrettsforbundet og jobber nå med å implementere dette hos spillere og trenere.

FHI: Maks 50 personer i leide lokaler:

FHI anbefaler en maksgrense på 50 deltakere på innendørs sammenkomster som primært samler familie, venner og kjente.

Anbefalingen er blant tiltakene regjeringen vurderer for å redusere smitten. Regjeringen har varslet pressekonferanse mandag klokka 16. FHI mener folk har vanskeligere for å holde avstand på sammenkomster med venner og familie.

– Unntak gjøres der deltakerne sitter i tilviste og fastmonterte seter under hele arrangementet. Da tillates 200 deltakere for alle typer arrangementer, heter det i FHIs anbefaling.

(NTB)

Gjør endringer etter Madsen-flukt:

Kriminalomsorgen i Danmark gjør endringer som følge av Madsens fluktforsøk, og etablerer en operativ sikkerhetsgruppe som raskt skal identifisere eventuelle sikkerhetsutfordringer og styrke sikkerheten i Herstedvester fengsel. Det melder danske BT.

Det skjer etter at livstidsdømte Peter Madsen lyktes med å ta seg ut av fengselet tirsdag forrige uke.

- Vi ser meget alvorlig på situasjonen og vil gjøre alt for å forhindre at det vil skje igjen, heter det i en pressemelding fra Kriminalomsorgen.

Madsen fikk omtrent fem minutter på frifot før han ble pågrepet av politiet omtrent 400-500 meter fra fengselet. Les mer om flukten her:

Peter Madsen: - Rømte fengselet - hoppet inn i varebil

Peter Madsen: - Rømte fengselet - hoppet inn i varebil

dagbladet

Johansen: Kolleger ikke blant nærkontaktene:

På pressekonferansen mandag ettermiddag oppfordret byrådseder Raymond Johansen Oslo-borgere til å kun møte ti personer i løpet av en uke.

– Det betyr at folk må begynne å ha oversikt over sine nærkontakter og generelt begrense den sosiale interaksjonen med andre til et minimum, sier Raymond Johansen på pressekonferansen.

Under pressekonferansen fikk Johansen spørsmål om de ti personene også inkluderer kolleger på arbeidsplassen. Det svarte byrådslederen bekreftende på, men kommer nå med kontrabeskjed.

- Det gjelder i private sosiale sammenheng utenfor husstanden, sier Johansen til Dagbladet og understreker at kolleger ikke regnes blant de ti nærkontaktene.

Dermed gjelder anbefalingen sosiale kontakter med unntak av kolleger, hustandsmedlemmer og kohorter i skoler og barnehager.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.